Dodaj do ulubionych

limit wiekowy

23.06.06, 21:01
Czy taki limit rzeczywiście istnieje? jakiej granicy wieku nie można przekroczyć, żeby adoptować niemowlę (niekoniecznie noworodka)?
Z góry dziękuję za pomoc
Asia
Obserwuj wątek
    • agulki Re: limit wiekowy 24.06.06, 21:22
      Asik, dziecko nie może być młodsze od rodziców więcej niż 35 lat. Mój mąż ma
      49, ja 34 lata, "uzgodniliśmy",że nasze adopcyjne dziecko będzie miało około 5-
      7 lat, na więcej ja się nie godzę.
      • ludwiczek7 Re: limit wiekowy 25.06.06, 22:29
        A tego co nam powiedziano podczas warsztatów to róznica wieku między rodzicami
        adopcyjnymi a dzieckiem nie powinna przekraczać 40 lat.
    • mircea Re: limit wiekowy 30.06.06, 14:31
      Nie ma przepisów podających konkretna granicę wiekową, prawo mówi jedynie, że
      "przysposobić można tylko osobę małoletnią i dla jej dobra, między osobą
      adoptującą i adoptowaną musi istnieć odpowiednia różnica wieku (jaka zazwyczaj
      występuje między rodzicami a dziećmi)".
      Warto jednak wziąć pod uwagę, że 40 lat, to nie jest wiek "zazwyczaj wystepujący
      między rodzicami a dziećmi".
      Oprócz tego warto takze pomysleć nad tym, jak się będzie czuł nastolatek mający
      szęśćdziesięcioparoletnią matkę. To jednak jest już różnica 3 pokoleń jakby nie
      było...
      • capribb Re: limit wiekowy 05.07.06, 19:36
        Ja mam 37 lat i jestem w ciazy. Nie czuje sie staruszka. Sorry. Roznie w zyciu
        bywa ale to tez naturalna roznica wieku.
    • mag_kak Re: limit wiekowy 06.07.06, 15:17
      Ja miałam niespełna 39 lat, a mąż prawie 40, kiedy adoptowlismy półroczną
      córeczkę. Myślę, że każdy przypadek wymaga indywidualnego podejścia. Moja mama
      urodziła ostatnie dziecko, gdy miała 44 lata!!! Zdążyła nawet zostac Babcią dla
      wnuczki swojego najmłodszego syna.
      Chyba nie ma reguły.
      • 2212kk Re: limit wiekowy 20.09.06, 11:52
        Moja babcia urodziła mojego tatę w wieku 47 lat-tata ma obecnie 53 lata-nigdy
        nie chorował poważnie,jest aktywny życiowo,zawodowo.Jej pierwsze dziecko
        urodzone 15 lat wcześniej całe życie chorowało i zmarło na raka w wieku 33
        lat.Babcia żyła do 84 lat,zmarła,gdy miałam 15 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka