agnieszkaaa3 27.09.05, 12:59 Jak to jest z adopcją noworodka?Czy jest jakiś przedział wiekowy?Ostatnio usłyszałam,że noworodka może zaadoptować rodzina,której wiek nie przekracza 30 lat.Czy tak jest naprawdę? Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama-talki Re: ? 27.09.05, 13:08 Roznica wieku w rodzinie adopcyjnej musi być naturalna - podobna jak jest w rodzinie biologicznej. Ścisłych przepisów nie ma, ale stosuje się różnicę do 40 lat. Czyli jeśli chcesz niemowlaka to musisz mieć mniej niż 40 lat. Znam wiele mam adopcyjnych po 30, które adoptowały niemowlaki. Odpowiedz Link Zgłoś
kicia291 Re: ? 03.10.05, 18:21 Tak, to prawda, z tego co mi wiadomo wymagana różnica wieku międzyadoptowanym dzieckiem a młodszym z rodziców powinna wynosić maksimum 40 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
feliz3 Re: ? 04.10.05, 12:43 Przepisy nie określają dokładnie ile lat trzeba mieć aby adoptować niemowlaka, ale jest zapis mówiący o tym, że różnica wieku pomiędzy rodzicami, a dzieckiem powinna być rozsądna - coś w tym rodzaju, dokładnie nie pamiętam. A tak dla uściślenia, to noworodkiem się jest chyba tylko do 8 tygodnia życia, a biorąc pod uwagę fakt, że rodzice biologiczni mają ustawowo 6 tygodni na podjęcie decyzji o zrzeczeniu praw rodzicielskich, to najmłodsze dziecko jakie można adoptować ma skończone 6 tygodni. Podobno ośrodki niechętnie zgadzają się aby niemowlaki adoptowały rodzice po 40, ale jak to w życiu - bywa różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapfk Re: ? 04.10.05, 17:26 Noworodek-dziecko w pierwszym miesiący zycia, lekarz od noworodków: neonatolog. Generalnie, nie można adoptować w polsce noworodka, ale sa wyjątki: dziecko NN i przed upływem miesiąca sąd wyda akt urodzenia, ustanowi adopcję. Odpowiedz Link Zgłoś
martinkau Re: ? 05.10.05, 13:01 Możesz przyjąć noworodka przed ukończeniem przez niego 6 tygodni ale na zasadach rodziny zastępczej a potem kiedy biologiczna matka zrzecze się przed sądem praw do dziecka ( po 6 tygodniach od jego urodzenia) to rozpoczyna się proces adopcji. Najważniejsze że dziecko może być u ciebie od samego początku... jeśli masz więcej pytań - służe pomocą Odpowiedz Link Zgłoś
k.kasia1 Re: ? 05.10.05, 23:48 Jesteśmy w trakcie oczekiwania na kurs w jednym z ośrodków, które zajmują sie takimi sytuacjami o których pisałaś. czy ty przez to przeszłaś? tj. miałaś ustanowioną rodzine zastępcząi czy dziecko było z tobą w domu przez te magiczne pierwsze 6 tygodni?? jeśli tak, to mam pytanie - jak poradziłaś sobie z niepewnoscią?? Czy może było tak ze ośrodek powierzył wam dziecko. co do którego miał pewność, ze matka biol. podpisze zrzeczenie?? to oczywiscie najbardziej mnie martwi, bo reszta o same plusy pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
adaneto Re: ? 16.10.05, 00:15 My naszego synka odbieraliśmy prosto, że szpitala, miał wtedy 9 dni. Mieliśmy decyzję sądu o powierzeniu nam pieczy nad dzieckiem. Czas oczekiwania na zrzecznie się praw przez matkę nie był dla nas taki trudny jak się tego obawialiśmy. To było tak, że jak się wcześniej zastanawialiśmy czy jesteśmy przygotowani na to, aby żyć w niepewności to myśleliśmy, że nie, ale kiedy dowiedzieliśmy się, że w szpitalu leży chłopczyk, który może być naszym synkiem to decyzja była jednomyślna. Stwierdziliśmy, że jeżeli matka się rozmyśli i podejmie decyzję, że jednak chce go wychowywać to przynajmniej do tego czasu nie będzie sam, będzie miał nas. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapfk Re: ? 16.10.05, 09:01 Lenka, ale ja właśnie piszę o takim przypadku, o którym słyszałam niedawno. Zdaję sobie sprawę, że to jest wyjątek. Pod niebiosa wychwalają w oao panią sędzię, która tak szybko załatwiła tę sprawę. Niecałe 4 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lenka70 Re: ? 15.10.05, 23:06 Kasiapfk, niestety w taki sposób, jak mówisz czyli NN - tez nie da rady adoptowac noworodka. Będzie to już niemowlę. Poszukiwanie rodziców biologicznych i sprawa o porzucenie nie zostaną tak szybko umorzone. To kwestia od 2 do kilku miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes7391 Re: ? 14.10.05, 22:09 Witaj!!! W kwietniu ubiegłego roku adoptowalismy chłopca ktory mial 7 tygodni )) Ja konczylam wtedy 31 lat a moj maz 35. Wiec sama widzisz ze dla osob w naszym wieku jest to mozliwa adopcja takiego malenstwa. Zyczę powodzenia i głowa do góry )). Pozdrawiam cieplutko Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś