Dodaj do ulubionych

Zmywarka - jaką polecacie?

22.05.12, 20:34
Moja 7-letnia zmywarka,chyba powoli dokonuje swego żywota.Była naprawiana kilka razy,a to pompa poszła,a to coś z wężami.Dziś rano omal bym się nie zabiła,bo jak weszłam raźnym krokiem do kuchni to wpadłam wprost na kałużę wody.Kot tylko był zadowolony z obrotu sprawy,bo radośnie mruczał taplając się w tej kałuży.
Podczas ostatniej naprawy powiedziano mi,że to ostatnia naprawa i jeśli coś się stanie z tą zmywarką to już trzeba poszukać sobie nową.No więc po dzisiejszym popisie zmywarki,muszę zacząć oglądać się za nową,do zabudowy,60cm.Obecnie mam Whirpoola 6 zmysł czy jakoś tak podobnie.No kochane poradźcie co mogłabym porządnego kupić.Chodzi mi po głowie Siemens i Bosch.....
Obserwuj wątek
    • yenna_m Re: Zmywarka - jaką polecacie? 22.05.12, 20:38
      jedno i drugie to ten sam koncern
      obie naprawdę b. dobre
    • nabakier Re: Zmywarka - jaką polecacie? 22.05.12, 20:38
      Bosch- cichą: do 27 decybeli. I niepsujliwą.
      • papalaya Re: Zmywarka - jaką polecacie? 22.05.12, 20:44
        Beko, Indesit, Gorenje...

najlepsze...
        • marzeka1 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 22.05.12, 20:46
          Bosch .
        • suazi1 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 08:28
          Zgodzę sie tylko co do gorenje. Beko? chyba żartujesz... To chyba najniższa półka wśród sprzętu agd.
    • i_love_my_babies Re: Zmywarka - jaką polecacie? 22.05.12, 21:00
      bosch - moja ma 4 lata i śmiga jak nowa
    • krztyna Re: Zmywarka - jaką polecacie? 22.05.12, 21:04
      Ja mam Boscha, znajoma Indesita. Obie bezawaryjne od trzech lat. Zwróciłabym uwagę na wyłożenie ścianek wewnętrznych - żeby było metalowe a nie plastikowe. Ponoć plastikowe chłoną szybciej zapachy, choć moja częściowo plastikowa nie śmierdzi. Jeszcze smile

-----------
      Platek, Skorpek i Hans Helmut
    • wies-baden Re: Zmywarka - jaką polecacie? 22.05.12, 21:06
      MIELE. *Wszystko inne to kompromis*
      • sandrasj Re: Zmywarka - jaką polecacie? 22.05.12, 21:12
        Candy, mamy trzy, żadna nas nie zawiodła.
        • mruwa9 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 22.05.12, 23:09
          to po co ci trzy zmywarki?
        • chyba.ze Re: Zmywarka - jaką polecacie? 22.05.12, 23:11

> Candy, mamy trzy, żadna nas nie zawiodła.

Mam co prawda tylko jedną, ale zdarzały się awarie, więc nie polecam.
          • yenna_m Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 09:13
            candy kombajn trio - masakra
            z radością pozegnalam sie z firma i urządzeniem
            serwis we Wro - beznadziejny (takie mialam prywatne doswiadczenia)
      • sokhna Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 00:18
        Dokladnie smile Tylko Miele.
        Do tego one maja fajne rozwiazanie na sztucce - zamiast zajmujacego pol zmywarki kosza na gorze znajduje sie dodatkowa "szuflada". Dzieki temu wchodzi do zmawarki duzo wiecej naczyn.
        • suazi1 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 08:31
          Żadna nowość, w boschu też jest doddatkowa półka "pod sufitem".
          • sokhna Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 10:57
            Ale ja nie twierdze, ze to nowosc. Wspomnialam o tym, bo jednak wiele zmywarek nie ma tego rozwiazania, a jest ono bardzo fajne.
            Nie znam innego sprzetu jak Miele, bo nie ogladalam, a nikt o czyms takim nie wpsomnial (przepraszam, pare lat temu mielismy wszystko z AEG i wiekszego g... nie widzialam) smile
    • anorektycznazdzira Re: Zmywarka - jaką polecacie? 22.05.12, 23:03
      Siemensa mam i polecam, tylko nie wybieraj z najtańszych modeli, gdzieś tak od środka w górę.
    • kasik_85 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 22.05.12, 23:10
      Ja również przymierzam się do zakupu zmywarki tylko że w moim przypadku to pierwszy raz i znalazłam coś takiego: www.ceneo.pl/12913101
      Myślę że chyba się zdecyduje. A co Wy o niej sądzicie??
    • platki_sniadaniowe Re: Zmywarka - jaką polecacie? 22.05.12, 23:13
      mam boscha- model bez bajerów
      jestem zadowolona
      mam w domu cały sprzet firmy bosch i do tej pory nic mi sie nie zepsuło
    • thorgalla Re: Zmywarka - jaką polecacie? 22.05.12, 23:14
      Wyłącznie Bosch.
      Prostą,bez 47634864893 programów bo i tak będziesz używać najwyżej dwóch.
      • sandrasj Re: Zmywarka - jaką polecacie? 22.05.12, 23:22
        W jednym domu nie mamy trzech big_grin ale moi rodzice mają dwa domy, a ja w mieszkaniu też mam big_grin a co do boscha to miałam i zepsuła się po pół roku... ale może akurat wadliwa była.. jak dla mnie Candy big_grin
      • mamba1234 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 00:02
        Miałam Bosch (Siemens to to samo) i nigdy więcej! Za to Indesit sprawdza się rewelacyjnie.
        • naomi19 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 00:08
          Potwierdzam, mamba.
          • kolpik124 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 07:35
            Sąsiadom właśnie walnął słynny Miele, zaraz po gwarancji. 5 tysięcy w plecy smile))

Jak widać emamy gustują w najdroższych, a wcale już nie najlepszych wink

Volvo to też teraz chińsczzyzna big_grin
    • 18_lipcowa1 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 07:36
      mam boscha i jestem zadolowlona
    • suazi1 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 08:26
      Bosch czy Siemens to bardzo dobry pomysł - to tak naprawdę jeden i ten sam producent. My mamy boscha od ponad 10 lat - ani jednej awarii, regularne czyszczenie filtra czy odkamienianie wystarcza, chodzi jak złoto. Ni choinki nie mogę znaleźć sposobu, jak ja zepsuć, bo jakaś nowsza by się przydała, cichsza i z krótkimi programami wink
      • heca7 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 08:35
        Miałam Candy i nigdy więcej. Głośna i awaryjna. Niedomywała, ciasna -mimo, że 60-tka. Kupiłam za radą forumową wink Bosha i jestem bardzo zadowolona. Weszła dokładnie w to samo miejsce co Candy a mieści się w niej o wiele więcej. Chodzi tak cicho, że początkowo myślałam, że nie działa. Zużywa dużo mniej wody i prądu. Brat też kiedyś kupił Candy i się jeszcze męczy. Zacina się w połowie programu i zaczyna przeraźliwie piszczeć big_grin
    • adellante12 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 08:38
      Jesli chodzi o sprzęt AGD który ma cos wspólnego z woda to nietety ale TYLKO ELECTROLUX.
      Ktoś tu bredzi o Miele...
      Oczywista.. wypierd... na zmywarkę 12 tysi... spoko będziesz miała prawdopodobnie 7 lat spokoju albo dziesięć innych zmywarek big_grin...
      Jak walnął mi ostatnio bęben w sześcioletniej pralce MIELE to serwis naprawe wycenił na 4,5 tys PLN... Dziękuję nigdy więcej żadnego Miele Srele......Teraz pralka jest elektrolux i żadnej róznicy nie widze oprócz tej która mi w portfelu została bo za pół bebna mam nowa pralke.
      • ceide.fields Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 08:51
        Ostatnio weżwaliśmy serwis do pralki, 5-letniego Hoovera. Wymiana naciągniętego paska. Pan był dość gadatliwy. Dowiedziałam się np. że Hoover to to samo co Candy, a w dodatku mają ponad połowę wspólnych podzespołow z Boschem i Siemensem.

Snobistyczny Miele sprowadza prawie wszystkie cześci z Malezji i Chin ostatnio pan naprawiał pogwarancyjną pralkę Miele, koszt naprawy...7 tysięcy...

Sprzęt z określonego przedziału cenowego jakościowo się od siebie w zasadzie nie różni, i tak obecnie robi się go średnio na 5-lat big_grin
      • bablara Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 11:42
        Ja rowniez mam do klilku lat elektroluxa i jest to sprzet wart polecenia. Nieby jeszcze ani razu naprawiany, doslownie nic.
    • gandzia4 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 09:03
      Mam od 4 lat Bosha i bardzo go sobie chwalę, cichy, pojemny i jak do teraz bezawaryjny.
      • opium74 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 09:21
        Od 3 lat mam Amicę - domywa nawet jak nawciskam upychając prawie kolanem, nawet jak włożę pozasychane kubki po kawie suspicious
        Kosztowała 1/3 tego co słynne miele itp.
        Znajomi mają whirpoola - padła po 2,5 roku, innym wiecznie niedomywa.
        • gandzia4 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 09:28
          Koleżanka moja ma Amicę i jak przyszła do mnie to nnadziwić się nie mogła, że zmywarka może tak cicho chodzić. Zrozumiałam jak kiedyś wpadłam do niej akurat w trakcie pracy jej zmywary. Chodziła strasznie głośno. Jak dla mnie to poziom hałasu ma znaczenie, bo często włączam na noc, a mieszkanie mam niewielkie.
          • opium74 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 13:36
            co do głośności się nie wypowiem bo jak zmywarka pracuje w dzień to mi nie przeszkadza - sami generujemy większy hałas smile
            a jak pracuje noca to tez jej nie słysze bo kuchnie mam dość oddaloną od sypialni.
            Zaletą jest to że nie opłukuje przed włożeniem do niej talerzy. Z np. odrobiny sosu, listka bazylii itd - nic się nie zapycha, ładnie domywa nawet pozasychane czy tez lekko przypalone naczynia.
    • zlotarybka_1 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 09:08
      nie kupuj Electroluxa ani Zanussi (ten sam producent).
      • ceide.fields Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 09:08
        Dlaczego?
        • zlotarybka_1 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 09:16
          mówiąc bardzo ogólnie - badziewie
          • ceide.fields Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 09:18
            Mam lodówkę Electrolux od 10 lat. Działa jak żyleta.

Mówiąc krótko...badziewie big_grin
            • zlotarybka_1 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 09:28
              Chodzi o to, że kilka lat temu firma produkowała porządny sprzęt. Teraz idzie w rozwiązania chińskie i bardzo się to odbija na jakości produktów.
              Zmywarki, które były na rynku 5, 6 lat temu to był zupełnie inny towar.
              • ceide.fields Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 09:37
                Tak można napisać o każdej firmie. Czy w związku z tym mam określać każdy nowy sprzęt jako badziew?

A co to są "rozwiązania chińskie"?
    • rosapulchra-0 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 09:13
      U mnie Siemens się sprawdził. Zmywarka bez zarzutu działała kilkanaście lat, wymieniłam na większego Boscha i po trzech latach użytkowania padła pompa.
      Od siebie tylko dodam, że najlepiej kupić najprostszą zmywarkę, te wszystkie wodotryski w codziennym użytkowaniu nie są brane pod uwagę. Ja używałam jednego z pięciu dostępnych programów, reszta mi była zbędna.
      • kolina01 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 10:25
        To ja sie wypowiem o Electroluxie. Mam wrażenie, że to sprzęt trwały, ale niestety nie zawsze dobrze działąjącysmile Mam lodówkę 10 lat i rewelacja , nic się nie dzieje. Zmywarkę też ponad 10 lat - działa, wszystkie pompy grzałki ok. Ale już kółka i prowadnice w środku urywają się non stopsad Sitka zapychają się od najdrobniejszych brudówsad Jeżeli cokolwiek zaschniętego wsadzę - to rozniesie paskudztwa jeszcze po innych naczyniachsad Trzeba pamiętać o czyszczeniu tych sitek po każdym myciu. No i do tego baaardzo głośnacrying
    • peggy_su Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 11:24
      Bój Bosh ma narazie półtora roku i daje radę wink Jedna z tańszych zmywarek tej firmy, 45 cm.
    • kiniox Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 11:42
      Obejrzałam sobie Miele i kupiłam tańszą zmywarkę Siemensa o tych samych parametrach. Działa jak złoto. Dla mnie mega ważne są dwie rzeczy - musi być cicha i musi mieć szufladę na sztućce, a nie zagracający kosz. Warto też sprawdzić, jak długo trwa program, który będzie najczęściej używany.
    • vector40 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 12:18
      Bosche, Siemensy, Elektroluxy obecnie to wszystko chińska tandeta.
      Rożnica jest także między identycznym sprzętem kupionym w markecie i sklepie niesieciowym.
      Mam kolegę który prowadzi taki sklep i porównaliśmy ten sam model z marketu i innego sklepu.
      W obu modelach zastosowano inne materiały. W zmywarce (do zabudowy) z marketu było mniej materiału wyciszającego, słabsze węże, inne plastiki. Co ważne w sklepie kolegi mogłem kupić model wyższy taniej niż zapłaciłbym za model niższy w markecie. Oczywiście w tle stale przewijał się temat, że owe sprzęty to chińskie wyroby lub wyprodukowane na chińskich częściach. Stanęło na AEG. Od lat mam urządzenia tej marki w domu. Systematycznie wymieniam je na nowe tej samej marki. Może stylistycznie nie są najpiękniejsze. Ale zawsze bardzo skuteczne ! Zresztą na urodzi mi nie zależało bo kupowałem sprzęt do zabudowy.
      • ceide.fields Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 12:24
        Od dawna wiadomo, że najlepszy sprzęt to ten kupiony na bazarze big_grin
        • angela10086 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 12:28
          bosch.
          • k1234561 Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 16:33
            Dziękuję Wam bardzo za pomoc.Póki co skłaniamy się do zakupu Boscha,tego:
            Bosch SMV40M30EU
            ale nie wiem czy to dobry wybór?
            • peonies Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 21:23
              bosch zdaniem moim i mojej rodziny jest najlepszy.

taką zmywarkę SMV40M30EU ma moja mama i bardzo sobie chwali smile ja mam boscha ale małą 45cm i inny model ale jestem baardzo zadowolona smile
    • pibelle Re: Zmywarka - jaką polecacie? 23.05.12, 22:36
      Jak się trafi w dobry model i akurat nie ma pecha, że jakiś podwykonawca części nie zrobił kichy, co się zdarza każdemu producentowi, to każdy sprzęt jest dobry i można spokojnie wybór oprzeć na najważniejszych parametrach takich jak głośność, enegrożerność, cena i dogodny serwis.
      Mój pierwszy bosch działa do dziś bezawaryjnie w starym mieszkaniu, czyli już 12 lat. W kolejnym mieszkaniu najtańsza AEG też dawała radę, chociaż wcale nie lepiej, a obecnie mam 2 siemensy i 45tka super chodzi, a 60tka najwyższy model jaki mieli miała 2 różne awarie w ciągu 2 miesięcy od uruchomienia w tym jedną taką, że padła na amen 3 dni przed Bożym Narodzeniem, a Święta były u nas, więc szlag mnie trafił jasny na miejscu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka