Dodaj do ulubionych

Crocsy - jaki model

12.05.11, 13:51
Do tej pory omijałam je z daleka - bo jakby nie było to plastik - ale po tylu dobrych opiniach na tym forum przymierzam się do zakupu. Czy naprawdę są takie rewelacyjne? I jaki model możecie mi polecić (najbardziej zależy mi na wygodzie) i jaki rozmiar na stopę 17 cm (córka nosi teraz np. sandały Ecco 28). Widziałam dzisiaj w Arkadii np. model Classic za 109 zł, czy może lepiej kupić je na allegro? Czy będą dobre do biegania latem na plac zabaw, do przedszkola (głównie córka nosi sandały Ecco ale tak na zmianę), bo tak naprawdę to lato to poza krótkim urlopem spędamy w mieście. Przepraszam za kolejny wątek o Crocsach smile Aha, w Arkadii widziałam takie z otworami w okolicy podeszwy i takie bardziej zabudowane z podeszwą z paskiem, które bardziej polecacie? I jeszcze jedno, ktoś tu napisał, że to buty działkowo-plażowe, czy wobec tego warto kupować jeśli lato spędzam głownie w mieście czy może zostać przy skórzanych Ecco?
Obserwuj wątek
    • rybalon1 Re: Crocsy - jaki model 12.05.11, 15:30
      jesl nie chcesz bankrutować na oryginały zwłaszcza jeśli cora będzie używac sporadycznie tych bucików to poszukaj takich podróbek z pianki EVA - są extra kupuję już 2 rok 7 letniemu synowi - są rewelacyjne lekkie, noga się nie poci , baaardzo wygodne bo mój syn przechodził w nich większość lata na zmianę z sandałami Ecco , ktore tez ma co roku smile Jednak buciki z tej pianki to hit ubiegłego lata a koszt niewielki bo w tym roku kupiłam je za 20 zł. Nadają sie na basen i do ogródka , syn nosił na gołą nogę całe ubiegłe lato smile. W tym roku tez poprosił o takie i o innych nie chce slyszeć. Troszkę mi szkoda było wywalac 100-150 zł na oryginalne Crocsy . Pianka EVA jest świetna leciutka i elastyczna .
      • rybalon1 Re: Crocsy - jaki model 12.05.11, 15:32
        dopisze jeszcze, że świetnie się sprawdziły po lecie jako domowe kapcie smile
      • blaszany_dzwoneczek Re: Crocsy - jaki model 13.05.11, 09:35
        Moja córka też lata na okrągło w takich podróbkach, ale trzeba wiedzieć, że są lepsze podróbki i gorsze. Obecnie szukam takich jak nosiła córka w zeszłym roku i potem zimą w przedszkolu - były rewelacyjne, porządnie odlane, ta guma czy pianka była mięciutka, a mimo to niezniszczalne - nie pościerały się ani nie pougniatały mimo intensywnego używania. A kosztowały 15 zł smile
        Teraz się rozglądam i spotykam jak na razie bardzo byle jakie podróbki, jakieś takie wyglądają jak rozklapciałe, z gorszej gumy, inne z kolei twarde. I warto zwrócić uwagę na dwie rzeczy. Jak się kupuje podróbki - zawsze sprawdzić czy oba buty są równej długości, bo nagminnie spotykam pary w których bury różnią się o 0,5 - 1 cm. I kwestia pasków - powinny sięgać niemal do piety, ciut (1mm) przed. Jak paski są dłuższe - kończą się za butkiem - nie będą trzymały nogi. Jak są krótsze (np. sięgają 1cm przed końcem buta) to ten centymetr buta będzie sterczał z tyłu za pięta nie wykorzystany. Chyba, że ktoś nie używa tych pasków i nosi jak klapki. Dlatego nie polecam kupowania podróbek przez internet - lepiej je pomacać i dokładnie obejrzeć.
        • blaszany_dzwoneczek Re: Crocsy - jaki model 13.05.11, 09:45
          A jeśli chodzi o crocsy oryginalne to jest jakaś porażka jeśli chodzi o rozmiarówkę dziecięcą. Na moją córkę rozmiar 8/9 jest przymały, a następny 10/11 o wiele za duży. I babka w sklepie crocsowym mówiła, że to się czesto zdarza, że przychodzą rodzice z dziećmi i wychodzą z niczym, bo okazuje się, że dziecko akurat między rozmiarami.
    • kanna Re: Crocsy - jaki model 12.05.11, 16:05
      Jednak polecam Crocsy oryginalne, tu się płaci za kauczuk. Plastik jest właśnie we wszystkich podróbach.
      Dla dziewczynki model Mary Jane uzywam, praktycznie przez cały rok: latem w ogrodzie i na wyjazdach nad jezioro, zimą jako kapcie w domu i buty na basen/aikido.
      • sylaluk1 Re: Crocsy - jaki model 12.05.11, 17:34
        Polecam oryginaly, dla dziewczynki fajny jest model Mary Jane, ale tez klasyczne Cayman.Na allegro mozna je kupic duzo taniej niz w sklepie.Jak chcesz moge Ci pomierzyc konkretne numery, mam rozmiary angielskie 8-9, 10-11, 12-13, 1-3, 2-4
        • a-e-p Re: Crocsy - jaki model 12.05.11, 17:53
          Moja corka ma stope 17cm. Uzywamy model Gabby rozmiar C 10/11 - woli te bo ma waska stope
          https://demandware.edgesuite.net/aadb_prd/on/demandware.static/Sites-crocs_eu-Site/Sites-masterCatalog_Images/en_ES/v1305194415541/product-images/standard/10340_side_511.jpg
          Caymany (klasyczne) w tym samym rozmiarze (te sa znacznie szersze w palcach). W obydwu modelach jest niecały centymetr zapasu.
          https://demandware.edgesuite.net/aadb_prd/on/demandware.static/Sites-crocs_eu-Site/Sites-masterCatalog_Images/en_ES/v1305194415541/product-images/standard/10006_side_506.jpg
          Kupowałam na All, po nie wiecej niz 60zł. Duzy wybor jest na All jest w tym rozmiarze. Starsza ma Crocbandy (wypadaja mniejsze).
          Na Amazonie (po angielsku) sa opinie uzytkowników, IMO bardzo przydatne bo Crocs ma rozna dlugosc/szerokosc w zaleznosci od modelu. Nie mam mozliwosci zmierzenia stacjonarnie, wiec kieruje sie opiniami.
        • zebraw-paski Re: Crocsy - jaki model 13.05.11, 07:59
          Wygląda na to, że rozmiar 10-11 powinien być dobry jak piszą dziewczyny ale jeśli możesz dla mnie zmierzyć 10-11 i 12-13 to będę wdzięczna smile Czy Mary Jane są węższe w palcach niż Caymany - bo te wyglądają na bardzo szerokie?
          • krasulas Re: Crocsy - jaki model 13.05.11, 08:43
            zebro...!
            12/13 UK to nosi moja 7letnia córka, nosząca sandały Ecco w rozm. 31!!
            Za duże będą!
            Na ten sezon mamy Mary Jane i podobny fason do aktualnej oferty Keeley (balerinki). Obydwie pary w rozm. 12/13 i każda ma zapas. Każdą parę kupowałam do 50zł (na stoisku Crocs MJ i w TKMaxx).
            • patatajowa Re: Crocsy - jaki model 13.05.11, 09:51
              krasulas !
              12/13 UK to nosił mój 4,5-letni syn i ecco rozm.31 w zimie wink
              teraz ma prawie 5 lat i juz nie ma w crocs gabe zapasu smile
              nie uogólniajmy więc smile
              • zebraw-paski Re: Crocsy - jaki model 13.05.11, 10:08
                Moja córka ma niecałe 5 lat, noga jakieś 17,3 cm - te 12/13 będą za duże a 10/11 po wakacjach jako kapcie pewnie już za małe. Minus jest niewątpliwie duża rozbierzność między kolejnym rozmiarem. Czy model Mary Jane jest podobny rozmiarowo do Caymanów? Używacie tych butów w mieście, na plac zabaw itp.?
                • a-e-p Re: Crocsy - jaki model 13.05.11, 10:14
                  Zebra, Caymany sa najszersze a Mary Jane i Gabby węższe w palcach. Czy Twoja corka ma szeroka stope, jesli tak wziełabym Caymany. Majac stope 17.3cm to rozm. 10/11 bedzie na teraz. Moja nosi inne buty rozm. 27, w 28 jest zapas. Wieksze Crocs niz 10/11 spadłyby jej z nóg.
              • krasulas Re: Crocsy - jaki model 13.05.11, 15:51
                smile
                absolutnie nie uogólniam
                autorka wątku pisała o rozm. 27 Ecco u swojej córki, stąd to porównanie
                co ciekawsze... moja zimą nawet w 32Ecco biegała, a wspomniana 12/13 z Crocsa ma zapas
                ps. a Twój syn... stopa godna uwagismile
                • zebraw-paski Re: Crocsy - jaki model 13.05.11, 17:22
                  Uściślając to sandały Ecco które nosi teraz (z zeszłego roku) to 28 a półbuty Ecco, które jej kupiłam ostatnio to 29. Tak więc z tego co piszecie Crocsy 10/11 powinny być dobre na chwilę obecną a po wakacjach to już mogą być za małe. Szkoda, że między kolejnym rozmiarem taka duża różnica. Słusznie ktoś napisał, jak ktoś jest między rozmiarami to niestety chyba nic nie dobierze.
          • sylaluk1 Re: Crocsy - jaki model 13.05.11, 15:53

• annaparzonka Re: Crocsy - jaki model 12.05.11, 17:41
        Ja jestem z crocsow bardzo zadowolona corka uzywa 4 lat jak dobrze licze a syn 2 rok corka miala raz podrobki i powiem szczerze ze albo trafilismy na naprawde dobre aby nie wiem co bo roznicy nie widzialam. Dla syna na ten rok juz kupila takie
        https://demandware.edgesuite.net/aadb_prd/on/demandware.static/Sites-crocs_eu-Site/Sites-masterCatalog_Images/en_ES/v1305194415541/product-images/standard/10841_side_404.jpg
        dla corki jeszcze nie zakupilam ale chyba padnie na podrobki bo widziala barbie i sie uparla a uoryginalne nie maja zadnego takiego modelu chyba ze zmieni zdanie i zechce hello kity lub inne. Jezeli Ci nie zalezy bo maja byc to buty do ubrania raz na jakis czas to kup podrobki zobacz jak Ci sie sprawdzaja i na przyszlosc bedziesz wiedzialam. My ich wlasciwie caly rok uzywamy jak nie na dwor to na basen albo w przedszkolu lub zlobku
    • kotka.szrotka Re: Crocsy - jaki model 13.05.11, 09:05
      Przy okazji pytanie - czy one mają zapach - te firmowe i te podróby? Kiedyś jakieś obwąchiwałam i czuć je było gumą.
      • patatajowa Re: Crocsy - jaki model 13.05.11, 09:55
        kotka.szrotka napisała:

> Przy okazji pytanie - czy one mają zapach - te firmowe i te podróby? Kiedyś jak
        > ieś obwąchiwałam i czuć je było gumą.
        mają zapach. ja w ubiegłym roku kupiłam te nizej zalinkowane turkusowe z krokodylkiem.po wyjeciu z woreczka kilka dni wietrzyły sie na balkonie. podróbki tez z daleka wyczuje w koszu w biedronce wink
        ale kwestia zapachu to sprawa bardzo indywidualna i to co jednemu śmierdzi drugi moze nie poczuć albo moze sie nawet podobać wink
        • patatajowa Re: Crocsy - jaki model 13.05.11, 09:57
          aha jeszcze dodam ze model gabe wypada wiekszy od klasycznych caymanów.
      • rybalon1 Re: Crocsy - jaki model 13.05.11, 09:56
        firmowych nie miałam wiec nie wiem jaki mają zapach smile ale nasze podróby nie śmierdzą ani gumą ani niczym właściwie bo to pianka jest -ja mam takie co nazywają cię CLOXX po kupieniu umyłam je mydlem w płynie. W tym roku specjalnie kupiłam tej firmy znowu aby miec pewnośc że bedą takie fajne jak te z ub. roku - jedyny minus to , ze chyba model mają tylko jeden taki podstawowy no ale ja mam syna wiec jemu to akurat pasuje smile
        • rybalon1 Re: Crocsy - jaki model 13.05.11, 10:04
          to naszych podróbek ani 1 godzinę nie trzeba wietrzyć smile ale znam ten ból bo te chińskie buty np. tenisówki potrafia sie tygodniami wietrzyć i nadal śmierdzi ...więc baaardzo zwracam uwagę na to .
          Takich śmierdzących gumą butów nie kupuję wcale choćby za darmo dawali .
    • slonko1335 Re: Crocsy - jaki model 13.05.11, 10:03
      Dla siebie crocsów nie miałam-dopiero się przymierzam w tym roku ale moje dzieciaki oszalały. Córka w zeszłym roku odmawiała zakładania jakichkolwiek innych butów, potem się z bratem tłukli bo jej ciągle zabierał. Mieliśmy klasyczne caymany. Młoda z ecco nosi 27 w chwili obecnej crocsy 8/9 są takie na styk już rzekłabym przymałe nawet ale da się chodzić a kolejne 10/11 za duże sporo niestety, więc chyba ten sezon będzie musiała przeżyć na tych starych albo bez nad czym ogromnie ubolewa....
    • kotka.szrotka Re: Crocsy - jaki model 13.05.11, 10:15
      Ostatnio była taka sprawa z piankowymi puzzlami - że niektóre produkowane są z jakichś toksycznych materiałów i te właśnie śmierdzą. Też mieliśmy takie puzzlesad
      W każdym razie teraz strasznie zwracam uwagę na zapach tych wszystkich piankowych czy kauczukowych produktów.
      • matyldamoja Re: Crocsy - jaki model 13.05.11, 10:22
        polecam oryginalne crocsy, moja prawie pięciolatka chodzi w nich w każde wakacje odkąd nauczyła się samodzielnie chodzić, jeśli chodzi o balerinkowe - u mnie raczej się nie sprawdziły , choć wyglądają dużo lepiej - noga jej się pociła, tradycyjny crocs za to jest super i mimo kilku różnych innych par butów na lato - zwykle biegała w nich, mój synuś stawia pierwsze samodzielne kroki i crocsy dla niego są już w szafiesmile
    • inia25 Re: Crocsy - jaki model 13.05.11, 12:17
      rozmiar 12/13 nosi moja córka, która ma stopę 30-31
      Mamy Mary Jane, Alice, Genna i Caymany. Młoda wszystkie bardzo lubi.
      Młodsza ma Mary Jane i Caymany - tez bardzo lubi. Nosiła je jako kapce w żłobku. Starsza nosiła je jako kapcie w przedszkolu. W szkole już nie chce nosić jako kapcie bo się ślizgają.
      Na dworze latem nosza głównie te buty.
      Jesienią noszą Dawsony i też są super big_grin
      • m_a_m_m_a Re: Crocsy - jaki model 13.05.11, 17:53
        Podepnę się pod wątek smile
        Proszę o pomoc w rozmiarze.
        Chciałabym kupić model Mary Jane. Noga mojej córki ma ok 17cm. Lepiej więc kupić rozmiar 10-11, który tak jak pisała sylaluk ma ok 18 cm, czy inny?
        • agni71 Re: Crocsy - jaki model 13.05.11, 19:47
          No cóz, na pewno rozmiar 8/9 będzie za mały, a ponieważ nie ma pośredniego, to pozostaje ci tylko 10/11. Chociaz widzę, ze w crocsach najlepiej sie chodzi dzieciom jak są akurat, a ten rozmiar z kolei może być za duzy.
          • alkara Re: Crocsy - jaki model 13.05.11, 19:57
            Może komuś pomogę z rozmiarem.
            Moja córka nosi rozmiar butów 28, stopa ok 17cm i ma crorsy Hello Kitty 10/11 - są może o 1 cm z tyłu za duże ale pasek trzyma stopę i nie spadają, ale na pewno jeszcze długo w nich pochodzi.
            Synek z kolei ma stopę 16cm i rozmiar 26 a crocsy Scooby Doo w rozmiarze 8/9 no i są na styk, ale mam wrażenie jakby po chwili chodzenia troszke się powiększały smile za to te 10/11 spadają mu bo pasek nie trzyma pięty.
            Aktualnie w Bartku są te crocsy z postaciami z bajek więc można podejść i pomierzyć smile
    • m_a_m_m_a Re: Crocsy - jaki model 14.05.11, 10:07
      Pomocy, zgłupiałam z rozmiarami uncertain
      Chciałam zamówić na allegro Mary Jane rozmiar 10-11, tak jak mi doradziłyście smile No i albo ja jestem ślepa albo nie ma takiego rozmiaru sad Po drugie są tam jeszcze buty w rozmiarze określanym M../W.. ? Co to znaczy? Jaki to odpowiednik?
    • m_a_m_m_a Re: Crocsy - jaki model 14.05.11, 10:16
      A i jeszcze jedno. Dlaczego niektórzy na all piszą, że to buty z pianki a inni, że z gumy?
      • afroddytta Re: Crocsy - jaki model 14.05.11, 10:29
        Mój 4,5 latek ma stopę ok. 17 cm i rozmiar 10/11, nie narzeka więc chyba dobre.
        Mamy takie: rekiny
        Syn ma jeszcze takie sandałki, fajne są na dwór, bo mają bardziej terenową podeszwę i jednak bardziej to sandały niż klapki.
        To nasze pierwsze oryginalne crocsy, wcześniej syn miał 2 pary takich piankowych z bazarku, różnią się faktycznie materiałowo, te oryginalne są takie bardziej gumowe, sztywne, te bazarkowe bardziej piankowe, dmuchane, szybciej się ścierają, brudzą.

Co do tych oznaczeń to może chodzi o rozmiary damskie W i męskie M, tak jest na amerykańskich stronach.
        • m_a_m_m_a Re: Crocsy - jaki model 14.05.11, 10:41
          Tu są niby oryginalne Crocsy ale jest napisane mat. "pianka":
          allegro.pl/crocs-mary-jane-rozm-34-35-3-5-23cm-kurier-i1602973893.html
          Tu z kolei identyczne a mat. "guma" :
          allegro.pl/crocs-girls-mary-jane-fuchsia-33-5-20cm-i1606259458.html--
          • afroddytta Re: Crocsy - jaki model 14.05.11, 14:03
            Tutaj to chyba akurat kwestia tego co myśli sprzedający, jeden nazywa to pianką, drugi gumą, a w praktyce pewnie to samo (ktoś też pisał, ze to kauczuk itd.).
          • b.bujak Re: Crocsy - jaki model 14.05.11, 16:46
            nie kazdy potrafi prawidłowo przetłumaczyć określenie "proprietary closed cell resin"
            dlatego jedni piszą tak, inni inaczej - większość nie ma za bardzo pojęcia o czym pisze...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka