Dodaj do ulubionych

Gdzie można potwierdzić oryginalność perfum

05.11.12, 20:41
albo ich nieoryginalność. Córka kuzynki kupiła dla taty perfumy, według mnie podróba, sprawdzałyśmy w necie i utwierdzam się w tym coraz bardziej w tym przekonaniu. Tylko czy można gdzieś to potwierdzić coby nie były to tylko nasze przypuszczenia....co zrobić z takim fantem? Nie kosztowały dużo ale bardziej chodzi mi o zasadę. Sprzedawca oczywiście twierdzi, że towar oryginalny. Zanim namówię je na zgłoszenie na Policji wolałabym jednak gdzieś potwierdzić ze to podróba...
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: Gdzie można potwierdzić oryginalność perfum 05.11.12, 20:49
      napisac bezposrednio do dystrybutora/przedstawiciela na Polskę np.,załaczyc zdjecia, powinni odpisac.
    • koolair Re: Gdzie można potwierdzić oryginalność perfum 05.11.12, 21:05
      A co wskazuje na to ze sa nieoryginalne? moze wrzuc jakies zdjecie butelki i pudełka, generalne oryginały sa okodowane na pudełku i na naklejce na butelce.
      • slonko1335 Re: Gdzie można potwierdzić oryginalność perfum 05.11.12, 21:21
        Nie mam zdjęcia ale mogę poprosić żeby zrobiły... Perfumy gościu wrzucił do koperty bąbelkowej, przyszły w zmasakrowanym pudełku, mało nadającym się na prezent aż dziw, że w całości butelka...ale to pudełko to mniejszy problem, zwłaszcza że wybrała opcję wysyłki listem poleconym....
        Przede wszystkim cena nie taka...choć w sumie z jakiegoś wolnocłowego mogłaby przejść chyba, w promocji w supherfarmie dawaliśmy kiedyś za takie(to akurat jedne z ulubionych mojego męża tyle, że teraz używa innych wiec nie mogę porównać bezpośrednio) z 60-70 zeta więcej. Wydaje mi się jednak, że napis jest kiepski, taki jakby z sitodruku, nie zgadza się taki czarny numer z opakowania z numerem na flakonie, flakon ma plastikową nakrętkę a powinna być metalowa z tego co zdążyłam doczytać, butelka jest z ostrymi krawędziami a taka być nie powinna. Pudełko zewnętrzne wygląda ok , tylko to co jest w środku moim zdaniem nie halo. Jutro będę w pobliżu supherfarma to jeszcze wejdę i obejrzę dokładniej, bo prawdę mówiąc nigdy jakoś szczególnie się nie przyglądam tym opakowaniom. Tylko bardziej chodzi mi o to, że wolałabym aby było coś więcej niż nasze słowo przeciwko jego....
        • dixi Re: Gdzie można potwierdzić oryginalność perfum 05.11.12, 21:30
          slonko1335 napisała:
          nie zgadza się taki czarny numer z opakowania z numere
          > m na flakonie

więcej nie trzeba - w takim razie na 100% podróba w dodatku mało inteligentnie podrobiona smile
    • dixi Re: Gdzie można potwierdzić oryginalność perfum 05.11.12, 21:24
      tu zapraszam
      wizaz.pl/forum/showthread.php?t=578618
      jako w miarę aktywna uczestniczka tego forum i obłąkana perfumaniaczka smile
      są tam ekspertki, że ho ho smile
    • nglka Re: Gdzie można potwierdzić oryginalność perfum 05.11.12, 21:24
      na pierwszy rzut sprawdzilabym:
      - pojemnosc [czy taka wystepuje]
      - jesli to woda [perfumowana/toaletowa] to czy na rynku jako oryginal wystepuje w tym stezeniu; znaczy nietory producnci wypuszczaja na rynek tylko wode perfumowana albo toaletowa dla danego zapachu, wtedy latwo rozpoznac ze cos jest podroba
      - koniecznie miejsce produkcji, bardzo czesto tu jest inna miejscowosc podana
      - bywa, ze wystepuja literowki w nadruku podrob
      - sprawdz w necie, czy butelka tego konkretnego zapachu nie jest sygnowana hologramem [wtopionym w szklo]
      - jak powyzsze nie dadza pewnosci: napisac do dystrybutora na PL
    • dixi Re: Gdzie można potwierdzić oryginalność perfum 05.11.12, 21:32
      jeżeli to perfumy z allegro, to daj linka do aukcji wink
      • slonko1335 Re: Gdzie można potwierdzić oryginalność perfum 05.11.12, 21:47
        Z allegro ale nie wiem jaka aukcja. Jutro poproszę o link.
        Myślisz, że pisać do gościa o zwrot kasy czy od razu na Policję ? Kwota mała ok. 100 więc nie wiem czy Policja się przejmie w ogóle, choć ja bym pewnie z grubej rury uderzała....
        • dixi Re: Gdzie można potwierdzić oryginalność perfum 05.11.12, 21:55
          pisać do gościa o zwrot - niektórzy grzecznie się przyznają do sprzedaży podróbki i zwracają kasę bez szemrania, z góry zakładając pewne ryzyko zawodowe smile
          a jakie to perfumy, pojemność i ile w miarę dokładnie kosztowały?
          • dixi Re: Gdzie można potwierdzić oryginalność perfum 05.11.12, 22:07
            pisać do gościa o zwrot i postraszyć policją oczywiście wink
          • slonko1335 Re: Gdzie można potwierdzić oryginalność perfum 05.11.12, 22:24
            Lacoste style in play red men. 125 ml. Ok stówki, dokładniej nie wiem.
      • aleks2539 Re: Gdzie można potwierdzić oryginalność perfum 05.11.12, 21:49
        ja ostatnio kupiłam perfumy z allegro. Miałam wrażenie że woda jest ciut ciemniejsza. Ale opakowanie niby ok, karton ok, zafoliowane, mówię no wydaje mi się. Zapach ok. Tyle, że nietrwały. I coś mnie ruszyło i napisałam do gościa że mam wątpliwości. Wiecie co napisał? Ze na aukcji jest mowa o oryginalnie zapakowanych perfumach a nie o oryginalnym perfumie... Coś mnie trafiło... Nie odpuściłam, walczyłam. Gościu musiał mi oddać kasę za perfumy + przesyłkę w obie strony.
        • dixi Re: Gdzie można potwierdzić oryginalność perfum 05.11.12, 22:03
          aleks2539 napisała:

> ja ostatnio kupiłam perfumy z allegro. Miałam wrażenie że woda jest ciut ciemni
          > ejsza.
          to akurat wcale nie jest wyznacznikiem oryginalności, wiele perfum tak ma że kolor zmienia się z wiekiem; na własne oczy widze np. przeobrażanie się mojego Addicta - świeży był jasnobłękitny, potem lekko fioletowy, przezroczyscie rdzawy aż do ciemnego koniaku smile we flakonie nie widać tego bo jest granatowy, ale czasami odpsikuję nieduże ilości do atomizerów na wymiany hobbystyczne smile
          trwałość zapachu jednak jak najbardziej świadczy o oryginalności/jej braku smile
          zwrot "oryginalnie zapakowane" to stary numer handlarzy podróbami, gratulacje z okazji odzyskania kasy smile
    • monikaj21 Re: Gdzie można potwierdzić oryginalność perfum 05.11.12, 23:05
      Slonko, podepnę się pod Twój wątek, żeby nie tworzyć kolejnego bo właśnie miałam pytać o perfumy z limango gdzie teraz jest oferta na perfumy - wydaje mi się, że taka sama akcja była niedawo, czy ktoś może kupił i wie czy sprzedawane tam perfumy są oryginalne?
      • mamaemmy Re: Gdzie można potwierdzić oryginalność perfum 05.11.12, 23:19
        myślę ,że jesli chodzi o Limango to sa tam oryginalne perfumy,zresztą porównaj na ceneo-wcale nie sa akurat w jakichs super niskich cenach
    • maggi9 Re: Gdzie można potwierdzić oryginalność perfum 06.11.12, 06:41
      Jeśli te perfumy sprzedają jeszcze w Sephorze albo Douglasie to idź porównaj.Jeśli nie-zrób fotki i pokaż np na forum o perfumach.
      Ale jeśli wykonanie flakonu budzi Twoje podejrzenia to raczej jest to podróbka.Tym bardziej, że zapach popularny i duża pojemność-podrabiający to lubią.

Co zrobić?Napisać do sprzedającego, przedstawić sytuacje, napomknąć, że sprzedaż podróbek jest przestępstwem i nalegac na zawrot kasy.Jeśli pan się ugnie-ok.Jeśli nie-pójść na policję.Sprzedaż podróbek jest karalna.

Ja bym poszła.100zł piechotą nie chodzi a i byłabym nieźle wkurzona jakbym dostała podróbkę.
    • ewa_2009 Re: Gdzie można potwierdzić oryginalność perfum 06.11.12, 22:59
      Ale o co Ci chodzi - chcesz odzyskać kasę (wtedy strasz policją), czy chcesz ukrócić proceder handlu podróbkami (wtedy zgłoś na policję).
      • slonko1335 Re: Gdzie można potwierdzić oryginalność perfum 07.11.12, 11:49
        Zainteresowana jak najbardziej głównie chce odzyskać kasę. Ja osobiście poszłabym dalej i nie skończyłoby się tylko na pieniądzach, bo jakby wszyscy to zgłaszali to można by wykosić większość takich sprzedawców...
        Niestety nie mam nic nowego w kwestii zdjęć, linków, itp. młodego mam chorego i chwilowo tym się zajęłam. Napisany został mail do Pana, Pan oczywiście twierdzi, że perfumy ma ze sprawdzonej perfumerii w której ma zniżki i wypiera się jakoby miały być podróbami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka