Dodaj do ulubionych

Do ma stosujących maść Parfenac

16.01.07, 17:43
Dziewczyny,sprowadziłam sobie tą maść z Niemiec,ale,że nie znam niemieckiego to mam kilka pytań.
Czy można jej używać zarówno miejscowo jak i na całe ciałko?
Można smarować nią buzie dziecka?
Jak długo można jej używać i jak często w ciągu dnia?
Można na noc?
i ostatnie smile czy mogę smarować buźkę jak wychodzimy na spacer,zamiast jakiegoś kremu na zimę?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie!!!
Obserwuj wątek
    • faniafania Re: Do ma stosujących maść Parfenac 16.01.07, 18:43
      my stosujemy juz ok. 3-4 miesiecy (corka ma 9). z tego co pamietam z ulotki to mozna ja stosowac (fettsalbe) przez pol roku. ale pewnie bede dluzej, bo jest rewelacyjna i jak na razie to jedyna alternatywa dla sterydow, ktora znalazlam. Teraz stosuje tylko na nogi, kiedys smarowalam wiecej. Mozna 2-3 razy dziennie, ale to jednak chemia mocna, wiec staram sie raz, wieczorem. To wystarcza. Twarz tez smarowalam, ale rzadko. U nas super sie sprawda alantan plus masc i jest on chyba odpowiedniejszy na wyjscia - nie wiem czy Parfenac sie nadaje. poza tym twarz byla czesto poraniona od drapania, a na swieze rany wolalam nie smarowac. moze znajde tlum ulotki, to wkleje.
      • nikka11 Re: Do ma stosujących maść Parfenac 23.02.07, 22:31
        Udalo nam sie kupic Parfenac. Nie znam niemieckiego. W zwiazku z tym mam pare
        pytan co do stosowania.
        1 Czy masc ta mozna stosowac na cale cialo?
        2 Czy mozna stosowac na slonce? (nie powoduje przebarwien skory?)
        3 Jak sie to ma do elidelu który obecnie stosowalismy? czy musimy zrobic
        dluzsza przerwe zanim zastosujemy parfenac, czy mozemy zaczac "od jutra"?
        4 Wiem ze jest to masc bezsterydowa, ale czy jest bezpieczniejsza od elidelu?
        Dziekuje za odpowiedz.
    • mamatop Re: Do ma stosujących maść Parfenac 23.02.07, 22:51
      Parfenac proszę www.atopowe-zapalenie.pl/forum/viewtopic.php?t=3397

i jeszcze
      www.atopowe-zapalenie.pl/forum/viewtopic.php?t=3149&highlight=parfenac
    • kerstink Re: Do ma stosujących maść Parfenac 24.02.07, 18:19
      Jakies 2 lata temu szukalam informacje o tej masci. Znalazlam info w tzw.
      aerzteblatt (chyba), ze z ta mascia ostroznie, bo bywa ze uczula, a pacjent nie
      zauwazy, no bo takie wlasnie zmiany leczy. Powinno byc o tym tu na forum.
    • kerstink Re: Do ma stosujących maść Parfenac 24.02.07, 18:21
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=10887399&a=10888057
    • janka39 Re: Do ma stosujących maść Parfenac 24.02.07, 22:27
      a ja zupelnie nie rozumiem tego uwielbienia dla parfenacu
      sama wyczytalam na jakims forum, ze to taki cud, wiec - mimo pewnych
      wątpliwości - poprosilam znajomą, by kupila ją w Niemczech. A tam w aptece
      stanowczo ją odradzono... Hmmmm, czyzby Niemcom nie zalezalo na sprzedazy?
      Poza tym mam ksiązke "Wszystko o lekach" i tam tez sie jej nie poleca,
      zwlaszcza dal dzieci
      • inna.basia Re: Do ma stosujących maść Parfenac 24.02.07, 22:32
        To jest kwestia mniejszego zła. Jak trzeba wybrać steryd, elidel lub parfenac...
        A czy apteka niemiecka albo ww książka polecała steryd czy elidel dla dzieci?
      • janka39 Re: Do ma stosujących maść Parfenac 24.02.07, 22:34
        steryd tak - jako mniejsze zlo wlasnie (wymieniony szereg warunkow, jakich
        trzeba przestrzegac przy smarowaniu)
        • nikka11 Re: Do ma stosujących maść Parfenac 25.02.07, 18:14
          Moim zdaniem skoro maść nie jest na receptę, jest ogólnie dostępna (w Niemczech
          od 20 lat)w przeciwieństwie do strydów czy elidelu (które to w innych krajach
          również są na receptę)powinna być bezpieczniejsza. Może się mylę. Rozmawiałam
          podczas ostatniej wizyty z lekarzem. Bardzo polecał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka