Dodaj do ulubionych

alergia a astma

20.03.07, 09:23
Moja corka (5 l) jest od paru miesiecy zdiagnozowanym alergikiem. Kicha
rano, czasami kaszle w nocy. Podobno zalergizowla sie jak poszla do
przedszkola. Dostaje Cleritaine i 1x Flixotide. Choruje jak inne dzieci w
przedszkolu, wirusowo. Alergolog sugeruje trwale korzystanie z lekow bo to
moze ja uchronic od potencjalnej astmy (teraz jest za mala na spirometrie).
mam pytanie czy jedynie wynik spirometrii moze swiadczyc o astmie. Czy sa
jakies jeszcze inne objawy czy potencjalne predyspozycje. Moje dziecko
uczulone jest na roztocza i pylki traw i drzew. Czy moge cos jeszcze zrobic
by ja przed tym uchronic?
Obserwuj wątek
    • bbasia7 Re: alergia a astma 20.03.07, 09:34
      To nie prawda że 5 letnie dziecko jest za małe na spirometrie. Mój sym robił ją
      w wieku 3,5 lat. sa specjalne programy komputerowe dla dzieci zeby lepiej udał
      się wynik spirometri. Należy z dzieckiem tylko poćwiczyć porzadnie dmuchanie.
      • aw12345 Re: alergia a astma 20.03.07, 11:19
        To mi powiedzial alergolog. Na odczulanie tez jest podobno za mala. Co lekarz
        to obyczaj. A moze lepiej zmienic lekarza?
        A co z ta astma. Daje objawy?
    • agkr Re: alergia a astma 20.03.07, 11:35
      Ja też uważam że to nieprawda że 5 latek jest za mały na spirometrie moja cóka
      miała ją wykonywaną w wieku 4 lat. Z tego co wiem to spirometria to podstawa w
      diagnozie astmy (właśnie dzięki temu badaniu moja córka już nie jest leczona
      jako astmatyk) a co do podawania leków to tak:gdy ja trafilam do alerg.to
      równiez miałam podawać leki na stałe i tak podawalam przez rok a później
      lekarka pozwoliła zrobić przerwe.
      • agkr Re: alergia a astma 20.03.07, 11:45
        jeszcze jedno napisz skąd jesteś, ja mieszkam w Katowicach i jeśli pochodzisz z
        tych rejonów to moge ci podać namiary na świetnego alergologa
        • eriga Re: alergia a astma 20.03.07, 11:55
          właśnie w środę wróciliśmy ze szpitala. Wiemy że mały ma napewno alergie na
          roztocza i sierść psa. Wykonaliśmy testy miesiąc temu mimo że ma dopiero 18
          miesięcy. Do szpitala trafiliśmy z powodu kaszlu i świszczącego oddechu. Świst
          był niemożliwie głośny. W życiu czegoś takiego nie słyszałam. Podejrzenie od
          razu padło na astmę.
          • aw12345 Re: alergia a astma 20.03.07, 12:09
            Jestem z Trojmiasta. Nie podejrzewam corki o astme w tej chwili (ale moze sa
            jakies objawy inne)ale lekarz powiedzial, ze to leczenie zapobiegawcze. Czyli
            jesli nie ma astmy to moze ja miec. Juz sama nie wiem co robic. To zaczelo sie
            niedawno i przez przypadek dowiedzialam sie o uczuleniu (ma reakcje na kota tez
            i chcialam wiedziec czy moge jej kupic psa, po to byly testy). Nie ma
            swiszczacego oddechu, nie miewa zapalen oskrzeli, nie ma dusznosci. Rano
            czasami kicha i ma katarek. Zdarza sie, ze rano i pozasnieciu pokasluje. Jest
            energiczna i po wysilku nie kaszle. Ten kaszel jest raz mokry a raz suchy. Jaki
            kaszel jest przy astmie?
            • agkr Re: alergia a astma 20.03.07, 12:20
              jeśli córka kaszle po zaśnięciu i rano to najprawdopodobniej przez wydzieline z
              nosa, która jej spływa po tylniej ścianie gardła i to powoduje kaszel(u mojej
              córki tak było)Dziwi mnie to że lekarz nie dopisał wam jakiegoś leku na katar
              nie myśle tu o sterydach ale np o vividrinie.Bo nie zawsze sama clarytyna czy
              zyrtec na alergie pomagają. Myśle że możesz podawać flixotide zapobiegawczo
              (moje obie córki biora w ten sposób leki i nie wiem czy starsza a której
              pisałam wyżej np dlatego dziś nie ma astmy obecnie ma 7 lat a od 3 ja lecze)
              • aw12345 Re: alergia a astma 20.03.07, 12:56
                Wlasnie sie dowiedzialam, ze oba leki: Cleratine i Flixotide sa przeciwzapalne,
                czyli zaden nie wplywa na ewentualny kaszel ale jedynie na ewentualna
                infekcje. A cleratine posrednio tylko na katar. Wlasnie chyba jednak zmienie
                lekarza. Martwie sie, glownie o skutki uboczne obu lekow. Ale podobno nie sa
                duze (?). Jak trzeba to trzeba i juz.
                • agkr Re: alergia a astma 20.03.07, 13:09
                  kaszel nie tylko jest z infekcji np jak jest kaszel wywołany astmą to też sie
                  podaje leki przeciwzapalne bo o to tutaj chodzi. Czy jest infekcja wirusowa czy
                  np nasilenie objawów astmy to i tak leczy sie przeciwzapalnie. Tutaj chodzi o
                  to że są inne przyczyny powstawania astmy a kaszlu wywolanego inf wirus
                  (przepraszam jesli pisze niejasno ale mam gorączke i troche wolno zbieram
                  myślismile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka