Dodaj do ulubionych

laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki

16.02.11, 13:45
czytałam dużo dobrego o rowerkach biegowych i właśnie stanęłam przed wyborem co kupić córce na wiosnę. starszakowi szukam roweru, ale nie wiem, czy taka raczej drobna 2 latka da sobie rade z rowerkiem. nie chce kupować obu rzeczy, bo nie będzie miała okazji wykorzystać, no i jestem ograniczona finansami.
co radzicie?
Obserwuj wątek
    • donkaczka Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 16.02.11, 13:49
      laufrad
    • sagaa Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 16.02.11, 13:56
      Ja polecam laufrada.

Moja córka zaczęła jeździć na rowerku biegowym mając niespełna 2 lata, na początku tylko z nim chodziła (nie siadała na siodełku). Po około 2 tygodniach śmigała na laufradzie smile, odpychając się nogami i podnosząc nogi do góry w trakcie jazdy.

Mamy Puky LR M i taki rowerek polecam. Moja córka też jest drobna, teraz ma 2,5 roku, waży 12 kg, a zaczynając jazdę na rowerku biegowym miała około 85 cm wzrostu (nie pamiętam dokładnie ile ważyła, około 11 kg). Ani teraz, ani na początku jeżdzenia na laufradzie nie miała żadnego problemu z prowadzeniem, trzymaniem, itp. Z tym, że na początku to "jeżdżenie" nie trwało dłużej niż 15 minut jednorazowo - trzeba się uzbroić w cierpliwość i trenować jazdę niedaleko od domu wink
      • lupa_87 Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 16.02.11, 14:28
        laufrad
    • agulek.3 Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 16.02.11, 14:35
      Właśnie stoję przed takim wyborem i zdecydowalam,że kupimy rowerek biegowy.Mam po starszym trójkołowy z pedałami.
      Jest tu dokładnie napisane jak dobrać rowerek do dziecka:
      www.aktywnysmyk.pl/content/52-dobor-wielkosci-rowerka-biegowego.
      Właśnie zastanawiam się, który rowerek kupić.Puky podobno są świetne.
      Mój maluch jest drobny ma 2,2 lata i 86cm,więc to jest podobno świetny wiek na rozpoczęcie przygody z laufradem. Mój starszy synek,a ma prawie 4 lata niestety nigdy nie miał z takim rowerkiem do czynienia. W wieku 2,5 roku zasiadł na lak magic (to trzykołowiec ale z łańcuchem i też świetnie sobie radził) więc teraz młodszy spróbuje obu rowerków i zobaczymy,który czy z pedałkami czy biegowy lepiej się sprawdzi.
      A jakie rowerki polecacie poza PUKY i dlaczego?
      Pozdrawiam
      • samanta25 Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 16.02.11, 15:16
        stoję przed podobnym dylematem i najchętniej kupiłabym taki rowerek
        www.balancebikescanada.ca/products/Hobby-2-in-1-Bike.html
        Czy ktoś widział coś podobnego na allegro albo w sklepie w PL??? Fajna sprawa bo pedały odkręcane i potem może służyć jako rowerek
        • agulek.3 Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 16.02.11, 15:26
          Z tego co czytałam to ważne jest,żeby taki rowerek był lekki, zwłaszcza na początku i dla dwulatka,bo z cięższym sobie poprostu nie poradzi i z jazdy nic nie wyjdzie.
        • mohag Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 16.02.11, 18:40
          Kiedyś widziałam podobny rowerek na allegro (nawet jakiejś znanej firmy, ale niestety nie pamiętam jakiej). Jego wadą jest waga. Waży tyle co duże rowerki biegowe, a od niektórych więcej. Jako pierwszy rowerek nie polecam, bo dla małego dziecka 2-2,5 kg to bardzo dużo.
    • antwa Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 16.02.11, 15:24
      zdecydowanie laufrad,
      moja córka dostała na 2 u rodziny puky LR M i był to strzał w 10.
      Bardzo szybko nauczyła się na tym jeździć.
      Teraz córka ma 2,5 roku, na laufradzie śmiga, że aż miło popatrzeć a na rowerku (ma najmniejszego gianta po starszej siostrze) nawet nie sięga dobrze do pedałówsad
    • mohag Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 16.02.11, 18:46
      Tylko laufrad. Chyba, że ma się poruszać wolno smile Polecam oczywiście Puky, my mieliśmy najmniejszy, a teraz czaimy się na ten największy. Mój drobny czterolatek odmawia jazdy na wszystkim co ma pedały. A na boczne kółka to ja się na zgadzam smile
      • teane Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 17.02.11, 11:00
        dzięki, zdecydowałam się na laufrada. jest tego sporo, na pewno coś wybiorę.
        • bo76 Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 17.02.11, 17:20
          Laufrad!
          Nasz dostał właśnie Pukyego LR M i zaraz załapał, o co chodzi. Po tygodniu zasuwa na okrągło po całym mieszkaniu (mam 110metrówwink ), umie już balansować ciałem, rozpędza się. Jest drobniutki (koło85cm) i jest to jedyny laufrad, który jest akurat na jego wzrost i nie jest dla niego za ciężki (spokojnie go podnosi z podłogi i sam wsiada). Potwierdzam też to, co przeczytałam , wybierając go: ma obniżoną ramę, co zdecydowanie upraszcza wsiadanie i zsiadanie.
        • aska_pater Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 18.02.11, 19:43
          Ja mam first bike i mój 4 letni syn jest nim zachwycony już od około 1,5 roku. Najlepsze jest to, że po rowerku nie widać, że jest tak długo uzywany smile a dla mojego młodego to standard, że nowa rzecz za 2 dni wygląda jak by miała 2 lata i 10 właścicieli smile
    • samanta25 Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 17.02.11, 23:46
      Dziewczyny a może któraś z Was ma do sprzedania laufrada np. puky?? Proszę o kontakt na arbea@op.pl
      • teane Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 18.02.11, 11:31
        patrzyłam na ceny, puky drogi, nie ma używanych praktycznie. z tych tańszych coś polecicie? tak ok 150 zł?
        • samanta25 Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 18.02.11, 11:39
          Mam ten sam "problem" ograniczenie finansami, znalazłam coś takiego na allegro
          allegro.pl/rowerek-biegowy-pompowane-kola-jezdzik-fv-i1452412040.html
          • teane Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 18.02.11, 12:14
            ooo, wygada podobnie smile fajny jest i cena ok. tylko trochę szaro- bury, dobrze ze jest jeszcze czas do wiosny i można jeszcze coś poszukać. jak coś jeszcze fajnego znajdziesz, to daj linka.
            • teane a drewniany? 18.02.11, 12:16
              ma ktoś taki? na allegro jest ich dużo. nadają się dla takiego malucha?
            • samanta25 Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 18.02.11, 12:25
              Zapomniałam że Ty szukasz dla córeczki, ja dla synka wink
              Znalazłam jeszcze coś takiego allegro.pl/biegowy-cruiser-laufrad-niemiecki-pomp-kola-hit-i1449317077.html

O drewnianych czytałam że niektóre się "łamią"
              • teane Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 18.02.11, 12:49
                ten super jest! dzięki. oglądałam przed chwilą też na allegro i jakoś do przegapiłam smile
              • mohag Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 18.02.11, 13:53
                Zalinkowany rowerek jest zdecydowanie większy od najmniejszego puky. Wydaje mi się, że 2,5 latka nie da rady. Puky ma niżej siodełko, jest krótszy, ma mniejsze koła i jest dużo lżejszy. Trzeba porównywać wymiary.

Jeśli chodzi o drewniany to ja na początku kupiłam taki i niestety musiałam sprzedać, bo synek nie chciał na niego wsiadać. Wizualnie i technicznie wydawał się ok. Był jednak za duży i ciężko było nim manewrować. Znalazłam małego puky, kupiłam a synek wsiadł i pojechał...

Jeśli szukacie dla drobnego dziecka to polecam coś najmniejszego i najlżejszego, bo inaczej maluch się zniechęci. Wiem, że na allegro były kiedyś małe drewniane laufrady.
                • samanta25 Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 18.02.11, 14:08
                  rzeczywiście puky jest super, tylko cena trochę odstrasza a używek jest bardzo mało brrr
                  • meggii791 Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 18.02.11, 19:21
                    laufrad polecam
                    posiadamy ten-jest z drewna
                    cgi.ebay.de/Lauflernrad-Moped-Holz-Laufrad-Holzlaufrad-/160521945726?pt=DE_Allesf%C3%BCrsKind_Spielzeug_Kinderfahrzeuge&hash=item255fda827e
                    kupilismy synkowi przed rokiem
                    u babci ma normalny mally rowerek z bocznymi kolkami-narazie sobie z nim nie radzi
                    #polecam puky sa super takze ale drogie
                    • karinaxy80 Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 22.02.11, 11:52
                      właśnie znalazłam ten wątek a niedawno sama założyłam podobny...wiekszość poleca rowerek biegowy zamiast 4-kołowca 12 cal. Mi bardzo się podoba również Puky ze względu na niską ramę...Moja córcia ma teraz dokładnie 2latka i 4 miesiące i jestem na etapie szukania czegoś na wiosnęsmile)) Puky jest drogi, ale czasem lepiej zapłacić więcej i nie żałować...z podróbkami róznie bywa...
                      • krasulas Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 22.02.11, 12:01
                        przede wszystkim można go dalej odsprzedać i zawsze jakiś % inwestycji zwróci się
                        my też Puky'iego mamy - syna ma 2 lata z miesięcznym haczykiem
                        jeszcze nie kuma o co w nim chodzi ... "boja sie"
                        co do kosztów... u nas był to urodzinowy prezent składkowy - 3 osoby
      • bladyroz Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 22.02.11, 13:19
        a skąd jesteś? My niestety musimy sprzedać rowerek puky - córka z niego wyrosła. Ale trochę przeraża mnie kwestia wysyłki - my kupiliśmy skręcony w sklepie w Berlinie. Mam do niego nieużywaną chorągiewkę i kask, więc paczka byłaby duża i nie wiem jak droga? Mamy z kolekcji lillifee, kosztował 100 euro
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/rb/si/tuzj/pfJeoYbB5iLw4F1VnB.jpg
        • bladyroz wpis powyżej do samanta25 22.02.11, 13:21
          coś namieszałam i wpis wyszedł na dole
          • samanta25 Re: wpis powyżej do samanta25 22.02.11, 16:25
            Dziękuję za info, w końcu zdecydowałam się kupić nowego Puky. Znalazłam oferty sprzedaży ale wszystkie w kolorze różowym a ja mam Synka wink
            • dorga1 Re: wpis powyżej do samanta25 22.02.11, 17:03
              My mamy magica i ten rowerek jest rewelacyjny. Dwoje moich starszych dzieci zaczynało od niego, a teraz najmłodsza 22m-ce też już jeździ. Jednak zastanawiam się nad laufradem dla najmłodszej na urodziny. Starszemu po prostu odkręciliśmy pedały w giancie i tak jeździł, ale był starszy. A córeczka jest drobna, ma 87cm i waży 10kg. Tak więc rowerek musi być lekki.
              No i oczywiście wolałabym jakiś tańszy, bo nie wiem czy będzie chciała na nim jeździć, jak już jeździ na magicu. Nie wiem też czy załapiemy się na następny sezon z tym laufradem, który kupimy teraz dla niej.
              Myślałam nad takim, jest stosunkowo lekki i tani.
              www.tuptupbikes.eu/produkty/tuptup-red/
              Puky jest fajny, ale cena jak dla mnie trochę za wysoka.
          • maja285 do bladyroz 22.02.11, 18:22
            witaj, byłabym zainteresowana kupnem rowerka od Ciebie, za ile chcielibyście go sprzedać?
    • kasik_80 Re: laufrad, czy rowerek dla 2,5 latki 23.02.11, 09:16
      Nie chcę zakładać nowego wątku. A co kupić 2,5-3 latce, która w ubiegłym roku jeździła całkiem dobrze na laufradzie (niestety wyrosła). Dalej laufrad - tylko większy, czy już rowerek.
      A jeśli rowerek to jaki proponujecie.
      Córcia jest dość wysoka, ma około 98 cm i ma dość długie nogi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka