Dodaj do ulubionych

Serki sojowe???????

11.12.03, 16:44
Cześć dziewczyny!

Mam 2 miesięczną córeczkę,która ma alergię na mleko krowie.Karmię
piersią,musiałam zrezygnować z nabiału.
Słyszałam,że zamiast zwykłych serków i jogurtów można jeśc serki lub jogurty
sojowe.Czy rzeczywiście są w sprzedaży takie produkty,które mogą zastąpić
choć troszeczkę nabiał? Jeśli tak to gdzie można je kupić? Jak do tej pory
nie znalazłam czegoś podobnego.Może wy mi podpowiecie?

matusia z Klaudią ur 6.10.2003
Obserwuj wątek
    • halina_mama_leny Re: Serki sojowe??????? 11.12.03, 18:09
      Są w sklepach ze zdrową zywnością (drogie jak pierun) i hipermarketach, zwykle
      tez na stoiskach ze zdrowa zywnością (nieco tansze, ale i tak drogie). Tylko
      ostrożnie, bo ok. polowa dzieci uczulonych na mleko jest tez uczulona albo
      uczula się na soję. Czyli z ostrożnymi eksperymentami poczekaj aż ustąpią
      wszystkie obecne objawy alergii.
      Pozdrawiam
      H.
    • g273 Re: Serki sojowe??????? 12.12.03, 22:47
      Witaj, to z tym uczuleniem również na soje to niestety częsta sprawa. u mnie
      tak było, jak z radością po 3 miesiącach bez nabiału wypiłam pyszne waniliowe
      mleko sojowe. Córcia była strasznie obsypana a ja miałam okropne wyrzuty
      sumienia za te 2 szklaneczki przyjemności. Co do serka sojowego tzw. tofu to
      lepiej nie kupuj, bo czegoś tak wstrętnego to jeszcze nie wąchałam, bo nie
      odważyłam się skosztować...Podobno trzeba dobrze doprawić, ale przy karmieniu
      to odpada. Jak chcesz dobrze uzupełnić wapń to bierz 2x dziennie wapno w
      tabletkach - najlepsze jest chyba Calcium Vitrum, ma wyjść ponad 1000mg. i
      uzupełniaj witaminy tabletkami z okresu ciąży. Ja tak robię, i mam nadzieję ,że
      to coś da. Pozdrowienia Asia
      • lch74 Re: Serki sojowe??????? 14.12.03, 17:33
        g273 napisała:

> Co do serka sojowego tzw. tofu to lepiej nie kupuj, bo czegoś tak wstrętnego
        > to jeszcze nie wąchałam, bo nie odważyłam się skosztować...
        Eeee... ja wąchałam przed chwilą i ma przyjemny lekko orzechowy zapachsmile Jeśli zapach tego co wąchałaś był wstrętny, to pewnie to tofu było zepsute...
        > Podobno trzeba dobrze doprawić, ale przy karmieniu to odpada
        Trzeba dobrze przyprawić solą lub sosem sojowym, bo tofu jest raczej w ogóle niesłone i dodać oleju lub majonezu. Nie trzeba dodawać pieprzu czy papryki... Można też dodać trochę szczypiorku, koperku lub zielonej pietruszki.
    • lch74 Re: Serki sojowe??????? 13.12.03, 12:20
      Witajsmile Możesz poprosić pediatrę o receptę na Nutramigen lub Bebilon Pepti (50% zniżki w aptece). Można używać zamiast mleka do płatków, budyniów, naleśników, owsianki itp. Smak ma paskudny ale można się przyzwyczaićsmile Możesz również zrobić mleko sojowe i sprawdzić czy nie wywołuje uczulenia, jeśli będzie OK, to bardzo dobrze zastępuje nabiał.
      Pozdrówkismile
    • aniamamamif Re: Serki sojowe??????? 15.12.03, 11:33
      Ja polecam produkty firmy Alpro Soya (chyba belgijskiej).
      Mają deserki: waniliowy i czekoladowy oraz mleka sojowe smakowe: waniliowe,
      bananowe, truskawkowe, czekoladowe.
      Moje starsze dziecię, które po produktach mlecznych wymiotowało, baaardzo
      polubiło deserki waniliowe, piło też odrobinę mleka waniliowego. Inne smaki mu
      nie podeszły.
      Na diecie bezmlecznej, karmiąc piersią młodszego, też jadłam te deserki. Bez
      problemów.
      Ale to niestety prawda, że większośc dzieci uczulonych na mleko uczula się też
      na soję, ale może warto spróbować, bo a nuż należycie do tej mniejszości ? smile))
      Te produkty mają dodany wapń. Są do kupienia w supermarketach typu Geant,
      Carrefour na stoisku z tzw. zdrową żywnością. Deseki 125 gr kosztują ok. 2,5
      zł, czyli niestety strasznie drogo.
      Pozdrawiam,
      Ania
    • lidek0 Re: Serki sojowe??????? 18.12.03, 14:00
      W hipermarketach są do kupienia budynie sojowe waniliowe i czekoladowe firmy
      Alpro. Moje alergiczne dziecko sie nimi zajada
    • kerstink Re: Alpro 19.12.03, 09:02
      Moja coreczka tez wcina budynie Alpro. Nie widac oznak uczulenia na nie, ale
      czasem sie zastanawiam, co powoduje, ze maja taka dluga trwalosc ? Czy w nich
      nie sa znowu jakies straszne konserwanty ?
      Kerstin
      • lidek0 Re: Alpro 19.12.03, 14:38
        Pewnie i są, ale moje dziecko jest uczulone na mleko krowie i wapń muszę mu
        jakoś podawać. Lepsze to niż słabe kości

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka