Dodaj do ulubionych

Mini Micro - znów ;/

04.03.12, 13:56
Dziś rozmawiałam ze sprzedawcą sklepu sportowego na temat hulajnogi mini micro- miałam zamiar kupić na 2-latki. Pan bardzo mi odradzał jej zakup, powiedział, że ich sklep zrezygnował z ich sprzedaży ponieważ wykształca u małych dzieci złe nawyki. W tej hulajnodze kierownica nie skręca kolami - chodzi na boki co powoduje zmianę polozenia kół - trzeba balansować ciałem, powoduje to ze dzieci które przesiadają się na większe hulajnogi i rowery mają dotkliwe urazy gdyż pochylają się na boki i tym powodują później upadki. co o tym myślicie? czy rzeczywiście dochodzi do takich upadków u dzieci które w starszym wieku przesiądą się na np. rower?
Obserwuj wątek
    • tweety_28 Re: Mini Micro - znów ;/ 04.03.12, 14:30
      Jestem bardzo ciekawa co Ci zaproponował jako alternatywęwink
    • dag_dag Re: Mini Micro - znów ;/ 04.03.12, 14:31
      Nie zauważyłam... Starsza (7,5) na hulajnogach jeździ od bardzo dawna, ledwo dwa lata skończyła już śmigała. Aktualnie wymiennie na dwukołowej i na maxi micro (woli tą drugą). Na rowerze bez bocznych kółek jeździ od ponad dwóch lat. Chyba nigdy się nie wywróciła, pomijając samą naukę jeżdżenia na trawie. Młodsza (prawie 3 lata) jeździ od roku na mini micro i aktualnie uczy się jeździć na rowerze, idzie jej rewelacyjnie, myślę że jesienią będzie bez bocznych kółek już. Tu, gdzie mieszkam, z 90% dzieci jeździ na tych hulajnogach.
    • wiola_wd Re: Mini Micro - znów ;/ 04.03.12, 14:33
      nie zauważyłam złych nawyków u córki po mini micro, rowerem jeździ "normalnie" smile, ba nawet przesiadała się kilka razy dziennie z Micro na rower i nie było problemu
      • patatajowa Re: rowerki biegowe tez 04.03.12, 14:57
        tak twierdzi ortopeda do którego chodzi syn. ze sposób odpychania sie na takim rowerku wykoślawia kolana i stopy. jak i rowerki tójkołowe z pedałami na przednim kole-ale to wiedziałam juz wczesniej wink
        • syka7 Re: patatajowa 05.03.12, 22:49
          patatajowa napisała:

> tak twierdzi ortopeda do którego chodzi syn. ze sposób odpychania sie na takim
          > rowerku wykoślawia kolana i stopy. jak i rowerki tójkołowe z pedałami na przedn
          > im kole-ale to wiedziałam juz wczesniej wink

A mój ortopeda zalecił rower biegowy mojej córce już 2 lata temu ponieważ kolana miała X i stópkę prawą koślawą z ułożenia w brzuchu, w prawdzie nózke jeszcze leczymy ćwiczeniami i butami korekcyjnymi ale X zniknęły. Myślę że na pewno dzięki rowerkowi bo nic innego nie stosowaliśmy. Jeździła od marca do października dzień w dzień i to po dobrych kilkanaście kilometrów.
          syka7 Zabrze
    • ophelia78 Re: Mini Micro - znów ;/ 04.03.12, 14:53
      >ich sklep zrezygnował z ich sprzedaży ponieważ wykształca u małych dzieci złe nawyki

Coś bardzo podejrzana wydaje mi się myśl, że sklep rezygnuje z popularnego, bądź co bądź, towaru, tylko dlatego, że wg sprzedawcy coś tam powoduje on u dzieci. Tą metodą powinie zrezygnować z:
      - hulajnóg w ogóle, bo moga powodowac asymetrię ciała (dziecko odpycha się wciąż tą samą nogą)
      - rowerków z dokręcanymi tylnymi kółkami, bo potem dziecko będzie się przewracało na zwykłym
      - nart, bo się będzie przewracało na snowboardzie
      - snowboardu, bo się będzie pzrewracało na nartach
      itd, itp...

Zaproponował Ci coś innego zamiast MiniMicro?
    • donkaczka Re: Mini Micro - znów ;/ 04.03.12, 15:04
      ale bzdury pan posadzil, pewnie maja jakis inny powod dla ktorego zrezygnowali ze sprzedazy

co do rowerkow biegowych - w niemczech kazde dziecko ma, a niemcy sa bardzo akuratni i robia testy na wszystko, jak sie chusty pojawily, to robili badania, ile przywiazane dziecko powietrza dostaje i czy nie ma mozliwosci sie udusic
      i jakos nie ma epidemii koslawych kolan, chyba kolejne z palca wyssane madrosci
    • donkaczka Re: Mini Micro - znów ;/ 04.03.12, 15:05
      poza tym - wlasnie o balans cialem chodzi, kazda hulajnoga dziala na tej zasadzie, nikt nie kreci kolkiem stojac idealnie prosto
      • dorocik833 Re: Mini Micro - znów ;/ 04.03.12, 15:55
        Też się zdziwiłam bo do tej pory nie słyszałam negatywnej opinii o tej hulajnodze. Pan w sklepie proponował mi dwukołową, ale chyba zaryzykuję i kupię mini micro. mam jeszcze pytanie czy w raz z nadejściem sezonu ich ceny maleją czy rosną? zastanawiam się na kupnem na allegro.
        • edyta0 Re: Mini Micro - znów ;/ 04.03.12, 15:57
          Warto poczekac, bo zapewne wiele osob bedzie wystawialo hulajnogi na sprzedaz.
          • 19rosa Re: Mini Micro - znów ;/ 04.03.12, 21:12
            Nawet jeżeli pojawią się używane to schodzą jak ciepłe bułeczki w cenach zbliżonych do nowych.
            W ubiegłym roku polowałam na używaną i za każdym razem cena dochodziła do +/- 200 do tego przesyłka - ostatecznie zdecydowałam się na nową, przynajmniej mam gwarancję
            kupowałam tutaj m-micro wówczas było najtaniej bo 240 zł i przesyłka gratis, nie wiem czy to była jakaś promocja bo teraz widzę, że trzeba zapłacić za przesyłkę. Kupowałam przed wakacjami

Swoją drogą teraz najtaniej 279 zł surprised
    • caitala Re: Mini Micro - znów ;/ 05.03.12, 00:28
      Mini micro wielbię od 3 lat. Mój syn miał 2,5 roku kiedy porzucił wózek na rzecz tej hulajnogi. Nie ma problemu z używaniem obydwu nóg, oczywiście muszę mu przypominać, bo sam wybiera prawą, ale po zmianie równie dobrze jeździ. W zeszłym roku nauczyłam go jeździć na rowerze - w dwa dni, bez jakiegoś nawału kontuzji itp. A dziś - pierwszy raz - postawiłam go na rolki. I tu jestem w szoku, bo radzi sobie lepiej niż starsza siostra. Po mini micro ma świetny balans, jeździ teraz na niej trzymając kierownicę jedną ręką, kuca, skacze. Przy czym wcale nie jest dzieckiem o super rozbudowanej motoryce itp. Aha, płynnie zaczął w zeszłym roku jeździć na dużej dwukołowej hulajnodze swojego taty. Przekombinowaliśmy tylko ze starszą siostrą, bo kupiliśmy 8-latce nie kolejny model dla starszych dzieci, ale trójkołową dla dorosłych... i jest za lekka żeby balansować sprawnie ciałem. Polecam! Ja kupiłam jeszcze w Decathlonie, tam były o kilkadziesiąt złotych tańsze, ale dawno nie widziałam w żadnym.
      • maaszymka Re: Mini Micro - znów ;/ 06.03.12, 00:02
        No właśnie, chyba w decathlonie już nie kupisz. Szukam teraz maxi i nigdzie nie widzę, tylko allegro już chyba zostaje. A maxi ma dopiero cenę kosmiczną smile
        • ophelia78 Re: Mini Micro - znów ;/ 06.03.12, 09:46
          >A maxi ma dopiero cenę kosmiczną

Ale też starcza na dłużej niż mini...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka