Dodaj do ulubionych

Cybex Solution czy Solution X?

19.12.09, 20:09
W wątku o fotelikach 15-36kg ktoś narzekał na solutiona że główka
dziecka nienaturalnie opada podczas snu, ale nie doszłam na 100% w
którym tak się dzieje? Czy w Solution czy solution X???

Doczytałmteż na internecie ze solution ma jakiś podnóżek czy
faktycznie?
esklep.babyfant.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=69_72&products_id=770

Obserwuj wątek
    • beatak15 Re: Cybex Solution czy Solution X? 20.12.09, 06:13
      Kupiliśmy Solution X zeszłym roku(naczytalismy się, testów, opini,
      oglądalismy film na youtobe i stwierdziliśmy, że to najleosza opcja
      za rozsądną cenę). Niestety po zainstalowaniu okazało się, że w
      trakcie jazdy skrzypi. Sprzedawca powiedział, że jest to kwestia
      materiałów, z których jest zrobiony. Po dwóch dniach nie
      wytrzymalismy i na szczęście sprzedawca z allegro pozwolił nam
      wymienić na inny (wybraliśmy na roemera) - choć zarzekał się, że ikt
      wiecej go nie reklamował. Jeśli masz możliwość, to przetestuj go.
      Może producent coś poprawił, a może faktycznie to my tylko mieliśmy
      felerny towar.
      o do podnóżka, to faktycznie jest - coś wrodzaju patycka na taśmach,
      sznurku.
      • kasiczek23 Re: Cybex Solution czy Solution X? 20.12.09, 08:09
        My mamy solution x- nie mamy podnóżka, fotelik nie skrzypi, jesteśmy zadowoleni
        i Franek też. Zagłówek ma regulację przód- tył, więc w czasie snu można ustawić
        tak, że głowa delikatnie odchyla się do tyłu
        • patatajowa Re: Cybex Solution czy Solution X? 20.12.09, 09:11
          kasiczek23 napisała:
          > My mamy solution x- nie mamy podnóżka, >>>>jak to nie macie? wszystkie cybexy
          go mają... bo podnożek to ten kawaek plastiku na taśmach- moim zdaniem do
          niczego zupełnie.
          >>> do autorki wątku: tych niezadowolonych było więcej z tego nowszego cybexa x.
          ja mam solution S+ ,fotelik jak dla mnie swietny w swoim przedziale.pominąwszy
          ten podnózek wink
          • mmala6 Re: Cybex Solution czy Solution X? 20.12.09, 10:52
            Mamy Solution (bez X). Nie polecam. Co prawda nie skrzypi ale ten 'regulowany'
            podgłówek to śmiech.Młodemu głowa leci koszmarnie i absolutnie nie nadaje się na
            dłuższe wyjazdy. Teraz nigdzie dalej nie jeździmy ale będziemy kupować drugi, do
            drugiego auta i będzie to albo MC Rodi XR albo Roemer Kid.
            Tak na marginesie to zastanawiam się nad tym jak przeprowadzane są testy na tych
            fotelikach. Bo z tego co słyszalam jednym z głównych parametrów jest ochrona
            głowy, czyli zagłówki. I tu Solution jest ok, zagłówek jest głęboki. Tylko jest
            jeden szkopuł. Moje dziecko prawie w ogóle nie siedzi oparte o ten zagłówek.
            Opiera się jak mu przypomnę a tak to siedzi i wygląda przez okno. Niestety
            zapinanie pasami samochodowymi daje mu dużo większą swobodę ruchów niż w
            poprzednim foteliku gdzie był dosłownie skuty pasami od fotelika. Teraz może się
            wygiąć na tyle na ile pozwolą mu pasy a jak wiadomo pasy pozwalająwinkNo więc
            teraz powraca pytanie o bezpieczeństwo w takim foteliku...w razie uderzenia
            bocznego musialby akurat w tym momencie mieć głowę opartą o fotelik, w
            przeciwnym razie nic mu nie da nawet fotelik z dziesięcioma gwiazdkami.
            • agni71 Re: Cybex Solution czy Solution X? 20.12.09, 13:17
              Co prawda nie skrzypi ale ten 'regulowany'
              > podgłówek to śmiech.Młodemu głowa leci koszmarnie i absolutnie nie
              nadaje się n
              > a
              > dłuższe wyjazdy. Teraz nigdzie dalej nie jeździmy ale będziemy kupować
              drugi, d
              > o
              > drugiego auta i będzie to albo MC Rodi XR albo Roemer Kid.

Jestes jedyna osoba, o jakiej wiem, której dziecku glowa opada do przodu w
              tym foteliku. Moze jednak nie odgieliście zagłówka do tyłu? Obawiam sie,
              ze MC czy Roemer w tym wzgledzie nie będą lepsze....

> Tak na marginesie to zastanawiam się nad tym jak przeprowadzane są testy
              na tyc
              > h
              > fotelikach. Bo z tego co słyszalam jednym z głównych parametrów jest
              ochrona
              > głowy, czyli zagłówki. I tu Solution jest ok, zagłówek jest głęboki.
              Tylko jest
              > jeden szkopuł. Moje dziecko prawie w ogóle nie siedzi oparte o ten
              zagłówek.
              > Opiera się jak mu przypomnę a tak to siedzi i wygląda przez okno.
              Niestety
              > zapinanie pasami samochodowymi daje mu dużo większą swobodę ruchów niż w
              > poprzednim foteliku gdzie był dosłownie skuty pasami od fotelika. Teraz
              może si
              > ę
              > wygiąć na tyle na ile pozwolą mu pasy a jak wiadomo pasy pozwalająwink

I myslisz, że w MC i Roemer będzie inaczej? taki urok fotelików zapinanych
              pasami samochodowymi. Wszystkich.
              • mmala6 Re: Cybex Solution czy Solution X? 20.12.09, 20:56

Jestes jedyna osoba, o jakiej wiem, której dziecku glowa opada do przodu w
                tym foteliku. Moze jednak nie odgieliście zagłówka do tyłu?

Cóż, widocznie znasz niewiele osób korzystających z tego fotelika. Nie sądzę aby
                moje dziecko było wyjątkowe w tym względzie. Zagłówek jest odgięty na stałe.

Obawiam sie,
                ze MC czy Roemer w tym wzgledzie nie będą lepsze....
                Myślę, że będą bo odchylają się CAŁE a nie tylko w części 'zagłówkowej'.
                Oglądałam MC w sklepie i różnica jest znaczna w porównaniu do Cybexa.

>
                I myslisz, że w MC i Roemer będzie inaczej?

A czy tak wynika z mojej wypowiedzi?Wcale tak nie myślę, wprost przeciwnie.
                Przeczytaj jeszcze raz co napisałam w temacie 'na marginesie'.

taki urok fotelików zapinanych
                pasami samochodowymi. Wszystkich.

O tym właśnie napisałam.
                • marta2202 Re: Cybex Solution czy Solution X? 20.12.09, 21:07
                  mmala6 napisała:

> ze MC czy Roemer w tym wzgledzie nie będą lepsze....
                  > Myślę, że będą bo odchylają się CAŁE a nie tylko w
                  części 'zagłówkowej'.

Ale cybexy też podobno mają odchylane oparcie???

• mmala6 Re: Cybex Solution czy Solution X? 20.12.09, 21:14
                    marta2202 napisała:

> mmala6 napisała:
                    >
                    > > ze MC czy Roemer w tym wzgledzie nie będą lepsze....
                    > > Myślę, że będą bo odchylają się CAŁE a nie tylko w
                    > części 'zagłówkowej'.
                    >
                    > Ale cybexy też podobno mają odchylane oparcie???
                    >

Niesmile Przynajmniej Solution (bez x). Ma odchylany ZAGŁÓWEK, i to bardzo niewiele.
    • aniakoles Re: Cybex Solution czy Solution X? 20.12.09, 11:03
      ja mam cybexa starszego (bez X). podnóżek jest beznadziejny i w ogóle go nie
      używam. do zagłówka nic nie mam - jak jest odchylony to głowa jej nie spada
      podczas spania. ja mam możliwość odchylenia fotela, więc na dłuższa tras
      rozkładam fotelik i nie przechyla się. nic nie skrzypi. w moim foteliku tylko
      materiał się zmechacił z jednego bokucrying dla młodszej też kupię cybexa, ale chyba
      tego nowego.
      • ilhenny Re: Cybex Solution czy Solution X? 20.12.09, 16:58
        Dwa lata temu Solution miał podnóżek, okazał się porażką i
        zrezygnowano z niego. Na ostatnich targach w Koloni pokazano nam
        Solutiony na 2010 rok i nie miały podnóżków, jednak na liku widać że
        mają być ponownie. Jeszcze nowa kolekcja nie jest dostępna w
        Polsce, będzie za tydzień ,ale w Niemieckiej też brakuję
        podnóżków , więc nie wiem skąd ten link.
        • marta2202 Re: Cybex Solution czy Solution X? 20.12.09, 19:25
          Dzięki!!! Czyli w żadnym nie opada głowa?

A czemu Solution X jest polecany od 3 lat, a solution od 4 lat?
          Czym się różnią czy wielkością-najniższą wysokościa oparcia?
          Mnie bardziej podoba się solution, ale córcie mam drobną i niską.
          • ilhenny Re: Cybex Solution czy Solution X? 20.12.09, 19:39
            Niestety, ale głowa w czasie spania opada w każdym foteliku w który
            nie ma regulacji do pozycji spoczynkowej i mimo, iż w Cybexach jest
            odchylany zagłówek, często głowa leci do przodu. A takie przedziały,
            czyli 3 i 4 lata podał producent.
            • marta2202 Re: Cybex Solution czy Solution X? 20.12.09, 20:04
              ilhenny napisał:
              A takie przedziały,
              > czyli 3 i 4 lata podał producent.

Czyli wielkością-wyskością oparcia nie róznią się te dwa foteliki?

A jesli będę wiedziła, że dziecko uśnie to mogę pochylić oparcie i
              dziecku będzie wygodniej-głowa nie będzie leciała?

• ilhenny Re: Cybex Solution czy Solution X? 20.12.09, 21:08
                Na pewno łatwiej będzie rozkładać do spania solutiona x, na
                prywatnego maila napiszę jak to robić.
              • mmala6 Re: Cybex Solution czy Solution X? 20.12.09, 21:11
                marta2202 napisała:

> ilhenny napisał:
                > A takie przedziały,
                > > czyli 3 i 4 lata podał producent.
                >
                > Czyli wielkością-wyskością oparcia nie róznią się te dwa foteliki?
                >
                > A jesli będę wiedziła, że dziecko uśnie to mogę pochylić oparcie i
                > dziecku będzie wygodniej-głowa nie będzie leciała?

W naszym foteliku zagłówek jest odchylony na stałe- to odchylenie jest niemal
                niezauważalne, więc nie brałabym go specjalnie pod uwagę. Jak syn zaśnie z
                dobrze ułożoną głową to śpi i głowa nie leci ale wystarczy zakręt albo hamowanie
                i siłą bezwładu głowa ląduje na klatce piersiowej. Myślę, że spowodowane jest to
                tym że reszta ciała jest w pozycji pionowej, jakby fotel był chociaż lekko
                pochylony do tyłu to już byłoby lepiej. Sprzedawca mówił, że można włożyć
                ręcznik między fotel a oparcie siedzenia w samochodzie aby fotelik nie stał
                całkiem prosto ale nie eksperymentowałabym z konstrukcją fotelika.
                Najlepiej idź do sklepu, posadź dziecko i zobacz jak to wygląda.
                >
                >
                • patatajowa Re: Cybex Solution czy Solution X? 20.12.09, 22:46
                  mmala6 napisała: > W naszym foteliku zagłówek jest odchylony na stałe- to
                  odchylenie jest niemal niezauważalne, więc nie brałabym go specjalnie pod uwagę.
                  fakt ze niemal niezauwazalne ale jakze pomocne.
                  >> Myślę, że spowodowane jest to tym że reszta ciała jest w pozycji pionowej,
                  jakby fotel był chociaż lekko pochylony do tyłu to już byłoby lepiej.
                  >> a moze po prostu masz takie siedzenia w aucie ze ten fotelik kiepsko sie do
                  nich dopasowuje i stad te problemy z opadajaca głową

>> Sprzedawca mówił, że można włożyć ręcznik między fotel a oparcie siedzenia w
                  samochodzie aby fotelik nie stał całkiem prosto ale nie eksperymentowałabym z
                  konstrukcją fotelika.
                  >ale w zaden sposób nie ingerujesz w ten sposob w konstrukcje fotelika przecież.

> Najlepiej idź do sklepu, posadź dziecko i zobacz jak to wygląda.
                  to tez za bardzo nie ma sensu, najlepsza jest przymiarka dziecka do fotelika i
                  fotelika do auta w tym samym czasie.
                  troche poza tematem ale dla starszej córki mielismy peg perego primo viaggio
                  0-13. nie dało się go np zapiąc w fordzie teściów\bo pasy były za krótkie. wiec
                  takie przymiarki do foteli samochod. ktore sa w sklepie tez nie zdaje egzaminu.
                  • mmala6 Re: Cybex Solution czy Solution X? 20.12.09, 23:15
                    patatajowa napisała:

> mmala6 napisała: > W naszym foteliku zagłówek jest odchylony na
                    stałe- to
                    > odchylenie jest niemal niezauważalne, więc nie brałabym go
                    specjalnie pod uwagę
                    > .
                    > fakt ze niemal niezauwazalne ale jakze pomocne.
                    > >> Myślę, że spowodowane jest to tym że reszta ciała jest w
                    pozycji pi
                    > onowej,
                    > jakby fotel był chociaż lekko pochylony do tyłu to już byłoby
                    lepiej.
                    > >> a moze po prostu masz takie siedzenia w aucie ze ten fotelik
                    kiepsko
                    > sie do
                    > nich dopasowuje i stad te problemy z opadajaca głową

Może. Ale samochodu nie zmienię dlatego kupimy drugi fotelik.
                    >
                    > >> Sprzedawca mówił, że można włożyć ręcznik między fotel a oparcie
                    sie
                    > dzenia w
                    > samochodzie aby fotelik nie stał całkiem prosto ale nie
                    eksperymentowałabym z
                    > konstrukcją fotelika.
                    > >ale w zaden sposób nie ingerujesz w ten sposob w konstrukcje
                    fotelika prze
                    > cież.

W konstrukcję jako taką nie. Ale przez włożenie ręcznika fotelik
                    straci stabilność i nie będzie przylegał do oparcia. Co innego jak
                    odchyla się oparcie samochodu a fotelik razem z nim. Co innego jak
                    się wkłada coś pomiędzy i robi sztuczne odchylenie.
                    Zresztą, sprzedawca 'radził' tak po cichu i 'ale nie ode mnie to pani
                    usłyszała'.

> > Najlepiej idź do sklepu, posadź dziecko i zobacz jak to wygląda.
                    > to tez za bardzo nie ma sensu, najlepsza jest przymiarka dziecka do
                    fotelika i
                    > fotelika do auta w tym samym czasie.
                    > troche poza tematem ale dla starszej córki mielismy peg perego
                    primo viaggio
                    > 0-13. nie dało się go np zapiąc w fordzie teściów\bo pasy były za
                    krótkie. wiec
                    > takie przymiarki do foteli samochod. ktore sa w sklepie tez nie
                    zdaje egzaminu.

No pewnie, że do samochodu. Nasz Cybex pasuje do siedzenia w
                    samochodziewink a że nasze auto ma siedzenia jakie ma (tzn prawie
                    proste i nie uchylające się), to już inna sprawa.
    • jorin Re: Cybex Solution czy Solution X? 20.12.09, 21:53
      Mamy Solution X.
      Nie skrzypi.
      Nie ma podnozka.
      Nie jest wygodny do spania w porownaniu z fotelikami w ktorych odchyla sie cale
      oparcie (chocby tymi z przedzialu bodaj 13-18 kg z wlasnymi pasami).
      Ale! - ma wysoki wynik testow. I teraz, gdy corka podrosla kilka centymetrow
      jezdzi sie jej zdecydowanie lepiej niz kilka centymetrow wczesniej (ma ok. 110 cm).

Z tego co pamietam to fotelik w tym przedziale wagowym ma przystosowac wzrost
      dziecka do korzystania z pasow samochodowych, ktore sa poki co
      najbezpieczniejsze. Dorosli tez wygladaja przez okno i to pasy maja je chronic
      wink. Dodatkowo Solution X chroni przed zderzeniem bocznym (zabudowa glowy).

Reasumujac - nie wiem czy polecac zdecydowanie, bo nie mam porownania z innymi
      fotelikami. W tej cenie mysle jednak, ze nie znalazlabym czegos innego i kupujac
      jeszcze raz wybralabym ten sam model.
      • patatajowa Re: Cybex Solution czy Solution X? 20.12.09, 22:34
        jorin napisała:

> Nie jest wygodny do spania w porownaniu z fotelikami w ktorych odchyla sie
        cale oparcie (chocby tymi z przedzialu bodaj 13-18 kg z wlasnymi pasami).
        porównując foteliki 15+ z tymi do 18 kg to zaden nie będzie się wydawał
        wygodny.cóz dzieci rosną i na pewno nie śpią tyle w aucie co niemowlaki. i
        pewnie wygoda spania nie jest priorytetem przy projektowaniu fotelika 15+.
    • magda79pn marta2202 20.12.09, 21:54
      napisałam do ciebie na priva.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka