asioch 21.09.07, 19:52 Dziewczyny, od jakiegos czasu zastanawiam sie nad adopcja...Jestem biologiczna mama dwojki chlopcow i chcialabym zaadoptowac jeszcze jedno dziecko. Czy jest tu jakas mama ktora majac wlasne dzieci zaadoptowala jeszcze dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
werbena11 Re: Czy sa tu mamy biologiczne a zarazem adoptuja 21.09.07, 22:42 ja zamierzam, to znaczy jestem w trakcie kursu; kwalifikacja w przyszlym tygodniu. Do tego zaszlam w trzecia ciaze, wiec pewnie adopcja sie odwlecze. Mam miec trzecia cesarke, wiec czwartego dziecka nie urodze na pewno. Ale ostateczna decyzje nt adopcji teraz odkladamy - zobaczymy jak sie poczujemy jako potrojni rodzice, musimy sie z tym troche otrzaskac ) Odpowiedz Link Zgłoś
asioch Re: Czy sa tu mamy biologiczne a zarazem adoptuja 22.09.07, 09:56 W jakim wieku masz dzieci? Coraz rzadziej spotyka się ludzi, którzy chcą mieć czworo dzieci. Podziwiam. Ja chciałabym mieć troje.Mam za soba 2 cesarki. W którym miesiącu ciąży jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
werbena11 Re: Czy sa tu mamy biologiczne a zarazem adoptuja 22.09.07, 19:42 Decyzja o adopcji to byla decyzja dot. trzeciego, a nie czwartego dziecka. Kontynuujemy bo ciaza zagrozona, lata leca nieublaganie (mam 37), nie wiadomo bylo jak sie wszystko potoczy, ja jestem na czwarte dzieciatko bardziej nastawiona niz moj maz, bo on sie martwi czy bedzie mial w ogole czas na prace . Ale na trzecie bylismy bardzo zdecydowani; moj maz z tradycji wielodzietnej sie wywodzi, a ja sobie kompensuje jedynactwo . Termin mam na poczatek marca. Trzecia cesarke da sie przejsc . Dwie dziewczyny moje maja 4,5 lat i 20 mies. Odpowiedz Link Zgłoś
ingeborg_1 Mamy podobne plany 07.10.07, 10:50 Też jestem w trzeciej ciąży po dwóch cesarkach, też mam dwie córki (2 i 4 lata), też rodzę na początku marca, też czwarte dziecko chcemy adoptować (z tych samych powodów: nie piszę się raczej na czwarte cc). Tylko nie rozpoczęliśmy jeszcze procedury w OA. I mam pytanie: czy w ośrodku nie patrzą na Was podejrzliwie? Odpowiedz Link Zgłoś
werbena11 Re: Mamy podobne plany 08.10.07, 14:12 Nie, ale to super osrodek, Jelenia Gora. Chyba rozumieja nasz zapal, tam tez panie bardzo oddane swojej pracy, takie ideowe . Ale slyszalam, ze gdzies jest nawet relamentacja - drugiego dziecka nie przydzielaja, bo po pierwsze dzieci jest duza kolejka. Dla mnie to probowanie stawiania sie w roli Pana Boga - osrodek jest od tego, zeby znalezc najlepszych rodzicow dla dzieci, a nie od uszczesliwiania rodzicow czy zaprowadzania sprawiedliwosci spolecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
romanticca Re: Mamy podobne plany 08.10.07, 19:55 O to to! Kierowanie się dobrem przyszłych rodziców to jakieś nieporozumienie jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ingeborg_1 Re: Mamy podobne plany 11.10.07, 15:53 A ja akurat z Warszawy. No właśnie - boję się tej "sprawiedliwości społecznej" oraz przekonania, że jak w rodzinie będzie tylko jedno dziecko, to przypadnie mu więcej dóbr materialnych. A mój zdrowy rozsądek mówi, że jak w rodzinie starającej się o adopcję jest już jakieś dziecko, to łatwiej taką rodzinę sprawdzić: wystarczy przyjrzeć się dziecku i jego relacjom z rodzicami. Jest też większa pewność, że rodzice prosząc o kolejne dziecko, wiedzą, co robią. Jak będzie, zobaczymy. Rozmowy z OA zacznę wiosną, jak już urodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
romanticca Re: Czy sa tu mamy biologiczne a zarazem adoptuja 22.09.07, 12:15 My mamy synka i zamierzamy adoptować kilkoro (urodzić też jeszcze z jedno ) Jednak liczymy raczej na adopcję ze wskazaniem z powodów... różnistych ) Odpowiedz Link Zgłoś
asioch Re: Czy sa tu mamy biologiczne a zarazem adoptuja 22.09.07, 12:17 Jak do tego podchodzą Wasi mężowie? Są tak samo pozytywnie nastawieni jak Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
romanticca Re: Czy sa tu mamy biologiczne a zarazem adoptuja 22.09.07, 12:40 Mój jest bardzo podekscytowany, wręcz niecierpliwy Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapfk Re: Czy sa tu mamy biologiczne a zarazem adoptuja 23.09.07, 10:58 mam 2 synków urodzonych i 1 adoptowanego. Mężulek chwilę się zastanawiał, ale "szybko" podjął decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Czy sa tu mamy biologiczne a zarazem adoptuja 09.10.07, 12:25 Moi rodzice adoptowali 2 chłopców,jak miałam 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Czy sa tu mamy biologiczne a zarazem adoptuja 23.10.07, 18:45 No,własnie-od paru tygodni śledzę to forum i mam to samo pytanie. Czy ma się jakieś szanse na dziecko mając już własne? Ja mam 18- latka i 10-latka.Marzymy o dziewczynce 4-6-letniej.Czy w ogóle są na to szanse? Czy ktoś z Was zetknął się z takim przypadkiem i z jakimi trudnościami się ci ludzie zetknęli?Mam na myśli trudności przy staraniu sie o dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
werbena11 Re: Czy sa tu mamy biologiczne a zarazem adoptuja 23.10.07, 22:27 Mnie sie wydaje, ze szanse macie bardzo duze, zwlaszcza, ze, brzydko mowiac, 4-6 latki maja o wiele mniejsze wziecie niz maluszki. A rodzicielskie doswiadczenie macie spore, wiec teoretycznie latwiej sobie poradzicie z roznymi problemami niz poczatkujacy rodzice. Poniewaz w PL nie ma rejonizacji a rozne osrodki maja rozne podejscie, reguly i czas oczekiwania radzilabym zrobic wywiad, moze zadzwonic tez do paru osrodkow samemu i wybrac najlepszy dla was osrodek. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.br Re: Czy mam szanse na adopcję 29.10.07, 07:10 Mam 4- letnią córeczkę. No i niestety od dłuższego czasu nie mogę zajść w ciąże. Po dokładnych badanich mioch i męża lekarze stwierdzili, że szanse na ciąże są znikome. Rozważaliśmy z mężem adopcję, ale gdzieś przeczytałam, że niechętnie dają dziecko do adopcji rodzinom, które moają już swoje dziecko. Czy to prawda? Dodam, że mamy z mężem po 34 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.br Re: i jeszcze jedno 29.10.07, 07:15 no muszę zadać to pytanie: czy nie obawaiacie się że będzie kochać bardziej swoje dziecko niz to adoptowane??? Odpowiedz Link Zgłoś
leli1 Re: i jeszcze jedno 29.10.07, 07:38 moge odpowiedziec czy tylko do pierwszego postu. Nigdzie nie ma zapisu ze dziecko "nalezy" sie tylko parom bezdzietnym. Co prawda bywa ze pierwszeństwo w kolejce mają bezdzietni, ale na pewno sie doczekasz . Co do miłosci do dziecka ado - chyba wszystko zalezy od Was! Odpowiedz Link Zgłoś
werbena11 Re: Czy mam szanse na adopcję 29.10.07, 12:02 W PL kazdy osrodek kieruje sie wlasnymi regulami; sa one podobne, ale nie jednakowe. najczesciej mowia, ze szukaja najlepszych rodzicow dla danego dziecka - bardzo latwo sprawdzic rodzicow, ktorzy juz maja dziecko - wystarczy zobaczyc jak sobie radza jako rodzice. Ale niektore osrodki rzeczywiscie stawiaja sie w roli pana Boga i reglamentuja szczescie - radzilabym wiec porozmawiac w kilku osrodkach i wybrac najlepszy. Co do pytania o kochanie dziecka - w ogole nie ma takich lekow. Mam dwie corki bio i ich tez nie kocham tak samo - kazda ma specjalne miejsce w moim sercu i kazda kocham zupelnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś