Dodaj do ulubionych

adopcja w poznaniu

11.01.06, 19:35
witam wszystkich
sprawa nie dotyczy nas samych, ale siostry mojego męża.Dość długo zwlekali z
podjęciem decyzji o adopcji, bo aż 13 lat. a teraz sprawa ciągnie się jakieś
kolejne dwa lata. czy to jest normalne, czy to poznański ośrodek jest tak
powolny. ostatnio nawet kotoś powiedział im, że teraz to jeszcze się
przeciągnie bo wielu skusiło becikowe???!!!!oni czekają na noworodka. będę
wdzięczna za wszelkie wskazówki i opinie.
Obserwuj wątek
    • biretka Re: adopcja w poznaniu 17.01.06, 18:32
      Niestety wg moich danych długi okres oczekiwania na dziecko w Poznaniu to
      norma. Wynika on ponoć z nieróbstwa Pań tam pracujących, a ściślej mówiąc z
      tego, że dzieci zgłaszane do ośrodka s pochodzą tylko z rejonu poznańskiego.
      Osobiście polecałabym Twojej siostrze przeniesienie się do OAO w Pile (patrz
      osobny wątek). Osoby tam pracujące działają na terenie całego kraju i robią co
      mogą aby pomóc szukającym się rodzicom i dzieciom. Cała procedura przebiega
      bardzo sprawnie. Np. ja z mężem złozylismy dokumenty we wrześniu, a jesteśmy
      juz po PRIDE. Musimy jeszcze uzupełnić część dokumentacji, ale właściwie można
      powiedzieć, że spodziewamy się dziecka w każdej chwili. Są rodziny, które wraz
      z nami rozpoczęły szkolenie, a na jego zakończenie mieli już dzieci. Są to
      oczywiście wyjątkowe sytuacje, ale cudownie że się zdarzają. Tak więc jak sama
      widzisz móc to chciec.Może więc warto, aby Twoja siostra zmieniła OAO.
      Pozdrawiam
    • neomia Re: adopcja w poznaniu 19.01.06, 14:22
      nie dokońca jest prawdą, że w Poznaniu dzieci do adopcji tylko są z
      Wielkopolski - znam kilka przypadków, gdzie dzieci pochodzą z innych regionów i
      są to niemowlaki.
      Faktem jest opieszałośc pań w osrodku. W dodatku u nas w Wielkopolsce mało
      dzieci jestoddawanych do adopcji.
      Proponuję udanie się do innego ośrodka ( Piła, Koszalin...), gdzie czekanie nie
      będzie tak długie jak w Poznaniu. Teraz to 2-3 lata......
      • zuza1113 Re: adopcja w poznaniu 20.01.06, 20:44
        Niestety w Poznaniu trzeba się liczyc z najmniej 2-3 letnim okresem oczekiwania
        na dziecko. Ja również proponowałabym zgłosić się do innego ośrodka gdzie
        sprawy toczą się dużo szybciej i sprawniej. Życzę powodzeniasmile)
    • anitusia32 Re: adopcja w poznaniu 11.02.06, 17:01
      My czekaliśmy w tym ośrodku 29 m-cy, faktycznie opieszałość pań jest okropna
      jak również dezinformacja z ich strony (co pracownik to inna informacja), wiem
      że nie popełnię już tego błędu i adoptując drugie dziecko zgłoszę się do innego
      ośrodka, zajrzyj na stronę www.nasz-bocian.pl tan na podforum ośrodki i
      procedury adopcyjne dowiesz się wiele o innych ośrodkach, jest z czego
      wybierać. Pozdrawiam
    • potforrrek Re: adopcja w poznaniu - POMOCY 20.02.06, 08:19
      Obecny czas oczekiwania to około 3 lat sad Nikt jednak nie powiedział nam
      szczerze, czy te trzy lata liczą się od momentu złożenia dokumentów, czy
      dopiero od kwalifikacji (???). No i gdzieś słyszałam że już mając kwalifikacje
      można wysłać dokumenty do innych ośrodków i tam też czekać w kolejce, nie wiem
      tylko nic więcej na ten temat. Może ktoś ma w tym temacie doświadczenie?
      Co do OAO w Pile, to nas nie przyjęli, bo ponoć mają już za dużo kandydatów z
      Poznania i miejscowi mają wtedy mniejsze szanse...
      • anitusia32 Re: adopcja w poznaniu - POMOCY 24.02.06, 20:32
        Czas oczekiwania liczy się od momentu złożenia dokumentów, jeżeli macie
        kwalifikacje to owszem możecie zgłosić się do inych ośrodków, osobiście
        radziłabym zrezygnować z Wielkopolski i ruszyć w Polskę. Szybko adopcje
        odbywają się w Koszalinie czy też w Częstochowie. Wejdź na stronę www.nasz-
        bocian.pl tam w podforum ośrodki i procedury adopcyjne dowiesz się naprawdę
        wielu ciekawych rzeczy i będziesz miałą rozeznanie do jakich ośrodków uderzyć.
        Powodzenia
        • chmurka_257 Re: adopcja w poznaniu - POMOCY 17.03.06, 00:27
          PROSZE ABYSCIE PANSTWO WYBRALI INNY OAO NP.OAO W PILE .MY ZGLOSILISMY SIE W
          CZERWCU, WE WRZESNIU ZACZELISMY SZKOLENIA W PAZDZIERNIKU JE SKONCZYLISMY A W
          STYCZNIU JUZ MIELISMY DZIECKO. TO BYL EXPRES!!!!!!!! A DZIS MAMY JUZ NASZA
          CORECZKEsmile)))
          • potforrrek Re: adopcja w poznaniu - POMOCY 17.03.06, 06:56
            chmurka257, ale jak pisałam nie każdego teraz chcą przyjmować w Pile. Nam
            kazano zgłosić się jednak w Poznaniu, dyrektorka Pilskiego OAO powiedziała
            nawet, że w przypadku adopcji dłuższy czas oczekiwania wpływa dobrze na
            świadomość decyzji (bo uczy cierlpiwośći?), jakbyśmy byli nieświadomi... wink No
            i nie kazano się sugerować tym, że komuś poszło szybko, bo ponoć nie ma reguły,
            a kandydatów jest etraz i tak więcej, niż są w stanie przyjmować...
            • chmurka_257 Re: adopcja w poznaniu - POMOCY 17.03.06, 11:06
              BYC MOZE TAK JEST .MY AKURAT JESTESMY Z PILY WIEC NIE MIELISMY Z TYM PROBLEMU,
              ALE BYLO DUZO PAR Z INNYCH POWIATOW I BYLI TRAKTOWANIE NA ROWNI .A CO DO CZASU
              OCZEKIWANI NA DZIECKO TO NAM TEZ TAK MOWILI ZE TO JEST ROZNIE,ZE JEDNI DOSTAJA
              SZYBCIEJ INNI TROSZKE POZNIEJ ALE TAK NAPRAWDE TO WSZYSTKIE PARY KTORE CHODZILY
              Z NAMI NA SZKOLENIA DOSTALY DZIECKO NIE CZEKAJAC DLUZEJ NIZ ROK .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka