16.04.03, 19:08
Cześć!!
Chciałam zapytać o te maść, bo dziś pediatra przepisała ją mojej Małej, a ja
nie bardzo sie orientuję. z tego co czytam na forum to chyba nie jest zbyt
polecana....
Obserwuj wątek
    • dorotadu Re: Elocom 16.04.03, 21:00
      Fakt też czytałam te opinie. I co tu ukrywać przestraszyłam się trochę choć
      trzeba przyznać, że po zastosowaniu tej maści buźka zrobiła się gładziusieńka.
      Niestety po odstawieniu (nie można elokomu długo stosować) maści po 3 dniach
      było to samo. Teraz jestem na etapie walki z szorstką i czerwoną buzią za
      pomocą kremów natłuszczających bez hormonów.
      Powodzenia Dorota i Maja 21.11.2002
    • migrys Re: Elocom 16.04.03, 22:05
      Skład
      1 g kremu, maści lub płynu zawiera 1 mg pirośluzanu mometazonu.

Działanie
      Syntetyczny kortykosteroid o silnym działaniu miejscowym. Działa
      przeciwzapalnie i przeciwświądowo.

Wskazania
      Alergiczne choroby skóry - pokrzywka, odczyny po ukąszeniu owadów, ostry
      wyprysk, dermatozy kontaktowe, liszaj pokrzywkowy, łuszczyca.

Przeciwwskazania
      Nadwrażliwość na lek i składniki podłoża, ostre schorzenia wirusowe,
      bakteryjne i grzybicze. Nie stosować na duże powierzchnie skóry, błony śluzowe
      i skórę powiek. Unikać długotrwałego stosowania preparatu. Szczególnie
      ostrożnie stosować u kobiet w ciąży.

Działanie niepożądane
      Bardzo rzadko - reakcje uczuleniowe, świąd skóry, objawy zaniku skóry,
      łojotok. Należy unikać długotrwałego stosowania preparatu, zwłaszcza u dzieci
      i na duże powierzchnie skóry ze względu na możliwość działania ogólnego
      mometazonu - hamowania osi przysadkowo-nadnerczowej z objawami niewydolności
      kory nadnerczy.

Dawkowanie
      Miejscowo raz dziennie na miejsca chorobowo zmienione.

Uwagi
      U dzieci nie stosować dłużej niż przez 21 dni.

Podsumowujac - Elocom nie leczy alergii a jedynie jej objawy. To o czym
      napisala moja poprzedniczka wyraznie swiadczy o tym, ze zastosowanie Elocomu
      bez diety eliminacyjnej nie ma wiekszego sensu - sterydy doprowadzaja skore do
      stanu idealnego, ale po odstawieniu skora znow robi sie szorstka i czerwona.

Niestety wiekszosc lekarzy naduzywa masci sterydowych - bo to przeciez tak
      szybko pomaga... tylko ze nie eliminuje przyczyn niestety...
    • gosia.mama.wojtusia Re: Elocom 17.04.03, 16:20
      NIE WOLNO ELOCOMEM SMAROWAC BUZI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      to przede wszystkim!elocom nie leczy alergii tylko jejobjawy,mozna smarowac
      tylko kiedy juz naprawde trzeba ,np dziecko strasznie sie drapie,ale ejsli
      mozna tego uniknac to jak najdalej od masci sterydowych!!!!mój synek przezył
      bardzo silna alergie i trzeba było smarowac go masciami tego typu bo zdrapywał
      skóre do krwi ale i tak jak było troszke lepiej to unikałam jak ognia!
      • emska Re: Elocom 23.04.03, 00:52
        Ze wszystkimi opiniami poprzedniczek się zgadzam. Stasuję Elocom od dawna u
        mojej córeczki, ale tylko wtedy, gdy nie powiodła się próba rozszerzenia diety,
        kiedy skóra zareagowała na nowy produkt swędzącą wysypką. Zwykle stosuję go raz
        na dwa miesiące nie dłużej niż przez 3 dni w celu usunięcia objawu, aby mieć
        przejrzystość przy odczytywaniu reakcji na kolejny produkt. I nigdy na buzię!!!!
        Średnio zużywam jedną tubkę na rok. To chyba nie dużo? A swoją drogą Elocom
        jest jedną z bezpieczniejszych maści sterydowych, bo ma niską wchłanialność
        (tylko 1% sterydu wnika przez skórę do krwioobiegu; dla porównania
        hydrocortyzon ok. 100% wchłanialności- takie dane przytacza dr Danuta Myłek).
        Przy okazji - czy ktoś zna dr Myłek i co sądzicie o niej, o jej książce,
        poglądach i metodach?
    • edie28 Re: Elocom 24.04.03, 12:45
      Witam,
      Też uzywam Elocomu, ale tylko na noc !!! Jak już bardzo coś Kajce wyjdzie (na
      szczęście zdarza się to bardzo rzadko) smaruję i przechodzi bardzo szybko.
      Na szorstkie policzki polecam Alantan Plus maść lub krem (działanie takie samo,
      ale konsystencja inna oczywiście).
      U nas to pomaga.

Pozdr,
      Edyta i Kaja 13 m-cy
    • cimcicha Re: Elocom 03.05.03, 14:27
      A ja ci radzę, żebyś sie zapytała dokładnie o tę maść lekarza, który ją
      przepisał. Jestem alergigiem z 35-letnim starzem. Stosowałam wiele maści
      sterydowych (mam egzemę na dłoniach) elocom równiez. i musze przyznać, że w
      porównianiu z maśćmi sprzed 30, 20 lat ta jest bardzo dobra. Ale lekarz, nie
      opinie mam forumowiczek powinien byc najbardziej kompetentnum doradcą w tej
      sprawie. Kiegyś aby zminimaliżować świąd stosowano maści (a właściwie papki)
      robione (zapytaj lekarza) nie pamietam składu, ale pomagało. Jeden z
      dermatologów alergologów polecił mojem mamie by kąpała mnie w krochmalu. Pomaga.
      • eiza Re: Elocom 05.05.03, 20:46
        Słuchajcie, a dlaczego elocomu nie wolno stosować na buzię? Mój synek ma
        alergie wziewną i bużkę w chrostkach i pani doktor przepisała nam właśnie taką
        maść ma tą buźkę. Ale może ja źle zrobiłam, że mu smarowałam tą buzieńkę?
        • migrys Re: Elocom 05.05.03, 22:00
          eiza napisała:

> Słuchajcie, a dlaczego elocomu nie wolno stosować na buzię?

bo to kortykosteroid czyli ma nastepujace dzialania niepozadane:

Działanie niepożądane
          Miejscowe: zaniki skórne (często nieodwracalne) przebiegające ze ścieńczeniem
          skóry, teleangiektazjami, plamicą lub rozstępami skórnymi. Zmiany
          przypominające trądzik różowaty lub zapalenie skóry wokół ust (dermatitis
          perioralis). Ponadto obserwowano "efekt z odbicia" mogący prowadzić do
          uzależnienia od miejscowego stosowania steroidów, a także opóźnienie procesu
          gojenia, odbarwienia skóry, nadmierne owłosienie. Sporadycznie alergiczny
          wyprysk kontaktowy. Jednoczesne stosowanie glikolu propylenowego może
          zwiększać przenikanie steroidu przez warstwę rogową naskórka i jego działanie.
          Stosowanie preparatu na duże powierzchnie skóry, zwłaszcza długotrwałe, lub
          pod opatrunkami okluzyjnymi może nasilić miejscowe działania niepożądane
          (szczególnie na skórze twarzy, skórze owłosionej i w okolicach narządów
          płciowych) oraz - w wyniku absorpcji przez skórę - może spowodować układowe
          działania niepożądane, będące wynikiem zahamowania czynności kory nadnerczy.

oraz:

Stosowanie kortykosteroidów na duże powierzchnie skóry, zwłaszcza długotrwale,
          oraz na skórę uszkodzoną lub pod opatrunkiem okluzyjnym, a także u niemowląt i
          dzieci nasila ryzyko wystąpienia układowych działań niepożądanych, z
          niedoczynnością kory nadnerczy włącznie. U dzieci otrzymujących miejscowo
          kortykosteroidy obserwowano zmniejszenie aktywności układu podwzgórze-
          przysadka-kora nadnerczy, zespół Cushinga, opóźnienie wzrostu i przyrostu masy
          ciała, zwiększenie ciśnienia śródczaszkowego.

to co prawda z ulotki innych kremów - ale efekty dzialania wspolne dla
          sterydow... tylko niektorzy pisza o tym nieco dokladniej...
          • cimcicha Re: Elocom 08.05.03, 19:41
            migrys napisała:

> eiza napisała:
            >
            > > Słuchajcie, a dlaczego elocomu nie wolno stosować na buzię?
            >
            > bo to kortykosteroid czyli ma nastepujace dzialania niepozadane:
            >
            > Działanie niepożądane
            > Miejscowe: zaniki skórne (często nieodwracalne) przebiegające ze ścieńczeniem
            > skóry, teleangiektazjami, plamicą lub rozstępami skórnymi. Zmiany
            > przypominające trądzik różowaty lub zapalenie skóry wokół ust (dermatitis
            > perioralis). Ponadto obserwowano "efekt z odbicia" mogący prowadzić do
            > uzależnienia od miejscowego stosowania steroidów, a także opóźnienie procesu
            > gojenia, odbarwienia skóry, nadmierne owłosienie. Sporadycznie alergiczny
            > wyprysk kontaktowy. Jednoczesne stosowanie glikolu propylenowego może
            > zwiększać przenikanie steroidu przez warstwę rogową naskórka i jego
            działanie.
            > Stosowanie preparatu na duże powierzchnie skóry, zwłaszcza długotrwałe, lub
            > pod opatrunkami okluzyjnymi może nasilić miejscowe działania niepożądane
            > (szczególnie na skórze twarzy, skórze owłosionej i w okolicach narządów
            > płciowych) oraz - w wyniku absorpcji przez skórę - może spowodować układowe
            > działania niepożądane, będące wynikiem zahamowania czynności kory nadnerczy.
            >
            > oraz:
            >
            > Stosowanie kortykosteroidów na duże powierzchnie skóry, zwłaszcza
            długotrwale,
            > oraz na skórę uszkodzoną lub pod opatrunkiem okluzyjnym, a także u niemowląt
            i
            > dzieci nasila ryzyko wystąpienia układowych działań niepożądanych, z
            > niedoczynnością kory nadnerczy włącznie. U dzieci otrzymujących miejscowo
            > kortykosteroidy obserwowano zmniejszenie aktywności układu podwzgórze-
            > przysadka-kora nadnerczy, zespół Cushinga, opóźnienie wzrostu i przyrostu
            masy
            > ciała, zwiększenie ciśnienia śródczaszkowego.
            >
            > to co prawda z ulotki innych kremów - ale efekty dzialania wspolne dla
            > sterydow... tylko niektorzy pisza o tym nieco dokladniej...
            >

Cholera, od małego szpikowali mnie kortykosteroidami (wewnętrznie i zewnętrznie)
            i aż sie dziwię po przeczytaniu powyższego, że jeszcze chodzę po tym świecie!
            Przecież, jako 35-letni alergik i astmatyk powinnam być owłosiona jak małpa,
            mieć tradzik, zmniejszona aktywności układu podwzgórze-przysadka-kora
            nadnerczy, zespół Cushinga, opóźnienie wzrostu i przyrostu masy
            ciała, zwiększenie ciśnienia śródczaszkowego i wiele innych okropności.
            Nie przesadzajmy z tym! Przecież nie kapiemy sie w kortykosteroidach. Każdy
            alergik lub jego rodzice wiedzą, że powyższe specyfiki należy stosować ściśle
            wg wskazań lekarza. Gdybym miała bać sie wszystkich opisów znajdujących się
            przy lekach, które muszę!!!!! stosować, to chyba bym zwariowała.
            Poza astma, egzemą, alergicznym nieżytem nosa i zapalenia spojówek nic mi nie
            dolega, a już na pewno nie mam żadnego ze schorzeń, które opisałaś.
            Powyższe leki bardzo ułatwiają mi funkcjnowanie. Niestety z alergią już tak
            jest.

• migrys Re: Elocom 08.05.03, 22:27
              cimcicha napisała:

> Przecież, jako 35-letni alergik i astmatyk powinnam być owłosiona jak małpa,
              > mieć tradzik, zmniejszona aktywności układu podwzgórze-przysadka-kora
              > nadnerczy, zespół Cushinga, opóźnienie wzrostu i przyrostu masy
              > ciała, zwiększenie ciśnienia śródczaszkowego i wiele innych okropności.
              > Nie przesadzajmy z tym!

czy ty przeczytalas post na ktory odpowiadasz?

zacytuje zeby wszystko bylo jasne:
              "Cześć!!
              Chciałam zapytać o te maść, bo dziś pediatra przepisała ją mojej Małej, a ja
              nie bardzo sie orientuję. z tego co czytam na forum to chyba nie jest zbyt
              polecana...."

- dzis lekarz pediatra - NIE alergolog, NIE pulmunolog, NIE dermatolog -
              pediatra... najprostszy wniosek jaki sie nasuwa - lekarz pierwszego kontaktu,
              kolejny wniosek poparty doswiadczeniem mamy forumowiczki - lekarze pierwszego
              kontaktu dziela sie na trzy grupy - 1. kazda krostka to alergia i trzeba
              leczyc objawy najlepiej i najszybciej sterydem... 2. Pani dziecko ma
              potowki... 3. no ok, damy skierowanie do alergologa... Grupa trzecia stanowi
              promil calosci...
              dalej - skoro jest to lekarz pediatra, to dziecko nie ma astmy, egzemy,
              krwawiacych ran na ciele itd - bo wtedy leczeniem zajmuje sie specjalista...

- ja nie bardzo sie orientuje - wniosek? Lekarz nie raczyl wyjasnic co to za
              masc, nie wytlumaczyl ze zawiera ona steryd, co ten steryd leczy a jak moze
              zle dzialac. Jak wiec rodzice moga wiedziec jak ta masc stosowac?

- wszystkie zalaczone cytaty pochodza z ULOTEK przy lekach...
      • migrys Re: Elocom 08.05.03, 22:09
        cimcicha napisała:

> Ale lekarz, nie
        > opinie mam forumowiczek powinien byc najbardziej kompetentnum doradcą w tej
        > sprawie.

dobrze ze dodalas "powinien" - niestety nie zawsze jest...
        proponuje przeczytac kilka watkow - "pokrzywka", "alergiczna opowiesc
        przeczytaj" [tu szczegolnie ostatni post kamyczka] - i wiele wiele innych...
    • isma Re: Elocom 08.05.03, 21:53
      Trzeba zachowac rozsadek. Smarowac tylko zmiane, a nie "zapas" skory dookola, w
      momencie znikniecia objawow odstawic. Poniewaz, zdaje sie, zawiera tez alkohol,
      nie wystawiac posmarowanego miejsca na slonce. Potem sumiennie natluszczac
      wrazliwe miejsce.
      Ale i tak Elocom uwazam za najlepsza masc sterydowa, jaka stosowalam u naszej
      corki - rezultat jest zazwyczaj po jednym zastosowaniu (i oczywiscie wtedy
      natychmiast odstawiam), zadnych przebarwien (ktore ma po stosowanym w
      pierwszych dniach zycia jednoprocentowym hydrokortyzonie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka