Dodaj do ulubionych

mamy 2 biologicznych dzieci

07.11.06, 12:05
Mamy już 2 biologicznych dzieci.(3 lata i 1 rok) Planujemy za jakiś czas
jeszcze jedno. Finansowo bardzo dobrze nam się powodzi. Pomyslelgismy, że
możemy je adoptować i pomóc jakiemuś dziecku, które nie ma rodziców. Dla nas
też byłoby łatwiej (oczywiscie tylko fizycznie), bo ciąża i połóg przy dwójce
dzieci jest trudny. Może ktoś ma podobne doswiadczenia? Czy to ma sens? To
znaczy czy dzieci biologiczne i adoptowane powinny się razem wychowywać? Dla
nas to nie ma znaczenia, ale dla nich?
Obserwuj wątek
    • rubena Re: mamy 2 biologicznych dzieci 07.11.06, 15:04
      brrrrrrr.... lepiej tego nie róbcie. Być może jesteście pełni dobrej woli, ale
      to nie wystarczy.
      Jakoś przeraziło mnie wasze dobroczynne myślenie.
      Zapewniam Was, że jest bardzo dużo małżenstw, które nie mogą mieć swoich
      biologicznych dzieci i czekiają na adopcjęz utęsknieniem, czasem dosyć długo,
      poczytaj trochę na forach o adopcji.
      I pewnie nie mają takich poważnych wątpliwości co do tego czy dzieci
      biologiczne i adoptowane powinny się razem wychowywać.
      Z własnego doświadczenia wiem, że mogą , a powinność nie ma tu nic do rzeczy.
      A co do pomocy, to takiej potrzebują dzieci opuszczone przez rodziców z powodu
      choroby czy kalectwa, którym trudno jest znaleźć kochających rodziców adopcyjnych.
      Pozdrawiam.
      • rr1975 Re: mamy 2 biologicznych dzieci 09.11.06, 11:56
        Troche mi było przykro na to Twoje brrr.... Każdy ma prawo mieć wątpliwości
        (jakbym nie miała to bym nie pytała) Decyzja nie jest podjęta, nie wiem co jest
        złego w dobroczynnym myśleniu, nie oczekuję za to nagrody. Po prostu spełniłam
        się jako matka biologiczna i nie potrzebuję dziecka koniecznie rodzić, a chcę
        mieć większą rodzinę. Nie znam nikogo kto adoptował dziecko, ale myślę, że jest
        to dla niektórych trudna decyzja. Jeżeli faktycznie nie ma potrzeby pomagać tym
        dzieciom (bo i tak znajda rodziców) to pewnie masz rację. W kazdym razie
        poczułam się gorsza od innych matek po Twojej wypowiedzi, chociaż nie wiem
        dlaczego.
        • rubena Re: mamy 2 biologicznych dzieci 10.11.06, 13:51
          Spieszę przeprosić Cię za brr..
          I dodam, że nie miałam intencji, abyś poczuła się gorsza od innych matek, ja z
          całą pewnością tak nie myślę, bo i dlaczego.
          Dobroczynność w znaczeniu romantycznym miałam na myśli, różowo i bez trudu (
          bardzo proszę, nie obraż się, tak odczytałam Twojego posta, zobacz, jakie mam
          brzydkie myśli wink)
          Twoją potrzebę , aby mieć większą rodzinę rozumiem, sama taką mialam i chyba
          nadal mam....Mamy trójkę dzieci, środkowe jest naszym adoptowanym dzieckiem.
          Pragnęlibyśmy czwarte, ale na urodzenie chyba nie mam szans, aczkolwiek nie od
          nas to tylko zależy...Nie myślimy o adopcji tzn. rozpoczynaniu całej procedury,
          ale jesteśmy bardzo otwarci na kolejne dziecko, jest miejsce dla niego w naszej
          rodzinie.
          Podpisuję się pod tym, co napisała mamamonika, myślę podobnie.
          Pozdrawiam, Basia
    • mamamonika1 Re: mamy 2 biologicznych dzieci 07.11.06, 19:26
      My mamy dzieci 5,5 i 3,5 i właśnie staramy się o adopcję dziecka, które
      potrzebuje naszej miłości i domu. Fakt, że jesteśmy otwarci na każde dziecko -
      chore i innej "rasy" również. Nie chcemy przebierać. Myślę, ze wciąż mnóstwo
      dzieci potrzebuje rodzin. Z forum znam kilka "mieszanych" mam, które chwalą
      sobie takie macierzyństwo. My wypowiemy się za jakiś czas. Na razie czekamy na
      kwalifikację - wszystkie formalności mamy za sobą. Ja doradziłabym , żebyście
      przyglądali się sobie czy cały czas to Wasze pragnienie jest żywe. Jeśli przez
      rok, dwa nadal będziecie tego chcieli to może to jest to...i wtedy warto udać
      się do Ośrodka, my przyglądaliśmy się sobie tak ponad dwa lata.
      Powodzenia smile
      • rr1975 Re: mamy 2 biologicznych dzieci 09.11.06, 12:11
        Dziękuję. Myślę, że to dobra rada, bo ten pomysł nie powstał dawno ze wzgledu
        na małe dzieci, które mamy.
        • joasol Re: mamy 2 biologicznych dzieci 09.11.06, 21:47
          podziwiam Was za chęci.
          nie przejmuj się tym "brry.."to było bardzo nie na miejscu.
          nawet mnie się głupio zrobiło choć to nie było do mnie.
          ciesze się że w ogole zaczynacie myślec o tym.
          przedewszytkich nie jesteści egoistami.
          gdyby więcej było takich małżeństw nie było by domów dziecka.
          jeśli masz ochotę zapoznac sie z innym troche nietypowym forum to zapraszam na
          www.budgetposters.com/forum_nowe.htm
          jest tam forum czarodziejek...kobiet które niekoniecznie adoptują ale pomagają
          bezinteresownie chorym samotnym dzieciom ,same mają swoje dzieci, własne
          problemu ale razem moga zdziałać wiele.tam mozna się poradzic w wielu sprawach.
          pozdrawiam
          Asia
        • aga43214 do rr1975 10.11.06, 13:24
          jestescie po prostu wspanialymi ludzmi! z reguly luzie adoptuja bo nie moga
          miec wlasnych, a wy po prostu robicie to z dobroci serca!
          podziwiam!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka