luty71 18.09.07, 00:08 Powiedzcie mi proszę czy w przypadku dziecka alergicznego po przejściach pasożytniczych warto robić próby wątrobowe - jeśli tak to dlaczego? Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sigvaris Re: próby wątrobowe 18.09.07, 00:17 Z góry Ci powiem, że będą podwyższone. U nas po pasożytach .. przez dalsze 0,5 roku. Ale może ktoś ma inne obserwacje. Ciekawy wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
luty71 Re: próby wątrobowe 18.09.07, 00:24 O czym świadczą podwyższone próby wątrobowe? O tym,że wątroba jest lub była zbyt obciążona? Czy sama alergia (bez problemu robali) też może dawać podwyższone wyniki? Jeśli tak to dlaczego? Chciałabym zrobic synkowi komplet badan z krwi i stąd moje pytania. Sigvaris napisałam na gazetowy Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: próby wątrobowe 18.09.07, 06:44 Jak to się wszystko jakoś wiąże. Próby wątrobowe podwyższone wychodzą również przy alergii. Dobry lekarz będzie ci w stanie powiedzieć bez badań czy wątroba jest powiększona czy nie - nawet gdy wyniki badań wątroby są w normie. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
atopik Re: próby wątrobowe 18.09.07, 12:34 Efektem alergi pokarmowej może byc uszkodzona sluzówka przewodu pokarmowego przez która do krwi będą sie dostawac rózne produkty przemiany materi. Zadanie wątroby jest oczyszczenie krwi. U mojego dziecka narazie widze pozytywne efekty lecznia ukierunkowanego na zlikwidowanie stanu zapalnego sluzówki żoładka i wspomaganie wątroby. Kupy przestały byc zielone, skóra znacznie sie poprawiła, no i od ponad miesiąca nie ma świądów nocnych (tfu tfu, żeby nie zapeszyć) Odpowiedz Link Zgłoś
luty71 Re: próby wątrobowe 18.09.07, 14:56 Dzięki dziewczyny. Atopik czy robiłaś jakieś badania, których wyniki wskazywały na stan zapalny śluzowki żołądka , czy raczej taką diagnozę postawiłaś sama (lub lekarz) patrząc na objawy. U nas właściwie nigdy nie było problemów ze strony układu pokarmowego - od zawsze skóra i świądy (po drodze glista) - teraz jest prawie ok ale jak wiemy prawie robi różnicę - ciągle jakies wysypki - głównie nogi, bardzo brzydkie kolana i delikatne drapania (w lipcu stwierdzony gronkowca +++ na skórze)no i pierwsza poważna choroba układu oddechowego (nie licząc zapalenia oskrzeli kiedy syn miał 5 miesięcy - teraz ma prawie 4lata) tj.zapalenie płuc - cały czas coś jest na rzeczy dlatego pytam i odwołuję się do Waszego doświadczenia. Pozdrawiam K. PS Pluję 3 razy przez lewe ramię, żeby stan dobry trwał! Odpowiedz Link Zgłoś
luty71 Re: próby wątrobowe 18.09.07, 14:58 Jak leczysz to zapalenie śluzówki - probiotyki?, dieta? jakieś leki? Odpowiedz Link Zgłoś
atopik Re: próby wątrobowe 19.09.07, 14:27 Młody miał robioną gastroskopię. Leczony był gaspridem i ranigastem. A tak na marginesie to w trakcie badań wyszło, że z praca nerek tez cos jest nie tak i narazie jest pod obserwacją. Odpowiedz Link Zgłoś
mazeb Re: próby wątrobowe 18.09.07, 22:48 witajcie, powiem tylko tyle, ze moja cora (teraz 8 mscy) po przejsciach kardiologicznych (tachykardia) i zapaleniu pluc (zlapala na kardiologii wlasnie)- w 2. mscu zycia - po wyjsciu ze szpitala byla leczona przez dr M. - wlasnie miala wzmacniana watrobe i nerki... W medycynie chinskiej ma to wytlumaczenie... Poza tym wszelkie akcje alergiczne zwiazane sa z watroba - okrutny laik ze mnie,sorki - bo chodzi tu o produkcje histaminy... U syna (4-latek) tez z reakcjami alergicznymi walczylismy, wzmacniajac (i oczyszczajac) watrobe... Jedyne, czego moge zalowac, to to, ze tak pozno do dr M. trafilam... Aha - i odrobine z innej beczki - u mojej malej wysypka na nogach (pod kolanami glownie i na kostkach) swiadczyla o klopotach z nerkami. Teraz - odpukac - skora cudna (tylko za uszkami wylaza raz na jakis czas grzeszki zywieniowe). A pytanie jest dobre - Igor (alergik pokarmowy) "od zawsze" mial powiekszona watrobe... hmm... Potem niby watroba byla oki... Ale zaczely sie klopoty z obturacyjnymi zapaleniami oskrzeli... hmmm - Luty, bede sledzic watek ) pozdrawiam cieplo gosia Odpowiedz Link Zgłoś
luty71 Re: próby wątrobowe 18.09.07, 23:41 Chyba i ja dojrzałam do decyzji zapisania sie do doktor M - od prawie 4 lat szukam odpowiedzi co dręczy mojego synka - jest alergikiem (ma po kim - w rodzinie alergików na kopy), potem przeszliśmy przez glistę, leczyliśmy się homeopatycznie - ostatni homeopata po badaniu biorezonansem stwierdził że wątroba i śledziona słaba i nerki też (może stąd te wysypki na nogach), powiedział nam, że bez detoksykacji organizmu synka wysypki i świądy będą stale - dał kulki no i zaczęła się jazda (a był to drugi homeopata, pierwsza pani doktor leczyła powoli i klasycznie i też Wojtek sie oczyszczał i drapał)- krótko mówiąc "wywaliło" na skórze, głównie nóg, tak, że myślałam, że syn zadrapie sie na śmierć lub skończy sie to sepsą jakąś - poddaliśmy się i zastosowaliśmy antybiotyk i steryd (wbrew przestrogom homeopaty, że to najkrótsza droga do astmy, bo toksyny muszą jakos wyjść). Dlatego wybierzemy się chyba do Warszawy, żeby poukładać tą naszą układankę w spójną całość. I ja pozdrawiam ciepło. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
eszka73 Re: próby wątrobowe mazeb 19.09.07, 00:12 Czy możesz trochę więcej napisać o tych zmianach pod kolanami i kostkach , które swiadczyły o problemach z nerkami. Czym i jak długo się leczyliście, i jak szybko nastapiła poprawa. U nas M. też mówiła ,że te zmiany mają zwiazek z nerkami , ale ja nie mogę tego zrozumieć.Mocz w porządku , dziecko nie uskarża się na bóle w tej okolicy, więc jak to jest. Wszystkie zminy skórne jakie mieliśmy poznikały zostały te nieszczęsne kolana, które swędzą i nie możemy sobie z nimi poradzić już od dłuższego czasu. Działa na tylko steryd , ale ile można. Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink wysypka w okolice kolan 19.09.07, 12:20 I moj syn tak ma, odkad znowu w szkole je obiady, 'przyprawione' wegeta. Mamy wybor: jesc albo nie jesc. Niestety musze mu tam pozwoli jesc ten obiad, jest tam caly dzien. nikt by mu nic nie ogrzal, zreszta - dla niego bylby to obciach, gdyby nosil wlasne obiady ! A i tak mam dzieci w bardzo dobrym stanie dzieki M. Podczas ostatniej wizyty rowniez mowila, ze alergie - to watroba, to o nia trzeba dbac. Ale rowniez nerki - tak wskazuja miejsca zmian w zgieciach kolan. Wiec syn bierze Hepeel, Engystol, Berberis Homaccord. Czasami dzieciom daje gorzka wode na takie lekkie przeczyszczenie. Takie same zalecenia, tylko na miare doroslego, rozszerzone o rozne zabiegi mam ja. Nigdy nie robilam natomiast badan na watrobe, nigdy M. nie zalecila - zreszta, ona i tak widzi, bez badan. Odpowiedz Link Zgłoś
s.wysota Re: wysypka w okolice kolan 27.12.07, 14:10 Witam kto to jest dr M czy ktoś może podac mi kontakt, moją dwójka dzieci maciagle jakieś problemy z krostami.mój mail s.wysota@ksiazki.org Odpowiedz Link Zgłoś