Dodaj do ulubionych

Sunkienka poszukiwana

08.02.25, 15:17
Potrzebuję kieckę na : komunię w maju, ślub w czerwcu ( sam ślub). Mam jeszcze czas ale może komuś przypadkiem się coś w oczy rzuciło...
Jestem ciepłą wiosną: brązy, żółcie, pomarancze, fiolety, ciepłe zielenie, nie kremowy (wyjasnione niżej)
170 wzrostu, zazwyczaj 38, kiecka z zaznaczoną talią, raczej do kolan (krótka nie długa), dekolt w serek, kopertowy krój lub lub coś podobnego ( mam spory biust i w zabudowanych wyglądam źle).
Mam ładna kremową szmizjerkę spełniającą powyższe (w kremowym tez mi dobrze) ale mama komunistki jak przypadkiem zobaczyła kieckę prawię się obraziła, że niby będę wyglądać jak matka komunistki (nie wnikam, nie chce mi się kopać z koniem, w sumie kiecka nowa się przyda).
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 15:21
      No to kup taką samą, tylko w innym kolorze
      • hanusinamama Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 15:28
        Nie ma. Była tylko kremowa.
        Ale chętnie kupiłabym szmizjerkę.
        • mnietamnicnieboli1 Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 15:33
          Na całym świecie nie ma innej szmizjerki niż kremowa?
          Potrzymaj mi piwo....
          • angazetka Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 19:01
            Takiej samej jak ta kremowa nie ma.
          • hanusinamama Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 21:42
            Ja napisałam ze takiej jak ta kremowa.
            Mimo wszystko nie tak łatwo kupić taką, która jest dobrze uszyta.
            Odesłałam juz kilka, bo zazwyczaj talia jest na żebrach, zaszewek na cycki brak...
    • asia.sthm Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 15:35
      Hanusina, z twojego postu wynika straszna rzecz. Naprawe sa tak sztywne kody na ciuchy komunijne ze po kiecce widac kto matka, kto gosc, a kto nie uzgodnil z matka jak sie ubrac.
      Mnie glowa rozbolala, a ty rob jak chcesz, do kiecek sie ne wtracam.
      • pffpffpff Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 15:38
        smile ja w tym roku będę matką komunisty i jeszcze nie myślałam w czym pójdę. Pewnie tydzień przed coś wymyślę, może po drodze załapie koncepcję. Zależy od pogody przede wszystkim.

Co do ubioru gości, to podobnie jak w przypadku wcześniejszych dwóch komunii, jest mi wszystko jedno kto w czym przyjdzie.
        • pffpffpff Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 15:42
          A! Na biało nigdy nie byłam ubrana. Raz byłam w prostej małej czarnej za kolano i prostych bezowych balerinach, raz w skórzanej spódnicy (rozkloszowana lekko i asymetrycznie marszczona) i białej koszulowej bluzce. Do tego klasyczne czarne szpilki i pasek z ozdobną klamrą.

Większość mam występuje w pastelowych garsoneczkach lub w pastelowych rozkloszowanych sukienkach.
          Nie moja bajka.
          • asia.sthm Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 15:49
            > Nie moja bajka.

Ale Hanusina chce sie trzymac kanonu i widocznie pragnie nowej kiecki big_grin
            No i w pocie czola znajdzie.
          • 152kk Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 16:16
            "Większość mam występuje w pastelowych garsoneczkach lub w pastelowych rozkloszowanych sukienkach.
            Nie moja bajka."
            Wydaje mi się, że większosc nie występuje, tylko ty na takie zwracasz uwagę bo Tobie się ten styl nie podoba.
            Ja np. nigdy w życiu nie założę nic pastelowego, ani na komunię ani na ślub ani nigdzie bo mi pastele nie pasują. A widuję różne kreacje na takich imprezach - od całkiem codziennych typu prosta spódnica/spodnie plus bluzka (i mnie najbardziej taki styl pasuje) po suknie wręcz balowe, od skromnych garsonek "urzędniczki", po skóry, lateksy, gorsety, gole brzuchy i plecy (sic!)🤣
            • pffpffpff Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 17:20
              Zwracam uwagę na to, co jest inne / wyjątkowo mi się podoba.
              Na palcach jednej ręki można policzyć. Większość to pastelowy ulepek. Od lat.
              Być może to specyfika mniejszych miejscowości i w Warszawie jest inaczej, ale niestety góry z pudelka z komunii różnych celebryckich dzieci również wynika potwierdzenie tej obserwacji.
              • 152kk Re: Sunkienka poszukiwana 10.02.25, 10:32
                Na razie to zwrocilas uwagę na to, co Ci się nie podoba i twierdzisz, że tak ubiera się więksxiśc😊
                Ja akurat nie mieszkam w Warszawie, tylko w niewielkiej miejscowości. I absolutnie nie mam takich obserwacji jak Ty. Moim zdaniem moda poszła raczej w stronę większego luzu, sztywne pastelowe garsonki czy sukienki to nawet trudno kupić. Co jest na pudelku nie wiem, ale zdziwiłabym się, gdyby w mojej miejscowości większosc to byli celebryci z pudełka 🤣
          • norra.a Re: Sunkienka poszukiwana 09.02.25, 20:57
            Jako mama z zeszłego roku nie potwierdzam, u nas na kilkanaście mam jakieś 7 było w bialym garniturze, jakieś kolejne 5 w bialej sukience...
            • kamin Re: Sunkienka poszukiwana 10.02.25, 14:19
              Mnie sie wydawało, że na biało tylko dziewczynki idą.
      • ritual2019 Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 15:39
        Nie przeczytalas watku obok?
        • asia.sthm Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 15:54
          ritual2019 napisał(a):

> Nie przeczytalas watku obok?

Rzucilam okiem, ale mnie przerasta ten natlok klopotow z obowiazkami.
          • ritual2019 Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 15:58
            Tam jest sporo na temat co wolno czego nie itd.🤣
        • beataj1 Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 16:32
          O, a który wątek? Kocham wątki o wypadaniu - i nie chodzi mi o macicę.
          Zawsze się dowiem czegoś nowego i dziwnego...
          • aankaa Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 17:32
            prosiem
            forum.gazeta.pl/forum/w,567,178610314,178610314,obowiazki_chrzestnych_komunia_za_granica.html
      • hanusinamama Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 21:43
        Mi się nie chce kopać z koniem napisałam.
        Kieckę i tak chciałam sobie kupić wiec szukam
    • kropkaa Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 15:38
      Ostatnio pokazała mi się reklama Lidii Kality (jedna z sióstr od Simple). Mnóstwo sukienek, dużo z górą w styu kopertowym.
    • memphis90 Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 16:07
      Zobacz zalsqua, model Diana albo ines
      zalsqa.eu/kategoria-produktu/sukienki/
      • alpepe Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 20:19
        Haha, bez patrzenia na skład, wiedziałam po fotce, że będzie dziadowska wiskoza, na zdjęciach wygląda tandetnie, więc pewnie nie lepiej w rzeczywistości.
        • memphis90 Re: Sunkienka poszukiwana 09.02.25, 20:48
          Wiskoza to przecież mega przyjemny materiał… No ale jak nie lubisz, to nie lubisz.
      • hanusinamama Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 21:45
        Dzięki, nie zgadzam się z alpepe...nie jest dziadska...ale u mnie ten pas wypada za wysoko. Wygląda słabo ( ja chyba faktycznie mam długi tułów).
        • eilian Re: Sunkienka poszukiwana 09.02.25, 15:55
          Żadna kobieta nie ma talii pod biustem. Coż to jest za irytująca maniera u producentów!
          • memphis90 Re: Sunkienka poszukiwana 09.02.25, 20:51
            A ja mam krótką talię, bardzo mało miejsca od dolnych żeber do talerzy biodrowych i takie kiece z zaznaczeniem talii na żebrach bardzo dobrze na mnie wyglądają smile Jak założę coś z talią w talii, to ponizej robi mi się buła i wyglądam jak śniegowy bałwan (i miałam tak nawet wtedy, kiedy ważyłam 46kg) 😱😱😱
            • hanusinamama Re: Sunkienka poszukiwana 09.02.25, 20:54
              NO widzisz a ja musże miec talię w talii. Przy czym nie uwazam abym miała długi ten tułów (doszłam do takiego wniosku po tym jak trudno mi kupić kieckę z talią w talii).
              Jestem typową klepsydrą, i w kieckach z odcięciem wyżej niż w talii wyglądam jak w ciązowych
    • mika_p Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 16:17
      Do kolan, kopertowy dekolt, zaznaczona talia, z daleka wygląda na fiolet:
      quiosque.pl/kopertowa-sukienka-w-kwiaty-4uf011811.html
      • imponderabilia20 Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 16:55
        W tej może wyglądać strojniej od matki dzieciaka
      • bajgla Re: Sunkienka poszukiwana 09.02.25, 21:22
        To nie są dobre kolory dla ciepłej wiosny.
    • imponderabilia20 Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 16:28
      Znajdź se jakiś butik czy sklepik odzieżowy u pani Krysi czy Basi, a nie sieciowke. Na pewno takie masz. Za niedługo będzie w sklepach sezon komunijny/ślubny to będą nowe kolekcje. Ja lubię sukienki z Medicine, hm lub Mohito jak już muszę coś kupić w galerii.
    • sanciasancia Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 16:29
      oltarzewska.pl/produkt/sukienka-kopertowa-olowkowa-nowa-edycja/
      • imponderabilia20 Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 16:57
        ''To sukienka do zadań specjalnych: ma przyciągnąć wzrok, zatrzymać, uwieść i zostać w pamięci! Jest niezwykle kobieca i jak to lubię najbardziej — wielofunkcyjna.'' - w sam raz na te okazję 😅

A za ten skład 6-7 stów to trochę za drogo
        • sanciasancia Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 17:36
          Za tę jakość szycia 6 stów jej akurat w sam raz.
    • imponderabilia20 Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 16:47
      www.tatuum.com/ona/ubrania/sukienki/wzorzysta-wiskozowa-sukienka-z-dlugim-rekawem-i-ozdobna-falbanka-cynthia,p-31818
      • hanusinamama Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 21:52
        One jest jakby przeciwieństwiem tego co napisałam...
    • daniela34 Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 16:50
      Przejrzyj sobie nową kolekcję Mango. Jest sporo ładnych sukienek.
      Ja już jedną lnianą kupiłam (ale kremową, więc w Twoim przypadku odpada), nie bacząc na to, że założę ją najwcześniej za jakieś 3 miesiące.
      • memphis90 Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 16:58
        Ja myślę, że wybór z Mango jest oczywisty!
        https://shop.mango.com/assets/rcs/pics/static/T8/fotos/outfit/S/87084081_99-99999999_01.jpg?imwidth=1125&imdensity=1&ts=1737124483188
        • daniela34 Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 16:59
          🤣
        • balladyna Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 17:18
          No szczególnie pod ten duży biustsmile
          • mika_p Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 17:26
            Nic tu nie pasuje - ani dekolt, ani długość, ani kolor
            • balladyna Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 17:41
              Dekolt można podciągnąć pod "niezabudowany"😂
      • hanusinamama Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 21:57
        Koszulowa w grochy ładna, nie do konca spełnia to co napisałam ale podoba mi się.
        Kupiłaś kremową z czarnymi lamówkami? Ładna....
        Tam kiecki są razem z kombinezonami. Szkoda ze w kombinezonach źle wyglądam
        • daniela34 Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 22:11
          Tak 😀 przy czym jeszcze ze 3 inne mi się podobały, no ale się ograniczam
          • hanusinamama Re: Sunkienka poszukiwana 09.02.25, 10:00
            Tez mi się spodobała. Gdybym nie miała tej kremowej szmizjerki bralabym.
    • balladyna Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 17:01
      esklep.lidiakalita.pl/product-pol-8514-Rozowa-sukienka-z-paskiem-z-ozdobna-klamra-Lille.html
      esklep.lidiakalita.pl/product-pol-8837-Sukienka-ze-zlota-klamra-w-glebokim-odcieniu-fioletu-Reine.html

Coś w tym stylu? Poza długością, rzecz jasna. No i nie wiem, jak materiał, bo to jakieś sztuczne tworzywo. Z drugiej strony w wełnie latem też nie pójdziesz.
      • pffpffpff Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 17:54
        Mogłabym ewentualnie, trzymając się pastelowej, nadobnej konwencji, oblec tę:
        esklep.lidiakalita.pl/product-pol-8522-Bezowa-sukienka-z-plisowanym-dolem-Passy.html
        Jest powiedzmy, najbliższa mi stylistycznie. Na szczęście nie ma mojego rozmiaru. Bo na fotach te kiecki az szeleszczą drapiaca poliestrowa żorżetą, a cena jakby nie bardzo adekwatna.
        • nuta15 Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 18:18
          Z Vissavi sukienka Elektra fasonem trochę przypomina szmizjerke, ma kopertowy dekolt, kołnierzyk i zakładany dół, długość do kolan. Jest w kilku kolorach.
          • hanusinamama Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 22:00
            O!!! O coś takiego mi chodziło. Dzięki
            • nuta15 Re: Sunkienka poszukiwana 09.02.25, 13:37
              🙂
          • eilian Re: Sunkienka poszukiwana 09.02.25, 21:12
            Dlaczego na litość boską sukienka za prawie 5 stów jest z poliestru?
      • hanusinamama Re: Sunkienka poszukiwana 08.02.25, 21:59
        Dzieki, Patrze na te kiecki kality
    • bazia_morska Re: Sunkienka poszukiwana 09.02.25, 20:41
      w Mango na pewno znajdziesz np
      www.mangooutlet.com/pl/pl/p/kobieta/sukienki-i-kombinezony/midi/sukienka-w-satynowe-pasy_67025758?c=05
    • bajgla Re: Sunkienka poszukiwana 09.02.25, 21:39
      Może to
      marttiditte.pl/pl/p/MARGO-GROSZKI-NA-CAPPUCCINO%2Ckrotki-rekaw%2C-sukienka-z-dzianiny-bawelnianej./1072

marttiditte.pl/pl/p/MARGO-GROSZKI-NA-LOSOSIOWYM%2Ckrotki-rekaw%2C-sukienka-z-dzianiny-bawelnianej./1071

marttiditte.pl/pl/p/CORDIS-KWIATY-NA-ECRU%2C-sukienka-bawelniana./1078

marttiditte.pl/pl/p/SOPHIE-GROSZKI-r.38%2C-sukienka-bawelniana-z-kolnierzem./1036
      • hanusinamama Re: Sunkienka poszukiwana 10.02.25, 10:17
        Bardzo ładne ale ja w takich wyglądam ciotkowato smile
    • pepsi.only Re: Sunkienka poszukiwana 10.02.25, 10:27
      sklep.bbstudio.eu/pl/eleganckie-sukienki-na-kazda-okazje/523-3809-clare-midi-sukienka-w-kolorze-fuksji.html#/2-rozmiar-36
      A taka?

Też oglądam różne sukienki, bo za jakiś czas idziemy na wesele, takie ĄĘ ,
      powiem szczerze najchętniej kupiłabym sobie coś czarnego, gładkiego, i maksymalnie prostego...
      ale z drugiej strony od lat to okazja gdzie mogę się "wystroić",
      (nie no, czasem się stoję, ale fakt, sukienki to ubieram sporadycznie)
      Coś czuję że skończy się tak, że w wolnej chwili po prostu wyskoczę do Ptaka, i kupię pierwszą lepszą, która będzie dobrze na mnie leżeć.
      • pepsi.only Re: Sunkienka poszukiwana 10.02.25, 10:30
        tu link do tych sukienek: sklep.bbstudio.eu/pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka