Dodaj do ulubionych

Samotna chce zaadoptować maleństwo

16.08.05, 15:12
Bardzo proszę o pomoc w sprawie adopcji dziecka.Niestety nie wiem gdzie mam
szukać informacji na ten temat i gdzie się zgłosić. Czy w ogóle mam jakieś
szanse na zostanie matką dziecka adopcyjnego?
Obserwuj wątek
    • burkinafasso [...] 16.08.05, 15:27
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • kasiapfk Re: Samotna chce zaadoptować maleństwo 16.08.05, 16:08
      W obowiązującym w Polsce systemie prawnym osoba samotna może adoptowac dziecko.
      Najlepiej jest w pierwszej kolejnosci zadzwonić do osrodków adopcyjnych (kilku,
      czasem najbliższy -"rejonowy" nie jest w stanie przeprowadzić adopcji, albo
      uprzedza, że okres oczekiwania jest dla osób samotnych bardzo długi) W Polsce
      istnieja osrodki publiczne i niepubliczne. Warto poczytać o nich na www.nasz-
      bocian.pl na forum adopcyjnym. Tam też snajdziesz adresy i telefony do takich
      ośrodków.
      Życzę powidzenia i pozdrawiam,
      Kasia
    • baabcia Re: Samotna chce zaadoptować maleństwo 24.08.05, 09:15
      Na większe dziecko, co nie znaczy, że to nie jest nadal maleństwo, lub dziecko
      chore wcale nie czeka się długo.
      Moja rada oprócz zadawania SOBIE pytań: dlaczego chcesz adoptować maleństwo? i
      myślenia nad własnymi odpowiedziami, radzę zastanowić się nad takimi sprawami:
      -czy masz ochtę pomagać dzieciom cudzym a lepiej to nazwać niczyim?
      -czy nie warto spróbować jako wolentariuszka pomóc dzieciom w jakiejś placówce -
      dowiesz się wtedy wiele o sobie.
      -i na koniec, myślę że powinnaś rozważyć przyjęcia dziecka jako rodzina
      zastępcza.
      Trzeba dużo myślenia, żeby wiedzieć o co nam chodzi, nie zrażaj się formą moich
      pytań - wiem, ze jest oschła. Pomyśl. Jest szansa, że jakieś dziecko znajdzie
      ciepełko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka