czarna.perla 29.11.06, 09:52 które ze sklepowych masełek jest najbezpieczniejsze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kruffa Re: jakie masło najbezpieczniejsze? 29.11.06, 10:07 Nie wiem skąd jesteś. Najlepsze jest masło z Bielska Białej - 85% tłuszczu bez żadnych dodatków. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
mama_marunia Re: jakie masło najbezpieczniejsze? 29.11.06, 11:17 A jak się nazywa? (masło i firma produkująca.) Można dawać gotowe, czy klarować? Odpowiedz Link Zgłoś
krasnoludekw Re: jakie masło najbezpieczniejsze? 29.11.06, 12:16 podbijam , ja jestem z Poznania i tez mnie bezpieczne masło interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
magdamale Re: jakie masło najbezpieczniejsze? 29.11.06, 13:56 moja siostra twierdzi,że jej alergicy tolerują masło ekstra (jak wielez ciechanowa. 85%. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: jakie masło najbezpieczniejsze? 29.11.06, 19:38 A z jakiej firmy i jak się nazywa. Ja kupuję z Bielska Najprawdziwsze 85%, ale niestety nie sprzedają go w W-wie. Może to z Ciechanowa znajdę w sklepach? Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
marki0 Re: jakie masło najbezpieczniejsze? 29.11.06, 19:38 Ja bym jeszcze masełka nie podawała/jesli czegos nie poknociłam to walczycie z candia i alergią/. Polecam Oliwe z Oliwek bo margaryny dla malucha nie sa godne polecenia, a z tego co pamietam Agnieszko Twoje dziecie ma 8 mcy?Czy tak? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: do marki0 29.11.06, 21:54 synek ma 16 mies., kiedy miał 6 w testach z krwi wyszła I klasa białka i IgE całkowite 59, mleka nie dostawał, ja też nie jadłam 8 mies. a potem zaczęłam jeść wszystko i on wogole na to nie reagował, jeszcze przed obebraniem wyniku candidy dałam mu raz na próbę jogurt (cały pojemniczek) i też żadnej reakcji. dlatego myślę sobie, że jeśli nawet alergia była to chyba już minęła. Odpowiedz Link Zgłoś
magdamale Re: do marki0 30.11.06, 00:28 ten ciechanów jest w którymś supermarkecie... 82,5% zakład prod ciechanów. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: do marki0 30.11.06, 06:40 A w którym? I rozumiem, że nie jest to masło 85% tłuszczu, ale 82,5? Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
agata9991 Re: jakie masło najbezpieczniejsze? 30.11.06, 10:17 82,5 to ma też np łaciate czerwone. Odpowiedz Link Zgłoś
magdamale Re: jakie masło najbezpieczniejsze? 01.12.06, 00:09 ten ciechanów podobno w leclercu był. siostra mowi, że teraz jedzą masło osełka z mlekowity, kiedyś jedli ten ciechanów. nie nadążam za nią... widać Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re:a prawdziwe wiejskie? 01.12.06, 13:14 dziewczyny, a czy najlepsze nie byłoby prawdziwe wiejskie masło robione z prawdziwej wiejskiej śmietany...? Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re:a prawdziwe wiejskie? 01.12.06, 14:29 Tylko ja takiego nie znalazłam. No chyba że zrobiłabym sama. Kupowałam niby eko w 2 czy 3 sklepach i po tamtych mi dzieciaka sypało, a po tym 85% już nie. Moja córka reaguje ma chemię. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
tekam68 Re:a prawdziwe wiejskie? 01.12.06, 14:52 Zdradż proszę, w jaki sposób sprowadzasz to masło 85%. Może można się jakoś dołączyć? A swoją drogą - nie wiem jak teraz, ale kiedyś na rogu Poznańskiej i chyba Hożej stała czasem babcia z masłem (i in., no. twarogiem) własnej produkcji.Kiedyś to były środy. Naprawdę smakowało tak samo jak to ktore pamiętam z wakacji mojego dzieciństwa - robione przez moja babcię. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re:kruffa........ 01.12.06, 16:14 ja mówię o takim prawdziwym maśle "od krowy", moja babcia ma krowę i mam na bieżąco dostęp do mleka, śmietany, masła, serwatki, maślanki i twarogu. jak to jest z takim masłem od własnej "podwórkowej, pasionej na łące krowy"? Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: kruffa proszę odpowiedz na powyższe pytanie. 02.12.06, 14:52 Masło sprowadzam w taki trochę "łatany" sposób. Gdy ktoś jedzie w tamtym kierunku lub np. przyjaciółka jedzie do rodziców do Kielc (tam jest to w sklepach dostępne) kupuje mi 1-2 zgrzewkę masła (1 zgrzewka - 12 szt). Czasami dzwoniłam do mleczarni i umawiałam się na odbiór od kierowcy lub z hurtowni, do której dowożą tutaj swoje produkty. Potem większośc kostek kroję na 4 części i mrożę. To masło ma 14-dniowy termin ważności. Tego masła nie klaruję. Pozostałe już tak. Czasami zdarza mi sie dac dziecku ciasto zrobione na zwyłym maśle (82%), ale są to wyjątkowe przypadki, bo córka za słodyczami nie przepada. Do klarowania już się przyzwyczaiłam i zawsze musze je miec w domu, bo stosuje je w kuchni, a nie tylko dla córki. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: kruffa, chodziło mi o to pytanie: 02.12.06, 16:31 ja mówię o takim prawdziwym maśle "od krowy", moja babcia ma krowę i mam na bieżąco dostęp do mleka, śmietany, masła, serwatki, maślanki i twarogu. jak to jest z takim masłem od własnej "podwórkowej, pasionej na łące krowy"? Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: kruffa, chodziło mi o to pytanie: 02.12.06, 19:00 Jak masz stały dostęp do takiego - to jak najbardziej. Lepszego nie znajdziesz Można też robic samemu ze śmietany, bo dodatki wypływają z serwatką. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś