Dodaj do ulubionych

mleko ryzowe

IP: *.* 18.02.03, 11:05
Drogie mamy alergikow, szczegolnie tych, karmionych jeszcze piersia! Czy wiecie, ze istnieje mleko ryzowe - wyciag z brazowego ryzu. Robie na tym nalesniki i inne "bezmleczne potrawy". Sodkie toto straszliwie, ale dobre. Podobno mona nawet dac to starszym dzieciom. Niestety litr kosztuje 14 zl we WroclawiuP.S. Przepraszam za brak polskich liter, ale moj komputer cos szwankujeIza
Obserwuj wątek
    • Gość: Mysz* Re: mleko ryzowe IP: *.* 18.02.03, 14:09
      Oj, to bardzo interesujące. Co prawda naleśników nie zrobię bo mała uczulona jest jeszcze na żółtko ale b mogłabym trochę poszerzyc dietę...
      • Gość: AniaSK Re: mleko ryzowe IP: *.* 18.02.03, 14:18
        Izo, a gdzie Ty takie coś kupujesz????
        • Gość: Iza24 Re: mleko ryzowe IP: *.* 19.02.03, 10:10
          Kupuję to cudo w Astrze, w sklepie ze zdrową żywnością. Są też mleka ryżowe smakowe. Po otwarciu można to przechowywać chyba z tydzień w lodówce. Tylko ta cena...Iza
    • Gość: Lina Re: mleko ryzowe IP: *.* 19.02.03, 12:43
      Czy nie orientujecie się, czy takie mleko można też dostać gdzieś w Warszawie? A poza tym, czy istnieje możliwość uczulenia się na nie? Mój synek uczulił się na przykład dość szybko na mleko sojowe. Teraz ma 2,5 roku i nadal jest na kompletnie bezmlecznej i bezjajecznej diecie. Może takie mleko byłoby szansą na rozszerzenie jego diety... ?
      • Gość: Iza24 Re: mleko ryzowe IP: *.* 19.02.03, 12:48
        Z tego co wiem, to soja, wbrew powszechnemu mniemaniu, dość silnie uczula. Co do mleka ryzowego, to, jeśli twoje dziecko nie jest uczulone na ryż, to chyba mogłoby pić takie mleko. tam w składzie jest tylko wyciąg z brązowego ryżu i jakiś olej. Musiałabyś spróbować. ja mojemu synkowi go nie daję, bo karmię cały czas piersią i mały nie dostaje na razie "obcych mlek". Ja jestem na diecie bezmlecznej.Nie wiem, gdzie w warszawie takie coś kupisz, szukaj w sklepach ze zdrową żywnością. To mleko nazywa sie jakos "Rice drink", albo "Rice milk", ale funkcjonuje nazwa "mleko ryżowe".PozdrawiamIza
        • Gość: Lina Re: mleko ryzowe IP: *.* 19.02.03, 12:56
          Iza,dzięki za szybciutką odpowiedź. Poszukam w sklepach ze zdrową żywnością.Życzę wytrwałości w karmieniu piersią. My wytrzymaliśmy na diecie bezmlecznej do 18 m-cy. To znaczy Paweł musi nadal, ale ja już mogę jeść wszystko. Na ryż na szczęscie nie jest uczulony, więc wypróbuję to mleko na pewno!PozdrawiamLina
          • Gość: domisia Re: mleko ryzowe IP: *.* 19.02.03, 14:02
            jeśli znajdziesz gdzieś to mleko ryżowe , to daj znać - koniecznie byłoby mi potrzebneDominika
            • Gość: magdaka Re: mleko ryzowe- do Liny IP: *.* 19.02.03, 17:13
              daj znac na forum jak znajdziesz je w WarszawiePozdraiwam Magda
              • Gość: Yoanka Re: mleko ryzowe- w Warszawie IP: *.* 19.02.03, 23:25
                Mój synek też jest na diecie bezmlecznej. Przez długi czas nie tolerował równiez soji ale na szczęście mógł pić mleko ryżowe.Kupowaliśmy je w Auchan i Geant. Można je też dostać w większości sklepów ze zdrową żywnością, ale czasami tylko na specjalne zamówienie. My zamawialiśmy najczęściej cały karton (ok. 10-12 litrów) i starczało wtedy na dłużej. Jednak taniej niż w sklepach ze zdrową żywnością wychodzą zakupy w dużych hipermarketach.Joanka :hello:
              • Gość: Lina Re: mleko ryzowe- do Liny IP: *.* 20.02.03, 11:11
                OK, odezwę się na pewno. W pierwszej kolejności zamierzam zajrzeć do sklepu ze zdrową żywnością w Pasażu za Galerią Centrum.Pozdrawiam
      • Gość: Madzia2002 Re: mleko ryzowe - do warszawianek IP: *.* 24.02.03, 11:53
        szukałam tego mleka w auchan na Modlińskiej - nie ma , albo nie znałazłam :-( , gdzie w którym miejscu szukac albo gdzie jest ? w jakimś innym sklepie??? pomóżcie mi znaleźć PROSZĘ :-)
        • Gość: sudari Re: mleko ryzowe - do warszawianek IP: *.* 24.02.03, 14:47
          Czesc,po wielu poszukiwaniach znalazlam w BOMI - jest w Klifie na Okopowej, ale wiem, ze Bomi jest chyba jeszcze gdzies w Warszawie. Jest jeszcze owsiane. Tez dobre, ale ryzowe lepsze. Smacznego.Pozdrawiam,Gosia
          • Gość: Lina Re: mleko ryzowe - do warszawianek IP: *.* 03.03.03, 11:46
            Faktycznie, ja też kupiłam to mleko w Klifie w BOMI. Drugie takie delikatesy (BOMI) są na ulicy Towarowej w Galerii Jupiter. Może tam będzie komuś bliżej. Faktycznie niezłe to mleko, ale jakoś mój synek nie bardzo się może do niego przekonać. Pewnie będę je wykorzystywać raczej do pieczenia ... P.S. Sprawdziłam też Hypernową w Galerii Mokotów i Geanta w Kings Cross oraz w Jankach, ale tam wszędzie robili wielkie oczy i niemal stukali się w głowę... Tak więc tam na pewno nie ma już co szukać. Jeśli któraś z Was znajdzie jeszcze gdzieś w Warszawie, to proszę dajcie znać.Pozdrawiam
            • Gość: maugosia Re: mleko ryzowe - do warszawianek IP: *.* 03.03.03, 20:25
              Ha - my jesteśmy smakoszami mleka ryżowego. Zaczęła je pić nawet moja starsza córka, przyzwyczajona do sojowego. Nie sądzę, by któreś z moich dzieci zechciało je wypić tak po prostu, chociaż dla mnie jest bardzo smaczne, ale ja stosuję je zamiennie we wwszystkich potrawach, np. cieście drożdzowym, gołąbkach z sosem pomidorowym, etc. Przede wszystkim jednak ma śniadania: do płatków kukurydzianych i owsianych oraz kaszy mannej. Odkryliśmy mleko ryżowe gdy Mateusz miał 8 miesięcy - niesamowicie rozszerzyło nam to dietę, szczególnie od chwili gdy zaczął jeść gluten (kasza manna i owsianka). Polecam.
              • Gość: magdaka Re: mleko ryzowe - do warszawianek IP: *.* 05.03.03, 11:49
                Maz byl wczoraj w Warszawie i szukal w Klifie.Byly 2 ostatnie.One nazywaja sie Drink Rice.Mam nadzieje, ze to jest to :lol: bo jako takiego mleka ! ryzowego nie mieli.Pozdrawiam Magda
            • Gość: asik_27 Re: mleko ryzowe - do warszawianek -jeszcze jedno miejsce IP: *.* 05.03.03, 11:20
              Witam!Mleko ryżowe i owsiane
              • Gość: asik_27 Re: mleko ryzowe - do warszawianek -jeszcze jedno miejsce IP: *.* 05.03.03, 11:22
                Kończęsmile Mleko ryżowe i owsiane można kupić w Sadyba Best Mall, w sklepie ze zdrową żywnością na parterze. Mają też fajny pasztet z fasoli - ale to pewnie raczej dla mam na diecie bezmleczno-bezjajecznej... Pozdro, Asia mama Mikołaja ( też bezmleczna i bezjajeczna i jeszcze dużo bez..)
            • Gość: cobraverde Re: mleko ryzowe - do warszawianek - na Sadybie IP: *.* 16.03.03, 20:58
              Mleczko ryżowe kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością w Sadyba Best Mall przy Powsińskiej. Zrobiłam sobie dziś na nim koktajl wiśniowy - pychotka. Owsiane i sojowe też tam jest, ale nie próbowałam (wszystkie o smakach waniliowym lub naturalnym).SmacznegoZuza
              • Gość: cobraverde Re: mleko ryzowe - do warszawianek - na Sadybie IP: *.* 16.03.03, 21:00
                Właśnie zauważyłam, że się zdublowałam z asik_27.
    • Gość: agula Re: mleko ryzowe- w Poznaniu też jest IP: *.* 04.03.03, 20:29
      W Poznaniu na os Pod Lipami, w sklepie ze zdrowa żywnością. jest mleko ryżowe, owsiane i kokosowe. Od wlaścicielki dostałam nawet przepisy na rozne bezglutenowe, bezmleczne przepisy np. schłodzone w/w mleko + kaszka kukurydziana waniliowa, mixować aż zrobi się konsystencja musu.Pdawać np.z sokiem. Pycha, sprawdziłam ja i dzieci (2 i 7 lat).2)przepis na jabłka w cieście: plasterki jabłek maczamy w cieście( woda,2 łyżki mąki niskobiałkowej, 1 łyżka mąki kukur. jajo przepiorcze) i kladziemy na rozgrzany olej.Lepsze od normalnych naleśników bo chrupiące.
    • Gość: Elik Re: mleko ryzowe IP: *.* 07.03.03, 12:25
      W Lublinie też jest i też drogie jak piorun. W jednej z moich książek mam przepis na mleko ryżowe. Płuczemy 1,5 szklanki brązowego ryżu, pewnie biały będzie też ok.Gotujemy w szybkowarze z 5 szklankami wody. Przez 2-3 bgodziny na maleńkim ogniu, zwykły garnek też pewnie będzie ok tylko nieco więcej wody trzeba doddać.Zbieramy biały płyn powstały na powierzchni. resztę przecedzamy przez sito a ryżyk można wykorzystać do innych potraw. Myśłę, że dobre będzie posłodzone lub np. z wanilią.Pozdrawiam, Elik
      • szadoki3 Re: mleko ryzowe 21.04.03, 23:00
        Czesc,

jestem mama 6-tygodniowego Jasia, na razie z 'przygaszona' wysypka na buzi,
        lekarz podejrzewa alergie pokarowa a wiec jestem na diecie bezmleczno-
        bezjajecznej, blagam daj znac, gdzie to ryzowe mleko mozna kupic w LUBLINIE?

Dzieki,

Dorotka & Jas
    • Gość: gumbas Re: mleko ryzowe IP: *.* 10.03.03, 15:03
      Witam,Mam prosbe. Jestem z W-wy i chcialabym kupic to mleko ryzowe. Czy mozecie podac dokladna nazwe tego mleka, moze moglibyscie je troche opisac, aby moje oczy wiedzialy na czym maja sie skupic ogladajac sklepowe polki.Jeszcze jedno. Czy wasze dzieci, ktore nie sa juz na piersi, pija tylko to mleko zamiast jakis preparatow mlekozastepczych? Jezeli tak, to czy nie ma tam za malo witamin?. Moje pytanie wynika z tego, ze moj synek obecnie ma 22m. Niedawno odstawilam go od piersi i sadzilam, ze przyzwyczaji sie do Bebilonu Pepti. Mylilam sie. Teraz wapn otrzymuje w deserkach sojowych. Martwie sie jednak, gdyz w tych wszystkich preparatach mlekozast. sa dodane witaminy. Czy to mleko ryzowe zawiera rownie duzo witamin. Acha, czy mozna je gotowac, czy tylko podgrzewac?
      • Gość: Yoanka Re: mleko ryzowe IP: *.* 12.03.03, 01:52
        mamcia napisała/ł:> Witam,> Mam prosbe. Jestem z W-wy i chcialabym kupic to mleko ryzowe. Czy mozecie podac dokladna nazwe tego mleka, moze moglibyscie je troche opisac, aby moje oczy wiedzialy na czym maja sie skupic ogladajac sklepowe polki.To mleko jest w kartonowych pudełkach (takich samych jak zwykłe mleko). Nazywa się RICE DRINK. Produkuje je belgijska firma ALPRO. Nie powiem Ci dokładnie jak wygląda, bo dawno już go nie kupowałam. Zdaje się, że opakowanie jest blado niebieskie. W dużych hipermarketach stoi zwykle na półkach z innymi produktami zdrowej żywności. Ta firma produkuje też mleko sojowe zwykłe oraz o smaku waniliowym. W mniejszych kartonikach ze słomką można też czasem spotkać mleko o smaku czekoladowym, bananowym i waniliowym. A do tego są jeszcze sojowe deserki - waniliowe i czekoladowe, w smaku przypominające budyń. > Jeszcze jedno. Czy wasze dzieci, ktore nie sa juz na piersi, pija tylko to mleko zamiast jakis preparatow mlekozastepczych? Jezeli tak, to czy nie ma tam za malo witamin?. Moje pytanie wynika z tego, ze moj synek obecnie ma 22m. Niedawno odstawilam go od piersi i sadzilam, ze przyzwyczaji sie do Bebilonu Pepti. Mylilam sie. Teraz wapn otrzymuje w deserkach sojowych. Martwie sie jednak, gdyz w tych wszystkich preparatach mlekozast. sa dodane witaminy. Czy to mleko ryzowe zawiera rownie duzo witamin. Niestety nie są to preparaty przygotowane z myślą o dzieciach. Są przeznaczone raczej dla dorosłych, więc nie zawierają tylu witamin, ile dzieciom potrzeba. Napewno, nie zawierają tak potrzebnego dzieciom tłuszczu. Jeśli Twoje dziecko nie jest uczulone na soję, to może spróbuj z sojowymi preparatami mlekozastępczymi.>Acha, czy mozna je gotowac, czy tylko podgrzewac?Ja podawałam zimne prosto z kartonu, albo podgrzane w mikrofalówce.
        • Gość: gumbas Re: mleko ryzowe IP: *.* 14.03.03, 23:24
          Witam,Bardzo dziekuje za odpowiedz. Deserki sojowe wlasnie tej firmy moj synek je, mleko sojowe mu nie smakuje, wiec sprobujemy z tym mleczkiem ryzowym.Pozdrawiam,Gosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka