Dodaj do ulubionych

Przybory szkolne - jakość

19.04.11, 19:00
Jestm mamą chłopca, który od września będzie pierwszakiem. I powoli zaczynam się rozglądać za wyprawką, coby koszty się rozłożyły w czasie. i tu moje pytanie. Jakiej marki przybory typu kredki, ołówki, długopisy są wg Was najlepsze. Załóżmy, że cena nie gra roli, chodzi o jakość. Proszę o kilka nazw firm. Oczywiście synek ma jakieś przybory, bo jest w zerówce, ale ciekawa jestem Waszych opinii. Dziękuję
Obserwuj wątek
    • iwek33 Re: Przybory szkolne - jakość 19.04.11, 19:26
      Bardzo rzadko się zdarza, że pozwala się pisać pierwszakom długopisami, raczej na początku ołówkiem, potem piórem.
      Pióro polecam Pelikan Griffix, dobrze się je trzyma, a stalówka jest do połowy zabudowana, więc nie łatwo ją wygiąć, czy złamać.
      allegro.pl/pioro-wieczne-griffix-pelikan-do-nauki-pisania-i1556133986.html
      Bloki rysunkowe i techniczne polecam kupować w dobrym sklepie papierniczym, a nie marketach. Te marketowe bardzo cieniutkie kartki mają, techniczny blok ma ciensze kartki niż rysunkowy z papierniczego.
      Kredki- moi chłopcy używają Lyra i Faber Castell, te pierwsze dość tanie, a kolory są nasycone, miękko rysują. Te drugie też świetne, ale droższe.
      No i porządny tornister, czy plecak- ważne, żeby miał dobrze usztywnione plecy i był dopasowany do pleców dziecka: krzywizny kręgosłupa muszą dobrze pasować do usztywnionej gąbki i wypukłości tornistra. Nie może torba na pupie się opierać.
      O plecakach i tornistrach było tu na forum tyle wątków, że polecam wpisać słowo w wyszukiwarkę i masz lekturę na kilka dni.
      • agni71 Re: Przybory szkolne - jakość 19.04.11, 19:46
        Kredki polecam Crayola wykrecane - sa najwygodniejsze, nie trzeba sie martwic temperowaniem. Ołówkowe sa do kupienia choćby w Smyku, ale świecowych chyba w Polsce niestety nie ma...
        • gosjana Re: Przybory szkolne - jakość 19.04.11, 23:28
          z moich i mojego ośmiolatka doświadczeń polecamy takie przybory:

ołówki - Faber-Castel, trójkątne,
          pióro kulkowe Pelikan Griffix
          temperówka Faber Castel
          gumka do ścierania Faber castel - jest wygodna, dobrze ściera, nie rozmazuje
          plastelina Astra, herlitz
          Pastele - Koh-i -noor
          kredki mamy Bic,
          piórnik Euromic

przy zakupie zeszytów do j,polskiego zwróć uwagę na liniaturę, polecam zeszyty Herlitz, które mają kolorową liniaturę, o wiele łatwiej się pisze w takich zeszytach niż z liniaturą w jednym kolorze

• klara_0204 Re: Przybory szkolne - jakość 20.04.11, 07:26
            A ja polecam poczekać do września (najwyżej odkładać na ten cel co miesiąc jakaś kwotę).
            Często szkoła przygotowuje listę potrzebnych rzeczy wraz z komentarzami (np. czy liniatura ma być kolorowa, czy nie). Co więcej, na przykąłd u nas, rodzice nie kupują kredek, farb, plastelin, krepin itp, ale zrzucają sie i kupuje się to wspólnie (wtedy każdy ma to co potrzeba i odpada problem, że ktoś przyniósł coś a drugi zapomniał).
    • azyli Re: Przybory szkolne - jakość 21.04.11, 12:38
      Z naszego doświadczenia wynika, ze dobre kredki, ołówki, gumka i temperówka to najwazniejsze przybory dla 1 klasisty i nie warto tu oszczedzać.

U nas sprawdziły sie ołówki trójkątne/ grube/ z profilowanym uchwytem Stabilo Easy graph i Faber-Castell Jumbo Grip oraz później cienkie zielone Bic Evolution

Kredki - muszą miekko malować - 1-klasista przez pierwsze 2 miesiące głównie koloruje i rysuje. Ja polecam grube kredki BIC (trójkątne), Lira, Koh - i -noor (choc te nie bardzo sprawdzają sie do kolorowania w cwiczeniach, gdyz odbijają sie na 2 stronie podczas pisania), poczciwe bambino.

Z doswiadczenia wiem , ze bardzo przydaje sie kredka beżowa (do twarzy), pozadana jest tez rózowa i szara. Bambino dodaje czasem złotą lub srebrną, które tez są atrakcyjne dla dziciaków.

Gumki, Pelikan, Maped, Faber-Castel itp..., podobnie temperówki (tu warto miec zapas, bo dosc czesto sie gubią).

Z wyprawką typu zeszyty, bloki, papiery itp proponuję zaczekać - każda szkoła podaje dokładne instrukcje, jakich przyborów oczekuje - czesto padaje takze marki. U nas takim wymogiem były kredki ołówkowe bambino np.
    • kina1 Re: Przybory szkolne - jakość 28.04.11, 21:29
      Dzięki za odzew. W takim razie mam jeszcze pytanko, z jakimi kosztami muszę się liczyć? Tornister ok. 200, książki 200, przybory typu kredki, ołówki, bloki itp. to chyba w 100 się zmieszczę. Czyli ok. 500. Czy o czymś nie wspomnialam? Aha, kapcie, strój na w-f. Coś jeszcze? Dzięki
      • zuzanka79 Re: Przybory szkolne - jakość 28.04.11, 22:26
        Przekopiuję ci z mojego wpisu na innym forum w dniu 22 lipca 2010 roku wink

Nawet nie wiedziałam, że to tak szarpie po kieszeni, aż zaczęłam
        sumować.
        Książki ( Nowa Szkoła) - 176 zł
        Książki angielski - 62 zł
        Książki niemiecki - 46 zł
        Książka do religii - 14 zł
        Tornister i piórnik -202 zł
        Artykuły plastyczne i piśmiennicze ( samo pióro 36 zł uncertain) ok.220 zł
        Strój na WF - (biała koszulka i czarne spodenki)- 45 zł
        Zmienne - 20 zł

Wychodzi 785 zł.

Do tego dałam się naciągnąć dzieciowi na śniadaniówkę i bidon z
        Bakuganami - zestaw 30 zł. No i tyta za 5 zł big_grin

Kurcze a ile pampersów byłoby za 800 zł? Zaraz sobie policzę.
        Tych, które ja kupuję ... 1600, licząc średnio 6-7 dziennie
        wystarczyłoby na ponad 250 dni big_grin

No więc to tyle na początek bo potem jeszcze ubezpieczenie, rada rodziców, składka klasowa i cała masa innych które są, ale się o nich albo nie pamięta albo nie chce pamiętać tongue_out
        • leigh4 Re: Przybory szkolne - jakość 28.04.11, 23:10
          Z kosztami wyprawki jest róznie-zależy jaka ilością gotówki dysponujesz. Tak jak dziewczyny pisały: z zakupem zeszytów, bloków najlepiej poczekac do rozpoczęcia roku szkolnego. Teraz maluchy początkwo w ogóle nie korzystają z zeszytów, potem wybór - czy ma być kolorowe linijki czy nie - to już kwestia pani. U nas akurat był prikaz, że maja być zwykłe, nie kolorowe linijki.
          Warto kupić dobre kredki i ołówki. Trójkątne, miękkie. Za idealne uważam grube Lyra orazstabilo easygo, chcoaiż są koszmarnie drogi, potem ohr kor, grube trójkątne(cena niestety niewiele niższa od stabili) i herlitz gróe trójkątne. Bic-u nas porażka. Najważniejsze, żeby ołówki i kredki były trójkątne i miękkie, to przydaje sie zwłaszcza na początku, gdy dziecko zacyna pisać, żeby wyrobić prawidłowy chwyt.Potem już wszystko jedno. U nas bardzo sprawdził sie automatyczny ołówek stabilo dla leworęcznych.
          Do chwili obecnej dzieciaki nie używają w ogóle flamastrów, więc ten zakup na razie możesz sobie dorować. Gumki i temperówki mammet i pelikan. Klej obojętny, wszystkie b. podobne.
      • agni71 Re: Przybory szkolne - jakość 29.04.11, 09:11
        Powinnas sie zmieścić w 500 zl. Chociaż np. plecak mozna kupic taniej, ja kupiłam dla młodszej corki Bagmastera ze starszej kolekcji za ok. 90 zł. Zeszyty - tu tez można oszczędzic kupując zwykłe, zamiast takich z bohaterami bajek. Nie oszczędzałabym na dobrym ołówku i kredkach - tego sie najwięcej używa. A także w sumie innych przyborach plastycznych, typu farby, pędzle. Nie warto za to inwestowac w drogi piórnik, np. Hama, taki z milionem przegródek, gumkami na kredki i mazaki itp. Duzy, ciężki, szybko sie brudzi w środku od kredek, dzieciom nie chce sie wsuwać każdej kredki w gumeczkę. U nas sprawdzają sie tego typu, saszetka dwukomorowa, my mamy akurat firmy Herlitz:
        https://img11.allegroimg.pl/photos/oryginal/15/77/47/57/1577475780
        lub tego typu:
        https://img05.allegroimg.pl/photos/400x300/15/65/57/70/1565577033_1
        https://img05.allegroimg.pl/photos/400x300/15/65/57/70/1565577033
        • agni71 Re: Jeszcze... 29.04.11, 09:14
          Tak na pocieszenie, i tak szkoła, przynajmniej w młodszych klasach, kiedy nie ma bardzo drogich wycieczek, jest tańsza niz przedszkole. Koszt wyprawki szkolnej jest jednorazowy (oczywiście cos tam trzeba uzupełniać w ciągu roku), a za przedszkole płacisz miesiąc w miesiąc (u nas prawie 300 zł/mies.).
    • blagajo troche nie na temat a troche tak 29.04.11, 08:43
      idąc za przykładem jednej z poprzedniczek wklejam post z wrzesnia 2010 inne forum dzieci 2 jak wynika z treści przedszkolaczek i 4 klasistka która juz miała worek piórnik tornister ....opłata stała + jedzonko + ubezp+ fluoryzacja+rada rodz+ rytmika + taniec (?) / do zastanowienia/ + body strech + książki + opłata grupowe + karta do wejścia x2 = 600
      szkoła obiady + książki+ ubezpieczenie + pielęgniarka + światlica + wyjazd integracyjny + klasowe + bilet mies + RR =750

jesli chodzi o marki przyborów szkolnych popieram dziewczyny
      • leigh4 do Agni 30.04.11, 08:21
        Agni, gdzie można kupic takie piórniki jak te z twojego linku?Na przyszły rok musze taki kupic małemu-rzeczywiście te hama to średni wybór - mały i tak gdy wraca do domu, wszystkie kredki ma wrzucone luzem do tornistra, gumki(zgryzione - czy Wasze dzieci tez tak uparcie gryzą gumki?? u nas to plaga jakaś, zgadałysmy sie z mamami ze szkoły, że dzeciaki gryzą te gumki na potęgęwink))z uwagi na zróżnicowane kształty nie mieszczą sie w przegródkach, więc i tak luzem wrzocone. Poza tym w pierwszym piórniku hama spider, kupionym w komplecie z tornistrem, pourywały się gumki mocujące kredkisad Kupiłam nowy piórnik, bo małemu bardzo podobaja się te szkolne przybory z pająkiem, w tym juz gumki ok, ale użytkowe walory piórnika takie same jak pierwszegowink
        • marika012 Re: do Agni 30.04.11, 11:00
          Ten różowy z kitty to euromic.
          allegro.pl/listing.php/search?string=euromic&category=84735&description=1&order=t&price_from=&price_to=
          Mój syn ma taki (tylko chłopięcy). Bardzo polecam. Zgrabny, ładny i nie trzeba się męczyć z wkładaniem wszystkiego w gumeczki.

Co do kredek to u nas najlepsze stabilo trio
          erynek.com/zdjecia/stabilo/Stabilo203Kredki18Trio1.jpg
          • marika012 Re: do Agni 30.04.11, 11:09
            tu są chłopięce:
            allegro.pl/star-wars-super-piornik-saszetka-tuba-duzy-i1587990626.html
            allegro.pl/liverpool-piornik-dwusuwakowy-pilka-oryginalny-i1565576835.html
            allegro.pl/simpsons-piornik-bez-wyposazenia-z-danii-i1583542676.html
        • agni71 Re: do Agni 04.05.11, 09:49
          Poza Allegro czy sklepami internetowymi, to nie pomogę, bo sama kupiłam córkom w jakimś zupełnie przypadkowym supermarkecie we Wrocławiu, ale nie wiem nawet w jakiej dzielnicy (byłam przejazdem). Kosztowały chyba ok. 20 zł (może kilkanaście zł) każdy.
          • agni71 Re: do Agni 04.05.11, 09:58
            Dodam jeszcze, ze nasze piórniki były zdecydowanie tańsze od tych duńskich z Allegro.
    • asiaiwona_1 Re: Przybory szkolne - jakość 30.04.11, 13:10
      ołówki i kredki polecam trójkątne z "kropkami" Faber Castle. Gumka Pentel. Pelikan grifix też polecam, ale przynajmniej u nas pierwszaki i tak pisały ołówkiem, a dopiero po jakimś czasie pani decydowała które dziecko może już zacząć pisać piórem czy długopisem. Z długopisów polecam te ścieralne - nie pamiętam w tej chwili firmy, ale w papierniczym na pewno będą wiedzieli. Jeśli chodzi o te długopisy to córce najbardziej podpasował cienkopis z tej serii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka