Dodaj do ulubionych

Szczepienia a alergia

IP: *.* 11.02.02, 21:02
Czy ktoś wie o jakichkolwiek przeciwskazaniach do szczepienia przeciwko odrze, śwince i różyczce, w przypadku dziecka z podejrzeniem skazy białkowej(uczulenie na mleko krowie, jajo kurze itp.)Gdzieś przeczytałam informację, że dziecko uczulone na białko jaja nie powinno być szczepione tą potrójną szczepionką. Czy to prawda ?
Obserwuj wątek
    • Gość: onka Re: Szczepienia a alergia IP: *.* 11.02.02, 23:16
      Lekarka mi powiedziała, ze ta szczeionka jest na bazie bialka kurzego, więc juz masz odpowiedz, jakie przediwwskazania. Ale jeśli dziecko na bialko nie jest uczulone, to chyba można...Druga, a w zasadzie trzecia - druga to podejrzenia o zwiazki z autyzmem - sprawa to to, że lekarka zalecila szczególną ostrożność po szczepieniu, najlepiej 6, a minimum 3 tygodnie dziecko trzeba wyjatkowo chronić, zeby nie chorowalo po tym szczepieniu. I teraz nie wiem, czekac do wiosny??? Lata???pozdrawiamonka
    • Gość: AniaSK Re: Szczepienia a alergia IP: *.* 12.02.02, 14:57
      Chyba to dość indywidualna sprawa. Mój mały ma skazę białkową na mleko. Zdarza się jednak, że po większej ilości jajek też skaza się pojawia. Był szczepiony MMR II bez jakichkolwiek odczynów niepożądanych. Myślę, że warto porozmawiać z pediatrą, bo nie wszystkie szczepionki są produkowane w oparciu o białko kurze. Ania
      • Gość: halina Re: Szczepienia a alergia IP: *.* 12.02.02, 18:28
        Z tego, co wiem, nie wszystkie, tylko przeciw odrze (a wiec i MMR) i grypie. Moim zdaniem powinnas porozmawiac z alergologiem albo kompetentnym w sprawach alergii pediatrą (nie wszyscy, niestety).Pozdrawiam
    • Gość: Moniś Re: Szczepienia a alergia IP: *.* 15.02.02, 08:38
      Dziewczyny, dzięki za informację. Będę ostrożna, choć właśnie telefonowałam do pediatry dyżurującego w redakcji "Dziecka" i powiedział, że można szczepić. Onka !Myślę, że najlepiej zaszczepić w zimie lub w lecie, bo o przeziębienia łatwo, gdy zmienia się aura.Pozdrawiam !
    • Gość: Elik Re: Szczepienia a alergia IP: *.* 15.02.02, 09:14
      pediatara , edziecka powiedział, że przy alergii na białko kurze można szczepić przeciw odrze :(. Dziwne!!!Pewnie, że można w końcu to Twoje ryzyko. Moja córcia ma podejrzenie alergii na biłko kurze i i u niej wystąpiła bardzo ostra reakja poszczepienna po 10 dniach 40 stopni gorączki przez kilka dnia. Moja lekarka homeopatka odradzała i mówiła abym odwlekała jak długo się da to szczepienie. Ja ponieważ dostałam ponaglenie z przychodni poszłam i zaszczepiłam czego żałuję do dziś. Potem pojawiło się szereg artykułów o szczepieniach gł. na edziecku. Na dzień dzisiejszy podaabym szczepionkę zabitą i znacznie później czyli może ok 2-3 roku. Pozdrawiam.
    • Gość: kasiap. Re: Szczepienia a alergia IP: *.* 15.02.02, 12:11
      W takim przypadku to nie pediatra powinien decydowac o szczepieniu, tylko alergolog, ktory pozna dziecko i zdecyduje, czy korzysci ze szczepienia beda wieksze od zagrozenia, albo dobierze odpowiednia szczepionke, lub w ogole nie pozwoli szczepic. Ale naprawde powinien zrobic to alergolog, bo dzisiejsza pediatria to jednak waska specjalizacja. Idealne jest jezeli alergolog ma specjalizacje z pediatrii i jescze z dermatologii. Trudno takiego znalezc, ale mnie sie udalo (po dlugich poszukiwaniach i probach morderstwa moich dzieci dziwnymi zaleceniami).Moj alergolog zxawsze ma decydujacy glos w takich przypadkach i zawsze mial racje (a czasami mial odmienne zdanie od pediatry).Moje dzieci uczulone na bialko mleka i kurze zostaly zaszczepione w terminie po porzadnym wywiadzie i badaniach. Nie bylo najmniejszej niepokojacej reakcji poszczepiennej.Polecam alergologa!!!Powodzenia Kaska
    • Gość: polaszea Re: Szczepienia a alergia IP: *.* 19.02.02, 12:21
      Zuzia ma też alergię na białko mleka i jaja kurze. Szczepiłam ją szczepionką MMR II i nie było żadnych niepokojących objawów. Przed szczepieniem najlepiej się skonsultować z alergologiem prowadzącym dziecko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka