Dodaj do ulubionych

ZDJEClE wysypki- prosze o pomoc!

03.07.07, 13:36
witam
wiem pewnie nie ma tu zadnego dermatologa, czy kosmetologa ale jest za to
wiele doswiadczonych mam i moze ktoras miala cos podobnego.
podaje linka do wysypki mojej coreczki ktora ja ma od 3 miesiecy. smarowalam
juz chyba wszystkim oprocz drastycznych sterydow i antybiotykow. moze ktos
cos pomorze bo dermatolog nic nie poradzil sad

www.flickr.com/photos/9684855@N08/703823755/in/photostream/
Obserwuj wątek
    • mamaronja Re: ZDJEClE wysypki- prosze o pomoc! 03.07.07, 13:48
      Hej !
      Jak dla mnie to to jest typowa wysypka alergiczna.
      Musisz coś np. zmienić w diecie, albo uczula ją coś w powietrzu.
      I dermatolog nic nie poradził na coś tak banalnego ? Musisz iść do innego
      lekarza.
      • dyzurna Re: ZDJEClE wysypki- prosze o pomoc! 03.07.07, 14:39
        zapisal oksykort a ktory nic nie pomogl sad
        • dyzurna Re: ZDJEClE wysypki- prosze o pomoc! 03.07.07, 14:40
          www.flickr.com/photos/9684855@N08/703823755/in/photostream/

Milena - 05.04.2006
        • mamaronja Re: ZDJEClE wysypki- prosze o pomoc! 03.07.07, 20:11
          Oksykort ? Oszlał ?
          Moja Córcia z OOOgromnymi problemai skórnymi miała oksykort w razie gdby już
          nic nie pomogło.
          Z dwojga złego lepiej elidel - steryd-niesteryd.
          A takie przede wszystkim likwiduje się przez likwidacje alergenu, oczywiście,
          jeśli to mozliwe.
          Mówię Ci, idź do innego dermatologa.
    • sylw99 Re: ZDJEClE wysypki- prosze o pomoc! 03.07.07, 20:23
      Rzeczywiście to typowa wysypka alergiczna. Przyjrzyj się diecie maluszka no i
      ja używam kremu elidel, wcześniej używałam Lipobase, sprawdź co pasuje. Tylko
      przestrzegam że elidel to koszt około 100 zł ale jest bardzo wydajny i w
      przypadku mojego synka skuteczny. Nie wiem czy karmisz piersią, jeżeli tak to
      wyeliminuj z diety mleko, wołowinę, cielęcinę i inne alergenne składniki, po
      czym co drugi dzień wprowadzaj nowy składnik i obserwuj dziecko, jeżeli pojawi
      się ta wysypka to jasna sprawa że na to maluszek jest uczulony. Jeżeli maluszek
      już sam je to postępuj podobnie i powoli wprowadzaj nowe produkty. Proponuję
      zamianę mleka na inne np. nutramigen. Życzę powodzenia i zdrówka
      • kind27 Re: ZDJEClE wysypki- prosze o pomoc! 03.07.07, 20:37
        Ja widze ze tu wszyscy stanowczo,no wiec ja sie wylamie.Nie wiem w jakim wieku
        jest twoj brzdac ale moja mala ma5,5 mc i ma to samo od przedmiotow ktore caly
        czas wklada do buzki.Ale do ciebie nalezy decyzja ja bym sie wstrzymala z ta
        alergia;
        • dyzurna Re: ZDJEClE wysypki- prosze o pomoc! 03.07.07, 20:56
          corka ma 15 miesiecy . podaje bebilon 3 najgorsze jest to ze kupilam prawie
          caly karton i mam tego po mleka wielki zapas.a tu tymczasem trzeba bedzie
          zmienic mleko sad sadzilam ze to jajka. a juz wiele postow dostalam ze to mlekosad
          • kind27 Re: ZDJEClE wysypki- prosze o pomoc! 03.07.07, 21:01
            A to w takim razie inna sprawa.Bo zbyt dlugo sie to utrzymuje.A jestes pewna ze
            to mleko???Bo jesli nie to moze kup 1opakowanie innego mleka i zuzyj je jesli
            bedzie poprawa to znaczy ze na 100% to mleko a jesli nie to jest inny powod.
            • izulka28 Re: ZDJEClE wysypki- prosze o pomoc! 03.07.07, 23:04
              a długo podajesz to mleko? i kiedy wyszła ta wysypka?
              a ta wysypka jest tylko w tym miejscu?

u nas skazowa wysypka wygladała trochę inaczej
              dziecko znajomej miało dokładnie taka wysypkę po jajkach,ale tylko na brodzie i na policzkach na wysokosci ust

a może wprowadziłaś jeszcze jakis nowy produkt?
    • kleo881 Re: ZDJEClE wysypki- prosze o pomoc! 04.07.07, 14:35
      moj synek ma cos podobnego na nogach - od ok 2 miesiecy
      pediatra powiedzial ze to raczej nie alergia tylko zmiany lojotokowe
      czekam na konsultacje dermatologa
    • damap Re: ZDJEClE wysypki- prosze o pomoc! 05.07.07, 10:23
      witam, mój 7,5 miesięczny synek dostał tydzień temu identycznych krostek na
      buzi, są one w sumie tylko na policzkach, a i skóra taka sucha się zrobiła w
      mniejscach pojawienia się krostek. Podejrzewam, że to od żółtka, które
      wprowadzilam tydzień temu, ale pewności nie mam. Na razie odstawiam żółtko i
      zobaczymy czy krostki znikną. Nie wiem tylko, czy powinnam czymś smarować?
    • damap Re: ZDJEClE wysypki- prosze o pomoc! 05.07.07, 10:26
      a i wydaje mi się, że to nie od mleka, wysypka skazowa chyba wygląda inaczej-
      widziałam u dzieci koleżanek- suche placki na buzi i w zgięciach np. rączek i
      nóżek, czerwone poliki itp. ... moja pediatra stwierdziła, że to nie skaza, a
      zwykła pospolita wysypka pokarmowa prawdopodobieństwo reakcja na ŻÓŁTKO
    • damap Re: ZDJEClE wysypki- prosze o pomoc! 05.07.07, 10:28
      kurcze, teraz dopiero doczytałam, że wysypka twa już 3 miesiące hmm u mojego
      synka dopiero tydzień...
    • damap Re: ZDJEClE wysypki- prosze o pomoc! 05.07.07, 10:33
      dyżurna, napisz czy wyeliminowałaś zupełnie z diety córki jajka?
    • jonama Re: ZDJEClE wysypki- prosze o pomoc! 05.07.07, 10:43

U mojego małego identyczna wysypka ma 13 m i lekarz mówi, że to alergia. Karmię
      piersią jestem na diecie bezmlecznej, bezcielęcej itp i mały też na diecie
      alergicznej. Raz te krostki sa większe raz ich prawie nie widać. Smarujemy
      maściami najlepiej działa alantan plus maść, mam tez pimafucort. Na nózce tez
      ma pryszczyki. Ja się poddałam nie wiem skąd to się bierze. A i mały dostaje na
      noc zyrtec. Pije też od niedawna bebilon pepti. A wysypka zagościła u nas już
      ok 4 m-cesmile. Alergiczne powinno swędzieć chyba - a on się nie drapie i bądź tu
      człowieku mądry....
      • dyzurna Re: ZDJEClE wysypki- prosze o pomoc! 05.07.07, 12:13
        wlasciwie nigdy corka jajek jako takich nie jadla bo juz dawno mialam
        podejzenie alegrii na jajka. ale nie wyeliminowalam kompletnie, tzn dostawala
        czasem chrupaczki czy cos w tym stylu(gdzie sa jajka).dostawala od czasu do
        czasu produkty ze sa przetworzone jajka.
        od teraz dopiero calkowicie je wyeliminuje i zobacze czy bedzie poprawa.
        wysypka jest tylko na policzkach.
    • aloiw1985 Zadna alergia 05.07.07, 20:53
      to zadna alergia. Malenstwo ma poprostu zmiany lojotokwoe na buzi. Jak leczyc?
      Najlepiej wcale. Przejdzie. Moj synek mial identyczne prze ...4 miesiace.
      Nie leczylam. Dbalam tylko o czystosc skory - przemywalam rumiankiem 3 razy
      dziennie, na noc po kapaniu smarowalam tormentiolem
      • dyzurna Re: Zadna alergia 05.07.07, 21:49
        otoz to! to jest moj nastepny plan. mam zamiar przecierac rumiankiem. i koncze
        z hydrokortyzonem bo mnie on tylko wkurza. jedna z farmaceutek tez polecila
        tormentiol moze sprobuje delikatnie ze 3 dni. by the way w poniedzialek ide do
        dermatologa...jak ktos chetny moge napisac co mi poradzila smile
        • damap Re: Zadna alergia 06.07.07, 09:32
          Spotkałam się z opinią kogoś kto się zna na kosmetykach dziecięcych, że
          niestety, wszystkie specyfiki zawierające kwas borowy są zabronione dla
          niemowlaków, a właśnie termentiol zawiara kwas borowy- cytat: "... który
          doskonale penetruje zarówno przez błony śluzowe, jak i nieuszkodzoną skórę
          niemowląt i może być u nich toksyczny - w literaturze fachowej opisano około 20
          przypadków zgonów noworodków, niemowląt i małych dzieci wskutek stosowania do
          ich pielęgnacji preparatów zawierających kwas borowy. W związku z powyższym NIE
          WOLNO go używać u niemowląt i dzieci do ukończenia 3 lat. Jest to zgodne
          zarówno z Dyrektywą Kosmetyczną Unii Europejskiej, jak i z przepisami
          obowiązującymi w tym zakresie w Polsce. Problem dotyczy nie tylko Tormentiolu,
          ale i m.in. takich preparatów, jak maść "pośladkowa", Neo-Tormentil, Tormentile
          Forte, a także Aphtinu (którego nie należy stosować u dzieci nawet do 11 r.ż.).
          Moim zdaniem usunięcie kwasu..."
          • damap Re: Zadna alergia 06.07.07, 09:36
            wystraszyłam się trochę tego termentiolu... chyba zaczne też przemywać
            rumiankiem, a swoją drogą- dyżurna daj znać po wizycie co powiedziała
            dermatolog na widok tej wysypki, pozdrawiam.
            • dyzurna Re: Zadna alergia 06.07.07, 10:54
              jasne ze napisze. a co do tormentiolu to nie popadajmy w panike. przeciez sie
              nic nie stanie jak 3 dni posmaruje te miejsce delikatnie tormentiolem. nie bede
              go uzywala jak sudokremu do pupki. mam nadzieje ze nie ma takich mam co
              tormentiol stosuja jak linomag czy inna tego typu masc.
              pozdrowionka
              • dyzurna Re: Zadna alergia 09.07.07, 16:52
                no coz bylam u pani lekarki i nie jestem zadowolona z tego co mi powiedziala.
                jej zaniem to nie alergia bo cialko ma czysciutkie i ze to slina ktora jest na
                buzi powoduje te pryszczyki sad
                mam nic nie odstawiac prszemywac jakas specjalna woda avene i czyms smarowac
                nie sterydem .
                cos mi sie nie chce wierzyc ze to slina? bo niby skad jak smoczka nie uzywamy
                itp... uncertain
                • sarunia21 U mojej małej identyczne! 09.07.07, 23:05
                  karmiłam Nine do 8msc i ja jadłam wsyztsko co mleczne ogolnie jadłam wsyztsko
                  co mozliwe macdonaldy kfc itp i mała nigdy nic nie miała zadnego uczulenia nic,
                  jak w domu mnie nie było czasem dostawała zwykłego nana deserki z jogurtem
                  twarozkiem i tez nie miała zadnych krostek, od czasu gdy przestałam karmic
                  zaczey jej wychodzic własnie identyczne jak u twojej, kiedys jak Nina dostała
                  goraczke i bylismy u lekarza to swietrdził ze to azs tylko ze wydaje mi sie ze
                  takie zmiany były by na całym ciele a nie tylko policzkach, ale wyeliminowałam
                  zwykłe mleko daje sojowe wyeliminowałam wsyztsko co białkowe, nina ma 10msc i
                  wciaz ma te krostki smarowałam juz róznymi specyfikami i nic nie pomaga...nie
                  mam pomysłu co to moze byc
                  • damap Re: U mojej małej identyczne! 10.07.07, 09:14
                    u mnie podobna sytuacja, karmiłam tylko piersią do 4 miesiąca- jadłam
                    praktycznie wszystko- oprócz kwaśnych owoców cytrusowych, ale np. bananami się
                    zajadałam, jadłam jajka, przetwory mleczne (trochę ograniczałam mleko w czystej
                    postaci), ale jogurt np. jadłam codziennie. Później z uwagi na kończące się
                    moje zasoby wprowadziłam bebiko i do 7 miesiąca karmiłam mieszanie- mleko z
                    piersi i bebiko i zupki deserki. Później wprowadziłam żółtko jajka i krostki na
                    policzkach pojawiły się. Odstawiłam żółtko- nie podaję już 2 tydzień, a krostki
                    wciąż są. Teraz to się zastanawiam, czy to rzeczywiście od tego żółtka... skoro
                    w czasie karmienia jadłam jajka, nabiał i nigdy go nie zsypało. Chyba gdyby
                    miał na to uczulenie, wysypka pojawiłaby się wcześniej, prawda? A może to
                    rzeczywiście jakieś zmiany łojotokowe skóry, albo podrażniona skóra na buzi-
                    mały teraz przebywa cały czas na podłodze, na dywanie, próbuje raczkować,
                    czołga się, czasem "szoruje" tą buźką, wkłada wszystko do buzi, może to od
                    tego, albo od częstego mycia buzi, po jedzeniu zupki czy deserku czy kaszki ma
                    całą buźkę umorusaną i ciągle mytą i wycieraną... Sama już nie wiem. Dyżurna a
                    ten lekarz co wykluczył alergie pokarmową to był dermatolog czy zwykły rodzinny?
                    • dyzurna Re: U mojej małej identyczne! 10.07.07, 22:58
                      no niestety to nie byl dermatolog. teraz zaluje. udalam sie do pediatry ktora
                      miala sobie z tym poradzic ale to byl blad. za tydzin dwa znow sie wybiore jak
                      nie bedzie poprawy, tym razem do dermatologa. puki co stosuje te masci
                      pielegnacyjne ktore zalecila ta pediatra. pozdrawiam smile
                      • sarunia21 ja mam w poniedziałek wizyte u alergologa 10.07.07, 23:04
                        moja ma 10msc tez wsyztsko do buzki wkłada ogolnie teraz doczytałam ze jesli
                        faktycznie miała by uczulenie na białko krowie to na mleko sojowe tez moze miec
                        a ona własnie takie dostaje, ale dziwi mnie to bo ja jak karmiłam do 8msc to
                        piłam duzo mleka ogolnie same przetwory mleczne cytrusy wsyztsko i nigdy ani
                        jednej krostki nie miała, rowniez zauwazyłam ze czesciej jej sie dupka czerwona
                        robi a nigdy wczesniej nie było z tym problemu
                      • damap Re: U mojej małej identyczne! 13.07.07, 08:50
                        dyzurna, jakie maści zaleciła doktor do smarowania krostek?
                        • dyzurna Re: U mojej małej identyczne! 13.07.07, 09:52
                          zapisala pielegnacyjne kosmetyki wode do przemywania Avene i jeden krem
                          specjalny Avene. stosuje ale poprawa jest znikoma..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka