Dodaj do ulubionych

alergia i infekcje

IP: *.* 22.11.02, 12:31
Dzien dobry,Jestem mama 9 m-cznego Kubusia. Moze ktos ma podobny problem i moze mi pomoc. Kuba ma skaze bialkowa, bardzo malutka, objawia sie to tym ze ma szorstkie i zaczerwienione policzki i to nawet nie bardzo, nie swedzi go to i chyba nawet nie przeszkadza. Lekarz prowadzacy stwierdzil ze jest to tak mala reakcja alergiczna ze nie ma szczegolnego powodu do paniki i zmieniania jedzenia ( od 8.5 m-ca jest na Bebiko 2)na hypoalergiczne, Maly dostaje zaditen ( diketotifen). Problem jest w tym ze Kuba czesto ma infekcje gornych drog oddechowych, raz nawet zapalenie krtani, oczywiscie na tle alergicznym. I teraz znowu zaczal piac - gdy probuje cos powiedziec w wyzszym tonie to traci glos. Juz sama nie wiem czy to cos powaznego czy nie, i czy czeste infekcje plus alergia moga skonczyc sie astma??? Pozdrawiam Was serdecznieAgnieszka mama Kubusia, ktory zaczal juz chodzic :-)))
Obserwuj wątek
    • Gość: magdaka Re: alergia i infekcje IP: *.* 22.11.02, 13:06
      No wlasnie on choruje bo dostaje bebiko tzn mleko a jest na nie uczulony.Nie ma po nim wysypek ale widocznie u Niego alergia objawia sie infekcjami.Przeciez to tez niedobrze.Koniecznie odstaw to mleko .O tym na jakie musi zadecydowac lekarz.
    • Gość: żona Re: alergia i infekcje IP: *.* 22.11.02, 13:30
      Oprócz zmainy mleka doradzałabym też zmianę lekarza, może mu jeszcze bardziej zaszkodzić. Co to znaczy w niewielkim stopniu? Albo reakcja laergiczna jest albo jej nie ma a jej stopień nie ma nic do rzeczy. U mojego syna reakcją była troche luźniejsza kupa i właściwie nic więcej. Jeżeli reakcja alergiczna sie pojawia to bezwzględnie należy wyeliminować alergen. W przypadku alergii na białko mleka krowiego będziesz musiała wyeliminować przy rozszeżaniu diety każdą jego postać - mięso wołowe, cielęcinę, jogurty, sery, żelatynę(często jest wołowa) itp., nawet w kosmetykach musisz sprawdzać, czy nie ma mleka. Trzeba też ostrożnie wprowadzać inne alergizujące produkty, a najlepiej z nimi poczekać. A co do mieszanki mlecznej to nie chodzi o zmianę na hypoalergiczną - bo ta jest dla zagrożonych alergią, ale na hydrolizat białkowy - właściwy. Preparaty sojowe również mogą uczulać. Na to musisz mieć receptę, więc idź do alergologa. Podawanie leków bez wyeliminowania alergenu jest kompletnie bez sensu. Radziłabym ostrożność, bo jeżeli twój maluch reaguje infekcjami, to nie ma co czekać.Radzę, zmień lekarza.Pozdrawiamdanka
      • Gość: akraj Re: alergia i infekcje IP: *.* 22.11.02, 13:50
        A znasz dobrego alergologa w Krakowie? I czy skaza mija z wiekiem?
        • Gość: żona Re: alergia i infekcje IP: *.* 22.11.02, 18:48
          Z własnego doświadczenia znam b.dobrego doktora Zygmunta Nowackiego - ale on przyjmuje tylko prywatnie. Kraków, ul.Masarska 7 tel: 411-54-88. danka
    • Gość: KARINA2 Re: alergia i infekcje IP: *.* 22.11.02, 14:57
      U nas infekcje minęły dopiero po całkowitym wyłączeniuz diety białka mleka krowiego. Zmiany skórne też były niewielkie. Do tej pory córka jest na diecie.Pozdrawiam,Karina z 3,5-letnią Bianką

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka