Dodaj do ulubionych

III p, bez windy, co z wózkiem?

08.03.04, 23:31
W przeciągu miesiąca- dwóch zamieszkamy tymczasowo (ok 1,5 roku) w bloku bez windy na 3 piętrze.
Mój synek właśnie skończył 11 m-cy. Waży 13,2 kg i nie zapowiada się, żeby zaczął dbać o linię wink
Właśnie pozbyliśmy się Chicco tech 6WD... brrr, którego oboje nie znosiliśmy. Jaki wózek kupić? Na pewno musi być szeroki- ze
względu na rozmiary synka, musi być lekki i mieć dobre kółka i amortyzację, bo mamy dość twardego i stającego przed każdą
nierównością chicco. Aha, ale jak sobie radzić?? czy zniosę ciężkiego synka i wózek jednocześnie?
Pozdrawiam
Olimpia
Obserwuj wątek
    • ropusia Re: III p, bez windy, co z wózkiem? 09.03.04, 08:28
      Witam!
      Wózka nie będę doradzać, bo ten który mam do lekkich nie należy...
      Mieszkam na III piętrze, bez windy. Problem mam o tyle rozwiązany, że mamy też
      garaż i to w nim zostawiam wózek, a na górę chodzę tylko z dzieckiem. Sąsiedzi
      korzystają z tzw. wózkowni - małego pomieszczenia na parterze zamykanego na
      klucz lub po prostu zostawiają wózki na dole na klatce - ale nasz blok jest
      kameralny (8 mieszkań w klatce) i z działającym domofonem.
      Pozdrawiam.
    • asior7 Re: III p, bez windy, co z wózkiem? 09.03.04, 08:44
      Kochana, nie nos tego wozka Bron Boze! Ja bylam taka durna, ze nosilam
      wprawdzie z drugiego pietra, ale zaraz po cc i sie doigralam niestetysad
      A teraz mieszkam na 4 pietrze bez windy i tez przeklinam ten wozek, te waskie
      klatki schodowe, na ktorych trudno zostawic wozek nie barykadujac przejsciasad
      POza tym zawsze to strach, ze ukradna. Ja mam wozek juz wiekowy, wiec go
      zostawiam narazie na klatce, mimo wszystko i przypinam do kaloryfera
      zamknieciem do roweru, ale na wiosne przesiadamy sie w nowsza spacerowke, tez
      nie lekka i zamierzam ja trzymac w piwnicy, latwiej zejsc te pare schodkow w
      dol niz na 4 pietro. Piwnica to naprawde dobre rozwiazanie. Oczywiscie zawsze
      moze sie ktos wlamacsad( Ech, co to za dziki krajsad(
      Powodzenia, ale nie nos, bo bedziesz miala problemy zdrowotne,szczegolnie z
      kregoslupem, tym bardziej, ze matka-Polka oprocz dziecka, wozka, miliona
      drobiazgow niezbednych podczas spaceru lubi sobie tez zrobic po drodze zakupy...
      Asia, mama 13mies. Franciszka smile)
    • kopytko1 Re: III p, bez windy, co z wózkiem? 09.03.04, 11:28
      Hej,mój wózek też do lekkich nie należy(18 kg) ale dla maluszka wygodny ...Ja
      również zostawiam we wózkowni,domofon działający a i sąsiedzi w miarę
      spokojni.Na początku nosiłam ze sobą do przydomowej "kapciorni" ale dałam spokój
      bo mój kręgosłup wysiadał.Niedługo chcemy przesiąść się w coś lżejszego i
      mniejszego ale nadal będę trzymać go na dolesmile)
      Pozdrawiam,Ewa

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7914146
    • edorka1 Re: III p, bez windy, co z wózkiem? 09.03.04, 12:42
      Ojej...Znam ten ból. III pietro bez windy, bez wózkowni, bez niczego. Dwoje
      dzieci z roznicą 2 lat - młodsze 3 miesiące. Pierwszy niemowlecy wózek mi po
      prostu ukradli i to z III- go piętra sprzed drzwi - a blok zamykany z
      domofonem!!! Teraz przypinam na parterze do rury. Nie mam wyjscia, znoszenie
      mnie przerasta. Mam też spacerówke Graco - byłam z niej bardzo zadowolona bo
      jest w miare lekka - ale fakt twarda. I tak zresztą jej nie nosiłam, bo koniec
      końcow lepiej niech mi ukradna kolejny wozek niz gdybym miała potem leczyć
      kręgosłup...A na pocieszenie Ci powiem, ze nie istnieje wózek, który dałoby się
      wynosić normalnie na III pietro smile))). A o znoszeniu dziecka w wózku zapomnij,
      bo to groźne też dla dziecka. Może uda Ci sie synka nauczyć chodzic po
      schodach??? Kiedy moja córeczka miala niewiele ponad rok zaszłam w ciaże i nie
      mogłam nosić, więc musiała sie nauczyć po tych schodach sama wchodzić.
      Zajmowało nam to duuuużo czasu ale jaka frajda...
    • anek.anek Re: III p, bez windy, co z wózkiem? 09.03.04, 13:25
      Niestety musisz chyba wybrać albo komfort jazdy (spacerówka z pompowanymi
      kółkami) albo waga (małe parasolki).
      Tak czy inaczej, nie radzę noszenia wózka, to niebezpieczne i dla ciebie i dla
      małego (gdybyś się potknęła i spadła). może kup tańszy wózek i go przypinaj
      gdzieś na dole (tanszy, bo jak ukradną to nie mniejsza szkoda).
      moje koleżanki wózki z pompowanymi kółkami nie wnoszą tylko wciągają tyłem po
      schodach. Niestety to też nie jest dobre rozwiązanie (chociaż proste i jak się
      ma wprawę to nie wymaga wielkiej siły), bo właśnie tydzień temu jednej z nich
      przy "wspaniałym" wózku Chicco podczas tego wciągania urwała się rączka!!!!
      Całe szczęście wózek był dopiero na pierwszym schodku i tylko z niego zjechał.
    • goniab3 Re: III p, bez windy, co z wózkiem? 09.03.04, 13:50
      Na pytanie jaki wózek nie umiem odpowiedzieć, ale jeśli chodzi o wnoszenie
      dziecka i wózka na IIIp to mam już wypracowany pewien system i chętnie się nim
      podzielę otóż: po wjechaniu na klatkę wyciągam dziecko z wózka i wnoszę na
      półpiętro proszę córkę by tam stała i nie ruszała się z miejsca, wracam na
      parter cały czas mając na oku małą biorę wózek wnoszę na półpiętro, idt aż
      dojdę do IIIp. Jest to bardzo mozolne i dość męczące, ale to jedyny sposób jaki
      udało mi się znaleźć po 20m-cach noszenia wózka na IIIp.
    • asior7 Re: III p, bez windy, co z wózkiem? 09.03.04, 14:08
      goniab3- Ty to masz spokojna coreczke, moj Franciszek zdazylby ze cztery razy
      na glowke w dol skoczyc wink
      A tak na powaznie, to balabym sie, ze mi ze schodow spadniesad
    • oli77 Re: III p, bez windy, co z wózkiem? 09.03.04, 15:18
      Początkowo myślałam, że kupię Inglesinę Zippy, którą się składa jedną ręką i w jedną wózek w drugą synka, ale co z tego, kiedy wczoraj zrobiłam próbę i ledwo samego synka wnioslam na nasze 3 piętro rezygnując z windy. Więc chyba jednak Atlantico, które będę zostawiała na dole, przynajmniej jak mi się wydaje lepszy komfort jazdy i chyba szersze i wygodniejsze od Pliko P3 czy Zippy. Po tych wszystkich Waszych radach uświadomiłam sobie, że kręgosłup mam jeden. Właśnie liczę też na to, że mój brzdąc zacznie chodzić ale właśnie - czy wtedy nie lepsza jednak Zippy czy P3 ? O rany, te wózki mi spać nie dają...
      Dziękuję
      Pozdrawiam
      Olimpia
      • mama_pyzuni Re: III p, bez windy, co z wózkiem? 09.03.04, 18:24
        Ja być może znajdę sie w sytuacji, że będę mieszkać na IV piętrze (oczywiście
        również bez windy). W bloku raczej nie ma zbyt wielu maluchów i żadna wózkownia
        nie istnieje. Pozostaje piwnica, ale brr... ciemna i brudna, no i ja panicznie
        boję sie myszy a ubzdurałam sobie, że tam są!
        A wnoszenie wózka i małej - mamy Inglesinę Zippy - polecana jako lekki wózek,
        ale lekki to on jest owszem do składania, ale do noszenia ... Dla mnie jakaś
        nieporęczna (obija sie o nogi) i troszkę przyciężka. Zważona na wadze
        łazienkowej waży 9 kilo.
        Próby noszenia dziecka i wózka naraz nie wypaliły. Po prostu nie dam rady
        przejść więcej niż kilka schodków.
        A że wózek jest nowy i bardzo ładny to na pewno nie będę go zostawiać na dole.
        Na razie bronię sie przed przeprowadzką właśnie tam, rękami i nogami (mamy
        zamieszkać w mieszkaniu teściowej). Wolę drożej ale max. na drugim piętrze.
        • oli77 Re: Do mama-pyzuni 09.03.04, 21:42
          Powiedz, czy Zippy jest dobrze resorowana i jak sobie radzą kółka na nierównościach typu polskie chodniki? I czy ma szerokie siedzisko? Bo jak ostanio byłam w sklepie to tylko rzuciłam na nią okiem a zajęłam się bardziej Atlantico - ze względu na to, że słyszałam, że ma szerokie siedzisko i jest wygodny. Właśnie nie wiem co wybrać, bo autobusami nie jeżdżę, mamy duży bagażnik i dużego i ciężkiego 11 m-cznego synka (a czytałam, że Zippy jest do 15kg).
          Dziękuję
          Pozdrawiam
          Olimpia
          • mama_pyzuni Re: Do mama-pyzuni 10.03.04, 09:47
            Hej Olimpio!
            Nasz wózeczek jest nowy (mamy go dopiero dwa tygodnie), więc nie został jeszcze
            dokładnie przetestowany. Mam natomiast do tej pory takie spostrzeżenia:
            1) prowadzi sie rewelacyjnie, bardzo lekko, skręcać można jedną ręką
            2) trochę kłopotu sprawia podjazd pod wyższy krawężnik (bo trzeba mocno
            nacisnąć na rączki, żeby unieść przednie koła)
            3) jest bardzo wygodna dla dziecka, obszerna, oparcie rozkłada sie
            czterostopniowo
            4) owszem, w ulotce napisano, że jest przeznaczona dla dziecka do 15 kg, już
            kiedyś była o tym dyskusja na forum, podobno importer powiedział, że tyle
            średnio waży trzyletnie dziecko, ale inne mamy korzystły z wózka, nawet, gdy
            dziecko było sporo cięższe. Moja córeczka ma 16 miesięcy, waży ok. 12 kg i w
            wózku ma jeszcze bardzo dużo miejsca.
            5) jeśli chodzi o resory - wcześniej miałm Inglesinę Magnum, ona jest super
            resorowana, ten wózek jest raczej twardy, tzn. do lulania sie nie nadaje
            6) kółka spore (chyba Zippy ma jedne z największych kółek w parasolkach)
            7) składanie - banalnie proste, są dwa uchwyty do noszenia wózka.

W sumie jestem bardzo zadowolona, mamy ładny kolor (SG4) i generalnie firma
            jest dla mnie solidna i niezniszczalna.
            • mama_pyzuni Olimpio, 10.03.04, 09:51
              zajrzyj na stronę www.inglesina.pl
              lub www.baby.com.pl (wybierz katalog spacerówki, a nie Zippy System)
              tam można poczytać o parametrach wózka, jakie ma udogodnienia, pooglądać kolory.
              • oli77 Re: 10.03.04, 11:44
                Dziękuję Ci bardzo za wszystkie szczegóły wózka, dzisiaj jadę na Dźwigową w W-
                wie bo koniecznie muszę coś już kupić (od soboty bez wózka)
                Pozdrawiam
                Olimpia
    • kasiabp Re: III p, bez windy, co z wózkiem? 09.03.04, 19:41
      ja od początku mieszkam na 3 piętrze bez windy + wąskie schody i brak miejsca
      na wózek na parterze- najpierw miałam polski wózek i nie zwoziłam go razem z
      dzieckiem bo się bałam, że nie utrzymam , a od ok. 6 miesiąca mam chicco
      ponne - 5,5 kg, bardzo wąski ale przez pewien czas byłam w stanie znieść go z
      dzieckiem, drugi też kupiliśmy Chicco caddy winter - tym razem parasolka, a
      dziecko - teraz 2-letnie - już się "wytrenowało" w chodzeniu po schodach samo -
      tak chyba najbezpieczniej, mały ma już 15 kg i nie protestuje, nawet chce sam
      chociaż chodzi od 14 m-ca
    • enut Re: III p, bez windy, co z wózkiem? 10.03.04, 13:32
      Ja mieszkam na IV pietrze, tez bez windy. Wozkowni nie ma, w klatce wszyscy
      pala, wiec wozka za chiny nie zostawie na korytarzu, poza tym pewnie by zaraz
      ukradli. Stelaz wozka zawsze zostawialismy w piwnicy, reszte bralismy na gore,
      ale to bylo taaaaak dawno. Moj synek ma teraz 1,5 roczku, od kiedy nauczyl sie
      chodzic, trenowal wchodzenie po schodach i teraz juz wie, ze sam musi wejsc,
      nikt go nie zaniesie (straszna jestem...). Wozka uzywamy jedynie w niedziele do
      kosciola, maly zasypia w drodze powrotnej i niestety wtedy jeszcze wnosimy go
      spiacego w gornej czesci wozka (chociaz maz coraz czesciej sie buntuje, bo
      wnosic 17-18 kilo to nie jest leciutko).
      Oczywiscie wszyscy sasiedzi zaluja malego, ze musi sam wchodzic...
      Pozdrowienia
    • 210369.b Re: III p, bez windy, co z wózkiem? 10.03.04, 17:06

• akcept3 Re: III p, bez windy, co z wózkiem? 11.03.04, 13:10
        Nie ma wózka który można nosić razem z dzieckiem....
        Ja mam na szczęście bardzo grzecznego synka, jak miał 1,5 roku to przestałam go nosić z
        wózkiem i robimy tak: ubieramy się i ja mówię mu, że mama idzie zanieść wózek i mój synek
        czeka w domu (niepłacze) a ja znoszę wózek na parter i lecę po małego. Kiedy wracamy to
        zaprowadzam małego do domu i wracam po wózek- a synek czeka w domu. Teraz sam mi
        przypomina że mam iść po wózek (ma 2 lata)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka