Dodaj do ulubionych

dokumenty do adpocji

03.04.13, 10:22
Witam. Razem z mezem skladamy aplikacje o adopcje zagraniczna. Jednym z wymaganych dokumentow jest zaswiadczenie z "Child Protection Services", ktore stwierdza, ze ze Urzad nie jest moja osoba zainteresowany i nie widzi przeciwskazan do adopcji. Jest to formularz w jezyku angielskim (oczywiscie przetlumaczony przez tlumacza przysieglego). Nie jestem pewna gdzie sie zglosic z tym formularzem. Probowalam uzyskac informacje z Urzedu Pomocy Spolecznej, lecz jak zwykle "pomocna" Pani Urzednik nie byla w stanie skierowac mnie do wlasciwej osoby. Po licznych probach wydaje mi sie, ze uzyskanie informacji droga telefoniczna jest bardzo trudne. Niestety oboje mieszkamy za granica i nie jestesmy w stanie osobiscie zwiedzac licznych Urzedow. Czy ktos wie ktory Urzad takimi sprawami sie zajmuje? Mamy wszystkie dokumenty gotowe z wyjatkiem tego jednego...
Obserwuj wątek
    • annakate Re: dokumenty do adpocji 03.04.13, 17:07
      www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-rodzin-z-dziecmi/adopcja/informacje/informacja-o-procedurze-adopcji-zagranicznej/
      • kasia-irl Re: dokumenty do adpocji 03.04.13, 17:57
        Dzieki,ale poniewaz oboje nie mieszkamy w Polsce staramy sie o adopcje w Irlandii i musimy zlozyc dokumenty zgodne z prawem irlandzkim. Jedyny dokument, ktorego nie mozemy znalezc odpowiednika jest zaswiadczenie z "child protection services". Na przyklad nauczyciele musza tutaj tez miec takie zaswiadczenie. Urzad musi potwierdzic: "if the aplicants or their immediate family are know to your service and would you have any concerns over the applicant's suitability to adopt".Wydawalo mi sie, ze Osrodek Pomocy Spolecznej bylby odpowiednia instytucja, ale zostalam poinformowana, ze oni takich zaswiadczen nie wystawiaja...
        • annakate Re: dokumenty do adpocji 03.04.13, 23:48
          W Polsce opinie kwalifikacyjne do przysposobień wydają ośrodki adopcyjne (to chyba najbliżej tego, o co Wam chodzi), ale u Was może być ten problem, że opinię taką wydaje się po pozytywnym przejściu wstępnych procedur,diagnostyce psychologiczno-pedagogicznej, szkoleniu i uzyskaniu kwalifikacji na rodzinę adopcyjną. Nie dostaniecie jej bez szkolenia. Może mimo wszystko skontaktuj się z jednym z ośrodków z linka (największe doświadczenie ma chyba ten TPD) - może coś podpowiedzą. Opieka społeczna nie wyda Wam żadnego dokumentu, jesli nie jesteście jej klientami, co najwyżej taki właśnie, że nie korzystaliście ze wsparcia społecznego, więc to chyba nie bardzo posuwa sprawę do przodu.
        • thinkbig Re: dokumenty do adpocji 04.04.13, 09:38
          Wydaje mi sie, ze chodzi raczej o jakieś zaświadczenie o niekaralności.

Bo skoro musza to mieć wszyscy nauczyciele w Irlandii to raczej nie chodzi o szkolenie adopcyjne (dlaczego mieliby WSZYSCY nauczyciele być szkoleni przez ośrodki adopcyjne).

Radze skontaktować sie z Ambasada Polska w Irlandii. Powinni wiedzieć jaki jest odpowiednik polski dla szukanego przez Ciebie dokumentu.

Ewentualnie czy mieli przypadki kiedy Polacy adoptowali dziecko w Irlandii i czy cos mogą Ci poradzić / pomoc.

Przy okazji - może sie zdarzyć, ze część dokumentow z Polski będzie musiała i tak być potwierdzona przez Polska Ambasadę.

Radze tez dowiedzieć sie czy irlandzki ośrodek adopcyjny przyjmie tłumaczenia od dowolnego tłumacza przysięgłego, czy tez maja swoja liste tłumaczy. Ja musiałam tłumaczyć dokumenty z Polski do Ambasady Francji (w innej wprawdzie sprawie) i sie okazało, ze Ambasada Francji ma swoja liste "autoryzowanych" tłumaczy z polskiego na francuski i od innych tłumaczy przysięgłych tłumaczeń nie przyjmują.
          Warto sprawdzić, bo sie narazisz być może na dodatkowe koszty (będziesz tłumaczyć drugi raz) i stratę czasu.

Powodzenia.
          • kasia-irl Re: dokumenty do adpocji 04.04.13, 12:30
            Zaswiadczenie o niekaralnosci tez potrzebuje ale o to latwo sie postarac... MOPR i ambasada niestety nie moga udzielic mi pomocy. Kompletny impasssad Zaswiadczenie, ktore potrzebuje potwierdza, ze Urzad nie widzi przeciwskazan do adopcji, tzn: moj ojciec nie jest pedofilem, nie mialam odebranych praw rodzicielskich w przeszlosci, nie znecalam sie nad zadnymi dziecmi itp... Jest to formularz, w ktrorym Urzad odpowada na pytania: "Is the applicant or their immediate family known to your Service?" i "If your social service department would have any concerns over the applicants suitability to adpot?". Czyli odpowiedzi "tak" lub "nie", pieczatka i podpis. Miejski Osrodek Pomocy Rodzinie juz mi odpowiedzal, ze dokumentu nie podpisze...
            • thinkbig Re: dokumenty do adpocji 04.04.13, 14:13
              Wszystko bedzie ok smile

Skoro istnieje mozliwosc adopcji w Irlandii to wnosze, ze juz od jakiegos dluzszego czasu tam mieszkasz. Moze wiec postaraj sie o ten brakujacy "papier" w irlandzkiej "Child Protection Service"? Za okres zamieszkiwania w Irlandii.

Ewentualnie powiedz, ze dany dokument w Polsce nie istnieje i nie mozesz go dostarczyc, wiec czy ewentualnie mozesz im dac w zamian zaswiadczenie o niekaralnosci wszystkich czlonkow najblizszej rodziny?

Albo najlepiej pojsc do osrodka adopcyjnego w Irlandii, rozlozyc rece i zapytac "co mam zrobic?", bo odpowiednik dokumentu w Polsce nie istnieje. Moze oni beda mieli wiecej doswiadczenia, albo moze da sie zlozyc dokumenty bez tego zaswiadczenia. Przeciez i tak beda Was sprawdzac na miejscu.
    • kerri1976 Re: dokumenty do adpocji 05.05.13, 18:05
      Kasiu z Irlandii

Ja też mieszkam w Irlandii, w Dublinie i też chcę adoptować dziecko. Jeśli możesz to skontaktuj się ze mną to może razem będziemy załatwiały różne dokumenty. Będzie nam prościej. Mój mail: Mar_anna1976@wp.pl

Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka