Dodaj do ulubionych

Rowerek biegowy laufrad - 2,5 roku, jaki?

29.03.11, 20:42
Na 3 kołowca już się zdecydowałam- Lac Magic, teraz chcę kupić jeszcze biegowy rowerek dla córeczki. Czytałam, że polecacie model Puky, czy tylko ten jest najlepszy?
Może ktoś ma inny równie dobry-lekki smile
Jeśli puky to jaki model dla małej 91cm i 13,5 kg ?
Obserwuj wątek
    • kate.2 Re: Rowerek biegowy laufrad - 2,5 roku, jaki? 29.03.11, 20:49
      Gdzie można kupić rowerek puky, jeśli już się na niego zdecyduję, interesuje mnie czerwony a takich na allegro w cnie do 300zł nie ma?
      • krasulas Re: Rowerek biegowy laufrad - 2,5 roku, jaki? 29.03.11, 22:42
        mój styczniowy syn latem będzie 2,5roczniakiem
        nie jest gabarytowo spory
        mamy najmniejszego Puky'iego
        ale! Młody boi się go
        wywraca się z nim - tzn. sam pojazd leci, bo jednak za ciężki!
        również planuję zakup rowerka, bo jednak...
        a z laufradem jeszcze nieco poczekamy - narazie próbujemy w domu, ale...
        pojazd kupowałam na all...
        • paniwaz Re: Rowerek biegowy laufrad - 2,5 roku, jaki? 30.03.11, 00:22
          Mój dwulatek zaczął śmigać na laufradzie w drugim dniu nauki. Kupiłam najlżejszy z możliwych z aluminiową ramą i pompowanymi, gumowymi kołami, w klasycznej formie - Ratz Fratz Hudora.To był najlepszy zakup ze wszystkich, jakie dokonałam dla synka! Pai Wąż
    • blaszany_dzwoneczek Re: Rowerek biegowy laufrad - 2,5 roku, jaki? 30.03.11, 03:02
      Wzrost i waga dziecka nie ma znaczenia przy wyborze rowerku. Kluczowa jest długość nóżki od podłogi do kroku, mierzona w bucikach. Stawiasz dziecko w lekkim rozkroku plecami do ściany, między nogi wkładasz ksiażkę grzbietem do góry i mierzysz odl. od podłogi do grzbietu książki. I potem patrzysz tylko na rowerki, które mają najniższe położenie siodełka ciut tylko niższe (1-2 cm) niż zmierzona odległość (wtedy rowerek na dłużej starczy - na dwa sezony). Moja córka w zeszłym roku mając 2,5 roku wzrostu miała 88cm, wydawała mi się malutka, a nogi okazały się długie, więc dobry okazał się rowerek wcale nie taki z tych najmniejszych. Miała nogę długości 36-37cm, dostała rowerek od 35 cm i na takim najniższym położeniu początkowo jeździła. Teraz po roku siodełko ma ustawione na wys 41 cm, przy max 45 cm.
    • gosiaw29 Re: Rowerek biegowy laufrad - 2,5 roku, jaki? 30.03.11, 07:41
      moje drobne i małe dziecko ponad 2 latek nauczył się jeździć w domu na laufradzie po 2 godzinach, po 2 dniach jeździ na dworze bez pomocy. mamy rowerek puky najmniejszy kupiony w sklepie aktywny smyk za mniej niż 300zł, on line. synek ma 88cm wzrostu i nóżkę 33 cm, siodełko jest nieco za nisko i muszę od razu podnieść, jednak celowo wzięłam ten rowerek bo jest łatwy w obsłudze, łatwo na niego wsiąść, nie ma ramy, jest lekki. przy nóżce 30-33 dobry będzie puky lr m, przy nodze powyżej 33cm możesz rozważać najmniejszego kettlera.
    • leneczkaz Re: Rowerek biegowy laufrad - 2,5 roku, jaki? 30.03.11, 08:04
      My się zastanawiamy pomiędzy www.aktywnysmyk.pl/rowerki-biegowe/187-rowerek-biegowy-firstbike-street-zielony.html leciusieńki i nadaje się na różne tereny + ma nartę na zimę smile, a
      www.aktywnysmyk.pl/70-rowerki-biegowe-strider ma dużą rozbieżność wzrostową, więc mogłabym go szybciej przekazać drugiemu dziecku.
      • annaparzonka Re: Rowerek biegowy laufrad - 2,5 roku, jaki? 30.03.11, 08:48
        ja kupilam dla 2 latka puky ten najmniejszy i jestem mega zadowolona, rowerek jest leciutki i syn sam sobie swietnie daje z nim rade, wlasciwie od samego poczatku nie potrzebowal pomocy, teraz uzywa go w domu i na dworze i wyjscie bez rowerka konczy sie placze.... najwazniejsza jest dlugosc nozki, najlepiej pojsc do sklepu i poprzemierzac do dziecka wtedy najlepiej stwierdzic czy jest o.k czy nie.
        • capricorn79 Re: Rowerek biegowy laufrad - 2,5 roku, jaki? 01.04.11, 23:11
          A ja kupiłam a Aldi za 99zł, może jeszcze są. podobno miał być tragicznej jakości i w ogóle do niczego, natomiast jest bardzo wytrzymały, i solidnie, estetycznie wykonany. Czarno niebieski bardzo fajny.
          Da drobnych dzieci bedzie za duży na początek. Mój synek z tych większych, śmiga jak szalony.
    • aniutka80_pl Re: Rowerek biegowy laufrad - 2,5 roku, jaki? 17.04.11, 23:04
      POLECAM DLA MALUCHA 2-3 letniego najprostszy drewniany rowerek.

My wybraliśmy dokładnie taki dla naszej córeczki:
      img20.allegroimg.pl/photos/400x300/15/61/91/14/1561911409
      Kiedy kupowaliśmy laufrada córeczka miała 1 rok i 10 miesięcy.
      Przy wyborze kierowaliśmy się
      1. wysokością siodełka (oczywiście ten w przedziale od 31 do 39)
      2. wagą (2,9 kg)

Po roku użytkowania stwierdzam, że te kryteria były najistotniejsze
      (dla tego wieku dzieciaczka)

Córeczka zainteresowała się rowerkiem po skończeniu 2-go roku życia.
      Kiedy miała 2 lata i 4 miesiące zjeżdżała już z małych górek z podniesionymi do góry nóżkami (czyli trzymała równowagę wink
      Wiadomo im dłużej tym lepiej i pewniej.
      Fakt jest taki że laufrad towarzyszył nam prawie podczas każdego spaceru.

... a dzisiaj wybraliśmy się pierwszy raz na spacer na rowerze dwukołowym z pedałami,
      i córeczka śmiga na nim sama (oczywiście jeszcze z asekuracją i jest problem wjeżdżać pod górkę, wydaje mi się że robi to waga rowerka bo rowerek waży 7 kg, najlżejszy jaki znalazłam to puky 6 kg. ale cena chyba nie jest warta tego jednego kg.)
      Dodam, że córeczka ma teraz 3 lata i 3 miesiące smile

Wstępnie chcieliśmy kupić kolejnego laufrada,
      zdecydowaliśmy się nawet na model hudora ratz-fratz,
      który jest cięższy od drewnianego zaledwie o niecałe 2 kg.,
      a jednocześnie chyba najlżejszy z grupy metalowych z hamulcem na pompowanych oponach.
      Córeczka radziła sobie na nim oczywiście,
      jednak moim zdaniem rowerek nieporównywalnie cięższy
      (odradzam dla młodszych dzieciaczków metalowe, potem nie ma już chyba wyboru bo w drewnianych siodełka są niższe, chyba że przerobi się je we własnym zakresie wink

Jednak przy wyborze kolejnego laufrada zwróciłabym uwagę na:
      1. wagę (oczywiście)
      2. pompowane opony (bo dają lepszą przyczepność)
      3. hamulec (bo wprawiony dzieciaczek osiąga coraz to większą prędkość)

Pozdrawiam
    • kropkaa Re: Rowerek biegowy laufrad - 2,5 roku, jaki? 18.04.11, 10:51
      Kupiłam drewniany, lekki, pompowane koła (szerokie). Nie miał bajerów w stylu hamulec (2-3 letniego dziecka i tak na górkę nie puszczę, by jechało 100 km/h) czy podkładka na nóżki. Sprawdził się super, a jak zaczął być za mały (raczej wysokie dziecko), dziadek dorobił wyższe trzymanie do siodełka.
      Kupiłam sugerując się wypowiedziami dziewczyn z forum i był to dobry wybórsmile
      • clakier Re: Rowerek biegowy laufrad - 2,5 roku, jaki? 18.04.11, 11:10
        my tez mamy drewniany - leciutki
        juz wyrasta z niego synek - 2 sezony przejeździł
        i az żałuję (teraz ma 3,5 roku na rowerku jeździł od około 2o miesiąca)
        taki mamy
        www.borowkasklep.pl/ROWER_BIEGOWY-107.html
        • megimach Re: Rowerek biegowy laufrad - 2,5 roku, jaki? 18.04.11, 15:00
          hej czytalam post dot rowerka, boje sie wydawac duzo kasy a akurat mój nie bedzie chciał jezdzic, dlatego szukam czegoś taniego. Może bedziesz sprzedawała ten swój? aaa i mój jest duży ma 3 l. nada sie?
          • clakier Re: Rowerek biegowy laufrad - 2,5 roku, jaki? 18.04.11, 16:05
            to do mnie ten post?
            tak, będę sprzedawała jak kupię młodemu zwykły smile
            wiec pewnie w okolicach dnia dziecka

a twój synek ile ma wzrostu?
            bo jak któras z dziewczyn napisała rozmiar rowerka od długości nóżek zależy
      • kropkaa Re: Rowerek biegowy laufrad - 2,5 roku, jaki? 18.04.11, 11:51
        https://www.bumzabawki.pl/environment/cache/images/400_0_productGfx_b1af71824a21d2e32a17798cf1fbc916.jpg
        A my may coś takiego, ale to jest nowszy model, ny mamy poprzednika, koła bez drewnianych części. Tu siodełko jest chyba lepsze (my daliśmy nową, grubszą gąbkę, bo było właściwie drewno pokryte materiałem), różu nie mamy, części czarne.
        • kropkaa Re: Rowerek biegowy laufrad - 2,5 roku, jaki? 18.04.11, 11:53
          Jeszcze są takie w wersji czerwonej i niebieskiej (mamy takie koła jak w tym):
          https://www.bumzabawki.pl/userdata/gfx/ebe05aa283b3084687a2b81c1a2a3240.jpg
    • kasia12_2 Re: Rowerek biegowy laufrad - 2,5 roku, jaki? 18.04.11, 19:46
      My mamy laufrada Puky średniego. Córeczka zaczęła na nim jeździć rok temu (miała 2,5 roku). Nauczyła się jeździć błyskawicznie i bardzo lubi to robić.
      Nie wiem, czy waga roweru dla dziecka ma znaczenie, dla rodzica owszem, jak musi ponieść rower. Do noszenia jest dosyć ciężki i nieporęczny, ale najważniejsze, że jeździ się na nim dobrze. Jest stabilny, można dowolnie regulować wysokość siodełka - w przeciwieństwie do drewnianych, które zazwyczaj mają tylko trzy pozycje ustawienia siodełka.
      • magda-lenka78 Re: Rowerek biegowy laufrad - 2,5 roku, jaki? 19.04.11, 23:26
        A jak te drewniane rowerki sprawdzają się w użytkowaniu po jakimś czasie? chodzi mi o wytrzymałość tej drewnianej sklejki na wilgoć, wodę itd.?
        Pytam bo jakoś używanych na allegro nie widuję a zastanawialiśmy się nad drewnianym tylko dziecko nasze lubi jeździć przez kałuże więc nie dostał drewniaczka choc bardzo mi sie podobają.
        • clakier Re: Rowerek biegowy laufrad - 2,5 roku, jaki? 20.04.11, 07:27
          mój po kałużach jeździ smile a potem rowerek do wanny wrzucam i myję smile
          i po prawie 2 latach nic mu nie jest
          • ireland1 Re: Rowerek biegowy laufrad - 2,5 roku, jaki? 20.04.11, 09:11
            Śliczne są te drewniane szczególnie ten ostatni czerwony... I cena jest super porównując do laufrada. Zaczęłam szukać dla prawie 2letniej córci, a może ma któraś na sprzedaż?
            • ireland1 Re: Rowerek biegowy laufrad - 2,5 roku, jaki? 20.04.11, 09:16
              A ten jak oceniacie?
              https://lh5.googleusercontent.com/_mGkvn8vBM98/Ta6H_a3lwrI/AAAAAAAACy4/I9--kM6PTJA/rowerek_biegowy_blue%2520%281%29%5B1%5D.jpg
            • kropkaa Re: Rowerek biegowy laufrad - 2,5 roku, jaki? 20.04.11, 09:49
              Użytkowanie raczej jakoś szczególnie nie niszczy, może bardziej sposób przechowywania - u nas laufrad spędza czas na balkonie - niby przed słońcem przykrywamy, ale jak jest deszcz i wiatr to czasem zmoknie. Stan moim zdaniem normalny jak na użytkowanie przez dziecko.
              Ponieważ będzie jeździć drugie nigdy nie myślałam o sprzedaży i pod tym kątem nie zabraniam szaleństw, bo się zniszczy. Nie pamiętam już ile płaciłam za rowerek, powiedzmy, że 160 zł (z przesyłką), zważywszy, że będzie zniszczony, stary model (te, które wkleiłam, są znacznie nowsze) to ile bym mogła odzyskać? Dla 50 zł za dwa lata i wstydu, że sprzedaję stare i zużyte nie jest warte upominanie dziecka non stop: uważaj, bo zniszczysz.
              Chciałam jeszcze napisać, że bardzo ważna jest waga laufrada. Po to, aby dziecko samo sobie podniosło, gdy rowerek leży, bo dzieć zainteresował się kamykami i pojazd chwilowo zostawił oraz dla rodzica - bo często gęsto po 5 min. mały rowerzysta stwierdza, że się rozmyślił i rodzic musi pojazd maluchowi chwilę ponieść.
              Myślę, że warto kupić od kogoś, kogo dziecko laufrada nie pokochało, po kilku sezonach intensywnego użytkowania każdy rowerek jest zniszczony - opony w każdym się ścierają, plasik pęka, farba odpada, drewno ciemnieje, cudów nie ma.
              • kasia12_2 Re: Rowerek biegowy laufrad - 2,5 roku, jaki? 22.04.11, 21:52
                Nie zgadzam się, że waga jest taka ważna dla dziecka. Puky nie należy do najlżejszych rowerów,ale mała świetnie sobie z nim radzi: podnosi, wprowadza po schodach itp. To mi przeszkadza, kiedy muszę go nieść, bo jej się nagle znudzi, owszem. Puky po roku intensywnego użytkowania wygląda jak nowy, może z wyjątkiem otarć na plastikowych rączkach, i tyle.
    • gioseppe a regulacja wysokosci kierownicy? 18.05.11, 23:50
      istotna czy raczej nie?
      • blaszany_dzwoneczek Re: a regulacja wysokosci kierownicy? 19.05.11, 06:16
        Mojej córce od zeszłego sezony podniosłam siodełko o jakieś 7-8 cm, kierownicy nie ruszałam, choć jest możliwość regulacji, ale jakoś zupełnie nie widzę potrzeby.
        • krasulas Re: a regulacja wysokosci kierownicy? 19.05.11, 07:48
          to ja szybciutko wtrącę...
          u nas Puky leżał m-c w aucie, bo syn się poprostu go bał
          auto BobbyCar było najwierniejszym kompanem wyjść (w domu laufrad stał)
          i nagle... 2 dni temu poszliśmy na plac zabaw wyściełany miękkim/bezpiecznym podłożem
          załapał w 2 minuty i już śmiga - uffff
          obawiałam się już, że 250zł wywalone w błoto
          dodam, że już podnosimy siodełko
          sąsiad mający drewnianą wersję nie radzi sobie... a na naszym tak
    • kate.2 Re: rowerek drewniany 23.05.11, 22:31
      Hej, my nabyliśmy taki jak ma kropkaa - czerwony tup tup za 200zł. Uważam, że jest piękny, lekki i wygodny. Mała ma go od 3 dni i na razie raczej go ogląda ale mam nadzieję, że niedługo zacznie jeździć.
      Mamy też 3-kołowca Magik różowy też fajny (od producenta - polecany na tym forum).
      • bo76 Puky 23.05.11, 23:01
        Ja dodam, iż jeśli ma się naprawdę drobne dziecko, kóre w innych nie dosięga stopą podłoża, to na pewno spasuje mu najmniejszy puky.
        Mój syn jest naprawdę drobniutki, niski i chudzina, a na Pukim zasuwa tak, że wywołuje zachwyt w przechodniachwink
        Próbował większych modeli i nawet jeśli w miarę dosięgał stopą, były mu po prostu niewygodne (jednak obniżona rana Pukyiego świetnie spełnia swoją rolę). Swobodnie zsiada, wsiada, nogi kładzie na "podnóżku", sam go podnosi - dla nas jeden z bardziej trafionych zakupów. W przyszłym roku pewnie będę szukała rowerka Puky, żeby od razu na dwa kółka przejść.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka