Dodaj do ulubionych

bóle brzucha

26.01.07, 13:33
juz nie wiem co robić...
robiłam badanie na pasozyty-lambie, owsiki i cos jeszcze nie pamietam.Robiłam
państwowo a więc na owskiki nosiłam 3 razy na reszte tylko raz...wynik-
negatywny
robiłam tez badanie moczu- normalny

córka posikuje, ciagle ja boli brzuch...
i juz nie wiem czy cos sie dzieje czy to na tle nerwowym?

jak sprawdzić?
co wykonać w tym kierunku?

Podejrzenie że może to samonnella....że nietolerancja laktozy???
juz samam nie wiem

jakie badania wykonac?
Proszę poradźcie!!!

Aha bóle trwaja krótko...przed spaniem, nada ranem i czasem w nocy.
Obserwuj wątek
    • ulcia30 Re: bóle brzucha 27.01.07, 21:03
      A ile dzieciątko ma lat? Co do badań - trzeba znaleźćdobre laboratorium,
      najlepiej przyszpitalne, albo zapytać, gdzie szpitalrobi badania. My robilismy
      posiew kupy z powodów bóli brzuszka. W jednym prywatnym, ale podobno dobrym
      wyszła niebezpieczna bakteria. W przyszpitalnym robiliśmy ponownie i także
      wyszła, ale z ciekwaości z tej samej kupy dalismy ze skierowania i nie wyszło
      nic...
      • sigvaris Re: ulcia30 27.01.07, 21:12
        Jst dokładnie odwrotnie jak piszesz. Laby przyszpiatlne to najgorsze miejsce do
        badań.
        Po pierwsze pensje laborantów sa często najniższe z możliwych, więc co lepsi
        zmieniają pracę.
        Po drugie szpitale oszczędzają na czym się da, także więc na wysposażeniu
        labów, na innowacjach, na materiałach (na płytkach posiewowych także).
        • ulcia30 Re: sigvaris 30.01.07, 21:01
          Akurat w moim przypadku jest dokładnie jak ja mówię. Dla ścisłości laboratorium
          jest w zakładzie mikrobiologii akademii medycznej, a drugie największe prywatne
          w moim mieście, gdzie także pracują pracownicy naukowi. Jak pisałam w obu
          potwierdziły się wyniki, że w kupie jest cóś. W każdym z nich badania były
          powtarzane. Nie można generalizować bazując na swoich doświadczeniach, sigvaris.
    • arim28 Re: bóle brzucha 27.01.07, 22:47
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=55990033&v=2&s=0
      U mojej corki w badaniu czesto wychodzily podwyzszone leukocyty.
    • czarna.perla Re: bóle brzucha 27.01.07, 22:57
      ja nie odpuściłabym tych badań i jeszcze raz bym je wykonała tyle że w dobrym
      labolatorium (u mnie i mojego dziecka też kilkakrotnie nic nie wyszło... aż tu
      nagle...)
      ja badania robiłam tutaj
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=53999696, zresztą tak jak wiele
      mam z tego forum i dopiero one coś wykazały
      wściekam sie jak czytam, że lekarze dają skierowania na jednokrotne badania,
      równie dobrze mogliby ich nie dawać wogóle, po pierwsze małe szanse trafienia
      po drugie laboranci nie maja pojecia o tym co badają.

czy brzuch boli ją przy siusianiu? w jakim wieku jest twoja córcia?
    • monika197910 Re: bóle brzucha 29.01.07, 22:48
      moja córa dostała takich boleści (jak położyłam ją do łóżeczka, wybudzała się
      ze snu w nocy ze strasznym krzykiem) zaczeło się jak zmienili skład bebilonu
      pepti 2 i dodali prebiotyki. po tygodniu bóle ustały bebilon pije nadal.
      • magda-lis Re: bóle brzucha 31.01.07, 14:27
        Z tymi bólami to faktycznie jest niemały problem. Powodów może być dużo, ale
        pierwszym badaniem - bardzo ważnym jest USG jamy brzusznej. Powinien ci to
        zlecić pediatra. Robaki - jasna sprawa, ale takie ostre wybudzające ze snu bóle
        trudno przypisać jakimkolwiek pasożytom (musiałoby się być zarobaczonym jak
        przysłowiowy kot), bóle czynnościowe występują raczej tylko w dzień, natomiast
        w nocy często budzą bóle organiczne - dlatego USG jest wskazane.
        Musisz koniecznie iść do lekarza i powiedzieć o wszystkim. Wcześniej możesz
        zbadać mocz, również kał na pasożyty, możesz zrobić EPC, grzyby. Czy tym bólom
        towarzyszą wymioty albo zmienione stolce albo odbijanie?
        Parcie na mocz może sugerować problemy z nerkami którym często towarzyszy ból
        brzucha - wyjaśni to USG, mocz ew badania z krwi.
        pozdrawiam
    • karolcia801 Re: bóle brzucha 31.01.07, 17:23
      córka ma prawie 5lat..
      Jutro ide z nia na badanie krwi z rozmazem..zastanawiam sie czy dodatkowo jej
      nie zrobic IgE..

Mocz miała dobry i dlatwego lekarz nie dała skierowania na usg...

hmmm...jak ograniczyłam jej mleko to jak by mniej sie skarżyła...

Miała wymioty, wzsecia, bóle brzucha..wówczas podejrzewałam rota wirusa...
      teraz sama nie wiem

zaczne od krwi..zobacze jakie wyniki...
      Potem najwyzej faktycznie zrobie te badania znów na pasozyty na saskiej w wawie

dziekuje Wam za porady...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka