ewikf 16.08.05, 15:12 Bardzo proszę o pomoc w sprawie adopcji dziecka.Niestety nie wiem gdzie mam szukać informacji na ten temat i gdzie się zgłosić. Czy w ogóle mam jakieś szanse na zostanie matką dziecka adopcyjnego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
burkinafasso [...] 16.08.05, 15:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapfk Re: Samotna chce zaadoptować maleństwo 16.08.05, 16:08 W obowiązującym w Polsce systemie prawnym osoba samotna może adoptowac dziecko. Najlepiej jest w pierwszej kolejnosci zadzwonić do osrodków adopcyjnych (kilku, czasem najbliższy -"rejonowy" nie jest w stanie przeprowadzić adopcji, albo uprzedza, że okres oczekiwania jest dla osób samotnych bardzo długi) W Polsce istnieja osrodki publiczne i niepubliczne. Warto poczytać o nich na www.nasz- bocian.pl na forum adopcyjnym. Tam też snajdziesz adresy i telefony do takich ośrodków. Życzę powidzenia i pozdrawiam, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
baabcia Re: Samotna chce zaadoptować maleństwo 24.08.05, 09:15 Na większe dziecko, co nie znaczy, że to nie jest nadal maleństwo, lub dziecko chore wcale nie czeka się długo. Moja rada oprócz zadawania SOBIE pytań: dlaczego chcesz adoptować maleństwo? i myślenia nad własnymi odpowiedziami, radzę zastanowić się nad takimi sprawami: -czy masz ochtę pomagać dzieciom cudzym a lepiej to nazwać niczyim? -czy nie warto spróbować jako wolentariuszka pomóc dzieciom w jakiejś placówce - dowiesz się wtedy wiele o sobie. -i na koniec, myślę że powinnaś rozważyć przyjęcia dziecka jako rodzina zastępcza. Trzeba dużo myślenia, żeby wiedzieć o co nam chodzi, nie zrażaj się formą moich pytań - wiem, ze jest oschła. Pomyśl. Jest szansa, że jakieś dziecko znajdzie ciepełko. Odpowiedz Link Zgłoś