Dodaj do ulubionych

nowe przepisy dot. becikowego dla adop.

06.08.07, 14:31
Witam!przeczytałam przed chwilą w Gościu Niedzielnym z 29.o7 nr 30 o nowych
zmianach dotyczących wypłacania becikowego.
cytuję:
"... jest to możliwe dzięki wydłużeniu terminu składania wniosków o zapomogę
z 3 do 12 mięsięcy"

".... w myśl nowych przepisów czas wystąpienia o świadczenie liczy się od
dnia urodzenia dziecka - dla rodziców naturalnych i od dnia adopcji lub
przyjęcia opieki nad dzieckiem- dla rodzin adppcyjnych lub opiekunów prawnych"

Co wiecie na ten temat? Czy to działa w praktyce? Nasze maleństwo dostaliśmy
na tymczasówkę 01.08.06- rok temu, ale 12.09.06 postanowienie ostateczne. Czy
to znaczy, że się jeszcze "załapiemy"?
Obserwuj wątek
    • kinas3 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 06.08.07, 20:13
      Zadzwoniłam do kolezanki która pracuje w Mopsie. Przepisy się
      zmieniły i pieniadze sie należą od dnia przysposobienia. Ja mam 4
      latke którą adoptowaliśmy w grudniu 2006. Jutro idę do Mopsu
      załatwiać formalności smile
      • moniczynka1 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 06.08.07, 21:18
        Kinas dzięki! Pojadę też jutro na gminę (do Mopsu). Napiszę co
        załatwiłam. Pozdrawiam pa!
    • kinas3 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 07.08.07, 13:13
      Byłam dziś w Mopsie. Panie intensywnie przeglądały ustawę i w końcu
      stwierdziły że mogę się ubiegać o becikowe. Ostatecznie muszę czekać
      na opinię ich radcy prawnego bo nie mieli takiego przypadku. A ty co
      załatwiłaś u siebie ???
      • moniczynka1 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 07.08.07, 13:41
        Ja też byłam dziś w Mopsie. Pani wiedziała, że jest taka ustawa (od
        6 lipca tego roku). Ale ponieważ postanowienie (tymczasowe)
        dostaliśmy 1 sierpnia 2006, a dziś jest już 7, muszę pojechać do
        owego sądu w którym ostateczna rozprawa odbyła się 12 września 2006.
        Pani niczego nie obiecała, musi sie też skonsultować, bo to pierwszy
        przypadek. I na chłopski rozum tymczasówka o niczym nie przesądza,
        dopiero ostateczne postanowienie sądowe.
        My jednak mamy w domu jedne postanowienie, właśnie to tymczasowe, po
        ostatecznej rozprawie nie dostaliśmy juz żadego dokumentu. czeka
        mnie wyprawa po zaświadczenie, co jednak nie będzie proste, bardzo
        wredne babki pracują tam i nie wiem jak długo będę musiała na to
        czekać.
        A jak było w Waszym przypadku/ Po ostatecznym postanowieniu
        dostaliście jakiś dokument?
        • kinas3 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 07.08.07, 18:53
          My po ostatecznej sprawie nie dostaliśmy postanowienia bo nie wydają
          ich. Podobno ma to związek z tajnością adopcji. Ja mam jednak ksero
          tego postanowienia które zdobyłam w urzedzie stanu cywilnego z ich
          pieczątkom za zgodność smile W sądzie mi odmówili wydania postanowienia
          o przysposobieniu całkowitym.
          • moniczynka1 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 07.08.07, 20:24
            kinas napisz mi proszę, czy to ksero które masz to z urzędu stanu
            cywilnego w miejscu urodzenia dziecka? I czy na tym ksero widnieje
            inna data (późniejsza) niż na tymczasówce?
            Te daty w naszym przypadku są bardzo ważne....ale mam mętlik w
            głowie. Z drugiej strony dziwi mnie fakt, iż odmówili Ci wydania
            postanowienia w sądzie, ale dali na tejże samej kserówce z USC
            pieczątkę.... nasza biurokracja.....
            • kinas3 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 07.08.07, 21:11
              Myśmy nie mieli tymczasówki. Bylismy rodzina zastępcza do czasu
              uregulowania sytuacji prawnej. Po odebraniu praw były dwie sprawy o
              przysposobienie i własnie na tej drugiej zapadlo ostateczne
              całkowite przysposobienie. Postanowienia potrzebowłam do otrzymania
              pieniążków z pzu. W sadzie odmówili, ale w USC panie były na tyle
              miłe że zrobily ksero i potwierdziły za zgodność.W tym USC
              załatwialiśmy nową metrykę i bylo to też miejsce urodzenia małej.
              Też nie rozumiem tej całej biurokracji....
              • moniczynka1 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 07.08.07, 21:46
                To widzę, że każdy z nas ma/miał inny przypadek. Było by super gdyby
                Mała dostała te becikowe, meblujemy prawie jej własny pokoik, za to
                becikowe mogła by mieć wypasione łóżko z dodatkami...może się uda a
                jak nie to trudno. Ale "powlczymy" najpierw!
                Pozdrawiamy cieplutko! Pa smile
                • jkl13 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 08.08.07, 12:47
                  Dziewczyny, trafiłyście na jakieś niedouki w tym sądzie!!!
                  Ponieważ postępowanie o przysposobienie toczyło się na wasz wniosek,
                  z waszym udziałem, Sąd nie ma prawa odmówić wam wydania
                  jakiegokolwiek dokumentu z akt sprawy, w tym postanowienia o
                  przysposobieniu.
                  Sama pracuję w sądzie i takie zasady obowiązują w każdym procesie,
                  także o przysposobienie. Ja nie miałam żadnych kłopotów z uzyskaniem
                  odpisu postanowienia o przysposobieniu. I nie może mieć tutaj
                  zastosowania zasada tajności, bo przed kim ma być ukryty fakt
                  adopcji - przed wami, rodzicami adopcyjnymi?? Osoby trzecie
                  (wujkowie, ciotki, osoby z ulicy) nie mają dostępu do waszych akt,
                  ale wy możecie je przeglądać w każdym czasie (nawet po zakończeniu
                  postepowania) i żądać wydania odpisów z tych akt.
                  Po prostu idźcie do sądu i wykłóćcie się o swoje prawa. Do uzyskania
                  odpisu postanowienia wystarczy złożyć wniosek i uiścić opłatę w
                  wysokości 6 zł. To wszystko. Jeśli pracownik sekretariatu odmówi wam
                  wydania postanowienia, zasłaniając się jakimiś bzdurnymi przepisami,
                  to żądajcie rozmowy z przewodniczącym wydziału albo z prezesem sądu.
                  Powodzenia
                  • moniczynka1 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 08.08.07, 19:50
                    jkl13 rozjaśniłaś mi trochę sprawę. Dzięki. Jak długo czeka się na
                    taki odpis postanowienia? Czy w tym samym dniu, czy mogą kazać
                    przyjechać w innym terminie? albo wysyłają to pocztą?
                    Pytam dlatego, bo w tamtym roku kazali nam przyjść za kilka dni po
                    pewien świstek i tak chodziliśmy aż chyba za piątym razem
                    dostaliśmy...... odpisz proszę smile
                    • mars62 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 08.08.07, 23:12
                      Jeśli mogę nie pytany... smile

Tu znajduje się skan odpowiedniego Dziennika Ustaw:
                      isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20071090747&type=2&name=D20070747.pdf
                      Sąd, jeśli chodzi o odpisy postanowień, związany jest tzw. terminami instrukcyjnymi, co oznacza, że tak naprawdę tylko od przewodniczącej wydziału zależy, kiedy zostanie Ci ono wydane. Zatem posłuchaj jkl13, złóż wniosek, a wcześniej nalep na nim znaczek opłaty sądowej za 6 zł, zaznacz, że odpis potrzebny jest Ci do uzyskania świadczeń, o których mowa w art. 15 ustawy z dnia 28 listopada 2003r. o świadczeniach rodzinnych, zastrzeż, że odpis odbierzesz osobiście (i konsekwentnie później dowiaduj się, czy już możesz po niego przyjść) i... porozmawiaj w sekretariacie wydziału, pewnie spotkasz się tam z pełnym zrozumieniem - a jeśli nie, umów się z przewodniczącą na rozmowę.

Jeżeli nie wyjdzie, porozmawiamy o armatach smile
                      • kinas3 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 09.08.07, 12:21
                        Informuje szystkich zainteresowanych że becikowe zostało nam
                        przyznane smileDziś mój mąż odebrał decyzje z mopsu smilepozdrawiam
                        • rasia78 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 09.08.07, 14:09
                          Witam serdecznie. Ja też popędziłam do urzędu zapytac o becikowe. Mamy dwójke
                          dzieci adoptowanych . Okazuje się, że nam równiez sie należy. Pani porosiła o
                          ksero dowodu osobistego , odpisy aktów urodzenia no i to cudne ORZECZENIE o
                          przysposobieniu. Popędziłam wiec do domku, zeby dzwonic do Sądu - poniewaz nasza
                          sprawa toczyła się bardzo daleko od naszego miejsca zamieszkania nie mam
                          mozliwości stawić sie tam osobiście- no i dzwonie a tam jakaś super zdziwiona
                          Pani mów mi że mam zlozyć podanie , ale ona nie wie czy Sędzia się zgodzi na
                          wydanie tego orzeczenia- bo to ochrona danych osobowych itd itp,- troszku sie
                          zdenerwowałam- bo to przeciez moje dzieci i ja i tak wiem o nich wszystko no i
                          moja sprawa czy ktoś się o tym dowie, czy nie, ze są adoptowane. Nie rozumiem
                          najpierw sad pomaga, a potem utrudnia. mam nadzieje,że otrzymam ten odpis i
                          zakończy sie to wszystko tak jak powinno. jestem bardzo zdumiona podejściem tej
                          pani no ale cóż - tak się tylk Wam chcialam pożalić. Serdecznie pozdrawiam i
                          zyczę dużo zaparcia w walce z Urzędami.
                          • moniczynka1 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 10.08.07, 20:10
                            Byłam w sądzie, złożyłam wniosek przeze mnie napisany (nie mają
                            gotowców)o odpis postanowienia o przysposobienie ze znaczkiem za 6
                            zł. Pani w sekretariacie poinformawała mnie że najwcześniej za 2
                            tyg. mam się informować czy owy dok. jest juz do odbioru.
                            Tak więc czekam, a potem zobaczymy co nato w Mopsie, bo nieczego nie
                            obiecali na 100%
                            Gratulacje dla tych, którym się już udało! smile
                            • mars62 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 10.08.07, 21:16
                              Proszę, idź na rozmowę do sędziego - Przewodniczącego Wydziału.
                              Panie-W-Sekretariacie, jakkolwiek dużo od nich zależy, nie są wszechmocne.
              • mc76 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 14.08.07, 22:21
                Witam
                Mam pytanie w sprawie tymczasówki o której pisala kinas3
                Zostając RZ przed uregulowaniem sytuacji prawnej mieliście kurs na
                RZ ?
                • kinas3 do Mc76 15.08.07, 10:35
                  Mieliśmy szkolenia na rodziny zastępcze i adopcyjne. U nas w ośrodku
                  nie ma podziału na dwa odrębne kursy. Dzięki temu nie ma problemu
                  jeśli ktoś sie decyduje na dziecko z nieuregulowaną sytuacja prawną.
                  Przyznam że po tym co przeszliśmy czekająca na uregulowanie (3lata)
                  więcej bym się na to nie zdecydowała. Ta niepewność jest jednak
                  ciężka ............
                  • mc76 Re: do kinas3 15.08.07, 14:30
                    Witam
                    Pytałam o to bo właśnie po fakcie dowiedzieliśmy sie ze nasze
                    szkolenie to "tylko" na rodziców adopcyjnych.Nasze niezorientowanie
                    ale i brak pełnej informacji ze strony OAO.Poznalismy dziecko z
                    niuregulowana sytuacja prawną i zaczeły się schody bo nie pozwolono
                    nam na zostanie RZ.Kurs ma się zacząć niby we wrzesniu ale po tym
                    jak 3 razy byl jużprzekładany to szkoda mówić !Na szczescie sprawa o
                    pozbawienie jest juz w sądzie a sędzia zgodził się aby sprawa
                    adopcyjna i o pozbawienie poszła jednym torem.
                    Oby to nie trwało długo.
                    Pozdrawiam
                    • kinas3 Re: do kinas3 15.08.07, 16:03
                      Jeśli trafice na dobrego sędziego to nie potrwa to długo. My sami
                      złożyliśmy wniosek o odebranie praw rodzicielskich jako r.z. Trwało
                      to ponad pół roku, były 4 sprawy. Na jednej sprawie nawet się
                      pojawiła mamusia. Potem mieliśmy dwie sprawy adopcyjne. smile Wasz
                      ośrodek ma podobny schemat działania co nasz sad, a może to nawet ten
                      sam ośrodek ???? smile
    • beatrycze-30 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 13.08.07, 18:17
      Witam!!! jesteśmy świeżo po adopcji 2 córeczek 2 i 4 latka. Dopiero co
      otrzymaliśmy wszystkie potrzebne dokumenty, jutro mam zamiar iść do Mopsu w
      sprawie becikowego - czy naprawdę nam się należy wobec nowych przepisów? U nas
      panie z Mopsu są daleko w tyle i wiem że będzie z tym dużo problemu!
      • rasia78 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 14.08.07, 15:16
        Hej! Gratuluje córeczek- opowiedz troszku jak sobie radzicie? My nasze szkraby -
        tez dwójeczka- mamy już 3 miesiące. Becikowe należy Wam się na 100%. Może masz
        ochote poddzielić się swoimi radościami moj numer gg 1188562. Jeszcze jedno Ci
        powiem jeśli Wasze zarobki sa poniżej 506 zl- chyba tak- to nalezy wam sie po
        2000 zl na dziecko.Pozdrawiam i zapraszam na gg.
        • izabogkoz Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 21.08.07, 16:38
          Witam serdecznie.
          Trafiłam na to forum w poszukiwaniu informacji o becikowym przy
          adopcji. Od 3 m-cy jestem najszczęśliwszą pod słońcem mamą 3-letniej
          niuni.
          Dziś odebrałam z MOPS-u decyzję o odmowie becikowego. Wg nich
          świadczenie należy się tylko tym, którzy przysposobili dziecko w
          wieku do 1 roku. Bardzo się zdziwiłam, bo wg mnie z przepisów to nie
          wynika.
          Co sądzicie na ten temat?
          Pozdrawiam.
          • kinas3 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 22.08.07, 17:33
            Odwołaj sie od tej decyzji. Moja córka ma skończone 4 lata i
            becikowe dostalismy bez problemu. Ja bym nie odpusciła......
            • izabogkoz Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 22.08.07, 17:55
              Nie odpuszczę i na pewno się odwołam.
              Dzwoniłam dziś do ministerstwa. Powiedzieli, że becikowe nam się
              należy.
              Pozdrawiam serdecznie.
              • moniczynka1 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 22.08.07, 23:25
                iza! nie odpuszczaj! ja też dopero dziś ( po 2 tyg. oczekiwania w
                sądzie na odpis o postanowienie przysposobienia) złożyłam wniosek o
                becikowe. Powiedziano mi, że muszą to skonsultować z prawnikiem, bo
                to pierwsza taka sprawa itd.... ale wiem, że prawnie mi się należy.
                Mam jeszcze 21 dni czasu nim upłynie rok,jak córcia jest z nami
                od "ostatecznego" postanowienia. Czasu jest mało wiem, ale jestem
                pełna optymizmu.

Ps. Wszystkie poprzednie dane os. córci "zakorektowałam"
                i "zamyszkowałam" na tym odpisie, te pierwotne dane są przecież
                tylko do naszej i sądu wiadomości -byli na gminie tym faktem trochę
                zdziwieni, ale ja im się też nie dziwię - to pierwszy przypadek w
                nie tak dużej gminie jak moja smile
                Po 23.08. będę juz wiedzieć , co postanoiwili. Dam znać co i jak...
                Pozdrawiam i "walczmy" o to co naszym dzieciom się prawnie należy!
                Pa!
              • mars62 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 23.08.07, 00:42
                Oczywiście odwołuj się. Parę postów wyżej zamieściłem link do skanu Dziennika Ustaw. Z treści zmienionego przepisu (użycie alternatywy rozłącznej "albo") jednoznacznie wynika, że "becikowe" Ci się należy niezależnie od wieku przysposobianego dziecka.
                • izabogkoz Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 23.08.07, 22:10
                  Dzięki za wsparcie.
                  Jutro piszę odwołanie. Dam znać, jak to się zakończy.
    • moniczynka1 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 28.08.07, 13:15
      Chciałam się pochwalić, że dziś odebrałam decyzję z MOPS-u o
      przyznanie "becikowego"! Jesteśmy bardzo szczęśli! Wszystkim
      starającym się życzę powodzenia i cierpliwości!

ps. Dzięki wszystkim którzy starali się w jakiś sposób mi pomóc
      (mars smile, o czymś poinformować...
      Papatki!!! smile
      • mars62 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 06.09.07, 18:31
        smile Cała przyjemność po mojej stronie!
        Pozdrawiam najserdeczniej!
    • olus811 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 06.09.07, 12:08
      Witajcie,
      zastanawiam się, kiedy można zacząc starania o wypłate "becikowego"?
      Od momentu złożenia do sądu wniosku o przysposobienie? Tak jak jest z urlopem
      macierzyńskim, że nalezy nam się nie wod momentu orzeczenia przysposobienia, ale
      własnie od dnia złożenia papierów do sadu. Przeczytałam na stronie
      www.becikowe.pl....

Dla kogo dodatek?
      Jak stanowi art. 9 ustawy o świadczeniach rodzinnych dodatek z tytułu urodzenia
      dziecka przysługuje matce lub ojcu albo opiekunowi prawnemu dziecka. Dodatek
      przysługuje także opiekunowi faktycznemu dziecka - do ukończenia przez to
      dziecko pierwszego roku życia, jeżeli nie został on przyznany rodzicom lub
      opiekunowi prawnemu dziecka. Należy pamiętać, że ustawa o świadczeniach
      rodzinnych podaje następującą definicję opiekuna faktycznego - jest to osoba
      sprawująca opiekę nad dzieckiem, która wystąpiła do sądu rodzinnego z wnioskiem
      o przysposobienie tego dziecka. Nie jest, zatem opiekunem faktycznym babcia
      dziecka pozostawionego pod jej opieką przez rodziców, którzy np. wyjechali za
      granicę do pracy sezonowej. W przypadku wystąpienia o przysposobienie więcej niż
      jednego dziecka lub urodzenia więcej niż jednego dziecka podczas jednego porodu
      dodatek przysługuje na każde dziecko. Zatem rodzina z bliźniakami otrzyma dwa
      dodatki - na każde z dzieci po 1000 zł.

Co Wy na to? Moze jednak mozna wnioskowac po złożeniu dokumentów do sądu?
      • mars62 Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 06.09.07, 18:35
        Świadczenie, o którym mowa w art. 9 ustawy o świadczeniach rodzinnych
        to DODATEK do zasiłku rodzinnego i jako świadczenie z nim związane
        przysługuje tylko w razie przysługiwania uprawnienia do otrzymywania
        tegoż zasiłku, co - nie wdając się w szczegóły - zależne jest od
        dochodów w rodzinie. "Przypadkiem" wynosi ono w zasadzie 1000zł, więc dokładnie tyle, ile "becikowe" stanowiące przedmiot tego topicu.

To "nasze" becikowe, niezależne od dochodów na głowę w rodzinie,
        to "zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka", opisana w art. 15b i 15c ustawy. Nie mniej jednak wydaje się, że przytoczone przez Ciebie wyjaśnienie ma zastosowanie także i do tego ostatniego świadczenia.

Sensem zmiany przepisów było m.in. ukształtowanie "becikowego" w ten sposób, by w możliwie pełnym zakresie zrealizowany został jego cel. Cel ten w skrócie można określić jako pomoc materialną rodzinie w sytuacji, gdy jej wydatki zwiększają się z powodu konieczności dokonania zakupów "wyprawki" dla dziecka, i to w bezpośrednim związku z jego "przybyciem". Takie powiększenie rodziny to narodziny dziecka oraz adopcja. Ustawodawca zauważył jednak, że dziecko faktycznie "przybywa" rodzinie już w chwili objęcia go opieką, zanim przysposobienie zostanie orzeczone formalnie. Już zatem z tą chwilą pojawia się konieczność poniesienia wydatków, stąd uzasadnione jest, by pomoc ta nastąpiła jak najszybciej, bez oglądania się na zakończenie postępowania sądowego w sprawie przysposobienia. Co - bywa - trwa, oj trwa. Stąd uprawnionym jest wniosek, że o "becikowe" możesz występować już - łącznie - po "preadopcji" dziecka i złożeniu do sądu wniosku o jego przysposobienie.
        • mutsy Re: nowe przepisy dot. becikowego dla adop. 17.10.07, 22:12
          witajcie mam pytanie czy RZ tez nalezy sie becikowe?Dzidzia ma ponad
          pol roku?jak to dokladnie jest?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka