yaneczka78 09.10.08, 22:31 Chciałam zapytać o rzetelne laboratorium w Warszawie, chciałabym zbadać kał na grzyby, może są jakieś inne polecane niż felix? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniaolawa Re: Laboratorium Warszawa 09.10.08, 22:50 w innych hodują i za krótko więc badnia wychodzą często z wynikiem nierzeczywystym. A czemu nie felix? Mi tylko tam candida wychodzi , w innych nic(Mediceum,Lux med) Odpowiedz Link Zgłoś
yaneczka78 Re: Laboratorium Warszawa 10.10.08, 20:59 No właśnie wszystkim chyba wychodzi tam candida, był juz kiedys wątek na ten temat, chciałabym spróbować badań w innym labie i nie wiem, który jest dobry. więc podbijam temat, czy wszyscy odkryli candidę w feliksie czy moze ktoś trafił na grzyba w innym labie? Odpowiedz Link Zgłoś
fakfak88 Re: Laboratorium Warszawa 17.10.08, 16:30 jak dla mnie Felix jest conajmniej dziwny, robilem badanie kalu w 3 roznych laboratoriach i tylko w Felixie wyszly lamblie. Wiec albo to oni sa wspaniali albo po prostu oszukuja. Odpowiedz Link Zgłoś
mamciulka-nikulka Re: Laboratorium Warszawa 17.10.08, 19:01 Robiąc te 3 badania tylko w Felixie też lamblie mogłyby wyjść tylko raz. Mi natomiast nic nie wyszło w Felixie oprócz candidy, a liczyłam na lamblie. Co do candidy to jest raczej dziwne, że w innych labach nie wychodzi, bo jej obecność w kale jest całkowicie normalna i o niczym nie świadczy (+ czy ++ powinno wyjść u każdego), dopiero po objawach można stwierdzić czy są to patologiczne grzybnie (wtedy przeważnie jest +++ lub ++++). Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Laboratorium Warszawa 17.10.08, 20:22 Tylko po co stwierdzac obecność czegoś co nie ma znaczenia klinicznego? Grzyba trzeba wyhodowac z mianowanej ilości materiału i okreslić gatunek i lekowrazliwosć. O tym czy prawidłowy składnik flory może być chorobotwórczy decyduje jego ilość okreslona nie na oko ale z określinej ilości. Badanie mikro- lub mykologiczne polega na szukaniu czynnika powodującego chorobe a nie hodowli wszystkiego co rosni. Odpowiedz Link Zgłoś
yaneczka78 Re: Laboratorium Warszawa 17.10.08, 21:10 Ja już po prostu nie bardzo wiem co mam robić, dlatego pytam. w grudniu synkowi wyszła candida++ i owsiki, potem w lutym owsiki i lamblie, candida nie badałam. Owsiki wyleczyliśmy w czerwcu dopiero, lamblie nie wiem czy są, w sumie nie wyszły w badaniu, ale candida cały czas++. Dr M stwierdziła, że synek ma grzybicę na mosznie, przewodem pokarmowym się nie przejęła w ogóle, odesłała mnie do dr Sz, który specjalizuje się w szukaniu alergii, odczulaniu itd. Dr Sz też za bardzo się nie przejął, kazał dawać te sklepowe kaszki ryżowe z cukrem. Powiedział, że teraz zajmujemy się alergią, a o robakach zapominamy chwilowo (to było w kwietniu). Dlatego chciałam przebadać kał w innym labie. I co się dowiedziałam od pani z pewnego labu, że trzymanie trzech próbek w lodówce (albo wysyłanie ich kurierem) to jest bez sensu, bo komórki grzyba mogą się wtedy namnażać, badanie bedzie zafałszowane, że bada się jedną próbkę, najlepiej świeżą. Wszędzie badają tylko jedną próbkę. Jeny, juz nic nie rozumiem(( Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Laboratorium Warszawa 17.10.08, 21:47 Yaneczko- ja juz nieraz pisałam co myslę o Felixie i całym tym zamieszaniu robakowym i nie chcę po raz kolejny przyjmowac ataków osób myslących inaczej niz ja. Dla mnie całe te badania i terapie to żerowanie na rodzicach troszczacych się o dzieci. Kazdy leczy się jak chce i gdzie chce- ja nie podjęłaby takiego bo dla mnie to naciąganie. Kał przetrzymany w lodówce bedzie przerosniety grzybem. Poslizg od zrobienia kupy przez dziecko do zbadania to czasem tydzień!!! Jesli szukasz w Warszawie pytaj w uczelnianych laboratoriach jesli nie wierzysz innym Odpowiedz Link Zgłoś
yaneczka78 Re: Laboratorium Warszawa 17.10.08, 22:39 A co myślisz o laboratorium przy szpitalu na niekłańskiej? znalazłam sobie następnego lekarza do którego zamierzam uderzyć, bo niestety na moja przychodnię nie mogę liczyć, a do VM juz nie pójdę, zresztą ostatnim razem byłam tam w kwietniu i to faktycznie ostatni raz jak tam poszłam. potrzebuję zrobić "świeże" badania, żeby mieć coś z sobą, znalazłam lab, który wysyła właśnie próbki na niekłańską. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Laboratorium Warszawa 18.10.08, 10:01 Nie znam Warszawy pod tym względem ale przy Uniwersytecie medycznym jest katedra mikrobilogii więc pewnie maja tez działalność diagnostyczno- usługowa. Popytaj tam. Dla mnie kazde inne bedzie lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
agava07 Re: Laboratorium Warszawa 15.01.09, 17:35 Nie zaĹ?amujcie mnie bo przez tydzieĹ? zbieraĹ?am prĂłbki dla Felixa i zagroziĹ?am maĹ?Ĺźowi rozwodem jeĹ?li ich dzisiaj tam nie dostarczy ( akurat skrĂłcili sobie godziny pracy ). A teraz czytam, Ĺźe ten Felix to jedno wielkie naciÄ?ganie Odpowiedz Link Zgłoś
betimek Re: Laboratorium Warszawa 05.02.09, 08:43 Też jestem zainteresowana. Gdzie w takim razie zbadać ten kał, jeśli nie w Felixie? Myślałam, że Felix jest godny polecenia, a tu takie opinie... Właśnie zaczęłam zbiórkę dla Felixa... Odpowiedz Link Zgłoś
antyka Re: Laboratorium Warszawa 13.02.09, 16:38 Felix jest moim zdaniem ok. Nawet bardzo ok. Zglebialam ten temat bardzo dokladnie, wiem, ze lekarze, ktorzy wierza w robale, wysylaja glownie do dr Kamirskiej. A bardzo niewielu lekarzy wierzy w robale, bo w wiekszosci laboratoriow, nic nie wychodzi! Bledne kolo. Dr Kamirska jest weterynarzem, moze w tym tkwi tajemnica jej sukcesu? I nie piszcie glupot w stylu - ze po tygodniu bedzie grzyb, bo jesli nie jestescie ekspertami w tej materii, to po prostu nie wypowiadajcie sie. Pediatra mojej corki wysyla tylko do niej - a jest jednym z najbardziej sensownych lekarzy, jakich mialam okazje spotkac. Odpowiedz Link Zgłoś
girly1 Re: Laboratorium Warszawa 14.02.09, 23:00 ja tez się nastawiłam na Felixa i zaczelam zbiorke kału. W takim razie gdzie badac w W-wie? Odpowiedz Link Zgłoś