Dodaj do ulubionych

Allegro. Debiut problemów

23.08.12, 08:30
Korzystam z allegro od dłuższego czasu. Nigdy nie miałam problemow, aż do teraz..
Kupilam buty. W opisie: skóra naturalna.
Buty przyszły i skóra naturalna jest tylko z wierzchu, wnętrze buta to skaj. (Buty bez oryginalnego pudełka i bez piktogramów). Potwierdzałam to u 2 szewców.W ogóle miałam wątpliwości czy i z wierzchu to skóra, ale fachowcy potwierdzili, że jednak skóra.
No i problem, co robić.
Powiem szczerze,ze gdybym wiedziała, ze srodek jest sztuczny, w zyciu bym tych butów nie kupiła. Bo niewygodne, bo takie okrutnie mnei obcierają.. Opis był tak skonstruowany,że sugerowal,ze całość jest ze skóry. Poza tym - moze to moje gapiowstwo- nie przysżło mi go glowy, by po opisie" skóra naturalna" dopytywac, czy zarówno w srodku i na zewnątrz.
Póki co napisałam maila do sprzedającej. najchętniej w ogóle oddałabym te buty, ale spodziewam się problemów. (Jesli oddanie, to mogę oczekiwać zwrotu kosztu butow + kosztów przesyłki?) Sprzedająca w zasadzie może się wyprzec i uznać, ze buty jednak sa całkowicie ze skóry. I będzie takie: slowo za slowo. Coś mogę sensownego z tym z robić?
Obserwuj wątek
    • tosieuda Re: Allegro. Debiut problemów 23.08.12, 08:58
      jesli zakup byl w firmie, a nie u osoby prywatnej, to mozesy zwrocic w ciagu 10 dni bez podawania powodu, ale koszty transportu wtedy ponosisz ty,
      no chyba, ze sprzedajacy uzna Ci, ze przedmiot jest rzeczywiscie niezgodny z opisem,
      wtedy masz prawo rowniez do zwrotu kosztow transportu w obie strony,
      • joszka30 Re: Allegro. Debiut problemów 23.08.12, 09:00
        Zakup u osoby prywatnej.
        Wię czekam, jak ona sie ustosunkuje do moich zastrzeżen. Póki co: milczy...
    • patatajowa Re: Allegro. Debiut problemów 23.08.12, 09:02
      własciwie to nie wie co ci odpisac bo wszystko sama sobie wyjaśnilaś wink
      Ale:
      >Opis był tak skonstruowany,że sugerowal,ze całość jest ze skóry.>
      nawet w tabelce wyboru przy wystawianiu aukcji z jakiego materiału sa buty jest skóra i dotyczy to wierzchu buta.
      > Poza tym - moze to moje gapiowstwo- nie przysżło mi go glowy, by po opisie" skóra naturalna" dopytywac,czy zarówno w srodku i na zewnątrz.>
      tak, mysle ze to twoje gapiostwo, jezeli zalezalo ci na butach mogłaś dopytac,, to nie jest takie oczywiste ze jesli wierzch to skóra to wkladka i wysciólka rowniez.
      >cryingJesli oddanie, to mogę oczekiwać zwrotu kosztu butow + kosztów przesyłki?)>
      moim zdaniem nie ma podstaw do zwrotu kosztów przesyłki,to nie wina sprzedawcy
      >Sprzedająca w zasadzie może się wyprzec i uznać, ze buty jednak sa całkowicie ze skóry.>
      mysle ze sprzedajaca nie powinna miec sobie nic do zarzucenia, opisała ze buty sa skórzane i takie faktycznie sa.faktem jest ze mało kto pisze co buty maja w środku. to juz w interesie kupujacego lezy zeby dopytac jesli mu zalezy na butach.
      >I będzie takie: slowo za slowo. Coś mogę sensownego z tym z robić?>
      albo od razu wystawic na all albo spróbowac ubrac, czy beda obcierac tego nie wiesz.

a tak poza tym co to sa piktogramy na butach i czy oryginalnie powinny na nich być?
      • joszka30 Re: Allegro. Debiut problemów 23.08.12, 09:11
        serio w tabelce wyboru przy wystawianiu aukcji to dotyczy wierzu butów?

Autentycznie tego nie wiedziałam

Pikogramy - uniwerslane oznaczenia symbolami z czego buty sa wykonane
        • patatajowa Re: Allegro. Debiut problemów 23.08.12, 09:15
          aaa no tak,.
          ale to nie na wszystkich butach jest.
          poza tym wiesz juz ze sa ze skóry.
        • tosieuda Re: Allegro. Debiut problemów 23.08.12, 09:22
          a ja uwazam, ze to co jest w srodku jest bardzo istotne,
          nigdzy nie kupilabzm butow, ktore nie maja skorzanej wkladki,
          to w ogole dosc dziwne, ze cale sa ze skorzy, a srodek nie,
          to juz czesciej spotyka sie odwrotna sytuacje, ze buty sa z tzw skory ekologicznej,
          a srodek ma skorzana wkladke, bo inaczej stopa sie poci,
          nie wiem jak dokladnie wzgladala ta aukcja,
          ale sprzedajaca mogla specjalnie przemilczec fakt, ze wkladka nie jest skorzana,
          bo nie bzlo sie czym chwalic, a to dosc istotne, mysle, ze kupujaca mogla sie czuc wprowadzona w blad
          • joszka30 Re: Allegro. Debiut problemów 23.08.12, 09:29
            ano tak sie poczułam..
            Nie pierwsze to buty, ktore kupowałam na allegro- i zawsze skórzane okazywalo się: caŁe skórzane: wierzxh i srodek... Do tej pory sie nie przejechałam na opisie, stąd i teraz nie dopytywalam.. Jednak jeśli tak jest w tabelce allegro,ze opis materiału oznacza wierzch buta cóż.. pozostaje mi chyba z pokorą uczyć się na błędach...
            • klara_0204 całe to całe 23.08.12, 09:57
              Jesli w aukcji jest info, że całe buty są ze skóry to nie było powodu dopytywać się o środek.
              • patatajowa Re: całe to całe 23.08.12, 10:48
                klara_0204 napisała:

> Jesli w aukcji jest info, że całe buty są ze skóry to nie było powodu dopytywać się o środek.>
                oczywiście, w takim przypadku jest to wina sprzedajacego ktory powinien przyjąć zwrot.
                zauważ ,że założycielka wątku pisze: cyt:"Opis był tak skonstruowany,że sugerowal,ze całość jest ze skóry."
                ona sie zasugerowała bo info "wierch buta-skóra,wkładka-skóra, wyściółka-skóra" w aukcji nie było.
            • tres09 Re: Allegro. Debiut problemów 23.08.12, 11:38
              > Jednak jeśli tak jest w tabelce allegro,ze o
              > pis materiału oznacza wierzch buta cóż.. pozostaje mi chyba z pokorą uczyć się
              > na błędach...

Nic takiego nie ma, nie wiem skąd patatajowa to wzięła.
              Jeśli sprzedający pisze że buty są skórzane, to oczywiste że chodzi o wierzch i środek, jeśli jest inaczej to sprzedający powinien umieścić w opisie informację że buty są tylko częściowo skórzane. Wiele osób tego rodzaju butów w ogóle nie kupuje, poza tym takie buty są zwykle znacznie tańsze - jest to więc bardzo istotna informacja.
              Moim zdaniem sprzedający powinien w takiej sytuacji zwrócić pełne koszty (razem z kosztami wysyłki).
              • patatajowa Re: Allegro. Debiut problemów 23.08.12, 12:47
                tres09 napisał:
                > Nic takiego nie ma, nie wiem skąd patatajowa to wzięła.>
                parametry oferty przy wystawianiu w kategorii obuwie: Materiał: guma, plastik,skóra naturalna, tkanina,inny materiał.
                >Jeśli sprzedający pisze że buty są skórzane, to oczywiste że chodzi o wierzch i środek,>
                nie wiem dlaczego zakładacie ze to takie oczywiste. dla mnie wcale nie wink
                > jeśli jest inaczej to sprzedający powinien umieścić w opisie informację że buty są tylko częściowo skórzane. >
                a jesli jej nie umieścił to kupujacy nie powinien zakładac ze tak jest.

https://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif
                • patatajowa Re: Allegro. Debiut problemów 23.08.12, 12:50
                  np chyba z 95% skórzanych kozaków nie ma wkładki i wyściólki ze skóry.zazwyczaj jest to jakis koc obuwniczy, pianka,filc itp. a jednak sa to buty skórzane wink
                • tres09 Re: Allegro. Debiut problemów 23.08.12, 13:02
                  > > Nic takiego nie ma, nie wiem skąd patatajowa to wzięła.
                  >
                  > parametry oferty przy wystawianiu w kategorii obuwie: Materiał: guma, plastik,s
                  > kóra naturalna, tkanina,inny materiał.

Otóż to. Nie ma mowy że chodzi o wierzch.

>>Jeśli sprzedający pisze że buty są skórzane, to oczywiste że chodzi o wierzch i środek,
                  >nie wiem dlaczego zakładacie ze to takie oczywiste. dla mnie wcale nie

Na szczęście dla większości sprzedających to oczywiste.
                  Jeśli przedmiot jest z kilku rodzajów materiałów, to w opisie wymienia się wszystkie, a nie tylko jeden, najdroższy.
                  • patatajowa Re: Allegro. Debiut problemów 23.08.12, 15:11
                    da się zaznaczyć tylko jeden rodzaj materiału.
                    z ciekawości- co byś zaznaczyla gdybyś sprzedawala zamszowe czólenka Clarks z wkładką z tworzywa?
                    • tres09 Re: Allegro. Debiut problemów 23.08.12, 15:51
                      Wybrałabym skórę naturalną, ale w opisie napisałabym tak żeby nie było wątpliwości że buty są skórzane na zewnątrz (i jest to skóra zamszowa a nie licowa, to też niektórym robi różnicę), a w środku buty są sztuczne.
                      Niektóre aukcje zawierają też zdjęcie piktogramów, wtedy sprawa jest jasna.
                      Jeśli sprzedający pisze że buty są skórzane, nie wspominając o tym że nie dotyczy to całej cholewki tylko części, to moim zdaniem mało prawdopodobne że uniknie reklamacji.
          • patatajowa Re: Allegro. Debiut problemów 23.08.12, 09:31
            tosieuda napisała:

> a ja uwazam, ze to co jest w srodku jest bardzo istotne,nigdzy nie kupilabzm butow, ktore nie maja skorzanej wkladki,to w ogole dosc dziwne, ze cale sa ze skorzy, a srodek nie,>
            ja nie twierdze ze to nie jest istotne-bo jest, napisałam ze to nie jest takie oczywiste ze skoro wierzch to skora to wnetrze rownież wink

gdy ja sprzedaje jakies buty zawsze dokładnie opisuje to z czego jest wkladka i wyściółka buta.
            jesli kupowałabym buty a nie było takiej informacji w opisie dopytałabym a nie zakładała automatycznie ze jest tak a nie inaczej wink
            • patatajowa Re: Allegro. Debiut problemów 23.08.12, 09:34
              dla przykładu-ostatni mój zakup-wierzch skóra,środek juz nie.
              https://halens.scene7.com/is/image/Halens/134259650672795112?$halens-product-main$
              • koralik12 Re: Allegro. Debiut problemów 23.08.12, 11:39
                Ja namietnie kupuje buty Rieker antistress mega wygodne ale w środku żadne nie maja skóry. Z wierzchu skóra w środku tworzywo a to i tak jedyna marka której buty które nosze na bosa stopę. Inne mnie masakrują.
    • living_concept [...] 23.08.12, 10:26
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • joszka30 Re: Allegro. Debiut problemów 23.08.12, 14:52
      Materiał: Skóra naturalna
      Marka: Clarks Rozmiar: 37,5
      Długość wkładki wew. (cm): 24.00 Wysokość obcasa (cm): 5.00
      Takie informacje były tabelkowo. Potem opisie było tylko: zamszowe czółenka.
      I po takim opisie do głowy by mi nie przyszło,zeby pytac o całość. Dla mnie to też nie jest oczywiste,ze pisze się ,z e skóra naturalna mając na mysli wierzch buta. Oki, ja nie pytałam o całośc, sprzedająca tez nie napisała całej prawdy..
      Ale wg mnie towar nie jest zgodny z opisem.
      • patatajowa Re: Allegro. Debiut problemów 23.08.12, 15:21
        ok, pisac sie juz mi nie chce wink
        napisz do sprzedajacej, przytocz jej całą przedstawioną tu argumentacje,
        napisz ze kupiłas buty nie całkiem skórzane a spodziewałaś sie całkiem skórzanych.
        jak sie bedzie poczuwac zwróci ci kase. jesli nie, mozesz wystawić negatywa za "zatajenie całej prawdy" wink
        a na przyszłośc w razie wątpliwośći,braku informacji o czymś, mimo absolutnego przekonania warto dopytać.
        mam nadzieje jednak ze buty kupiłas fajne i moze do chodzenia sie nadają.
        • tres09 Re: Allegro. Debiut problemów 23.08.12, 15:46
          Opis powinien być kompletny i nie budzić wątpliwości, trudno za każdym razem dopytywać czy podany materiał dotyczy całości czy tylko części, czy nowe oznacza nigdy nie noszone czy może tylko raz, czy koszulka bawełniana oznacza 100% bawełny, czy np. 10%, reszta poliester itp.
          Inna sprawa, że nie ma co przewidywać problemów na zapas, mnie się już zdarzyło kupić rzeczy niezgodne z opisem, ostatnio dwie rzeczy i w obu przypadkach sprawa została załatwiona pomyślnie - raz dostałam zwrot pełnych kosztów łącznie z wysyłką w dwie strony, za drugim razem sprzedająca zaproponowała zwrot części ceny i to mi pasowało.
          • konwalia-82 Re: Allegro. Debiut problemów 23.08.12, 20:49
            taki nine west np prawie wszystkie buty ma ze sztuczną wkładką, a są wygodne
            • joszka30 Re: Allegro. Debiut problemów 24.08.12, 09:30
              sad uff...
              dzięki za pocieszenie wink
              ale , niestety, te wygodne nie są...
      • lucyna_1980 Re: Allegro. Debiut problemów 23.08.12, 22:23
        A ty pierwszy raz kupowałas Clarksy? Kupuję je namiętnie w różnych sezonach i modelach i żadne nie miały skórzanej wkładki (jedynie wierzch).
        Chyba nie dokładnie zapoznałaś się ze specyfiką tej firmy a teraz masz pretensje do sprzedającego - zawsze jak kupuję Clarksy wiem czego się spodziewać - zdziwiona bym była gdybym dostała jakiekolwiek ze skórzaną wkładką wink
        • joszka30 Re: Allegro. Debiut problemów 24.08.12, 09:20
          No, popatrz...To nie pierwsze moje Clarksy, kolejne zresztą w rodzinie, i wszystkie miały skórzane wkładki..
          Serio kupujesz buty często za ponad 300 zł ze skajową wkładką?
          • lucyna_1980 Re: Allegro. Debiut problemów 24.08.12, 10:37
            wiesz... z Clarksami to jest tak, że nawet sam producent na swojej oficjalniej stronie nie podaje z czego jest wkładka tylko z czego jest wierzch i podszewka - o wkładce milczy wink więc przyjrzyj się swoim starym butom bo możesz się zdziwić wink
            P.S. Clarksy kupuję tylko i wyłącznie na wyprzedażach, wtedy mam jakość adekwatną do ceny - nigdy nie zapłaciłam więcej niż 160 zł za buty od nich warte w sklepie ponad 300 zł
    • celice73 Re: Allegro. Debiut problemów 23.08.12, 22:15
      Trochę nie na temat, ale w sieciówkach obuwniczych można kupić skórzane wkładki za ok 10 zł, ja zawsze kupuję, zwłaszcza do butów zimowych, noga tak się nie poci
      • joszka30 Re: Allegro. Debiut problemów 24.08.12, 09:28
        I pewnie na tym sie skończy.. To samo poradził mi szewc..
        No, prosze.. jedna sytaucja, a tyle sie nauczyłam..winkI o dokąłładnym czytanie aukcji między wierszami i o rodzjach skor i wkładek- to od szewców..wink
        Mam nauczkę, to pewne..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka