Dodaj do ulubionych

alergia na zimną pogodę???

IP: *.* 04.12.02, 14:15
Wydaje mi się, że moje dzieci mają alergię na zimne pory roku (to brzmi szalenie, wiem). W zeszłym roku objawy pojawiły się wraz z ochłodzeniem po lecie, we wrześniu - objawy skórne i infekcja. Potem szło różnie - najpierw długo nie połapałam się, że to alergia, potem długo trwało zanim wyeliminowałam szkodliwe produkty z diety. Na wiosnę ustąpiły objawy skórne a infekcje dopiero w sierpniu (z pomocą homeopaty). No a teraz z ochłodzeniem wróciło wszystko - najpierw myślałam, że to wina alergologa, który nakazał podawanie Bebiko HA (namiast bebilonu pepti) ale już od ponad miesiąca dziewczynki piją tylko bebilon pepti a objawy skórne się nie cofają. To samo z infekcjami - były chore dwa miesiące temu (pażdziernik) a teraz znowu są chore od trzech tygodni. Czy przede mną kolejna zima z non-stop chorymi dziećmi? Co może być związane z ochłodzeniem pogody i powodować ich reakcję? Myślałam, że są uczulone tylko na mleko i gluten ale musi być coś jeszcze - czy po prostu zaostrzają się objawy?POradźcie,Magda
Obserwuj wątek
    • Gość: kasiap. Re: alergia na zimna˛ pogode˛??? IP: *.* 04.12.02, 16:07
      Tak, to brzmi szalenie, ale jest prawda. Nie wiem jakie czynniki sprzyjaja takiej w koncu reakcji, bo nie znalazlam nic na ten temat.Syn mojej kolezanki tez tak samo reagowal na zimne powietrze, przy czym zdarzalo sie to u niego tez w lecie przy zimnym wietrze. Wyskakiwaly mu wielkie pecherze najpierw na calym ciele, potem tylko na odslonietych, i charakter tych zmian skornych tez zmienial sie w czasie. Kolezanka konsultowala sie z wieloma alergologami, nikt nic odkrywczego nie powiedzial, czynnik powodujacy taka reakcje byl nie do wysledzenia. Badania w normie. Po trzech latach brania lekow antyhistaminowych przeszlo. Do tej pory to dla nas jest zagadka bo obydwie szperalysmy w literaturze i nic nie znalazlysmy. (moze zle szukalysmy?)PozdrawiamKaskaale swoja droga stan skory pogarsza sie bo w domach grzeja kaloryfery a sucha i tak skora alergikow wysuza sie jeszcze bardziej, trzeba bardzo dobrze nawilzac i skore i pilnowac powietrza w domu... a infekcje... no niestety alergicy sa podatni - poobserwuj, moze dziewczynki cos jeszcze drazni, zastanow sie nad astma wczesnodziecieca - to niestety coraz czestsze. Ciagnace sie w nieskonczonosc infekcje powinny byc sygnalem do podjecia dalszych krokow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka