Dodaj do ulubionych

Obiadek rocznego alergika

IP: *.* 30.12.01, 13:11
Niedawno przezylam tydzien grozy - Michal zbuntowal sie. Nie chcial juz jesc papkowatych zupek i jarzynek. Mam wraznie, ze nawet na desery sie wypial.A ze wprawdzie ma rok, lecz zeby sa tylko cztery i to od niedawna - oczywiscie papki (ale takie grube) sa na porzadku dziennym.A tutaj jeszcze ta cholerna alergia!I olsnilo mnie!Przy wigilii.Moja mama narobila mlodemu pierogow z kiszaona kapusta (takich malenkich pierozkow i uszek z maki, oliwy z oliwek i wody nafaszerowanych kiszona kapusta i lekko zeszklona na oliwie z oliwek cebulka) - jak az mu sie uszy trzesly.No i dzieki temu dan obiodowych przybylo.Dzis mlody dostal dwie wersje pierogow:pierogi a la ruskie (bez sera - ziemniaczki przepuszczone przez praske + zeszklona na oliwie cebulka - calosc delikatnie podprawiona sola i pieprzem)uszka z miesem (z gerberowkim miesem z kurczaka, odrobinka ziemniaczkow i cebulki zeszklonej, plus odrobinka soli i pieprzu)I wiecie co? Od godziny 11 moj Michal zjadl tych pierozkow chyba z 7 :)Bierze takiego do lapki, chodzi po domu i sobie wcina :)No a jeszcze tyle mam pomyslow - pierogi z jagodami (w koncu nie na darmno zamrozilismy pare litrow jagod), z malinami, z jablkiem, kluski slaskie, kopytka, moze da sie nafaszerowac kluske slaska mieskiem? :)No i mini szarlotke:ciasto jak w poscie bodajze "przepisy malego alergika" rozwalkowac, oblepic nim foremke na malenka babeczke, na takie ciasto polozyc jakis owoc albo deser ze sloiczka i przykryc calosc krazkiem ciasta :)Ale mi sie poprawil humor :)))))))Jednak da sie jakos zyc z alergia :)
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Obiadek rocznego alergika IP: *.* 30.12.01, 14:02
      Dzięki za pomysły. Zwłaszcza ten z pierogami mi się podoba.Chociaż ten z szarlotką też ciekawy. Tak się właśnie zastanawiałam co mogłabym włożyć do takiego ciastka, bo Filip reaguje uczuleniem prawie na każdy owoc, który próbuję mu podać. Na myśl przyszła mi tylko dynia.Pozdrawiam :hello:Edyta
      • Gość: guest Re: Obiadek rocznego alergika IP: *.* 30.12.01, 14:26
        edyto, jesli nie moze owocow - to mozna zawsze upiec po prostu kruche ciastka bez niczego. Tylko, ze ciasto jak na moj gust jest pierunsko slodkie, wiec mozna zmniejszyc ilosc cukru w przepisie :)
    • Gość: guest Re: Obiadek rocznego alergika IP: *.* 30.12.01, 14:34
      aa..zapomnialam napisac, ze niedawno w foremkach od mini-babczek upieklam tez Michalowi pasztet z krolika - ugotowalam miesko z lopatki, watrobke krolicza (ale pewnie moze byc inna - wazne, zeby po niej nie sypalo), zmielilam dwa razy, dodalam do tego zoltko przepiorcze (ale bez zoltka pewnie tez by sie trzymalo), odrobine buleczki tartej namoczonej w wodzie, troszke soli, wysmarowalam foremki Maryna (jest bezmleczna), wysypalam bulka tarta i wlozylam tam miesko. I upieklam.Tez sie Mlody zajadal :)Pewnie mozna by bylo tez do takiego pasztetu dodac odrobine zmielonych warzyw (marchew, pietruszka, czy cos takiego) :)
      • Gość: guest Re: Obiadek rocznego alergika IP: *.* 30.12.01, 18:29
        Filip skończył niedawno 10 miesięcy, do tej pory nie podawałam mu glutenu. Jednak niedługo zacznę mu chyba powoli wprowadzać. Nie wiem jak tam u niego z mlekiem krowim. Karmię go piersią i poprzez mój pokarm go nie uczula. :D Miałaś może jakieś doświadczenia z Nestle Sinlac?Tak się zastanawiam czy nie kupić. Narazie Filip na śniadanie jada kleik. Kleik na wodzie nie jest pełnowartościowy. Filip ogólnie ma bardzo okrojony :( jadłospis bo wiele produktów go uczula. Z tęsknotą myślę o niemowlęctwie jego starszego brata Oskara, który był uczulony tylko na mleko i jajko kurze.
        • Gość: guest Re: Obiadek rocznego alergika IP: *.* 30.12.01, 18:35
          mam wrazenie, ze sinlac uczula Michala (ryz plus maczka chleba swietojanskiego). Nawet to zjadliwe, smakuje podobnie jak budyn, jednak chyba Michal jest po tym posypany.A moze sypnelo go po czyms innym?sama nie wiem
          • Gość: guest Re: Obiadek rocznego alergika IP: *.* 30.12.01, 18:49
            Czy oprócz ryżu i mączki chleba świętojańskiego są tam jakieś inne dodatki? Zapach, aromaty itp. I ile kosztuje bo w aptece gdzie go zamówiłam jeszcze nigdy go nie mieli i nie wiedzą.
            • Gość: guest Re: Obiadek rocznego alergika IP: *.* 30.12.01, 19:30
              Skladniki sinlacu: enzymatycznie hydrolizowana maka ryzowa, maczka chleba swietojanskiego, maka ryzowa, sacharoza, olej palmowy, olej rzepakowy, olej slonecznikowy, weglan wapnia, kwas cytrynowy (regulator kwasowosci), chlorek potasu, fosforan sodu (stabilizator), witaminy (witamina c, niacyna, witamina E, pantotenian wapnia, tianina, witamina A, ryboflawina, witamina B6, biotymna, kwas foliowy, witamina D3, witamina B12), mleczan zelazawy, siarczan cynku, jodek potasu.200 ml sinlacu ma 197 kal.U nas we Wroclawiu 650 gram sinlacu (2 opakowania po 325 gram pakowane w jedno pudelko) kosztuje ok 18 zlotych.
              • Gość: guest Re: Obiadek rocznego alergika IP: *.* 30.12.01, 21:55
                Jednak pozostaniemy przy kleiku ryżowym, Filip dostaje uczulenia po oleju rzepakowym. Dziękuję za spisanie wszystkich składników, pomogło mi to podjąć decyzję.PozdrawiamEdyta
    • Gość: guest Re: Obiadek rocznego alergika IP: *.* 31.12.01, 08:14
      Hej Yenna!Mozesz jeszcze sprobowac:nalesnikow (ja robie z maki bezglutenowej zmieszanej z kukurydziana) plus jajeczko przepiorczeplackow z jablkiem - plasterki jablek otoczone ciastem naleznikowympyz - tylko ugotowane ziemniaki plus maka ziemniaczana w proporcjach 4:1. Mozna je roboc same, albo faszerowac miesem, mrozona truskawka, swieza lub puszkowa brzoswinia.pierogow ziemniaczanych - ciasto jak na pyzy, ale ksztalt pieroga. Nie trzeba do nich dawac jajka!"Bigosik", czyli kapusta kiszona duszona z cebulka, jablkami i odrobina przypraw.Spagetti - kluseczki o smiesznym ksztalcie, z dodatkien np. sloiczka Bobo-Vity "indyk z warztwami w pomidorach", z dodatkiem sosu pomidorowego. itd itdWszystkie powyzsze przepisy moga byc bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne- ja tak je robie dla starszejMoja mlodsza corka zje sloiczek jak go popieprze i troche posole. Jesli jeszcze bedzie troche ostrej papryki :crazy: znika w mgnieniu oka mniam mniam
      • Gość: guest Re: Obiadek rocznego alergika IP: *.* 02.01.02, 09:50
        Melu i Yenno!Wielki dzięki za przepisy. Ostatnio już brakowało mi pomysłów co podać mojej małej alergiczce. Melu czy można zrobić należniki bez jajek?Jestem Wam bardzo wdzięczna. Ania mama Zuzi
      • Gość: guest Re: Obiadek rocznego alergika IP: *.* 02.01.02, 10:28
        Mela,Jakiej maki bezglutenowej uzywasz??? Bardzo podobaja mi sie pomysly z pierogami i nalesnikami - ale u nas niestety na razie gluten odpada.Magda
        • Gość: guest Re: Obiadek rocznego alergika IP: *.* 02.01.02, 10:38
          MAgda: poprobuj z maka kukurydziana (mozna ja tez pomieszac z ryzowa, ziemniaczana).A jak nie - wiem, ze jest do dostania maka pszenna bezglutenowa "Przekreslony kłos" czy jakos tak.
        • Gość: guest Re: Obiadek rocznego alergika IP: *.* 02.01.02, 12:26
          Używam dwóch rodzajów maki:Bezglutenowej "przekreślony kłos" produkcji polskiej, z czerwona etykieta. Nie lubię jej, ze względu na niezbyt miły zapach przy pieczeniu i bardzo silne twardnienie np. naleśnikow. Dobra jest do placków z jabłkiem - dwie łyżki maki bezglutenowej, łyżka maki kukurydzianej, woda. Do tego wrzucam kawałki jabłek, które później smażę na patelni. Wychodzą chrupiące placuszki.Druga mąka mąka firmy SHS, ktorą indywidulanie sprowadzam z Niemiec. SHS robi produkty dla dzieci chorych na fenyloketonurie, która objawia się m.in. niemożnością jedzenia glutenu.Mąka jest ze skrobi pszennej bezglutenowej, a nie kukurydzianej jak polska. Jest po prostu rewelacyjna! Jak również kluski czy ciasteczka (tez bezglutenowe i bezmleczne) które tez produkują. Nawet wafelki z kremem.I z tej maki robię naleśniki. Można je nawet robić bez jajka, dając zamiast niego łyżeczkę olejku, ale wtedy wymagają większego wysiłku przy smażeniu.A tak: dwie łyżki maki bezglutenowej, łyżka kukurydzianej, jajeczko przepiórcze, woda. Miksuje w kubku mikserem do rozdrabniania jedzenia. Polowe wylewam na patelnie z kropla oleju = naleśnik, druga polowe = drugi naleśnik. Córka ma śniadanie przed pójściem do szkoły. A ja w tym czasie zdarzę się nawet umalować do pracy. Aha, Mam dobra, specjalna patelnie do smażenia naleśników. Polecam. Do kupienia w większości supermarketów.Pierogi z maki bezglutenowej nie wychodza, przynajmniej mnie. Lepszym ciastem jest ciasto 3/4 ziemniakow+1/4 maki ziemniaczanej. Mozna robic: kopytka, kluski, perogi. kluski slaskie. Czy pisałam już o kluskach z truskawkami mrożonymi? Tez mogą być bezglutenowe i bezmleczne. I robi się je szybciej niż kanapkę.
          • Gość: guest Re: Obiadek rocznego alergika do Meli IP: *.* 02.01.02, 16:17
            Jeszcze, jeszcze!!!! Cudowne te przepisy! Melu a jak jest z tą mąką z Niemiec. Chciałabym aby znajomy mi taka sprowadził ale gdzie ją można kupić tj czy w specjalistycznych sklepach czy są tez w marketach?
            • Gość: guest Re: Obiadek rocznego alergika do Meli IP: *.* 02.01.02, 16:31
              smarowidlo do chlebka:lyzeczke gerberowskiego indyka ze sloika wymieszac z odrobinka bezmlecznej margaryny (ja uzywam bony zoltej), posolic, posmarowac pieczywo :)smakuje jak pasztet z puszki :)
            • Gość: guest Re: Obiadek rocznego alergika do Meli IP: *.* 03.01.02, 10:04
              agula!na priva wyslalam Ci informacje dotyczace kontaktu do przedstawiciela SHS w Polsce. Odpowie na wszystkie Twoje pytania.M.
            • Gość: guest Re: Obiadek rocznego alergika do Meli IP: *.* 03.01.02, 10:35
              Agula!Podalas nieprawidlowy adres email - wraca poczta.
              • Gość: guest Re: Obiadek rocznego alergika do Meli IP: *.* 03.01.02, 12:01
                Nie wiem co się dzieje, przepraszam. Spróbuj przesłać na: enter@hoga.pl lub marhar@wp.pl
    • Gość: guest Re: Obiadek rocznego alergika IP: *.* 13.01.02, 13:34
      Yenno, dzieki za pomysl. dotad pierozki odstraszaly mnie bo wydawaly mi sie strasznie skomplikowane, ale sprobowalam! Jest to doskonaly sposob na oprzemycenie roznych mniej lubianych rzeczy np. soczewicy. acha, zmodyfikowalam ciasto i robie je pol na pol z maka pszenna razowa i zwykla. z samej razowej niestety wychodza kluchy.pozdrohala
      • Gość: YennaM Re: Obiadek rocznego alergika IP: *.* 13.01.02, 15:21
        hala, ciesze sie, ze moglam pomoc :)Niedawno probowalam zaserwowac Miskowi golabki, ale okazuje sie, ze mlody ich nie lubi :(za to uwielbia wproast ugotowanego brokula i krupnik - coz, de gustibus... jak mawiaja ;)PozdrawiamYM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka