Pytam bo sie w tym pogubiłam, czym sie różni wysypka alergiczna od zmian AZS. Bo ja tak kombinuję z tym moim dzieckiem i zawsze myślałam, ze AZS ma przyczyne w alergi pokarmowej. Ale nie bardzo mogę połączyć te jej bardzo małe liszajki z pokarmowką, bo zjadła łeb czekoladowego Mikołaja i nic zadnej nowej plamki, a wrecz stare schodzą- moja mama stwierdził, że dziecku najwyraźniej magnezu brakuje

)). Już nie wiem, ja mam skłonną skóre do podrażnień tego typu, że np babranie sie w wodzie z chlorem lub innym silneym detergentem skutkuje u mnie wysypką i suchą skórą. W rodzinie mama ma to samo, i kuzynka ale nikt z nas nie jest alergikiem.Czasem sobie myślę, że te zmiany to może samo AZS i nie ma nic wspólnego z jedzeniem. JAk u was wygląda wysypka od zjedzenia szkodliwego pokarmu. Bo moje dziecię nie ma wysypek w formie pojedyńczych kropek tylko zawsze taka plamka i skupisko krosteczek a potem to bleknie i robi sie liszaj suchy a potem schodzi. Zawsze tak jest-choć małą żadko wysypuje.Ach zgłupieć idzie.