Dodaj do ulubionych

Kosmetyki dla alergika??????

IP: *.* 10.06.02, 21:33
Tak jak pisalam w innym poscie moja coreczka jest obsypana drobnymi krosteczkami. Caly czas szukam alergenu. :cry: Stosuje diete eliminacyjna i nic. :( Tak mysle ze moze jest uczulona na kosmetyki ktore stosuje jest to seria NIVEA. Mamy alergikow napiszcie jaki jest najleprzy plyn do kapieli, krem lub mleczko do ciala (bo oliwki nie uzywam) i szampon do wlosow (mala ma bujne wlosy) :bounce: :bounce: :bounce:
Obserwuj wątek
    • Gość: MamaMarysiiBenusia Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 11.06.02, 16:45
      Czesc ! Niestety nie wiem co Ci poradzic , ja wciaz eksperymentuje , bo mam dwoje alergikow w domu . Ale wiem , ze na moje pociechy nawet zwykly krem Nivea dziala uczulajaco :-(Natomiast seria Balneum jest ponoc dobra . Ja stosowalam plyn do kapieli i bylo ok. Dziewczyny ! Piszcie co jest dobre , co sprawdzilo sie u Waszych dzieci ! Pozdrawiam serdecznie . jabluszko .
      • Gość: q1313q Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 11.06.02, 17:37
        My uzywamy Balneum Hermal plus. Uwazam, ze jest rewelacyjne.Wczesniej stosowalm do kapieli malej Oilatum. Tez bylo OK, ale Oilatum jest bardzo niewydajne starczy na dwa tygodnie co sporo kosztuje. Ale pomijajac kwestie wydajnosci, wole Balneum, bo po kapieli w tym nie potrzeba natluszczac cialka, bo zostawia taka sprytna warstewke. Po oilatum trzeba jeszcze natluszczac.Wiem, ze dobry jest jeszcze Hascosan, ale osobiscie nie testowalam jeszcze.
        • Gość: Basia.Pawlik Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 11.06.02, 18:53
          Witajcie w klubie! też jestem mamą bardzo małego, bo 7 tygodniowego alergika. Jem już tylko mięso i warzywa, a efekty niestety narazie nierewelacyjne. Ale wracając do tematu -polecono mi i używam serii kosmetyków SVR (różowa seria)płyn do kąpieli, mycia włosów, mleczko do ciała i krem do twarzy. Produkty są dostępne w aptece, hipoalergiczne, bezzapachowe i jak na razie dobrze się sprawdzają.Nie są tanie kosztują około 30 zł każde. A o Balneum słyszałam też pozytywne opinie, ale jeszce nie stosowałam. Pozdrawiam cieplutko wszystkie mamy (mamy alergików szczególnie cieplutko) Basia
    • Gość: ewqa1974 Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 11.06.02, 21:48
      Witaj,Przetestowałam wiele kosmetyków (m.in. Oilatum, Balneum) na moim maluszku, ale naprawdę rewelacyjne okazały się produkty Aveeno (nie należy mylić z Avene, dostępnymi w aptece). Bazują one na wyciągu z owsa, są całkowicie "naturalne", ale wspaniale łagodzą zmiany skórne, a przede wszystkim jej suchość. Efekt był nie tylko chwilowy, ale trwał! Niestety kosmetyki Aveeno można kupić chyba tylko w USA lub Kanadzie, jak również w sklepach internetowych. :(PozdrawiamEwa
      • Gość: Basia.Pawlik Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 11.06.02, 22:02
        Ewo,A czy mogłabyś podać adresy sklepów internetowych, gdzie te preparaty są dostępne. Basia
        • Gość: ewqa1974 Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 12.06.02, 08:17
          Basiu,Podaję adres jednego ze sklepów (jest ich wiele, ale w tej chwili nie pamiętam)dermadoctor.comNiestety nie udało mi się znaleźć sklepu europejskiego, więc transport (z USA lub Kanady)trochę kosztuje :(Ewa
          • Gość: Basia.Pawlik Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 12.06.02, 09:04
            Dziękuję Ci bardzo Ewo, wejdę zobaczę, zorientuję się w cenach i może kupię. Ja mam właśnie straszny problem z tą suchością skóry, smaruję różnymi specyfikami i dalej jest brzydka. Mam tez problem z główką, bo Kubuś ma na głowie dużo włosków a pod spodem sucha, paskudna łuszcząca się skórka. OchBasia
            • Gość: ewqa1974 Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 12.06.02, 09:43
              Basiu,Podejrzewam, że mój Hubik (aktualnie 8 mies) w tym wieku wyglądał podobnie.Mogę Cię pocieszyć, że teraz -pod warunkiem- stałej pielęgnacji jest dobrze, może nie super ale w porównaniu do tego co było...Na tą skorupę na główce (straszny widok, brr...) najbardziej pomogły mu : mycie główki Oilatum i smarowanie początkowo kilka razy dziennie -nawet 6-8 razy- emulsją Crelobase (do kupienia w aptece, bez recepty) lub kremem bepanthen. Już po tygodniu widać było poprawę. Smarowanie oliwką, wyczesywanie nie pomagało wcale. Tak samo jak moja bardzo ścisła dieta, Zyrter czy clemastine.Aktualnie jesteśmy po testach BICOM, Hubik jest leczony homeopatycznie (to również trochę pomaga - ku memu zaskoczeniu!). Niedługo będę go odczulać. Nareszcie uwierzyłam, że może być dobrze.Chyba wszyscy tu wiemy co przeżywasz starając się pomóc Kubusiowi.PowodzeniaEwa
              • Gość: Basia.Pawlik Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 12.06.02, 10:36
                Czytam uważnie i spisuję sobie wszystko co mówicie. Będę próbować stosować. Oczywiście nie wszystko od razu, będę racjonalna. Dziękuję za słowa pociechy. Pozadrawiam Basia.
      • Gość: Marta_B Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 13.06.02, 23:17
        Ewa, napisz mi, proszę, których kosmetyków z Aveeno używałaś. Tzn. chodzi mi o pełną nazwę w języku angielskim. Mam okazję sprowadzić ze Stanów te kosmetyki, ale niewiem dokładnie które. Dzięki, pozdrówka,Marta
        • Gość: ewqa1974 Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 17.06.02, 07:27
          Marto,Podaję nazwy kosmetyków, które używałam:Aveeno Oatmeal Bath Treatment Aveeno Daily Moisturizing LotionPolecono mi również, ale nie miałam okazji sprawdzić:Aveeno Oatmeal Anti-itch Concentrated LotionPłyn do kąpieli (nie znam dokładnej nazwy)Pozdrawiam Ewa
          • Gość: w Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 18.06.02, 20:37
            Sorry Ewa, ze sie wtracam ale te akurat produkty, ktore Ty podalas to sa chyba dla doroslych. Dla niemowlakow maja oni odpowiednie produkty jak:Aveeno Baby CleancerAveeno Baby LotionAveeno Baby Wash & ShampooAveeno Creamy Baby CleanserAveeno Diper Rash CreamAvenno Soothing Baby Bath TreatmentWszystkie te produkty mozna kupic w Kanadzie lub USA w sklepie/aptece, tam gdzie kupuje sie pieluchy. W tym samym dziale. I sa one bez recepty.Pozdrowienia od emamy z Kanady
            • Gość: Marta_B Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 18.06.02, 21:35
              Dzięki za poprawkę, bo już miałam zamawiać.Marta
            • Gość: ewqa1974 Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 19.06.02, 09:21
              WitajKosmetyki, które podałam wcześniej, nadają się również dla dzieci (przynajmniej tak był przepis na opakowaniu). Zostały zresztą polecone przez mojego lekarza-pediatrę alergologa. Ale nie wiedziałam, że są specjalne dla dzieci. Na pewno skorzystam. Dzięki :)Ewa
            • Gość: Marta_B Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 19.06.02, 11:51
              Wan, napisz mi jeszcze ile kosztuja mniej więcej te kosmetyki i które z nich są typowo do kąpieli (chyba Aveeno Baby Wash & Shampoo, tak?).A te inne są do czego? I w jakiej postaci?Dzięki - Marta
            • Gość: w Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 19.06.02, 15:48
              http://www.drugstore.com/qxb7836_333181_SESpider/Aveeno/Aveeno.htmPowyzszy link jest do strony, z ktorej zaczerpnelam informacje. To jest sklep internetowy w USA produktow Aveeno. Jak kilkniesz tam na "Baby Store" to znajdziesz wszystkie te produkty z opisami skladu i jak uzywac. To jest po angielsku, takze pisze w skrocie co tam jest. Mam nadzieje, ze moje tlumaczenie bedzie zrozumiale. Siedze teraz w pracy i nie mam slownika angielsko-polskiego tutaj i pewne wyrazenia nie bardzo wiem jak przetlumaczyc dokladnie. Szczegolnie skladniki tych produktow. Wszystkie te produkty zawieraja naturalny wyciag z owsa sa anty alergiczne (nie powaduja alergii) i nie zawieraja zadnych sztucznych dodatkow lub kolorow ani zapachow.1) Daily Baby Lotion - mleczko kosmetyczne dla niemowlat do odswiezenia wygojenia podraznionej, delikatnej skory niemowlaka. Nawilza skore na 24 godziny. Polecane rowniez dla noworodka. Cena 3.99 US.2) Aveeno Baby Wash & Shampoo - szampon i plyn do kapieli w jednym, typu nie szczypie w oczy (No more Tear) - nie zawiera mydla. Polecany od noworodka. Cena 3.99 US3) Diper Rash Cream - krem na odpazenia do pupci. Zawiera cynk, naturalny wyciag z owsa i cos tam jeszcze, ale nie wiem jak to przetlumaczyc. Pomaga utrzymac swiezosc, goi i zapobiega odpazeniam pieluszkowym. Daje ochrone przeciwko wilgoci na skorze. Zalecane od noworodka. Cena 4.99 US4) Creamy Baby Cleanser - mleczko czyszczace. Mozna uzywac do kapieli albo do masazu, co w tym drugim przypadku pozwala lepiej nawilzyc skore. Nadmiar zebrac szmatka lub papierowa chusteczka. Polecane od noworodka. Cena 3.99 US.5) Soothing Baby Bath Treatment - mleczko do kapieli w postaci proszku. Mleczko sie robi po wsypaniu do wody. Specjanie przerobiony wyciag z owsa, ktory przynosi ulge dla suchej, swedzacej i podraznionej skory. W tym produkcjie owies jest polaczony z jakim specjalnym nawilzaczem. Po kapieli skora dziecka jest miekka, gladka i ustepuje swedzenie i wrazliwosc skory. Daje tymczasowa ochrone dla skory i przynosi ulge w mniejszych podraznieniach i swedzeniu spowodowanym sucha skora, odpazeniami, egzema, ospa, ugryzieniami owadow i wysypka spowodowana np. przez pokrzywe lub inne rosliny. Uzycie : wysypywac proszek pod bierzaca wada zeby sie dobrze rozprowadzil w kapieli. Kapiel powinna trwac 15-20 minut, 1-2 razy dziennie. Nie zaleca sie dla noworodkow. Cena 3.99US za opakowanie z 5 paczuszkami proszku.To chyba wszystko. Mam nadzieje, ze zrozumiale.Ja uzywalam kremu na odpazenia i byl dobry i lekko sie rozprowadzal. Po tej lekturze zamiezam kupic produkt nr 5 i wyprobowac na moim dziecku bo ma wysypke alergiczna. Jak jestescie ciekawe jak na niego dziala to moge napisac za pare dni.Pozdrowienia
              • Gość: Marta_B Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 05.07.02, 15:32
                Napisz czy kupiłaś i czy używałaś tego proszku, bo ja też już go mam i wypróbuje może dzisiaj.Pozdrawiam-Marta
                • Gość: w Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 05.07.02, 15:50
                  Stosowalam juz kilka razy do kapieli. Co kilka dni. Nie jest zly. Po kapieli czuc, ze skora jest gladka i mila w dotyku. Ale mysle, ze nieco przereklamowany. Podobny efekt mozna uzyskac kapiac w krochmalu, co jest taniej.Pozdrowienia
    • Gość: bridgett Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 18.06.02, 18:39
      Cześć,mój Kuba też miał problemy ze skórą na całym ciele (sucha, łuszcząca się i swędząca - przeszło w większości po zastosowaniu przeze mnie ostrej diety)i ze skórą głowy (przez 2 lata). Balneum ani oilatum niestety nam nie pomagało. Ponieważ jednak ja sama jestem alergiczką, więc "czuję", co mi szkodzi, a szkodzi chemia, kóra jest we wszystkim - również w kosmetykach, więc ograniczyłam je do minimum: żadnych płynów do kąpieli, kąpałam go po prostu w czystej przegotowanej wodzie, a mydłem (po kilku próbach u nas sprawdziło się bambino) myłam jedynie to co niezbędne, czyli łapki, pupę i ewentualnie to co zabrudziłśóę. Nie smarowałam go niczym (i tak nie pomagało na tę suchą skórę). Szampon wprowadziłam dopiero, gdy miał chyba 1,5roku - wcześniej mydło (ale miałam łatwo, bo był praktycznie łysy). Z kremów do pupy: bepanten, sudokrem, tormentiol. Na słońce drogie jak cholera kosmetyki dla alergików francuskiej firmy, nie pamietam teraz niestety nazwy, dostępne w aptekach. Bieliznę prałam w płatkach mydlanych do konca 2 roku życia plus dwukrone płukanie a dopiero potem zaczęłam używać Jelpu, wcześniej nie stosowałam też żadnych płynów zmiękczających. Dzisiaj jest ze skórą OK, ale dalej mam opory ze smarowaniem go czymkolwiek - wyjatek stanowi tu ochrona przeciw słońcu.
    • Gość: mala-gocha Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 22.06.02, 21:38
      Polecam do smarowania maluszków DIPROBASE (maść-jeśli bardzo sucha skóra, lub krem-trochę słabiej natłuszcza). (koszt rzędu 15 zł za tubkę 50g- wystarcza na tydzień gdy smaruję dwa razy dziennie).Głowę też tym, ale mój czteromiesięczny Pawcio ma marne owłosienie. Słyszałam od znajomej mamy maluszka-alerguszka, że problemy z główką mijają, wtedy kiedy myje się ją rzadziej. Do kąpieli tylko "mocny" krochmal.Pranie w płatkach mydlanych (ostatnia wizyta u lekarza "...absolutnie nie wolno jelpu...").Kosmetyki firmy SVR (olejek) to pierwszy produkt, po którym na drugi dzień pojawia się u mojego malca wysypka (sprawdzone dwa razy) pozdrawiamGocha
    • Gość: flaska Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 23.06.02, 00:13
      nie wiem czy cos pomogę , ale u mojego Kubka też są problemy ze skórą :( . Zaczęły się jak skończył rok , wię trudno było znależć co jest przyczyną .Sugerujac się testami biorezonansowymi zaczęłam sprawdzac etykietki kosmetyków i odpadły nam :-płyny zmiękczające i większość kremów i mydeł , bo zawierają lanolinę ( wyszło uczulenie na wełnę owczą) -kosmetyki zawierające kwas cytrynowy ( jest ich cała masa np. szampon johnson"s i jeszcze kilka innych , kremy np. lipobase ...)do kąpieli był krochmal i przegotowana woda ( bo chlor też wyszedł) na razie wysypka schodzi - i nic nowego sie nie pojawia .największym winowajcą była na pewno lanolina , bo pupcię miał gładziutką (pod pampersem)pozdrawiam . ewa
    • Gość: jaha Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 23.06.02, 19:01
      U nas sprawdza sie zwykly dermosan lub masc Diprobase - rewelacyjnie natluszczaja, tak ze po nocy znacznie sie zmniejsza suchosc skory.Do prania plyn Bebi, wprawdzie nie najladniej pachnie, ale nie uczula. Do mycia uzywalismy mydla w plynie SVR.Pozdrawiam, Aga
    • Gość: DagmaraKawalska Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 18.07.02, 10:35
      Do kąpieli polecam Balneum hermal, bez literki lub chyba F ( sprawdź, jeden jest dla skóry świądowej, drugi bardzo suchej, weź ten dla suchej). Do buzi używam lipobase lub citibase. Pierwsza jest bardziej tłusta, wolę te. Do ciałka jak nie uzywam Hermaly mam oliwke Topialyse firmy SVR, oni robia świetne kosmetyki dla skóry alergicznej. Polecam krem do opalania dla dziecka z filtrami mineralnymi i blokerem ( filtr 50)Mam też robiona maść- eucerynową. Bez witamin. Daga
    • Gość: kabat Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 23.07.02, 07:38
      Ja używam kosmetyków Bubchen. Zawierają rumianek. W serii jest mleczko, szampon, oliwka, krem. Moje dziecko jest alergikiem i od byle czego dostaje wysypki, te kosmetyki toleruje b.dobrzeLidka
      • Gość: halina Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 23.07.02, 14:53
        Lena uzywa Nivea Baby. Balneum Hermal Plus do kapieli przy problemach ze skora, Diprobase do smarowania, ale szczesliwie dzieki diecie udaje nam sie takich problemow unikac. Z rzeczy, ktorych nie tolerowala - krem Bambino, masc z wit. A i nieprzyzwoicie drogie Topialyse, teoretycznie dla aleergikow wlasnie.
        • Gość: kabat Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 24.07.02, 07:52
          A nam alergolog odradziła stosowanie Balneum, płynów do kąpieli z oliwkami. Jedynymi sugerowanymi dodatkami jest rumianek ewentualnie rywanol lub nadmanganian potasu, ale te dwa ostanie brudzą. Co do Balneum to lekarz powiedział nam, że ze względu na skład mogą uczulać . Niestety kosmetyki właśnie dla alergików uczulają. Dlatego my kąpiemy w rumiankuLidka
          • Gość: halina Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 24.07.02, 08:23
            Z tego, co wiem, to z Balneum jest tak, ze ktores, chyba Balneum Hermal F, ale nie jestem pewna, zawiera olej z orzeszkow ziemnych, a te, jak wiadomo, dosc czesto uczulaja.
            • Gość: soqw Re: Kosmetyki dla alergika?????? IP: *.* 27.07.02, 17:40
              Od czasu kiedy Michałek - 20 -miesięcy kąpie się w Hascosanie albo Hascosan Plus Skóra jest o wiele lepiej natłuszczona i wygląda o wile lepiej . Butelka 200ml kosztuje chyba około 16 zł. Później smarowanie Balneum Baby krem ,( maśc z witaminą A robiona w aptece daje gorszy )efekt. Czasem na buzię Cutibaza , albo w razie zaostrzeń na same zmiany Cutivate - maścia sterydowa niestety czasem nadal niezbędna.Ale czy naprawdę jest to zasługa tylko tych kosmetyków nie dam głowy bo synek przyjmuje środki odzulające i jest na Nutramigenie. Joanna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka