Dodaj do ulubionych

Górczyn. Legalna strefa graffiti

02.05.11, 12:31
Może inicjatywa dobra aby nie niszczono nowych elewacji ale wandal pozostanie wandalem czy to legalnym czy nielegalnym. Jestm ciekaw ile razy mazali po ścianach przejścia podziedmnego czy innych elewacji a nie wspomne już o tej ścianie która jeszcze kilka lat była nowa i bardzo estetyczna i bardzo droga. Druka sprawa to jest tak czy ktoś sprawdził organizatorów czy posprzątali po imprezie, następnego dnia przejść nie można było walające się butelki, rozbite szkło i wszechobecne papiery.
Obserwuj wątek
    • Gość: gorzowiak Bohozmazy błaznów... IP: *.net.pbthawe.eu 02.05.11, 12:53
      ...wystarczy spojrzeć na wytwory tych, pożal się Boże, "artystów".
      Brrr.....

• Gość: hiro Re: Bohozmazy błaznów... IP: *.gorzow.mm.pl 02.05.11, 16:29
        ale może chociaż jeden będzie jak ....Banksy
        skoro mogą ...niech próbują
    • e_werty Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti 02.05.11, 16:53
      A moze cos takiego?
      • Gość: hiro Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti IP: *.gorzow.mm.pl 02.05.11, 16:55
        to jest sztuka!
        • lukaszzd1 Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti 02.05.11, 17:01
          To co stworzono na Piłsudzkiego nie można porównywać do tego przedstawionego na linku powyżej to tak jaby porównywać prace profesjonalnego malarza do prac małego dziecka.
          • Gość: hiro Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti IP: *.gorzow.mm.pl 02.05.11, 17:10
            dadaizm?paul klee na lajfie? yest!....;-)
            • Gość: hiro Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti IP: *.gorzow.mm.pl 02.05.11, 17:21
              witkiewicz.blogspot.com/search/label/Klee:
          • e_werty Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti 02.05.11, 17:11
            Profesjonalnych malarzy w Gorzowie nie brak...

... jednak Prezio i jego kamaryla stawiaja na spolegliwych!
            Jak Pani Plastyk Miejska

"Tylko artysta głodny jest wiarygodny" (cyt. za... licho wie kim!)

- a przy korycie trudno byc glodnym
            • Gość: nicelus Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.11, 02:00
              e_werty napisał:

> a przy korycie

przy korycie rzeki.

• danny_boy Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti 03.05.11, 12:49
            lukaszzd1 napisał:
            > To co stworzono na Piłsudzkiego
            Wzorujesz się na Łodzi?
            • lukaszzd1 Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti 03.05.11, 16:32
              Faktycznie popełniłem błąd. Dzięki za zwrócenie uwagi, postaram się już tej pomyłki nie powtórzyć. Szczerze powiem że nawet nie zwróciłem uwagi że źle napisałem.
              • danny_boy Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti 03.05.11, 22:12
                >nawet nie zwróciłem uwagi że źle napisałem.
                Na klawiaturze qwerty s przylega do z, tak więc to zwykłe omsknięcia palca ;). A w Łodzi to musiał być Komorowski :)
    • lukaszzd1 A może jedną ściane na CEA 02.05.11, 17:20
      Może niech pani plastyk udostępni jedną ścianę na CEA (Centrum Edukacji Artystycznej) skoro wedlug niej jest to sztuka to się będzie komponować...
      • Gość: nicelus Re: A może jedną ściane na CEA IP: *.dip.t-dialin.net 04.05.11, 09:39
        lukaszzd1 napisał:

> Może niech pani plastyk udostępni jedną ścianę na CEA (Centrum Edukacji
        > Artystycznej) skoro wedlug niej jest to sztuka to się będzie komponować...

grafficiarze lubią duże nudne powierzchnie. trzeba przyznać, że frontowa elewacja cea nie powinna przyciągać grafficiarzy. ale kto wie? budynek stoi na odludziu i fotografowany jest zawsze od frontu, więc podejrzewam, że tylna elewacja być może jednak nadaje się do graffiti.

w gorzowie obiektem wprost stworzonym dla graffiti jest nowy amfiteatr. można powiedzieć, że jest specjalnie zaprojektowany i wybudowany dla grafficiarzy. teraz czeka na jakieś konkursy graffiti.

• danny_boy Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti 03.05.11, 12:53
      Wiele lat temu w W-wie w centrum wystawiono rusztowania z dużymi białymi tablicami i hasłem „Zamiast na ścianie maluj na ekranie”.
      Pierwszym malunkiem na tych tablicach było: „Zamiast na ekranie maluj na ścianie”, po kilku tygodniach (może miesiącach, nie pamiętam), tablice znikły, bo szpeciły miasto podobnie jak graffiti.
    • zetkaf Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti 03.05.11, 16:43
      > Może inicjatywa dobra aby nie niszczono nowych elewacji ale wandal pozostanie w
      > andalem czy to legalnym czy nielegalnym.
      A moze zastanow sie troche, zanim sie wypowiesz? Poczytaj o rodzajach graffiti, o ideach przyswiecajacych malujacym. Owszem, sa bazgrolaki, co to tylko maziaja "kocham Jolke" i wydaje im sie, ze sa wielcy. Sa tacy, co maluja piekne obrazki, ale nie sa tak passe, zeby wyladowac w galeriach. Jeszcze inni walcza... z szaroscia, odpadajacymi tynkami. I owszem, jak pomalowanie w ciapki i bazgroly swiezo odremontowanej elewacji nazwe wandalizmem, tak zupelnie inaczej nazwe wymalowanie pieknego obrazka na szarej elewacji garazy, ktorych wlasciciele nie chca odmalowac. Zreszta, co to za wandalizm, skoro sciana i tak z kategorii "do remontu" nie przechodzi do zadnej innej?
      A widzisz, caly Wroclaw muralami stoi, i to zdecydowanie ladniejszymi i bardziej poprawnymi technicznie niz "Cafe Wenecja". A jak ci sie podobaja pociagi na moscie kolejowym, i widoczek rzeczny?
      • lukaszzd1 Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti 03.05.11, 17:29
        Mówisz pięknie o ideach przyświecających ludziom malującym graffiti, jednak mówimy o konkretnym przypadku. Ścianie która powstała dokładnie już nie pamiętam ale chyba z 6 lat temu a nie za czasów Gierka co równoznaczne jest z tym że nie była szarością. Swoją opinię przedstawiłem w oparciu o to co widziałem tam na miejscu (pomazana ściana bez ładu ani składu). Jest to niewątpliwie instalacja ochronna przed drganiami akustycznymi, z tego co widziałem malowana proszkowo i nikt mi nie powie że mazanie po tak nowym elemencie krajobrazu jest sztuką. Według mnie ściana powinna zostać odmalowana (ktoś musiał też wyłożyć pieniądze na zamazanie tego co tam wcześniej było bo widziałem srebrzysto szary podkład) i ewentualnie obsadzona roślinnością pnącą aby ponownie nie została pomazana.
        • zetkaf Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti 03.05.11, 18:59
          > imy o konkretnym przypadku. Ścianie która powstała dokładnie już nie pamiętam a
          > le chyba z 6 lat temu a nie za czasów Gierka co równoznaczne jest z tym że nie
          > była szarością.
          Problem w tym, że to NIE JEST równoznaczne... niestety...

> Swoją opinię przedstawiłem w oparciu o to co widziałem tam na m
          > iejscu (pomazana ściana bez ładu ani składu).
          Mowisz o JEDNYM KONKRETNYM przypadku, ktory mam wrazenie ze sam zganilem powyzej. A piszesz tak, jakbys mowil o CALOKSZTALCIE spraw zwiazanych z graffiti... To jakby z powodu pogryzienia dziecka przez amstaffa zazadalbys zabicia WSZYSTKICH psow na swiecie...

> Jest to niewątpliwie instalacja o
          > chronna przed drganiami akustycznymi, z tego co widziałem malowana proszkowo
          I co, nie pomysleli o powloce antygraffiti? Przeciez to technologia sprzed conajmniej 10-15 lat...

> nikt mi nie powie że mazanie po tak nowym elemencie krajobrazu jest sztuką.
          A czemu? Sztuke ocenia sie wedlug dziela, a nie tego, na czym wymalowano ;)
          No, i ew. wedlug wkomponowania w krajobraz...

> ług mnie
          No wlasnie, WEDLUG CIEBIE...

> ściana powinna zostać odmalowana
          a moze np. pomalowana na inny kolor, albo jakos artystycznie? Albo... pokazujaca tak, aby odslonic to co zaslonila? Wlasnie za zdjecie takiego graffiti (budynek z wymalowanym bialym kosciolkiem) dostalem w zeszlym roku wyroznienie w konkursie Uwaga! Miasto!
          • Gość: nicelus Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti IP: *.dip.t-dialin.net 04.05.11, 09:44
            zetkaf napisał:

> Sztuke ocenia sie wedlug dziela, a nie tego, na czym wymalowano ;)

pod warunkiem, że wymalowano nie na naszym domu.

• lukaszzd1 Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti 06.05.11, 18:26
            zetkaf napisał:

> Mowisz o JEDNYM KONKRETNYM przypadku, ktory mam wrazenie ze sam zganilem powyze
            > j. A piszesz tak, jakbys mowil o CALOKSZTALCIE spraw zwiazanych z graffiti... T
            > o jakby z powodu pogryzienia dziecka przez amstaffa zazadalbys zabicia WSZYSTKI
            > CH psow na swiecie...

No faktycznie może zgenralizowałem, ale można nawet się przyjrzeć co jest za ścianą, SP13 też napewno nie jest pomalowane w sposób artystyczny graffiti

> > Jest to niewątpliwie instalacja o
            > > chronna przed drganiami akustycznymi, z tego co widziałem malowana proszk
            > owo
            > I co, nie pomysleli o powloce antygraffiti? Przeciez to technologia sprzed cona
            > jmniej 10-15 lat...

Jak dobrze pamiętam powłoka antygraffiti była nakładana na bulwarze i było to dość drogie dlatego nie zastosowano tego bo podejrzewam że taniej jest odmalować, pomalować jak wolisz
            >
            > > nikt mi nie powie że mazanie po tak nowym elemencie krajobrazu jest sztuk
            > ą.
            > A czemu? Sztuke ocenia sie wedlug dziela, a nie tego, na czym wymalowano ;)
            > No, i ew. wedlug wkomponowania w krajobraz...

Teraz powiedz widzisz tą ściane i sądzisz że się komponuje w otoczenie?
            • zetkaf Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti 06.05.11, 20:29
              > No faktycznie może zgenralizowałem, ale można nawet się przyjrzeć co jest za śc
              > ianą, SP13 też napewno nie jest pomalowane w sposób artystyczny graffiti
              Dlatego wyraznie powiedzialem, ze jest wiele rodzajow graffiti, i na podstawie jednego nie mozna zwalac na inne. Tez uwazam, ze zwykly napis niczym nie rozniacy sie od tego, jak pisze na kartce to wandalizm, a nie sztuka ;)

> Jak dobrze pamiętam powłoka antygraffiti była nakładana na bulwarze i było to d
              > ość drogie dlatego nie zastosowano
              No tak, oszczedzili, a teraz placz, bo... bo zaoszczedzili?

> tego bo podejrzewam że taniej jest odmalować
              > pomalować jak wolisz
              A moze... pozwolic pomalowac artystom ulicy? Slyszalem, ze tez maja swoja hierarchie, i sprobuje mu jakas safandula na pieknym malunku pomalowac jakies "kocham Julke", to juz mu sie i malowania, i Julki odechce ;)

> Teraz powiedz widzisz tą ściane i sądzisz że się komponuje w otoczenie?
              Nie, ten konkretnej sciany nie widze. Jednak jak juz wspomnialem, graffiti moze sie dobrze komponowac. Moze, ale niestety nie musi. Wandalskie "kocham Julke" z niczym sie dobrze nie komponuje, nawet z oszalamiajaco piekna Julka ;)
              Dodam, ze czasem niestety nie-wandalskie oryginalnie pomalowane elewacje tez sie totalnie nie komponuja z otoczeniem, a nikt nie krzyczy, zeby to burzyc...
      • danny_boy Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti 03.05.11, 22:14
        > ale nie sa tak passe, zeby wyladowac w galeriach
        Uważasz, że w galeriach lądują tylko przebrzmiali twórcy?
        • zetkaf Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti 04.05.11, 08:08
          > > ale nie sa tak passe, zeby wyladowac w galeriach
          > Uważasz, że w galeriach lądują tylko przebrzmiali twórcy?
          Nie, uwazam jedynie, ze galerie i wielki swiat artystow po prostu pomijaja street-arty, traktujac go jako "gorsza kategorie".
          Podobnie, jak jeszcze do niedawna uwazano sci-fi czy fantasy za "gorsza literature", obecnie te poglady powoli sie zmieniaja ;)
          • e_werty Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti 04.05.11, 09:16
            po prostu pomijaja street-arty [...] jak jeszcze do niedawna uwazano sci-fi czy fantasy

... nawet jak sa fantastyczne?
          • danny_boy Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti 04.05.11, 21:01
            > galerie i wielki swiat artystow po prostu pomijaja street-arty
            Ale to wcale nie znaczy passe, które owszem, oznacza niemodny, ale w znaczeniu przebrzmiały.
      • Gość: nicelus Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.11, 01:47
        zetkaf napisał:

> Sa tacy, co maluja piekne obrazki, ale nie sa
        > tak passe, zeby wyladowac w galeriach.

ale niektórzy lądują.

• zetkaf Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti 05.05.11, 22:54
      Czy to tez nazwiesz wandalizmem?
      • Gość: nicelus Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.11, 01:33
        zetkaf napisał:

> Czy to tez nazwiesz wandalizmem?

trafiają się bardzo starannie wykonane.

• Gość: nicelus Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.11, 01:27
      dzielnica na górze jako legalna strefa graffiti?
      już to gdzieś widziałem...

• lukaszzd1 Re: Górczyn. Legalna strefa graffiti 06.05.11, 18:31
        Te wszystkie linki prowadzące do zdjęć stret - art doskonale pokazują że to co zrobiono na Górczenie i właśnie to o czym od kilku dni piszemy nie jest sztuką, nawet się nie umywa do tego. Takie jest moje zdanie, możecie się z nim niezgodzić i próbować dalej przekonać ale wizualnie to co tam jest ni jak się nie komponuje z otoczniem
      • Gość: hiro dziięki za zdj-zajebiste!!! IP: *.1and1.pl 06.05.11, 19:10
        nawet tam jest sztuka...............

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka