Dodaj do ulubionych

Urlop na warunkach urlopu macierzy

18.12.12, 21:44
Jakie dokumenty składacie do wniosku o urlop macierzyński. Czekamy na uprawomocnienie orzeczenia o przysposobieniu.
Dzięki za info
Obserwuj wątek
    • pigulka1 Re: Urlop na warunkach urlopu macierzy 19.12.12, 09:29
      Dokumenty jak przy tradycyjnym wniosku na urlop macierzyński - wniosek(podanie), akt urodzenia dziecka, oraz ksero decyzji sądu.
      • 63ad000 Re: Urlop na warunkach urlopu macierzy 19.12.12, 21:47
        Czy ksero decyzji Sądu jest potrzebne - bo Sąd nam oznajmił że nic nam nie wyda - chyba że wystąpimy o taki dokument. Wtedy będą dane pierwotne dziecka. Czy mam rację?
        • zajacowna Re: Urlop na warunkach urlopu macierzy 22.12.12, 18:47
          NA wasze zyczenie pisemne sad wyda postanowienie.
          Bedzie tam co orzeka.. czyli przysposobienie dziecka x ktore zmieni dane na rzecz rodzicow y i otrzyma nazwisko y.
          wiec wam to wlasnie jest potrzebne do macierzyckiego
          • pigulka1 Re: Urlop na warunkach urlopu macierzy 22.12.12, 21:58
            Bez postanowienia sądu nie można zabrać dziecka do domu. A kiedy zabierasz je do domu, to raczej pewnie chcesz być z nim, więc idziesz na macierzyński. W decyzji o preadopcji są stare dane dziecka, z takimi danymi składa się wniosek na urlop, dopiero później, gdy w międzyczasie sąd wyda decyzję o adopcji dziecko uzyskuje wasze nazwisko, ale urlop już trwa.
            • am2003 Re: Urlop na warunkach urlopu macierzy 23.12.12, 20:22
              Nie trzeba zakładowi pracy podawać żadnych starych danych dziecka i nie powinno się tego robić. Wystarczy wziąć z sądu zaświadczenie, że toczy się sprawa o przysposobienie małoletniego (małoletnich) bez ich danych osobowych. I to wystarczy.

Tak samo do becikowego wystarczy takie zaświadczania. Nikt nie ma prawa od Ciebie żądać (poza USC rzecz jasna) postanowienia Sądu w pełnym brzmieniu,

Dopiero jak zmienisz dane i masz nowe akty urodzenia możesz zgłosić je zakładowi pracy.
              My tak zrobiliśmy.
              • 63ad000 Re: Urlop na warunkach urlopu macierzy 26.12.12, 22:47
                Dziecko jest z nami lecz na razie radzimy sobie bez macierzyńskiego. Czekamy na uprawomocnienie orzeczenia (ostatecznego).
                W OA sugerowano nam żeby macierzyński brać po uprawomocnieni i wydaniu aktu urodzenia. Nie wiem w takim razie po co orzeczenie do zakładu a nie wystarczyłby tylko nowy akt urodzenia?
                Pozdrawiam
                • pigulka1 Re: Urlop na warunkach urlopu macierzy 27.12.12, 12:47
                  Ja nie miałam takiej możliwości, żeby poradzić sobie bez urlopu macierzyńskiego, więc musiałam jakoś udowodnić, że mam takie dziecko w domu - stąd prośba z zakładu pracy o decyzję sądu. Nie był to dla mnie jakiś problem, żeby ją przedstawić. Pewnie jeśli będziesz korzystać z urlopu dopiero od ostatecznej decyzji, to wystarczy tylko nowy akt urodzenia z wszystkimi nowymi danymi.
                • zajacowna Re: Urlop na warunkach urlopu macierzy 27.12.12, 19:19
                  dobra niech sie uprawomocni.Bedziecie pewni swego.I idzcie na macierzynskie.
                  Nie ma do tego nic nowy akt urodzenia.
                  Szkoda sie meczyc.Macierzynski nalezy wam sie jak psu kiełbasawink
                  • 63ad000 Re: Urlop na warunkach urlopu macierzy 28.12.12, 22:41
                    Tylko zakład chce jakieś śmieszne papiery - wniosek o przysposobienie składany do Sądu . Tam są dziecka stare dane. Kto to może rozstrzygnąć (ZUS) co oprócz wniosku o urlop i nowy akt urodzenia trzeba jeszcze dostarczyć zakładowi?
                    Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka