63ad000 18.12.12, 21:44 Jakie dokumenty składacie do wniosku o urlop macierzyński. Czekamy na uprawomocnienie orzeczenia o przysposobieniu. Dzięki za info Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pigulka1 Re: Urlop na warunkach urlopu macierzy 19.12.12, 09:29 Dokumenty jak przy tradycyjnym wniosku na urlop macierzyński - wniosek(podanie), akt urodzenia dziecka, oraz ksero decyzji sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
63ad000 Re: Urlop na warunkach urlopu macierzy 19.12.12, 21:47 Czy ksero decyzji Sądu jest potrzebne - bo Sąd nam oznajmił że nic nam nie wyda - chyba że wystąpimy o taki dokument. Wtedy będą dane pierwotne dziecka. Czy mam rację? Odpowiedz Link Zgłoś
zajacowna Re: Urlop na warunkach urlopu macierzy 22.12.12, 18:47 NA wasze zyczenie pisemne sad wyda postanowienie. Bedzie tam co orzeka.. czyli przysposobienie dziecka x ktore zmieni dane na rzecz rodzicow y i otrzyma nazwisko y. wiec wam to wlasnie jest potrzebne do macierzyckiego Odpowiedz Link Zgłoś
pigulka1 Re: Urlop na warunkach urlopu macierzy 22.12.12, 21:58 Bez postanowienia sądu nie można zabrać dziecka do domu. A kiedy zabierasz je do domu, to raczej pewnie chcesz być z nim, więc idziesz na macierzyński. W decyzji o preadopcji są stare dane dziecka, z takimi danymi składa się wniosek na urlop, dopiero później, gdy w międzyczasie sąd wyda decyzję o adopcji dziecko uzyskuje wasze nazwisko, ale urlop już trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
am2003 Re: Urlop na warunkach urlopu macierzy 23.12.12, 20:22 Nie trzeba zakładowi pracy podawać żadnych starych danych dziecka i nie powinno się tego robić. Wystarczy wziąć z sądu zaświadczenie, że toczy się sprawa o przysposobienie małoletniego (małoletnich) bez ich danych osobowych. I to wystarczy. Tak samo do becikowego wystarczy takie zaświadczania. Nikt nie ma prawa od Ciebie żądać (poza USC rzecz jasna) postanowienia Sądu w pełnym brzmieniu, Dopiero jak zmienisz dane i masz nowe akty urodzenia możesz zgłosić je zakładowi pracy. My tak zrobiliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
63ad000 Re: Urlop na warunkach urlopu macierzy 26.12.12, 22:47 Dziecko jest z nami lecz na razie radzimy sobie bez macierzyńskiego. Czekamy na uprawomocnienie orzeczenia (ostatecznego). W OA sugerowano nam żeby macierzyński brać po uprawomocnieni i wydaniu aktu urodzenia. Nie wiem w takim razie po co orzeczenie do zakładu a nie wystarczyłby tylko nowy akt urodzenia? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pigulka1 Re: Urlop na warunkach urlopu macierzy 27.12.12, 12:47 Ja nie miałam takiej możliwości, żeby poradzić sobie bez urlopu macierzyńskiego, więc musiałam jakoś udowodnić, że mam takie dziecko w domu - stąd prośba z zakładu pracy o decyzję sądu. Nie był to dla mnie jakiś problem, żeby ją przedstawić. Pewnie jeśli będziesz korzystać z urlopu dopiero od ostatecznej decyzji, to wystarczy tylko nowy akt urodzenia z wszystkimi nowymi danymi. Odpowiedz Link Zgłoś
zajacowna Re: Urlop na warunkach urlopu macierzy 27.12.12, 19:19 dobra niech sie uprawomocni.Bedziecie pewni swego.I idzcie na macierzynskie. Nie ma do tego nic nowy akt urodzenia. Szkoda sie meczyc.Macierzynski nalezy wam sie jak psu kiełbasa Odpowiedz Link Zgłoś
63ad000 Re: Urlop na warunkach urlopu macierzy 28.12.12, 22:41 Tylko zakład chce jakieś śmieszne papiery - wniosek o przysposobienie składany do Sądu . Tam są dziecka stare dane. Kto to może rozstrzygnąć (ZUS) co oprócz wniosku o urlop i nowy akt urodzenia trzeba jeszcze dostarczyć zakładowi? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś