monmam 20.03.08, 18:50 Dziewczyny co dobrego w święta może zjeść karmiąca matka na diecie bez mleka, sera, jaj, masła, orzechów, czekolady. Najchętniej zjadłabym coś słodkiego, macie jakiś pomysł,czy po prostu przełożyć obżarstwo na "za rok"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kruffa Szarlotka bez jajek i masła - również bezgluten. 20.03.08, 19:10 POszukaj tutaj czegoś dla siebie: malyalergik.pl/baza_szukaj_przepis_2.asp Osobiście polecam ciastka owsiane z mąką kukurydzianą. Jak karmiłam teściowa robiła mi rewelacyjną szarlotkę: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru (dawała mniej) 15 dkg tłuszczu - może być oliwa, masło, masło klarowane lub (jesli ktoś jada) margaryna proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki cynamon sól jabłka - ponad kg, im kwasniejsze tym lepsze. Jak są za słodkie to ciasto może wyjść mdłe. W WERSJI BEZGLUTENOWEJ - kaszę manną zastąpić kaszką kukurydzianą - taką zwykłą, a nie dla niemowląt, a zamiast mąki pszennej - kukurydziana z odrobiną skrobi kukurydzianej. Suche składniki wymieszać i podzielić na 3 części. Zetrzeć jabłka i wymieszać z cynamonem. Przekładać w wysmarowanej tortownicy - najpierw suche potem jabłka itd. Na wierzchu położyć wiórki tłuszczu lub polać oliwą. Z oliwek (ze względu na posmak) raczej sie nie nadaje. Ja się tą szarlotką zajadałam. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
claudia-mc Re: Szarlotka bez jajek i masła - również bezglut 20.03.08, 19:57 fajny przepis czy zamiast mąki tortowej może być orkiszowa ? czy z oliwą z oliwek wychodzi dobre czy lepiej użyć margaryny bezmlecznej ? Odpowiedz Link Zgłoś