Dodaj do ulubionych

test Elisa

10.01.07, 14:51
Mam zamiar wysłać materiał do badania do dr Kamirskiej, ale zrobiłam
wcześniej synkowi test Elisa.
Test EIA ujemny
Antygen GSA 65 nieobecny.
Wiele pisze się na tym forum o małej skuteczności tego testu. Mam pytanie:
czy test Elisa może wyjśc fałszywie dodatni?
Obserwuj wątek
    • dziunia_f Re: test Elisa 10.01.07, 15:03
      To nie do konca tak, ze test ELISA jest niewiarygodny. Po prostu na jego
      skutecznosc wplywa wiele czynnikow-czas od pobrania probki i wykonania testu,
      sposob przechowywania probki do czasu jego wykonania, w koncu czynnik
      ludzki-czyli sam laborant, jego dokladnosc i kompetencja.
      Przy tescie ELISA, gdzie materialem badanym jest surowica krwi pacjenta, jest
      wieksze ryzyko wyniku falszywie dodatniego (z racji, ze po przebytej lambliozie
      przeciwciala stosunkowo dlugo moga sie we krwi utrzymywac), natomiast przy
      tescie, w ktorym bada sie kal, takie ryzyko jest minimalne. Czasami problemem
      dla danego labu jest po prostu odczyt wyniku i stad nieporozumienia. Dobor
      odpowiedniego laboratorium rozwiazuje te problemysmile
      • dalis Re: test Elisa 10.01.07, 15:13
        dziunio_f
        Napisałaś, że przy teście Elisa materiałem badanym jest surowica krwi, a ja
        oddawałam do badania kał synka. To jakie jemu zrobiono badanie?
        • dziunia_f Re: test Elisa 10.01.07, 15:19
          Przepraszam za zamieszanie. Mozna na dwa sposoby robic test ELISA na lamblie.
          Badac krew,szukajac w niej przeciwcial antylambliowych, ale ta metoda z racji
          dlugiego utrzymywania sie przeciwcial po wyleczeniu nie jest polecana. Drugi
          sposob, to badanie kalu, w ktorym poszukuje sie samych lamblii, tzw. antygenu
          lamblii. I wlasnie ten drugi rodzaj testu mial Twoj synek. Wiec wszystko oksmile
          • dalis Re: test Elisa 10.01.07, 15:33
            Wielkie dzięki za informacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka