Dodaj do ulubionych

Co teoretycznie nie powoduje alergii?

17.11.07, 21:07
Witam, Czy wiecie, czy są jakieś pokarmy, które teoretycznie lub praktycznie
nie wywołują alergii? Pytam, bo już nie mama dość mega diety, a i tak mała ma
wysypkę na czole i policzkachsad
Obserwuj wątek
    • ela_anna Re: Co teoretycznie nie powoduje alergii? 17.11.07, 21:27
      produkty nie przetworzone,bez konserwantow ,barwnikow i srodkow spulchnajacyh
      • agawsz1 Re: Co teoretycznie nie powoduje alergii? 17.11.07, 21:34
        A co z warzywami, owocami?
    • ela_anna Re: Co teoretycznie nie powoduje alergii? 17.11.07, 21:34
      www.atopowe-zapalenie.pl/atopedia/Dieta_antyhistaminowa
      • ela_anna Re: Co teoretycznie nie powoduje alergii? 17.11.07, 21:35
        mysle ,ze wszystko tu doczytasz
        • agawsz1 Re: Co teoretycznie nie powoduje alergii? 19.11.07, 09:04
          Dziękuję za link, tylko nie wiem co o tym myśleć, skoro w pierwszej pozycji jest
          mleko jako produkt dozwolony, później gdzieś pojawiają się jajka. Mam mętlik w
          głowiesad
          • kruffa Re: Co teoretycznie nie powoduje alergii? 19.11.07, 09:42
            Ta lista nie ma nic wspólnego z twoim pytaniem.
            Jest wiele produktów które potencjalnie bardzo rzadko uczulają.
            A co tak naprawdę chciałabyś wiedzieć?
            Teoretycznie nie uczula tylko sól i cukier, bo nie zawiera białek, ale akurat
            np. cukier może powodować nasilenie zmian AZS-owych.

Kruffa
            • agawsz1 Re:Co teoretycznie nie powoduje alergii? di Kruffy 19.11.07, 10:16
              Witam, Kruffa chciałam zapytać co najbezpieczniej mogę jeść na śniadanie, obiad
              i kolację. Pediatra stwierdził u mojej córki 4 msc AZS i przepisał Cutivate,
              którym ja posmarowałam, chociaż wiem, że to maść sterydowa, ale nie mogłam
              patrzeć na jej powiększające się uczulenie na buzi. Powoli zmniejsza sie
              wysypka. Wizytę u alergologa mam za 2 tyg. i nie wiem jak się wziąć dobrze do
              diety.
              Nabiału nie jem żadnego od dawna,oprócz margaryny roślinnej, dzisiaj kupuję
              szynkę do gotowania bo do tej pory jadłam gotowe, chleb jem różny, przeważnie
              ciemny, na zakwasie, czasami biały, pije kawę bezkofeinową, herbatę z sokiem - i
              tu pewnie też jest problem, bo czasami jest to sok malinowy, z wiśni, z
              porzeczek, róży lub winogron. Odstawić je? Odstawiłam jabłka. banany - żadnych
              owoców nie jemsad Przymierzam się do kiwi, można? Marchewki też nie jem. Gotuję
              krupnik, rosół, ziemniaki, makaron, ryż, kasza gryczana, jęczmienna, kurczak,
              schab pieczony. Zjadłam ostatnio dżem ze sklepu z wiśnisad
              Proszę napisz mi jak sensownie jeść, najgorsze to to, że cały czas jestem głodna.
              Gdy w jakimś produkcie ze sklepu jest jakiś ulepszacz E-ileś tam, to to też jest
              do odstawienia?
              z góry dziekuję i pozdrawiam
              • kruffa Re:Co teoretycznie nie powoduje alergii? di Kruff 19.11.07, 10:44
                Poniżej masz zestaw produktów tzw. bezpiecznych, które rzadziej uczulają:

Wapń w tabletkach - 2 x 1000 mg na dobę.

1. kasze i mąki wszystkie z wyłączeniem soi, ale ja bym wyłączyła jeszcze lub
                ograniczyła pszenicę.
                2. miesa - wszystkie bez wolowiny i cieleciny z zastrzezeniem, zeby uwazać na te
                sklepowe np. kurczaki - gotowane i pieczone NIE WOLNO WĘDLIN !!!
                3. warzywa: typowo polskie bez selera, pomidorów i papryki
                4. owoce polskie bez truskawek, malin, poziomek, winogron. W sumie można uznać
                że banan jest jeszcze bezpieczny, ale trzeba go dobrze umyć, potem sparzyć, i
                najlepiej wyjąc ze skórki tak aby nie dotykac miąszu. Potem umyć ręce smile)
                5. do picia: slaba herbata i kawa, soki i kompoty domowe z ww. owoców
                6. zupy: na wywarach z warzyw, z dodatkiem oleju (bez wywarów miesnych)
                7. tluszcze: oliwa, oleje z dozwolonych roślin, smalec domowy
                8. slodycze: domowe bez bakali, kakao, miodu, rodzynek, sezamu itp
                9. przyprawy: sól i cukier

Tutaj masz trochę różnych przespisów:
                wyprawka.pl/alergie/
                malyalergik.pl/baza_szukaj_przepis_2.asp
                A jeśli już musisz smarować sterydem to na pewno nie cutiveate (jeden z
                najmocnieszych sterydów), ale maścią z dodatkiem hydrocortizonu.

Kruffa
                • patyska nie wolno!!! 19.11.07, 11:01
                  nie wolno parzyc bananow ani zadnych innych owocow! otwieraja sie
                  wtedy pory w skorce i chemia wnika do srodka. wystarczy umyc dobrze
                  pod biezaca, ciepla woda smile
                  • kruffa Re: nie wolno!!! 19.11.07, 12:39
                    No popatrz, człowiek całe życie się uczy smile))

Kruffa
                • agawsz1 Re:Co teoretycznie nie powoduje alergii? di Kruff 19.11.07, 15:00
                  Dzięki za info. Mam jeszcze jedno pytanie, może banalne, ale dlaczego nie można
                  zjeść np. rosołu ugotowanego na kurze? Czy to znaczy, że ugotowanego mięsa nie
                  jeść tylko pieczone?

• anesza2 Re:Co teoretycznie nie powoduje alergii? di Kruff 20.11.07, 15:09
                    hm...U mnie była taka sprawa ,że też uważałam na diete bardzo a mały
                    nadal miał wysyoke na buzi męczyłam się tak 5 miesięcy .Któregoś
                    razu zaczełam jeśc nabiał i wysypka wcale się nie powiększyła
                    wywaliłam więc ze swojej diety kurczaka i wysypka znikneła.Do dziś
                    nie wiem czy alergia na mleko znikneła czy nigdy na nie nie był
                    uczulony.ale kurczaka nie jem.Co do wywarów to przenika do nich
                    białko na które dzieci też najczęściej uczulone dlatego między
                    innymi na początek niemowlęciu podaje się mięso oddzielnie ugotowane
                    więc taka profilaktyke warto i u nas stosować.
                    Życze powodzenia.
                    • agawsz1 Re:Co teoretycznie nie powoduje alergii? di Kruff 20.11.07, 15:46
                      Dzięki za informację, aż się boję myśleć jak daleka droga przede mną, żeby
                      stwierdzić na co mała jest uczulonasad
              • enigmatic2 Cutivate 19.11.07, 20:19
                przecież tego nie można stosować na twarz! wiem, bo też mam tę maść i kiedyś
                stosowałam na rankach na nogach u córki.
                • agawsz1 Re: Cutivate 19.11.07, 21:43
                  Ja mam cutivate od podiatry. Mała miała tylko na twarzy zmiany i to przepisał.
                  Dlaczego nie wolno na twarzy? - załamałaś mniesad
                  • kruffa Re: Cutivate 20.11.07, 20:34
                    Bo sterydów nie stosuje się na twarz, a już na pewno nie te silne.
                    Sterydy wycieniają skórę a ta jest tam najcieńsza.

Kruffa
      • sandraa3 ?? 19.11.07, 12:19
        Ja już nic nie rozumiem. Dlaczego według tej diety mozna jeść np.
        miód a dyni nie? Myślałam, że jest odwrotnie...
        • setia Re: ?? 20.11.07, 09:43
          nie zawracaj sobie głowy tą tabelką, jest bzdurna, nie wiem po co i na czyje
          potrzeby stworzona.
    • ela_anna Re: Co teoretycznie nie powoduje alergii? 19.11.07, 19:50
      www.babyboom.pl/dzieci_1_2/zdrowie/uwaga_konserwanty.htmlhttp://zdrowie.onet.pl/1232684,,,,,konserwanty,dskladniki.html
    • ela_anna Re: Co teoretycznie nie powoduje alergii? 19.11.07, 19:54
      zdrowie.onet.pl/1232684,,,,,konserwanty,dskladniki.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka