anecia88.net 23.11.11, 19:49 witam was e-mamy mam pytanie czy nie wiecie gdzie przez internet idzie kupic skarbczyk do komunii? chce dac na mikolaja w prezencie skarbczyk rożaniec i medalik ale skarbczyka nie umiem znalezc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crestwood [...] 23.11.11, 19:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lelija05 Re: skarbczyk do komunii 23.11.11, 19:59 dobrymoment.com/sklep/index.php?page=shop.product_details&category_id=128&flypage=flypage.tpl&product_id=203&option=com_virtuemart&Itemid=1 Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: skarbczyk do komunii 23.11.11, 20:36 że co?? na Mikołaja dajesz dziecku różaniec? nie lepiej grę, lalkę, samochód? biedne dziecko.... Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: skarbczyk do komunii 23.11.11, 20:41 Jesteś pewna,że dziecko się ucieszy? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: skarbczyk do komunii 23.11.11, 22:10 WTF ten skarbczyk i po co to? I od kiedy się daje medalik i różaniec na mikołajki? Dziecka nie lubisz czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
niektorymodbija Re: skarbczyk do komunii 23.11.11, 22:30 LOL." Od kiedy sie daje medalik"... Nie przyszlo Wam do glowy, ze ktos (nawet dziecko!) moze LUBIC sie modlic? I rozaniec NIE jest kara? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: skarbczyk do komunii 23.11.11, 22:34 Ależ może. Tylko medalik czy różaniec to nie jest prezent na mikołajki. Odpowiedz Link Zgłoś
niektorymodbija Re: skarbczyk do komunii 23.11.11, 22:35 Bo? Myslisz, ze swiety (nomen omen?) Mikolaj by nie pochwalil? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: skarbczyk do komunii 23.11.11, 23:00 Jak wiadomo, Mikołaj świętym nie jest. A dziecko wierzące medalik i różaniec powinno mieć tak samo, jak podręczniki do szkoły. To nie prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
niektorymodbija Re: skarbczyk do komunii 23.11.11, 23:21 Wiadomo, powiadasz. No mnie wiadomo, ze KK obchodzi jednak 6 grudnia wspomnienie swietego. Myle sie? A co do tego czy rozaniec jest jak podrecznik, to chyba nie ma co dyskutowac Mam inne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka.p Re: skarbczyk do komunii 24.11.11, 23:14 niektorymodbija napisała: > Wiadomo, powiadasz. No mnie wiadomo, ze KK obchodzi jednak 6 grudnia wspomnieni > e swietego. Myle sie? Nie, nie mylisz się. A cytacik " Jak wiadomo, Mikołaj świętym nie jest" to normalnie się na jakąś sygnaturkę nadaje Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: skarbczyk do komunii 24.11.11, 08:50 cóż, myślałam, że to prezenty typowo komunijne ale nie ma sprawy, daj swojemu dziecku medalik i różaniec na Mikołajki, radość gwarantowana Odpowiedz Link Zgłoś
sabciasal Re: skarbczyk do komunii 24.11.11, 17:04 moze i modlić się lubi, ale w skarbczyku - jak wyczytałam - jest modlitwa za umierajacych na przykład. świetny pomysł na prezent mikołajkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
niektorymodbija Re: skarbczyk do komunii 24.11.11, 17:50 moze i modlić się lubi, ale w skarbczyku - jak wyczytałam - jest modlitwa za um > ierajacych na przykład. > świetny pomysł na prezent mikołajkowy. Ty tak na serio? Kapitalne! jak juz dziecko MUSI sie modlic, niech robi to w kosciele ( "mozna mozna jednak mozna... uczestniczyc w nabozenstwach i obrzedach religijnych tylko w kaplicach i miejscach do tego przeznaczonych" - hmm, znow te czasy?) i bron Boze niech nie wspomina o zmarlych, bo traume bedzie mialo.... Odpowiedz Link Zgłoś
olgaaga Re: skarbczyk do komunii 23.11.11, 22:29 A rozmawiałaś na ten temat z rodzicami dziecka? Moja córka idzie do komunii w maju a już mają poświęcone różańce, święcenie medalików będzie na początku grudnia a skarbczyki kupuje ksiądz i rozprowadza wśród dzieci. Może faktycznie lepiej kupić słodycze lub książkę. Odpowiedz Link Zgłoś
beverly1985 Re: skarbczyk do komunii 23.11.11, 22:37 co to jest skarbczyk? Nie możesz znaleźć gdyż używasz jakiegoś dziwnego słownictwa.... Odpowiedz Link Zgłoś
anecia88.net Re: skarbczyk do komunii 23.11.11, 22:48 dziecko zabawek ma dużo i nie chce żadnej a idzie do komunii w maju i powiedziała,że by to chciała dostać więc jej chce kupić. na święta dostanie inny prezent typu jakaś gra edukacyjna czy coś takiego. a skoro nie ma jeszcze wszystkiego do komuni to chce właśnie dostać ona należy do dzieci którem nie chce 20 lalek które leżą w kącie. dzięki za linki Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: skarbczyk do komunii 23.11.11, 22:56 Chciałam napisać, że ona to i tak dostanie na komunię, ale się zreflektowałam, że nie dostanie, tylko rodzice będą musieli kupić... więc będą mieli sprawę z głowy a dziewczynka trochę wcześniej to, co jej się marzy Ponadto moja 5-latka marzy o sztucznych rzęsach od Mikołaja, więc nie mam prawa się wypowiadać nt. dziwnych prezentów Odpowiedz Link Zgłoś
ha-ya Re: skarbczyk do komunii 23.11.11, 22:54 A jak ten skarbczyk wyglada? google mi jakis dziwne rzeczy pokazuja albo cos zle wpisuje Pierwszy raz sie z czyms takim spotykam, moze to jakas tradycja z innego regionu Polski? Na allegro pod haslem skarbczyk tylko ksiazki sa? to to samo co ksiazeczka do nabozenstwa? Jesli tak, to taki trojpak wydaje mi sie dziwnym prezentem na mikolajki. No chyba ze dziec wlasnie to wpisal w liscie do Mikolaja Odpowiedz Link Zgłoś
anecia88.net Re: skarbczyk do komunii 23.11.11, 23:04 tak dziewczynka właśnie to chce dostać!! ma wszytsko czego jej potrzeba więc woli dostać coś co jej sie przyda a rodzice dopiero na styczen planowali kupic wiec od nas dostanie właśnie to. plus oczywiście słodycze Odpowiedz Link Zgłoś
ha-ya Re: skarbczyk do komunii 23.11.11, 23:10 Troche osobliwy prezent Jesli ten skarbczyk to to samo co modlitewnik to powinien byc w sklepie z dewocjonaliami albo na all ( ale tu bym raczej modlitwnik wpisala, bo latwiej znalezc). Btw. skad jetes, bo zastanawiam gdzie w Pl funkcjonuje to okreslenie? Pozd Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: skarbczyk do komunii 24.11.11, 10:07 Na Śląsku. Autorka jest z Rybnika, u nas też był "skarbczyk", czyli dziecięca książeczka do nabożeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: skarbczyk do komunii 24.11.11, 14:58 ma wszytsko czego jej potrzeba więc woli dostać coś co jej sie przyda Zauważyłaś, że to zdanie jest wewnętrznie sprzeczne? A dla wierzącego dziecka różańce itp. są przedmiotami codziennego użytku, a nie czymś ekstra, co można dostać w prezencie. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitka06 Re: skarbczyk do komunii 24.11.11, 08:32 Dzieci mają róże gusta i pomysły. Mojego brata ciotecznego synek też nie chce za wiele na tą gwiazdkę, same ubranka bo jak stwierdził zabawek i tak ma za dużo, ma 5 lat. Gdybym nie usłyszała na własne uszy pomyślałabym że np. rodzice to wymuszają ale jak widać nie. Więc skoro dziewczynka naprawdę to chciałaby dostać to ja nie widzę problemu... Odpowiedz Link Zgłoś
jolusia20 Re: skarbczyk do komunii 24.11.11, 09:37 Dzieci takie rzeczy często dostają w kościele. Mój syn w tym roku przystępuję do pierwszej Komunii i a1 października dostał w kościele różaniec, w grudniu ma dostać medalik. Odpowiedz Link Zgłoś
anecia88.net Re: skarbczyk do komunii 24.11.11, 09:54 jestem z rybnika woj.śląskie u nas w parafi rodzice sami dziecią kupują dodatki do komunii i to nie chodzi o moje dziecko tylko o siostrzenice nie wiem co w tym dziwnego ,że dziecko nie chce dostać kolejnej zabawki która będzie w kącie Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: skarbczyk do komunii 24.11.11, 13:14 > u nas w parafi rodzice sami dziecią kupują dodatki do komunii Jeżeli tak, to prezent ma sens, bo miałam napisać, że ksiądz kupuje (za pieniądze rodziców ), u nas tak jest. Poza tym mój średni syn na 10 urodziny zażyczył sobie srebrnego łańcuszka z krzyżykiem. I kupił sobie srebrny różaniec do noszenia na palcu. Obie rzeczy nosi do dziś, łańcuszek ściąga tylko na wu-ef, różańca wcale. Więc nic dziwnego nie widzę w takim prezencie ,ani w zyczeniu dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
sabciasal ? 24.11.11, 17:08 anecia88.net napisała: nie wiem co w tym dziwnego ,że dziecko nie chce dostać kolejnej zabawki która b ędzie w kącie mozna kupić dziecku ksiązkę, sprzęt sportowy, gry, te dziwne rzeczy do wyklejanych pudełek (zapomniałam nazwy coś na de,,,), koraliki i żyłki do robienia biżuterii. właściwie w tym wieku to oczywiste, ze zabawki stoją już kącie. mnie zmartwiłaby ta dziwna "dorosłość" dziecka. zamiast prezentu - niespodzianki chce coś przydatnego i coś, co i tak dostanie w styczniu! coś mi nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
niektorymodbija Re: ? 24.11.11, 17:52 Ksiazke? Przeciez w szkole musi czytac. Koraliki - technika sie klania. Sprzet sportowy? WF. No normalnie jak kupno podrecznika... Odpowiedz Link Zgłoś
sabciasal Re: ? 24.11.11, 18:03 niektorymodbija napisała: Ksiazke? Przeciez w szkole musi czytac. Koraliki - technika sie klania. Sprzet sportowy? WF. No normalnie jak kupno podrecznika... mam nadzieję, że to jednak ironia..... bo jeśli nie, to faktycznie chyba tylko medalik zostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Do dziwujących się i wydziwiających 24.11.11, 11:36 To naprawdę takie szokujące, że jakieś dziecko w wieku 7/8 lat chce dostać na Mikołaja coś innego niż różowy plastikowy gadżet, względnie grę elektroniczną czy inne sztampowe artykuły wprost z supermarketowej gazetki? Sama właśnie zakupiłam (na życzenie!) godło państwowe dla dziecięcia, które - no wyobraźcie sobie, a wszak mogłoby się zadowolić fefnastym bakuganem! - chce mieć "do powieszenia nad łóżkiem takiego prawdziwego orła polskiego jak w klasie nad tablicą". I co w zw. z tym? Nienormalne, nie? Zabronić, razem z zakazem różańca i modlitewnika, zapewne. Odpowiedz Link Zgłoś
lapandora Re: Do dziwujących się i wydziwiających 24.11.11, 13:27 dzieci nie znają wartości pieniądza i szpanu, rodzice, niestety tak. Dzieci nie oburzają się na żadne prezenty, z zaciekawieniem oglądają. A rodzice- jak widać. Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
sabciasal Re: Do dziwujących się i wydziwiających 24.11.11, 17:11 a gdzie w tym wątku mowa o kasie i szpanie? medalik i rózaniec też można kupić wypasiony i bardzo drogi. to jest niestety dziwne, ze dziecko zbyt dorośle podchodzi do sprawy prezentów. moze to jedbnak własnie kwestia finansowa (rodzice nie mają kasy, poproszę ciotkę zeby im pomogła w ten sposób) - Odpowiedz Link Zgłoś
saguaro70 Re: skarbczyk do komunii 24.11.11, 12:11 Kobito, czy nikt Ci nie powiedział, że medalika się nie daje!!!!! Bo nastąpi wtedy bardzo niemiłe wydarzenie. Ja roziumiem, że chcesz dać zarąbisty prezencior, ale kurka, daj go zwyczjnie przed komunią.. A nie na Mikołaja.. Chciałabyś dostać różaniec? Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
sandrasj Re: skarbczyk do komunii 24.11.11, 12:33 eh... kolejne pokolenie Pisiorów nam rośnie... Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: skarbczyk do komunii 24.11.11, 13:17 swojemu dziecku kup tęczową flagę, Kena z Kenem albo Barbie z Barbie i Myśli Prawdziwego Europejczyka w oprawie twardej, hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
sandrasj Re: skarbczyk do komunii 24.11.11, 13:24 ze skrajności w skrajność... a już normalnie nie można? może to co kościelne niech będzie w kościele... Chciałabyś dostać różaniec od Mikołaja? Później rosną tacy narodowi-wyzwoleńcy... tylko jakoś nie zauważają że sami zniewalają innych Odpowiedz Link Zgłoś
niektorymodbija Re: skarbczyk do komunii 24.11.11, 16:45 > może to co kościelne niech będzie w kościele... Badzmy trendy i tego uczmy dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: skarbczyk do komunii 24.11.11, 17:48 saguaro70 napisała: > Chciałabyś dostać różaniec? O zgrozo, ja od swojej mamy dostałam na imieniny różaniec. Muszę mieć traumę do końca życia, zapewne jąkam się niemiłosiernie, o moczeniu nocnym nie pomnę . Mało tego , byłam kiedyś w Watykanie i kupiłam mamie i teściowej przepiękny różaniec z drzewa różanego ... jakiegoś szczególnego fatum nie było > Kobito, czy nikt Ci nie powiedział, że medalika się nie daje!!!!! Bo nastąpi wt > edy bardzo niemiłe wydarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
lapandora do oburzonych 24.11.11, 13:25 Moja córka (też przed komunią), chce biblie. Nie, nie jestem moherowym beretem. A dziecko- wychowywane rozsądnie, na szczęście nie uległo fobii kupowania. Nie chce zabawek, bo sporo ich ma, nie chce czegoś, czym pobawi się chwilę, chce biblie, więc ją dostanie. Ale tu, na forum, kupienie prezentu poniżej kilkuset złotych jest zamachem na dziecko. A potem te licytacje... co dostały moje dzieci (i na co rodziców stać), uwielbiam to! Odpowiedz Link Zgłoś
anecia88.net Re: do oburzonych 24.11.11, 16:22 dzięki tym którzy napisali coś mądrego reszta mogła się powstrzymać bo ja tylko pytałam gdzie to idzie kupić!! ludzie czy ja napisałam,że ona jest b.wierząca?i będzie z tym chodzić wszędzie i si e modlić NIE poprostu chce już to mieć żeby mieć już spokój i tyle. może jak napiszę że dam jej do tego 100zł jeszcze na coś żeby mogła sama sobie kupić heh może drygi różaniec!! to będzie dobrze!! nie każde dziecko lubi mieć dużo zbędnych zabawek Odpowiedz Link Zgłoś
ona3010 Re: do oburzonych 24.11.11, 16:54 skarbczyk.... poraziło mnie to słowo, od razu kojarzy sie z klerem. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: do oburzonych 24.11.11, 18:09 Faktycznie, porażające Mnie się natomiast z twoją wypowiedzią od razu skojarzył kawał o Jasiu, któremu psycholog tylko gołe d... na obrazkach pokazywał Odpowiedz Link Zgłoś
ona3010 Re: do oburzonych 24.11.11, 18:35 wow rzeczywiscie porazajace... z checia pojde do psychologa co pokazuje same doopy na obrazkach lepsze to niż krzyż i skarbczyk Odpowiedz Link Zgłoś
anecia88.net Re: skarbczyk do komunii 24.11.11, 19:06 ludzie czy wy nie rozumiecie co się do was pisze?? ona ma wszystko czego jej potrzeba gry książki jeszcze miała w listopadzie urodziny tak,że prezentów dostała masę!! z resztą jeszcze jest wigilia przed nami i wtedy pewnie dostanie następne prezenty!!! strach pomyśleć co wasze dzieci dostaną na Mikołaja Odpowiedz Link Zgłoś
sandrasj Re: skarbczyk do komunii 24.11.11, 21:17 podejrzewam że jakieś wspomagające rozwój zabawki, lub nie wspomagające za to dające mnóstwo radości... ale nie rzeczy utwierdzające w ciemnocie którą przedstawia KK Odpowiedz Link Zgłoś
niektorymodbija Re: skarbczyk do komunii 24.11.11, 21:39 > ale nie rzeczy utwierdzające w ciemnocie którą przedstawia KK A tu Cie boli! No to nie latwiej napisac - "nie wiem, gdzie mozna kupic ksiazeczke itp., bo jestem przeciwko katolicyzmowi" zamiast dorabiac wydumane teorie? Odpowiedz Link Zgłoś
sandrasj Re: skarbczyk do komunii 24.11.11, 21:46 Ależ ja bardzo dobrze wiem gdzie się takie "akcesoria" kupuje, bo w świętym mieście mieszkam a tu takie sklepy są co dwa metry... i nic mnie nie boli, dziwi raczej upodobanie małej dziewczynki do takich... "akcesoriów" bo sama sobie tego raczej nie wymyśliła, tylko w domu ma już coś wpajane... Miałam takie koleżanki w dzieciństwie, teraz studiują misjologię i należą do tych raczej nawiedzonych samarytanek walących głową w klęcznik. Odpowiedz Link Zgłoś
niektorymodbija Re: skarbczyk do komunii 24.11.11, 22:45 A Ty swojemu dziecku nic nie wpajasz (inaczej: wychowujesz)? Przypuszczam,ze masz racje i dziecko z katolickiego domu, wychowywane w wierze. Co w tym dziwnego? Ze nie trendy? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: skarbczyk do komunii 24.11.11, 22:10 Radzę, spytaj o to na forum Zakupy. Będzie mniej komentarzy światopoglądowych, a dużo więcej konkretnych namiarów. Odpowiedz Link Zgłoś
anecia88.net sandrasj 24.11.11, 22:59 tak do twojej wiadomości mała nie pochodzi z rodziny b.wierzącej poprostu ma komunie musi to mieć więc w czym widzisz problem? twoje zdanie może zostaw dla siebie bo nie o wierze był wątek tylko gdzie coś ta,kiego idzie kupic. kłania się czytanie ze zrozumieniem Odpowiedz Link Zgłoś