asik69 23.06.06, 21:01 Czy taki limit rzeczywiście istnieje? jakiej granicy wieku nie można przekroczyć, żeby adoptować niemowlę (niekoniecznie noworodka)? Z góry dziękuję za pomoc Asia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agulki Re: limit wiekowy 24.06.06, 21:22 Asik, dziecko nie może być młodsze od rodziców więcej niż 35 lat. Mój mąż ma 49, ja 34 lata, "uzgodniliśmy",że nasze adopcyjne dziecko będzie miało około 5- 7 lat, na więcej ja się nie godzę. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwiczek7 Re: limit wiekowy 25.06.06, 22:29 A tego co nam powiedziano podczas warsztatów to róznica wieku między rodzicami adopcyjnymi a dzieckiem nie powinna przekraczać 40 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mircea Re: limit wiekowy 30.06.06, 14:31 Nie ma przepisów podających konkretna granicę wiekową, prawo mówi jedynie, że "przysposobić można tylko osobę małoletnią i dla jej dobra, między osobą adoptującą i adoptowaną musi istnieć odpowiednia różnica wieku (jaka zazwyczaj występuje między rodzicami a dziećmi)". Warto jednak wziąć pod uwagę, że 40 lat, to nie jest wiek "zazwyczaj wystepujący między rodzicami a dziećmi". Oprócz tego warto takze pomysleć nad tym, jak się będzie czuł nastolatek mający szęśćdziesięcioparoletnią matkę. To jednak jest już różnica 3 pokoleń jakby nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
capribb Re: limit wiekowy 05.07.06, 19:36 Ja mam 37 lat i jestem w ciazy. Nie czuje sie staruszka. Sorry. Roznie w zyciu bywa ale to tez naturalna roznica wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
mag_kak Re: limit wiekowy 06.07.06, 15:17 Ja miałam niespełna 39 lat, a mąż prawie 40, kiedy adoptowlismy półroczną córeczkę. Myślę, że każdy przypadek wymaga indywidualnego podejścia. Moja mama urodziła ostatnie dziecko, gdy miała 44 lata!!! Zdążyła nawet zostac Babcią dla wnuczki swojego najmłodszego syna. Chyba nie ma reguły. Odpowiedz Link Zgłoś
2212kk Re: limit wiekowy 20.09.06, 11:52 Moja babcia urodziła mojego tatę w wieku 47 lat-tata ma obecnie 53 lata-nigdy nie chorował poważnie,jest aktywny życiowo,zawodowo.Jej pierwsze dziecko urodzone 15 lat wcześniej całe życie chorowało i zmarło na raka w wieku 33 lat.Babcia żyła do 84 lat,zmarła,gdy miałam 15 lat. Odpowiedz Link Zgłoś