Dodaj do ulubionych

Czy to Hashimoto?

30.07.12, 10:47
Hej, za radą jednego z forumowiczów zakładam własny wątek...

Pod spodem to co już napisałam w innym wątku:

Hej

Czy TSH w normie wyklucza Hashimoto? Bo zawsze mi wychodzi w normie...

Odkąd pamiętam wciąż miałam problemy (jak mi się zawsze wydawało)
z żołądkiem - mdłości, zawroty głowy, czasem do tego stopnia, że
leżałam przy wc wymiotując cały dzień, dwa...

Zawsze traktowałam to ja, jak i lekarze jak zatrucie - i niby leki na chwilę pomagały.
Oczywiście osłabienie przy tym okropne - nie miałam siły nawet się podnieść z łóżka...

Tyle że, ciągle mam mdłości, kręci mi się w głowie,
robi mi się słabo, bardzo szybko się męczę (po wyjściu po schodach z metra mam zadyszkę
i serce mi wali jak by mi zaraz miało wyskoczyć z piersi), wychodząc z pomieszczenia na
zewnątrz i odwrotnie mam "uderzenia gorąca", pot mnie oblewa i robi mi się słabo. Mija
trochę czasu zanim mi przejdzie... No i ten potworny ból głowy od prawie miesiąca. Jak by
mi ktoś dziurę wierciłuncertain Do tego na badaniach do pracy lekarka kazała mi iść na usg szyi.
Internista skierował mnie do neurologa (nie endokrynologa), bo mam podobno jakiś guz
na szyi. Mam zrobić badanie tętnic szyjnych i tomografię głowy.

Miałam wrażenie, że uznał, że sobie to wszystko wymyśliłam bo ogólne badania wyszły w normie...

Chciałam, żeby internista wypisał mi też skierowanie do endokrynologa, ale uznał, że skoro TSH jest w normie to nie ma "podkładki" - jak to określił - żeby mi je dać...

Czy to może być Hashimoto?
Sporo o tym czytałam i właściwie wszystko się zgadza...

Dotąd myślałam, że to ciągłe zmęczenie, mdłości to może mój wymysł, bo ciągle słyszę, że
przesadzam... Ale co ja poradzę, że czasem po całym dniu w pracy jak już siadam na łóżku
to zasypiam nie mając nawet siły, żeby znów wstać i cokolwiek zrobić...
Nogi mam jakieś takie miękkie, słabe, czuje jak bym nie miała w sobie ani odrobiny siły,
żeby się podnieśćuncertain

Czy objawy nerwicowe też w to wchodzą?
Bo coraz częściej mam coś takiego, że jestem wściekła tak po prostu, bez powodu,
wszystko mnie doprowadza do szału, ciężko nad tym zapanować...

To mi wyszło w tym teście...

1. Objawy, które odczuwasz
duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
chrypka bez konkretnego powodu
powracające infekcje
depresja będąca uciążliwym problemem
skłonność do powolnego rozgrzewania się, nawet w saunie
łamliwe paznokcie
wysoki cholesterol mimo prawidłowej diety
częste bóle głowy (w szczególności migreny)
nieregularne miesiączki, ciężki PMS (napięcie przedmiesiączkowe), torbiele na jajnikach lub endometrioza
nie pojawiający się wcześniej brak ochoty na seks
przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
pogorszenie wzroku lub słuchu
palpitacje lub nieprzyjemne odczuwanie bicia serca
trudność w nabraniu powierza (bez konkretnego powodu)
wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
problemy z dziąsłami
niewielki kaszel lub problemy z przełykaniem
duże przybranie na wadze
bóle kończyn, niezwiązane z podejmowanym wysiłkiem
uczucie braku równowagi
denerwujące uczucie palenia lub mrowienia, które pojawia się i znika
wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
trudność z utrzymaniem wagi przy normalnym odżywianiu się
problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień
2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś
brak
3. Historia zdrowotna Twojej rodziny
niedoczynność lub nadczynność tarczycy, lub wole
4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)
spowolnione ruchy, mowa, czas reakcji
osłabienie mięśni
spuchnięte stopy
spuchnięte powieki lub worki pod oczami
spuchnięta twarz
suche usta i/lub suche oczy
zauważalnie chłodniejsza skóra
nadmiernie sucha lub szorstka skóra
niskie ciśnienie

Będę wdzięczna z jakieś wasze doświadczenia, rady, kontakt do polecanych lekarzy w Warszawie...
Obserwuj wątek
    • freekani Re: Czy to Hashimoto? 30.07.12, 10:57
      Przez cały czas mam TSH w normie, a Hashimoto mam stwierdzone ponad 2 lata temu. Mój rodzinny wiedząc o chorobie tarczycy u mojej mamy zlecił mi kiedyś USG - jak mówił - tak dla kontroli. Dzięki temu dostałam skierowanie do specjalisty. A tam badania anty TPO i było już wszystko jasne. Niestety z powodu prawidłowego TSH nie dostałam tyroksyny i moje samopoczucie zjeżdżało w dół, aż w końcu u innego lekarza - prywatnie - dostałam receptę. Ale to dzięki forum nauczyłam się choroby i doprowadziłam się do stanu w miarę normalnego funkcjonowania.
      • ruda1701 Re: Czy to Hashimoto? 30.07.12, 11:01
        Ale dostałaś skierowanie do endokrynologa?
        Czy do innego lekarza?
        Ja dostałam do neurologa...

Bo jak powiedział mój lekarz - TSH mam w normie i nie ma "podkładki", żeby
        mi dać to skierowanie...

Myślisz, że pójść gdzie indziej po to skierowanie do endokrynologa?
        • nebiru Re: Czy to Hashimoto? 30.07.12, 11:54
          Lekarze strasznie nie chcą wydawać żadnych skierowań. Widocznie mają "ograniczenia urzędowe" (NFZ wymusza oszczędzanie na naszym zdowiu). Ja chodzę prywatnie do endo bo mam ciekawiej(w szeroookiej 50 km okolicy nie ma chyba żadnego endo z NFZ).
          USG tez robiłam prywatnie, to samo z badaniami antyciał antytarczycowych. Taki już nasz wspaniały kraj. muszają latami do płacenia składek zdrowotnycvh a gdy się wreszcie zachoruje trzeba się leczyć na własny rachunek
          • ruda1701 Re: Czy to Hashimoto? 30.07.12, 13:07
            Ok to uporządkujmy - jakie badania powinnam zrobić i na które muszę mieć skierowanie?

To zrobię jeszcze zanim pójdę do endokrynologa i wezmę je ze sobą - oszczędzę trochę czasu,
            bo mam już serdecznie dość wiecznego zmęczenia i złego samopoczucia...
            • nebiru Re: Czy to Hashimoto? 30.07.12, 15:04
              Wszystkie wstępne badania w celu wykrycia (lub "wyeliminowania") hashimoto, można zrobić bez skierowań (ale to0 kosztuje).
              Powinnaś na początek zrobić TSH, anty TPO i anty TG z jednego pobrania oraz przynajmniej USG tarczycy.
              Spróbuj wydębić od rodzinnego przynajmniej skierowanie na TSH oraz anty TPO i anty TG jak i USG tarczycy. Na to powinien Ci dać.
              Dobrze jest tez zrobić za jednym zamachem fT3 i fT4 ale wątpię czy ktokolwiek da Ci na to skierowanie.
              Z pewnością zaraz bardziej doświadcvzone hashimotki doradzą Ci co jeszcze możesz.
              Hashimotki zalecają też badania witaminy B12 i D3 oraz ferrytyny
              • ruda1701 Re: Czy to Hashimoto? 30.07.12, 15:42
                TSH mam w normie bo robiłam niedawno.

Myślisz, że internista mi da skierowanie na USG tarczycy?
                Mi kazał zrobić badanie tętnic szyjnych i tomografię głowy, ale
                powiedział, że on mi nie może dać skierowań tylko dopiero neurolog...

A TSH w normie wystarczyło mu, żeby mi nie dać skierowania do endokrynologa...
                Chyba pójdę do znajomego lekarza mojego brata, on powinien pomóc z tymi skierowaniami...

Czemu na FT3 i FT4 nie dają skierowań? To jakieś drogie badania?

Dobija mnie NFZ...

• nebiru Re: Czy to Hashimoto? 30.07.12, 16:04
                  Podobno na fT3 i fT4 może dać skierowanie tylko endokrynolog a endokrynolodzy przeważnie te badania lekceważą i tez nie dają skierowań. odpłatnie zrobią Ci na żądanie.
                  Ja tez poszłam na USG tętnic (płatne) skierował mnie tam prywatny laryngolog a Pan z USG stwierdził że podejrzewa Hashi i polecił zrobić badania krwi te co Ci zaleciłam jako "podstawę". Wszystko oczywiście płatne ale warto było bo zaczęłam się leczyć a przestałam zdychać
                  • ruda1701 Re: Czy to Hashimoto? 30.07.12, 17:46
                    A tak z ciekawości ile płaciłaś za te badania - wszystkie po kolei?
                    I w jakim mieście?

Bo może to najlepsze wyjście...
                    • freekani Re: Czy to Hashimoto? 30.07.12, 20:35
                      Ceny badań są różne. Ja płacę za TSH, ft3 i ft4 w okolicach 17 zł za każde z nich. Anty TPO i anty TG powinno być ok. 35 zł (też za każde osobno). Najlepiej jak poszukasz w Internecie cennika badań w swoim mieście, albo podejdziesz do laboratorium - tam mają wywieszone cenniki.
                      Pytałaś, czy dostałam skierowanie do endokrynologa mając TSH w normie. Dostałam, ale na podstawie USG, które również zlecił mi rodzinny.
                • nebiru Re: Czy to Hashimoto? 30.07.12, 20:43
                  www.alergomed.pl/documents/cennik_badan_laboratoryjnych.pdf
                  Ale najlepiej sprawdzić na stronach laboratoriów w Twoim mieście, bo różnie bywa i koniecznie popytaj które laboratorium jest polecane (najlepiej znajomego lekarza lub pielęgniarkę)
                  • ruda1701 Re: Czy to Hashimoto? 13.08.12, 12:01
                    Jadę zaraz do neurologa.
                    Myślałam, że już się nie odczekam tej wizyty...
                    Mam nadzieję, że potraktują mnie poważnie i dowiem się wreszcie co mi jest... uncertain
                    • hashi-tess Re: Czy to Hashimoto? 13.08.12, 12:17
                      przecież neurolog nie pomoże Ci w dolegliwościach,
                      kt. opisujesz jako samopoczucie.

Jeśli chcesz sobie pomóc nie licząc na żadnego medyka,
                      to mamawiam Cię na wykonanie badań pod kątem tarczycy;
                      FT4
                      FT3
                      TSH
                      p/ciała TPO
                      p/ciała TG
                      i usg tego gruczołu.

Ciekawa jestem co zalecił Ci neurolog.
                      • arronia Re: Czy to Hashimoto? 13.08.12, 13:49
                        Jeśli mdłości są od zawrotów głowy, to dobrze, jeśli neurolog to obejrzy. Może to sprawka Hashimoto, ale lepiej w tych tematach nic nie przeoczyć.
                      • ruda1701 Re: Czy to Hashimoto? 13.08.12, 16:26
                        hashi-tess napisała:

> przecież neurolog nie pomoże Ci w dolegliwościach,
                        > kt. opisujesz jako samopoczucie.
                        >
                        > Jeśli chcesz sobie pomóc nie licząc na żadnego medyka,
                        > to mamawiam Cię na wykonanie badań pod kątem tarczycy;
                        > FT4
                        > FT3
                        > TSH
                        > p/ciała TPO
                        > p/ciała TG
                        > i usg tego gruczołu.
                        >
                        > Ciekawa jestem co zalecił Ci neurolog.

Neurolog zrobiła podstawowe badania i powiedziała, że wg niej wszystko jet ok.
                        Powiedziała, że powinnam się przejść do kardiologa, bo to może być problem z
                        zastawką czy coś takiego...
                        No i, żeby zrobiła na własny koszt usg tarczycy...
                        • hashi-tess Re: Czy to Hashimoto? 13.08.12, 16:59
                          no, czyli nic nowego się nie dzieje o czym byśmy nie wiedzieli.
                          wizyta super. P. neurolog zarobiła, a NFZ będzie szczęśliwy
                          bo nie wyłoży kasiory na usg.
                          Tak trzymać, a ty biedny pacjencie radź sobie sam.

A tak na marginesie, to zawroty głowy są jednym z objawów
                          niedoczynności.
                          • ruda1701 Re: Czy to Hashimoto? 13.08.12, 18:01
                            Ale czy mogę mieć niedoczynność z TSH w normie?
                            • hashi-tess Re: Czy to Hashimoto? 13.08.12, 19:17
                              to częsta sytuacja, że TSH jest przyzwoite,
                              a hormony tarczycy już wskazują na jej złą pracę.
                        • pies_z_laki_2 Re: Czy to Hashimoto? 14.08.12, 14:39
                          Tia, jasne, kolejna pacjentka odsyłąna od internisty, to neurologa, albo kardiologa, reumatologa, ortopedy, czy psychiatry.

Endokrynolog ci potrzebny i tyle. Szkoda twojego czasu i pieniędzy na latanie po milionie specjalistów, skup się i wyklucz albo potwierdź jedno, jakby nic nie wyszło, to zaczniesz szukać dalej.
                          • ruda1701 Re: Czy to Hashimoto? 15.08.12, 17:53
                            pies_z_laki_2 napisała:

> Tia, jasne, kolejna pacjentka odsyłąna od internisty, to neurologa, albo kardio
                            > loga, reumatologa, ortopedy, czy psychiatry.
                            >
                            > Endokrynolog ci potrzebny i tyle. Szkoda twojego czasu i pieniędzy na latanie p
                            > o milionie specjalistów, skup się i wyklucz albo potwierdź jedno, jakby nic nie
                            > wyszło, to zaczniesz szukać dalej.

Powiedziała, że wg niej to bardziej nerwica lękowa (leczyłam się na nerwicę i
                            depresję, ale przestałam...) i, że powinnam przejść się do psychiatry...
                            No i we własnym zakresie dla pewności zrobić to badanie tętnic szyjnych, FT3 i FT3...
                            Tak, żeby się upewnić, jak to określiła...
                            No i kardiolog, bo mogę mieć coś z zastawką, ale oczywiście żadnego skierowania, nic.
                            "niech Pani idzie do lekarza rodzinnego i niech Pani wypisze"...

Hmm....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka