Dodaj do ulubionych

Nowe dania w jadlospisie

IP: *.* 04.02.02, 17:27
Cześć:))) Mój synek za dwa tygodnie kończy 6 miesieęcy i chyba czas najwyższy urozmaicić jego dietę ( do tej pory karmiłam go tylko piersią). Jednak nie bardzo wiem, od czego mam zacząć, jakie produkty wprowadzać na początek i w jakiej kolejności, same warzywa czy owoce. Prosze pomóżcie! Zapomniałam napisać, że mój Mateuszek jest alergikiem. Zagubiona mama Agnessx
Obserwuj wątek
    • Gość: Monika_W Re: Nowe dania w jadlospisie IP: *.* 04.02.02, 17:31
      Witaj zacznij od przetartego jabluszka - daj troszke i odczekaj pare dni - zobaczysz reakcje np. moja Julitka jabluszek nietoleruje za kazdym razem konczy sie to kilkudniowa biegunka, potem marchewka, potem prostej zupki (2-3 skladnikowe).Zawsze jednak dawaj po troszeczku i czekaj pare dni z kolejna nowoscia, tak bys mogla ewentualnie wytropic szybko co uczula dzidzie.Powodzenia
      • Gość: Monika_W Re: Nowe dania w jadlospisie IP: *.* 04.02.02, 17:32
        acha - zapomnialam dodac - kleik ryzowy
    • Gość: halina Re: Nowe dania w jadlospisie IP: *.* 04.02.02, 18:21
      W jakiejs ksiazce o alergii, przeczytalam, ze najlepiej kazdemu dziecku, a juz zwlaszcza alergikom, powinno sie wprowadzac w kolejnosci - zboza bezglutenowe, warzywa i na koncu owoce, czyli dokladnie odwrotnie niz tradycyjnie. I tak wlasnie robilysmy, po falstarcie z jablkiem pod koniec 5. miesiaca, ktory kosztowal nas 4 miesiace bez jablek (w tym ze 2 bez jablek dla mnie, a jestem jablkowym nalogowcem, buu!)Na poczatku kleik z mleczkiem mamusi, potwem z woda - w obu przyopadkach ekstaza. Potem marchewka - plucie. I brokul - znowu ekstaza. Potem morele, bo maja duza zelaza. Mieso dopiero w 8. miesiacu.Pozdrawiam
    • Gość: MiGoTkA Re: Nowe dania w jadlospisie - jablko IP: *.* 04.02.02, 21:09
      Dzis bylam u swojej alergolog i powiedziala mi ze jablko tylko prazone! Oczywiscie mowimy o pierwszym podawaniu. W owocach uczulaja weglowodany ktore pod wplywem temperatury ulegaja rozkladowi w zwiazku z czym gotowane owoce nie powinny uczulac. A jesli juz to nie tak mocno jak te surowe. Nie dotyczy to niestety mleka na przyklad w ktorym uczula bialko nie ulegajace rozpadowi pod wplywem temperatury.To tyle czego sie dzis dowiedzialam.Pozdrawiam,ANia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka