lupa_87 07.04.10, 15:02 Dla 2,5 latka - sandały ze sztywną piętą czy bez (sam pasek na piętę)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tym08 Re: Sandały 07.04.10, 15:30 "Sandały to świetne buty dla maluchów. Muszą jednak mieć usztywniony zapiętek albo trzy paski trzymające stopę." ( www.edziecko.pl/zakupy/1,79392,7650286,Takie_buty.html ) w zeszlym roku corka miala rok z hakiem i chodzila w sandalach na 3 paski (2 z przodu, 1 z tylu) Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamakota1 Re: Sandały 07.04.10, 15:34 Lepiej poszukać takich z zakrytą całą piętką. Lepiej trzymają kostkę i noga nie ucieka na boki... Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Sandały 07.04.10, 20:00 Mój mały latem zeszłego roku miał 2 lata i chodził w takich sandałkach: www.allegro.pl/item982142710_geox_skorzane_sandalki.html Nic się nie działo. Odpowiedz Link Zgłoś
lullanka07 Re: Sandały 07.04.10, 20:43 ja kupilam ze sztywna pieta z Coolclub \mala ma 2,5 roku Odpowiedz Link Zgłoś
lupa_87 Re: Sandały 07.04.10, 21:51 Do tej pory kupowałam sandały ze sztywną piętą, ale teraz właśnie nie wiem - może już nie trzeba. Kupię któreś z tych dwóch par: Ze sztywną piętą www.deichmann.pl/site/pl/catalog.php?brand=8&category=0060157100000551&product=1006957 Bez sztywnej pięty, ale na pasek www.deichmann.pl/site/pl/catalog.php?brand=8&category=0060157100000551&product=898038 Chodzi mi tylko o to, że w takich na pasku to lepsza wentylacja jest, w upały noga tak się nie spoci jak a tych z zakrytą. Napiszcie jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Sandały 08.04.10, 09:59 Ja bym kupiła te drugie,bez sztywnej piety.Wiem,że lepiej ze sztywną piętą ale ja osobiście nie wyobrażam sobie,żebym mogła chodzić w sandałach ze sztywną piętą-wydaje mi się że to niewygodne.Tak poza tym te sandałki "bez piety" są po bokach zabudowane więc raczej pięta nie będzie w bok uciekała. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Sandały 08.04.10, 20:03 Ja tylko zwracam uwagę, ze te pierwsze sandały są do 24 rozmiaru, a te drugie od 25. Więc nie wiem czy masz wybór tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
lupa_87 Re: Sandały 08.04.10, 22:24 "Ja tylko zwracam uwagę, ze te pierwsze sandały są do 24 rozmiaru, a te drugie od 25. Więc nie wiem czy masz wybór tutaj. " Synek z elefanten teraz ma luzy w półbucie nr 24, więc albo kupię te bez sztywnej pięty nr 25 albo poszukam inne. Chyba jednak spróbuję takie z samym paskiem na piętę. Jak będą mu latać, albo będzie wykrzywiał stopę to się po prostu zmieni buty. Odpowiedz Link Zgłoś
sabrina_30 Re: Sandały 08.04.10, 10:01 ja też kupowałam sandały ze sztywną pięta. Odpowiedz Link Zgłoś
ella_2 Re: Sandały 08.04.10, 10:35 Byłam niedawno z synkiem (2,5 lat) u ortopedy. Młody, ale doświadczony lekarz, na moje pytanie o to jakie sandały dziecku kupić - usztywniane czy nie, odpowiedział - "czerwone" Czyli obojętnie jakie. Usztywnianie wg najnowszych badań nie pomaga, a tylko krępuje dziecku stopę. Zresztą logicznie myśląc - skoro w domu dziecko chodzi w skarpetach, czyniąc przerózne wygibnasy, wspinjąc się i jest ok - to po co usztywniać kostkę wychodząc na dwór? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Sandały 08.04.10, 10:59 Jakis czas temu oglądałam program,którymi gośćmi byli znani ortopedzi.Powiedzieli,żeby każda matka sama sobie założyła sandały za kostkę i stwierdziła,czy jej jest wygodnie. Jeśli dziecko nie ma problemów z nóżkami(koślawienie,płaskostopie itp)to może nosić zwykłe sandałki,bez usztywnianej kostki(w zwykłym sandałku nic się nóżce nie stanie,no chyba,że w klapkach). Moja córka niestety koślawi stopy(chodzimy na rehabilitację i mamy wkładkę ortopedyczną-jest super poprawa i myślę,że będzie ok),więc zarówno rehabilitantka jak i ortopeda zalecają na podwórko boso,a w domu usztywnione kapcie z wkładką. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Sandały 08.04.10, 15:26 Tak tylko mi chodziło o buty takie jak pokazałas na 2 zdjęciu,może nie są za kostkę,ale kostka się jeszcze łapie.O takich właśnie butach mówili ortopedzi. Przede wszystkim szukałabym butów skórzanych,dobrej jakości,wygodnych,w miarę miękkich.Nie patrzyłabym na usztywnianą piętkę Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Sandały 08.04.10, 15:07 mama_amelii napisała: > Jakis czas temu oglądałam program,którymi gośćmi byli znani ortopedzi.Powiedzie > li,żeby każda matka sama sobie założyła sandały za kostkę i stwierdziła,czy jej > jest wygodnie. Grunt to czytanie z (nie)zrozumieniem - nikt nie mowi o butach za kostkę, tylko o butach ze sztywnym zapietkiem. usztywniony zapietek masz np. tu: czy tu: buty bez zapietka: Z mojego doświadczenia - dzieciom łatwiej i wygodniej chodzi sie jednak w butach z zapietkiem, w tych bez (szczególnie, jesli podeszwa pod pieta jest za wysoko i nie ma wgłębienia na pietę, a pasek za pietą jest bardzo gietki) - nóżka potrafi latać na boki > Jeśli dziecko nie ma problemów z nóżkami(koślawienie,płaskostopie itp)to może n > osić zwykłe sandałki,bez usztywnianej kostki(w powtarzam, nikt nie pisze o usztywnionej kostce tylko zapiętku. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Sandały 08.04.10, 19:19 agni71 napisała: > Grunt to czytanie z (nie)zrozumieniem - nikt nie mowi o butach za > kostkę, tylko o butach ze sztywnym zapietkiem. No właśnie.Ty piszesz o sztywnym ZAPIĘTKU, a tu jest mowa o usztywnianej piecie,tak jak w drugim buciku przedstawionym przez ciebie.Autorka wątku bierze pod uwagę tych dwoje butków: www.deichmann.pl/site/pl/catalog.php?brand=8&category=0060157100000551&product=1006957 www.deichmann.pl/site/pl/catalog.php?brand=8&category=0060157100000551&product=898038 Jak można zauważyć te drugie sandałki nie posiadają sztywnego ZAPIĘTKA,o którym piszesz.Wg mnie te sandałki są ok,piętka raczej nie ma prawa latać na boki.Dla mnie ze sztywną piętką są po prostu niewygodne i nie wyobrażam sobie ża JA mogłabym w czymś takim chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: Sandały 08.04.10, 12:51 Jesli dziecko ma zdrowe stopy, to sandaly nie musza miec sztywnej piety, wazne, zeby mialy dobrze dopasowana szerokosc i dobrze trzymaly noge. Bez tego nawet sztywna pieta nic nie da Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Sandały 08.04.10, 15:17 moje chodziło w miękkich od 2 rż i nie zauważyłam żadnych tragedii ze stopami, miało mu być wygodnie i było/ butów - sandałów ze sztywnym zapiętkiem nie chciał nosić bo było mu niewygodnie i wcale mu się nie dziwię Tak więc , jeśli dzieciak chód ma prawidłowy to po co mu obuwie "prawie" ortopedyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Sandały 08.04.10, 20:08 Czy możecie polecić jakieś fajne sandały bez zapiętka właśnie, pod kostkę, w rozmiarze 24? Bo od rozmiaru 25, 26 to wybór jest, a poniżej moim zdaniem, kicha, królują sztywne zapiętki, często wysokie, no bo "takie muszą być dla małych dzieci" jak mnie oświeciła ostatnio sprzedawczyni w jednym sklepie, patrząc jak na wyrodną matkę, która chce szkodzić dziecku miękkim wygodnym bucikiem Odpowiedz Link Zgłoś