gostak 18.09.02, 15:00 Czy partyjniactwo jest potrzebne przy wyborach samorzadowcyh? Gdyby osiedla (5tys. mieszkancow) glosowaly bezposrednio na konkretnego czlowieka nie bylo by partyjniactwa, a radni by sie wywiazywali z obietnic. Nie mam racji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bart.q Re: Okregi jednomandatowe 18.09.02, 15:38 gostak napisał: > Czy partyjniactwo jest potrzebne przy wyborach samorzadowcyh? Gdyby osiedla > (5tys. mieszkancow) glosowaly bezposrednio na konkretnego czlowieka nie bylo > by partyjniactwa, a radni by sie wywiazywali z obietnic. Nie mam racji? Masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kichot Re: Okregi jednomandatowe IP: *.teleton.pl 18.09.02, 16:00 No i odpadlby jeszcze jeden problem - podzialu miasta na okregi do glosowania. Przy tym obecnym tak kombinowali... Sam juz nie wiem gdzie obecnie naleze - ale srodmiescie to juz nie jest :((( Odpowiedz Link Zgłoś
gtk Re: Okregi jednomandatowe 18.09.02, 16:07 Gość portalu: kichot napisał(a): > Sam juz nie wiem gdzie obecnie naleze - ale srodmiescie > to juz nie jest :((( Mam nadzieję, że Ci nie spadła cena nieruchomości... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kichot Re: Okregi jednomandatowe IP: 2.4.STABLE* / *.teleton.pl 18.09.02, 16:13 Ha! I podam miasto do sadu za obnizenie wartosci mojej nieruchmosci (3- pokojowej ;). Biorac oczywiscie przyklad z min. Hausnera, ktory podal UJ! ;))) A wiesz moze jaki to okreg Wyszynskiego 33-39? Odpowiedz Link Zgłoś
gtk Re: Okregi jednomandatowe 18.09.02, 16:24 Gość portalu: kichot napisał(a): > A wiesz moze jaki to okreg Wyszynskiego 33-39? Cała Wyszyńskiego należy do okręgu 4. Są w nim m.in. Armii Ludowej i Armii Krajowej, Boh. Westerplatte (ale już nie Sczanieckiej), Górczyn II, część Kazimierza Wielkiego, nawet część Wróblewskiego, Plac JPII, KEN, Szwoleżerów itd. Zdecydowanie nie jest to centrum. Ale mam wrażenie, że centrum w ogóle już nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kichot Re: Okregi jednomandatowe IP: 2.4.STABLE* / *.teleton.pl 18.09.02, 16:39 gtk napisał: > Zdecydowanie nie jest to centrum. Ale mam wrażenie, że centrum w ogóle już >nie ma. To jakiś dziwny kraj! Nikt tu nie lubi centrum - wszyscy uważają, że im bardziej w prawo lub lewo - tym lepiej ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
aborys Re: Okregi jednomandatowe 19.09.02, 12:11 Gość portalu: kichot napisał(a): > To jakiś dziwny kraj! Nikt tu nie lubi centrum - wszyscy uważają, że im > bardziej w prawo lub lewo - tym lepiej ;))) Wrecz przeciwnie. Do tej pory bylo Porozumienie Centrum, centrowa Unia W., centowy charakter zglaszala PO, SKL, wszystkie chadecje, etc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kichot Re: Okregi jednomandatowe IP: *.gorzow.mm.pl 19.09.02, 12:31 aborys napisał: > Wrecz przeciwnie. Do tej pory bylo Porozumienie Centrum, centrowa Unia W., >centrowy charakter zglaszala PO, SKL, wszystkie chadecje, etc... No wlasnie - ile z tych partii zrobilo kariere i jakie maja dzis poparcie? Poza tym jesli w Gorzowie jest koalicja PO PiS z min. Markiem Surmaczem to dla mnie nie jest centrum! Odpowiedz Link Zgłoś
aborys Re: Okregi jednomandatowe 19.09.02, 12:39 Gość portalu: kichot napisał(a): > No wlasnie - ile z tych partii zrobilo kariere i jakie maja dzis poparcie? Ich rozpad swiadczy raczej o brakach ich liderow i zaplecza politycznego. Centrowosc byla (jest) w modzie, bo pozwala podszyc sie pod dowolne poglady. Podlizac wyborcy. A z deklaracjami wlasnych pogladow politycznych bywa roznie: liberal Bielecki wprowadzil koncesjonowanie dystrybucji paliw, socjaldemokraci liberalizuja prawo pracy... > Poza tym jesli w Gorzowie jest koalicja PO PiS z min. Markiem Surmaczem to dla mnie nie jest centrum! Z deklaracjami politykow (excuse le mot) prowincjonalnych jest jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kichot Re: Okregi jednomandatowe IP: *.gorzow.mm.pl 19.09.02, 13:09 aborys napisał: > Ich rozpad swiadczy raczej o brakach ich liderow i zaplecza politycznego. > Centrowosc byla (jest) w modzie, bo pozwala podszyc sie pod dowolne poglady. > Podlizac wyborcy. Nie zgadzam sie z toba. UW cierpiala raczej na nadmiar liderow i nie uwazam, zeby oni byli szczegolnie gorsi niz Miller czy Kaczynscy, moze czasem za duzo mowili. Liderami PC byli Kaczynscy - az tak bardzo sie wtedy nie roznili od tych dzisiejszych, wtedy byla porazka, teraz jest sukces (umiarkowany). Ale przede wszystkim wiekszosc naszego spoleczenstwa nie lubi centrowosci. Polityk powinien miec jasne, najlepiej skrajne poglady, byc albo czarny albo bialy (czerwony ;). Nie powinien tlumaczyc zawilosci gospodarki tylko zaprezentowac latwe rozwiazania. Nie wiem czy nasza demokracja jest za malo dojrzala, czy ludzie zbyt glupi, ale efekt jest taki, ze najpopularniejsze partie to SLD i Samoobrona, ze wciaz w czolowce jest PSL i Rodzina... I jeszcze jedno - u nas partie wlasnie przed wyborami sie radykalizuja, na krotki czas na szczescie ;) >A z deklaracjami wlasnych pogladow politycznych bywa roznie: li > beral Bielecki wprowadzil koncesjonowanie dystrybucji paliw, socjaldemokraci > liberalizuja prawo pracy... A to wlasnie nasi politycy -nigdy nie wiadomo czego sie od nich spodziewac, zwlaszcza po wyborach. Co do prawa pracy - nawet w SLD sobie zdaja sprawe, ze bez natychmiastowych zmian bezrobocie bedzie wciaz roslo. Odpowiedz Link Zgłoś
bart.q Re: Okregi jednomandatowe 19.09.02, 13:20 Gość portalu: kichot napisał(a): > Co do prawa pracy - nawet w SLD sobie zdaja sprawe, ze bez natychmiastowych > zmian bezrobocie bedzie wciaz roslo. Biorąc pod uwagę ostatnie postanowienia niektórych ministrów rządu Leszka nie ufałbym zbytnio w zdrowy rozsądek w SLD-UP. Odpowiedz Link Zgłoś
aborys Re: Okregi jednomandatowe 19.09.02, 13:36 Gość portalu: kichot napisał(a): > aborys napisał: > > Ich rozpad swiadczy raczej o brakach ich liderow > UW cierpiala raczej na nadmiar liderow Sorki, jestem ofiara wieloznaczno�ci wlasnych slow: braki mieli liderzy, nie partie. Geremek, aspirujacy do rangi meza stanu, po odejsciu Balcerowicza wygryzl jak maly chlopiec w podworkowej bandzie Rokite i jego ekipe. Sam Balcerowicz, doskonaly minister i urzednik, nie potrafil prowadzic partii politycznej. > Polityk powinien miec jasne, najlepiej skrajne poglady, byc albo czarny albo > bialy (czerwony ;). Nie powinien tlumaczyc zawilosci gospodarki tylko > zaprezentowac latwe rozwiazania. O to chodzi. Aby tlumaczyc zawilosci trzeba sie jakos okreslic, odwolac sie do jakichs wzorcow, aparatu pojeciowego. To z kolei determinuje poglady polityczne. Lepper nie okresla sie jako lewica; ma poglady lewicowo-prawicowe. Nie wiem, czy nie okreslilby sie jako centrysta. A moze jak Mareczek: spadac mi z lewica i prawica... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kichot Re: Okregi jednomandatowe IP: *.gorzow.mm.pl 19.09.02, 14:18 > Sam Balcerowicz, doskon aly minister i urzednik, nie potrafil prowadzic >partii politycznej. To prawda - nie potrafil prowadzic partii politycznej w naszych warunkach, gdzie ludziom trzeba obiecywac gruszki na wierzbie, prowadzic spektakularne akcje nie przynoszace zadnych efektow, on po prostu robil dobrze co mial robic. Niektorym ludziom nie trzeba bylo tego tlumaczyc, niestety wiekszosc nienawidzila go bo nie rozumieli, ani co on robi, ani co on mowi. Troche jak z pieniadzem - gorszy polityk psuje polityke i zmniejsza wartosc dobrego ;) > Lepper nie okresla sie jako lewica; ma poglady lewicowo-prawicowe. Nie wiem, > czy nie okreslilby sie jako centrysta. A moze jak Mareczek: spadac mi z > > lewica i prawica... Z tymi pogladami u nas tak jest - wiekszosc partii - to partie socjalne, te na lewicy (to naturalne) i te na prawicy. Leppera pomysly na gospodarke sa skrajnie lewicowe, a co do reszty... szkoda gadac ;) hmm... a jaki Mareczek??? Odpowiedz Link Zgłoś
aborys Re: Okregi jednomandatowe 19.09.02, 15:51 Gość portalu: kichot napisał(a): > > Sam Balcerowicz, doskon aly minister i urzednik, nie potrafil prowadzic > >partii politycznej. > > To prawda - nie potrafil prowadzic partii politycznej w naszych warunkach, Gra się tak, jak przeciwnik i warunki pozwalają. > gdzie ludziom trzeba obiecywac gruszki na wierzbie, prowadzic spektakularne > akcje nie przynoszace zadnych efektow, Mazowiecki jakoś poradził sobie. Nie rób z Polski bantustanu - w Austrii i Francji też wygrywają oszołomy. > on po prostu robil dobrze co mial robic. Jego partia najpierw "zrezygnowała" z koalicji, potem straciła tłum członków na rzecz PO (już po jego odejściu, ale jeżeli jego odejście spowodowało rozpad UW, to teżźle o nim świadczy), na końcu wypadła z Sejmu. "robił dobrze"...? > hmm... a jaki Mareczek??? Marek P., alias J23. Jakieś pół roku temu dostał ataku i pluł na wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kichot Re: Okregi jednomandatowe IP: *.gorzow.mm.pl 19.09.02, 17:09 aborys napisał: > Gra się tak, jak przeciwnik i warunki pozwalają. Hmm, nawet podczas wojny obowiazuja pewne reguly... Gdy jedna osoba oszukuje przy grze w karty, inni wychodza na glupcow, ze tego nie robia. Ale czy normalna sytuacja ma byc, ze wszyscy oszukuja? Moze porownanie dalekie - ale chyba wiesz o co chodzi. > Mazowiecki jakoś poradził sobie. Mazowiecki fakt - byl niezly, ale czasy tez byly inne, bardziej dziewicze ;) > Nie rób z Polski bantustanu - w Austrii i Francji też wygrywają oszołomy. Mam wrazenie, ze u nas latwiej porwac ludzi obietnica 100mln niz tych krajach. Tam skrajne partie stanowia maks. kilkanascie procent, wyglada na to, ze i w Austrii i we Francji to byly jednorazowe wyniki, nie do powtorzenia (ostatnie wybory we Francji) Co do Balcerowicza i rozgrywek w UW - nie znalem szczegolow, wiem, ze zawinil sporo Gieremek, ze odezwaly sie ambicje Rokity i innych, ze Olechowski postanowil pojsc wlasna droga po wyborach prezydenckich, to chyba byly glowne przyczyny rozpadu. Balcerowicz wydaje sie oczekiwac, ze ludzie beda doskonali, wyzbyci wlasnych ambicji i zgodnie pracujacy w imie dobra kraju. Pod tym wzgledem, rzeczywiscie nie nadawal sie na szefa partii. > Marek P., alias J23. Jakieś pół roku temu dostał ataku i pluł na wszystkich. no to mnie ominelo... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aborys Re: Okregi jednomandatowe 19.09.02, 17:30 Gość portalu: kichot napisał(a): > Gdy jedna osoba oszukuje przy grze w karty, inni wychodza na glupcow, ze tego > nie robia. Dalekie porównanie. Żyja w Polsce nieroby i idioci, których może kupić Lepper lub Tymiński. Ale żyją też ludzie spoza tej grupy, którzy wiedzą, że majątek i dorobek nie bierze się z jego podziału, tylko z pracy. Którzy nawet kaszę podawaną przez TV czy coponiektóre gazety potrafią tak przeczytać, by wynieść z niej informacje. Nawet mogę zaryzykować tezę, że sporo wśród nich sociał-liberałów, klasycznego elektoratu UW. I zaryzykuję tezę, że jest ich grubo ponad 5-10 proc. Ale głupoty, które ta partia zrobiła (rękami liderów), spowodowały ucieczkę tych procentów do PO, PiS albo wręcz do bierności. > Mam wrazenie, ze u nas latwiej porwac ludzi obietnica 100mln niz tych krajach. Może w kryzysie - tak. > Co do Balcerowicza i rozgrywek w UW - nie znalem szczegolow, wiem, ze zawinil > sporo Gieremek, ze odezwaly sie ambicje Rokity i innych Wiem, że Tusk przegrał z Geremkiem (zgodnie z regułami demokratycznymi) a jego ludzie zostali potem wycięci w sposób paskudny. Była to właśnie gra znaczonymi kartami. > Olechowski > postanowil pojsc wlasna droga po wyborach prezydenckich, to chyba byly glowne > przyczyny rozpadu. Trudno Olechowskiego, któy nigdy nie był członkiem UW obwiniać jako przyczynę jej rozpadu. > Balcerowicz (...)Pod tym wzgledem, rzeczywiscie nie nadawal sie na szefa partii. To tak, jakbyś napisał, że Luter King nie nadawał się na szefa Ku Klux Klanu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kichot Re: Okregi jednomandatowe IP: 2.4.STABLE* / *.teleton.pl 19.09.02, 21:17 Ech! Kazdy chcialby sie dorobic szybko i latwo - ja takze ;) Kasza podawana przez TVP jest niestrawna i juz od wielu miesiecy jej nie spozywam! Wciaz jestesmy w kryzysie i bedziemy poki poziom zycia nie zacznie przypominac tego w UE. Ja tez mam kryzys gdy nie mam z czego oplacic komorki ;) Olechowskiego po wyborach prezydenckich poniosly ambicje i skonczyl na marnych 10% - a o cos mocniejszego mu chyba chodzilo... Hmmm... Luter King chyba nie nadawal sie na szefa KKK, chociaz kto wie... zycie lubi zaskakiwac. A tak w ogole - temat jest na pogadanie przy piwie (to nie jest propozycja), inaczej nam drzewko na forum ogromne urosnie. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aborys Re: Okregi jednomandatowe 20.09.02, 09:57 Gość portalu: kichot napisał(a): > A tak w ogole - temat jest na pogadanie przy piwie (to nie jest propozycja) Propozycja już padła (wątek Spotkanie forumowe). Odpowiedz Link Zgłoś