Dodaj do ulubionych

Emu-dylemat czy prać w pralce

24.03.13, 08:09
jw.stoją już kilka dni przy pralce i nadal się waham.Czy któraś z was próbowała.
Obserwuj wątek
    • malinkowa81 Re: Emu-dylemat czy prać w pralce 24.03.13, 08:42
      no moim by się czyszczenie przydało, ale w necie wszędzie pranie odradzają.. uncertain
    • zona.102 Re: Emu-dylemat czy prać w pralce 24.03.13, 17:36
      Nie włożyła bym do pralki bo na bank kolor się spierze, będą szorstkie i miękkie ale.. moim tez by sie przydalo czyszczenie, juz dlugo w nich nie chodze bo brudne sa a zima nie odpuszcza...
      • mamaoskarka Re: Emu-dylemat czy prać w pralce 24.03.13, 18:00

Ja moje pralam wiele razy, kolor chestnut, program na pranie welny i delikatny plyn, nic im sie nie stalo oprocz tego, ze juz nie byly takie miekie tylko sztywne i bardziej szorskie. W pralce dopieraly sie doskonale. Nalezy jednak uwazac na pranie innych kolorow, na pewno beda troche jasniejsze, np ja upralam czarne meza i to byl blad. Na wizazu jest dlugasny watek na temat emu i tam wszystkie dziewczyny polecaja pranie w pralce, nie polecaja natomiast zestawu czyszczacego do emu, gdyz zniszczyl ponoc wielu osobom buty. Polecana tam byla takze pianka do czyszczenia zamszu z Deichmanna ale nie pamietam dokladnie jaka.
        • zona.102 Re: Emu-dylemat czy prać w pralce 24.03.13, 19:10
          Mówisz, żeby prać? Hm.. chyba zaryzykuję, jak się zniszczą to trudno, gorzej chyba być nie może niż już jest smile
          Napisz jeszcze czy wrzucasz same Emu czy np jakiś ręcznik z nimi aby dobrze się odwirowały?
          Program do wełny, 30 stopni, wirowanie 1200? Do tego płyn typu Perwol bez zmiękczacza?
          • mamaoskarka Re: Emu-dylemat czy prać w pralce 24.03.13, 21:02
            Piore w perwolu, obroty nastawiam najmniejsze na 600, susze w suszarni ( mieszkam w bloku ), mam tam typowy taboret, ktory odwracam do gory nogami i buty nakladam na te nogi smile Mozna tez wypchac gazetami. Tylko tak jak pisalam wczesniej przygotuj sie, ze beda sztywne i troche szorstkie ale tego przeciez nie widac tylko czuc.
            A to skarbnica wiedzy na temat emu
            wizaz.pl/forum/showthread.php?t=204064
            • mamaoskarka Re: Emu-dylemat czy prać w pralce 24.03.13, 21:04
              Acha, pralam same buty bo nie pomyslelam, zeby wrzucic recznik. Dobry pomysl, sprobuje tak kolejnym razem smile
              • zona.102 Re: Emu-dylemat czy prać w pralce 24.03.13, 22:56
                No to wyprałam smile
                Program do delikatnego (trwał około 30 minut), na 30 stopni, wirowanie 800. Perwol + Lenor i teraz sie suszą wink
                Do tyc malych metek na boku przywiązałam sznureczek i za te sznureczki przywiazalam buty do suszarki podsufitowej w łazience, grzejnik jest włączony więc powinno dość szybko wyschnąc bo u gory wiadomo, gorąco wink
                Dam znac jak efekty.
                • zdzisnadzis Re: Emu-dylemat czy prać w pralce 25.03.13, 09:07
                  Emu nie suszy sie przy grzejniku!!! bo ci sie porobia zacieki. Maja sobie stac wypchane na sztywno zeby sie nie zdeformowały , najlepiej przy małym przeciagu .
                  • zebra51 Re: Emu-dylemat czy prać w pralce 25.03.13, 09:53
                    Prałam parę razy w Perwollu. Po wypraniu wypchłam małymi ręcznikami, które co pewien czas zmieniałam. Po wyschnieciu przeczesałam szczotką do zamszu i impregnacja. Nic im się nie stało smile
                  • tereferefretka Re: Emu-dylemat czy prać w pralce 25.03.13, 14:24
                    prałam jasno-szare uggi wielokrotnie, nic im sie nie stalo

zaciekow nie porobilam, a suszyły sie na stojaco pod grzejnikiem, nie upadłam na głowę zeby robic w domu w zimie przeciąg zeby buty wysuszyc.
                    • malinkowa81 Re: Emu-dylemat czy prać w pralce 25.03.13, 14:41
                      no własnie czytałam na jakichś amerykańskich forach i tam pranie ugg-ów polecali a emu - odradzali... hmmm (??)
                    • zdzisnadzis Re: Emu-dylemat czy prać w pralce 25.03.13, 14:57
                      tereferefretka napisała:

> prałam jasno-szare uggi wielokrotnie, nic im sie nie stalo
                      >
                      > zaciekow nie porobilam, a suszyły sie na stojaco pod grzejnikiem, nie upadłam n
                      > a głowę zeby robic w domu w zimie przeciąg zeby buty wysuszyc.

Na głowe to trzeba upsac, zeby sobie wyobrazac nie wiadomo jakie przeciagi big_grin
    • zdzisnadzis Re: Emu-dylemat czy prać w pralce 25.03.13, 15:00
      www.butyk.pl/blog/3332/porady-i-wskazowki/jak-czyscic-buty-emu
      zreszta tutaj masz opisane wszystko
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka