Dodaj do ulubionych

Laboratorium Warszawa

09.10.08, 22:31
Chciałam zapytać o rzetelne laboratorium w Warszawie, chciałabym
zbadać kał na grzyby, może są jakieś inne polecane niż felix?
Obserwuj wątek
    • aniaolawa Re: Laboratorium Warszawa 09.10.08, 22:50
      w innych hodują i za krótko więc badnia wychodzą często z wynikiem
      nierzeczywystym. A czemu nie felix? Mi tylko tam candida wychodzi ,
      w innych nic(Mediceum,Lux med)
      • yaneczka78 Re: Laboratorium Warszawa 10.10.08, 20:59
        No właśnie wszystkim chyba wychodzi tam candida, był juz kiedys
        wątek na ten temat, chciałabym spróbować badań w innym labie i nie
        wiem, który jest dobry. więc podbijam temat, czy wszyscy odkryli
        candidę w feliksie czy moze ktoś trafił na grzyba w innym labie?
        • yaneczka78 Re: Laboratorium Warszawa 16.10.08, 20:49
          up
          • fakfak88 Re: Laboratorium Warszawa 17.10.08, 16:30
            jak dla mnie Felix jest conajmniej dziwny, robilem badanie kalu w 3 roznych
            laboratoriach i tylko w Felixie wyszly lamblie. Wiec albo to oni sa wspaniali
            albo po prostu oszukuja.
            • mamciulka-nikulka Re: Laboratorium Warszawa 17.10.08, 19:01
              Robiąc te 3 badania tylko w Felixie też lamblie mogłyby wyjść tylko raz. Mi
              natomiast nic nie wyszło w Felixie oprócz candidy, a liczyłam na lamblie. Co do
              candidy to jest raczej dziwne, że w innych labach nie wychodzi, bo jej obecność
              w kale jest całkowicie normalna i o niczym nie świadczy (+ czy ++ powinno wyjść
              u każdego), dopiero po objawach można stwierdzić czy są to patologiczne grzybnie
              (wtedy przeważnie jest +++ lub ++++).
              • przeciwcialo Re: Laboratorium Warszawa 17.10.08, 20:22
                Tylko po co stwierdzac obecność czegoś co nie ma znaczenia
                klinicznego?
                Grzyba trzeba wyhodowac z mianowanej ilości materiału i okreslić
                gatunek i lekowrazliwosć.
                O tym czy prawidłowy składnik flory może być chorobotwórczy decyduje
                jego ilość okreslona nie na oko ale z określinej ilości.
                Badanie mikro- lub mykologiczne polega na szukaniu czynnika
                powodującego chorobe a nie hodowli wszystkiego co rosni.

• yaneczka78 Re: Laboratorium Warszawa 17.10.08, 21:10
                  Ja już po prostu nie bardzo wiem co mam robić, dlatego pytam. w
                  grudniu synkowi wyszła candida++ i owsiki, potem w lutym owsiki i
                  lamblie, candida nie badałam. Owsiki wyleczyliśmy w czerwcu dopiero,
                  lamblie nie wiem czy są, w sumie nie wyszły w badaniu, ale candida
                  cały czas++. Dr M stwierdziła, że synek ma grzybicę na mosznie,
                  przewodem pokarmowym się nie przejęła w ogóle, odesłała mnie do dr
                  Sz, który specjalizuje się w szukaniu alergii, odczulaniu itd. Dr Sz
                  też za bardzo się nie przejął, kazał dawać te sklepowe kaszki ryżowe
                  z cukrem. Powiedział, że teraz zajmujemy się alergią, a o robakach
                  zapominamy chwilowo (to było w kwietniu).
                  Dlatego chciałam przebadać kał w innym labie. I co się dowiedziałam
                  od pani z pewnego labu, że trzymanie trzech próbek w lodówce (albo
                  wysyłanie ich kurierem) to jest bez sensu, bo komórki grzyba mogą
                  się wtedy namnażać, badanie bedzie zafałszowane, że bada się jedną
                  próbkę, najlepiej świeżą. Wszędzie badają tylko jedną próbkę.
                  Jeny, juz nic nie rozumiemsad((
                  • przeciwcialo Re: Laboratorium Warszawa 17.10.08, 21:47
                    Yaneczko- ja juz nieraz pisałam co myslę o Felixie i całym tym
                    zamieszaniu robakowym i nie chcę po raz kolejny przyjmowac ataków
                    osób myslących inaczej niz ja. Dla mnie całe te badania i terapie to
                    żerowanie na rodzicach troszczacych się o dzieci.
                    Kazdy leczy się jak chce i gdzie chce- ja nie podjęłaby takiego bo
                    dla mnie to naciąganie.
                    Kał przetrzymany w lodówce bedzie przerosniety grzybem. Poslizg od
                    zrobienia kupy przez dziecko do zbadania to czasem tydzień!!!
                    Jesli szukasz w Warszawie pytaj w uczelnianych laboratoriach jesli
                    nie wierzysz innym

• yaneczka78 Re: Laboratorium Warszawa 17.10.08, 22:39
                      A co myślisz o laboratorium przy szpitalu na niekłańskiej? znalazłam
                      sobie następnego lekarza do którego zamierzam uderzyć, bo niestety
                      na moja przychodnię nie mogę liczyć, a do VM juz nie pójdę, zresztą
                      ostatnim razem byłam tam w kwietniu i to faktycznie ostatni raz jak
                      tam poszłam. potrzebuję zrobić "świeże" badania, żeby mieć coś z
                      sobą, znalazłam lab, który wysyła właśnie próbki na niekłańską.
                      • przeciwcialo Re: Laboratorium Warszawa 18.10.08, 10:01
                        Nie znam Warszawy pod tym względem ale przy Uniwersytecie medycznym
                        jest katedra mikrobilogii więc pewnie maja tez działalność
                        diagnostyczno- usługowa. Popytaj tam.
                        Dla mnie kazde inne bedzie lepsze.
                        • agava07 Re: Laboratorium Warszawa 15.01.09, 17:35
                          Nie zaĹ?amujcie mnie bo przez tydzieĹ? zbieraĹ?am prĂłbki dla
                          Felixa i zagroziĹ?am maĹ?Ĺźowi rozwodem jeĹ?li ich dzisiaj tam nie
                          dostarczy ( akurat skrĂłcili sobie godziny pracy ). A teraz
                          czytam, Ĺźe ten Felix to jedno wielkie naciÄ?ganie uncertain

• betimek Re: Laboratorium Warszawa 05.02.09, 08:43
      Też jestem zainteresowana. Gdzie w takim razie zbadać ten kał, jeśli nie w Felixie?
      Myślałam, że Felix jest godny polecenia, a tu takie opinie...
      Właśnie zaczęłam zbiórkę dla Felixa...
      • antyka Re: Laboratorium Warszawa 13.02.09, 16:38
        Felix jest moim zdaniem ok. Nawet bardzo ok. Zglebialam ten temat
        bardzo dokladnie, wiem, ze lekarze, ktorzy wierza w robale, wysylaja
        glownie do dr Kamirskiej. A bardzo niewielu lekarzy wierzy w robale,
        bo w wiekszosci laboratoriow, nic nie wychodzi!
        Bledne kolo.

Dr Kamirska jest weterynarzem, moze w tym tkwi tajemnica jej
        sukcesu? I nie piszcie glupot w stylu - ze po tygodniu bedzie grzyb,
        bo jesli nie jestescie ekspertami w tej materii, to po prostu nie
        wypowiadajcie sie.

Pediatra mojej corki wysyla tylko do niej - a jest jednym z
        najbardziej sensownych lekarzy, jakich mialam okazje spotkac.
        • girly1 Re: Laboratorium Warszawa 14.02.09, 23:00
          ja tez się nastawiłam na Felixa i zaczelam zbiorke kału. W takim
          razie gdzie badac w W-wie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka