Dodaj do ulubionych

STAŻ MAŁŻEŃSKI - ILE LAT WYMAGANE

20.01.05, 08:48
WItam wszystkich z tego forum ! Udzielam się tu pierwszy raz po bardzo długim
pobycie na forum niepłodność. Leczymy się z powowdu niepłodności - bez
skutku. Starania (kilkuletnie) o dziecko prowadziliśmy bez ślubu, ale teraz
planujemy ślub - w marcu b.r. Chyba zrezygnujemy już ze starań o
biologiczne dziecko i spróbujemy adopcji. Dowiedziałam się że żeby ubiegac
się o adopcję trzeba mieć min. 5 letni staż jako małżeństwo . Tak jest w
Łodzi. Czy to prawda ? Jak jest w innych miastach? Pozdrowienia,
s
Obserwuj wątek
    • madix1 Re: STAŻ MAŁŻEŃSKI - ILE LAT WYMAGANE 20.01.05, 15:55
      Tak, wymagany jest staż conajmniej pięcioletni, ale dla mnie jest to nieco
      irracjonalne.
      Moi znajomi byli parą przez 14 lat, od trzech są małżeństwem. Ja jestem mężatką
      od lat 6, a męża poznałam 5 lat wczesniej. Wynik jest prosty: 17:11. A to
      właśnie oni, gdyby była taka potrzeba (a nie ma smile), choć znają się lepiej i
      dłużej, mieliby problem z adopcją.
      • deser_t Re: STAŻ MAŁŻEŃSKI - ILE LAT WYMAGANE 21.01.05, 09:15
        W Szczecinie - min. 3 lata, aczkolwiek NIE MA ŻADNYCH uregulowań prawnych w tej
        sprawie. Chodzi raczej o pewną dojrzałość, sprawdzenie się jako małżeństwo, w
        związku z czym, jeśli jest się np. po ślubie dwa lata ale wcześniej stan
        narzeczeński trwał 7 lat, to mając na to dowody (sama nie wiem - zdjęcia?)
        mozna też się starać.
        • mosaique Re: STAŻ MAŁŻEŃSKI - ILE LAT WYMAGANE 21.01.05, 12:26
          To, jaki ma być minimalny staż małżeństwa, zależy od stanowiska sądu, a nie od konkretnych przepisów. Dlatego w jednym mieście obowiązuje magiczne 5 lat, a w innym wystarczą 3 lata.
          Rzeczywiście, zdarzają się przypadki, gdy przyjmowana jest para o krótkim stażu, ale za to z udowodnionym długim związkiem przedmałżeńskim. Zdjęcia raczej nie będą stanowiły takiego dowodu, ale wspólne konto bankowe, wspólne kredyty, zameldowanie w tym samym mieszkaniu itp.

Deser_t, witaj w Szczecinie smile
          • anitusia32 Re: STAŻ MAŁŻEŃSKI - ILE LAT WYMAGANE 09.03.05, 14:40
            To wszystko zależy od ośrodka, każdy ma prawo ustalić sobie dolną granicę.
            I niestety nie liczą się lata wspólnego mieszkania przed ślubem, tylko
            faktyczny okres od zawarcia zw. małżeńskiego
          • a.chomka Re: STAŻ MAŁŻEŃSKI - ILE LAT WYMAGANE 24.03.05, 16:22
            Jesteśmy parą małżeńską od trzech lat, i od tylu też jesteśmy rodzicami
            zastępczymi. Przed ślubem znaliśmy się od dwóch lat. Na rozprawie nie pytano
            nas o udokumentowanie znajomości. Czytałam wówczas zapisy prawne dotyczące
            długości stażu małżeńskiego - nie ma tam dokładnej długości, jest tylko zapis,
            że para ma być małżeństwem od dosyć długiego czasu. Przepisy są takie same,
            jeśli chodzi o rodziny zastępcze i rodziny adopcyjne (my akurat ubiegaliśmy się
            o przysposobienie). No tak, w dodatku sędzina miała zastrzeżenia, co do naszego
            wieku - 26 lat.
            I udało się, dużo pomogła pani z ośrodka. Oj, nie zakładaliśmy sprawę poprzez
            ośrodek: dodatkowe utrudnienie.
            Pozdrawiam
    • kola001 Re: STAŻ MAŁŻEŃSKI - ILE LAT WYMAGANE 21.01.05, 20:07
      Byliśmy w Katolickim Ośrodku Adopcyjno Opiekuńczym .Dostaliśmy Kubulka ,staz w
      momencie zgloszenia sie do ośrodka 3 lata.Czekaliśmy 9m.Troszeczke krecili
      nosami ale nasza determinacja okazala sie ponad to.Mie dalismy sie zbyć.Może
      mieli po prostu nas juz dosyć?tak na marginesie ośrodek na Grochowskiej w
      stolicy jest super.wnaszej grupie były tez malzeństwa z Lodzi.pozdrawiam
      • aalila Re: STAŻ MAŁŻEŃSKI - ILE LAT WYMAGANE 02.03.05, 13:15
        My zaraz po ślubie zadzwoniliśmy do ośrodka adop. wiedząc już od dawna, że nie
        będziemy mogli mieć dzieci (na pewno). Wtedy usłyszeliśmy, że 5 la to minimum.
        To był dla nas jak wyrok. Tyle czakania. Po 3 latach zadzwoniliśmy znowu spytać
        się o warunki mieszkaniowe i dowiedzieliśmy się o tym, że są już mniej
        rygorystyczni jeśli chodzi o staż, a sprawy rozpatrują indywidulanie. Uważam,
        że najlepiej zadzwoń do ośrodka i dowiedz się jak to wygląda w Waszym
        przypadku. Patrzą na wszystko: wiek, starania o dziecko, itp.
        W tej chwili jesteśmy już po procedurze i czekamy na telefon. We wrześniu minie
        nam 5 lat małżeństwa.
    • anitusia32 Re: STAŻ MAŁŻEŃSKI - ILE LAT WYMAGANE 14.03.05, 08:47
      To wszystko zależy od ustaleń ośrodka w niktrych wymagany jest staż 3 letni tak
      jak w naszym ośrodku, my zaczynaliśmy procedurę mając 2,5 staż ale przymknęli
      na to oko bo kwalifikację mieliśmy akuret w okolicach naszej 3 rocznicy.
    • mowawe Re: STAŻ MAŁŻEŃSKI - ILE LAT WYMAGANE 25.03.05, 11:40
      Nie ma czegoś takiego jak wymagany staż. My po zgłoszeniu do osrodka byliśmy z
      2 latami stażu na koncie.
      Dla mnie jest to totalnie absurdalny pomysł bo niestety nie staż decyduje o tym
      czy małżeństwo będzie trwać nadal. Ludzie rozwodzą się i po 3 miesiacach i po
      25 latach ślubu. Zadzwoń do róznych ośrodków, popytaj. Nierzadko sprawy
      rozpatrywane są indywidualnie. Skoro inne warunki będą spełnione uważam, że
      jest sznasa by przymknąć oko na Wasz staż.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka