bursz 08.05.13, 08:50 Witam, co kupujecie, co dostały Wasze dzieci, znajomi, z czego się cieszą? Nasza córcia chce niespodziankę. Mąż jest za tabletem twierdzi, że dostanie większość dzieci. Dziękuję, pozdrawiam, j. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patatajowa Re: prezent komunia 08.05.13, 08:57 a przejrzałas forum? teraz co drugi wątek tutaj o komuni i prezentach,od dziadków, od chrzestnych, co daje wujek a co blizsi znajomi, jaki prezent dla tych dzieci których nie znamy, co dac komuniscie sasiadowi a co chrzesniaczce za granica, prezent drobiazg do 100 zł i wypasiony za 2 tys....no użyj wyszukiwarki sobie Odpowiedz Link Zgłoś
natalek79 Re: prezent komunia 08.05.13, 08:58 myślę, że rodzicom dla własnego dziecka najłatwiej wybrać prezent, bo znają zainteresowania, wiedzą co dziecko ma i o czym marzy. Jedno dziecko ucieszy tablet inne chociażby zegarek, mikroskop czy zestaw książek z ulubionej serii. Męża chrześniak popłakał się z radości na widok roweru, a syn ucieszył się z telefonu wypaśnego...dzieci różne są Odpowiedz Link Zgłoś
bursz Re: prezent komunia 08.05.13, 09:09 Patatajowa mam prośbę, nie odpowiadaj na moje wątki, zawsze jesteś pierwsza złośliwa, nie życzę sobie ataków, po prostu nie piszcie, jeśli nie macie co, dziękuję. Nie siedzę na forum non stop czasem tu nie zaglądam długo, nie jestem fanką Czerskiej. Czasem jednak można się czegoś dowiedzieć))) Przejrzałam ze 3 strony, nie znalazłam. Myślę, ze znamy własne dziecko, problem, że dziecko ma rower, zegarki, telefon, zabawki, górę książek, zwierzaki żywe. Pytam tak z ciekawości, pewnie zostanie tablet. Mąż mówi, ze większość dzieci dostanie i będzie mu głupio, że nie kupił dziecku. Poprosiła o jeden większy prezent od najbliższych, nas i dziadków. Wyluzowania wiosennego życzę i dużo słonka, j. ps. idę się opalać do kreacji bez ramiączek patrizii pepe patatajowa,pa Odpowiedz Link Zgłoś
asiakh Re: prezent komunia 08.05.13, 09:17 bursz napisała: Pytam tak z ciekawości, pewnie zostanie > tablet. Mąż mówi, ze większość dzieci dostanie i będzie mu głupio, że nie kupi > ł dziecku. Nie ma to jak kupić dziecku prezent z gatunku "co ludzie powiedzą". Współczuję podejścia... Odpowiedz Link Zgłoś
natalek79 Re: prezent komunia 08.05.13, 09:25 może i nie patrzeć co kto powie, ale np. mąż uparł się na prezent chrześniakowi (jego rodzice naciskali na kasę) i kupił mu rower, bo miał już za mały z rodzice niechętnie mu cokolwiek kupują (zwłaszcza lepszego). W poniedziałek okazało się, że cała klasa jak jeden ludź dostała rower...i co? i był tel. z wielkim dziękowaniem, bo musieliby w te pędy lecieć w poniedziałek po pierwszy z brzegu rower, bo dzieci takie już są w tym wieku...tak więc jednak mimo wszystko myśli się przy takich sprawach o tym co inni... Odpowiedz Link Zgłoś
asiakh Re: prezent komunia 08.05.13, 09:33 Mnie w ogóle nie interesuje co dostaną inne dzieci a i córka takich informacji nie przynosi do domu co znaczy, że nie stanowi to głównego tematu rozmów w szkole. Na pewno nie wybierałabym prezentu na podstawie tego co dostaną inni. Znam swoje dziecko, znam jej marzenia i potrzeby i to jest dla mnie najważniejsze a nie co dostanie "córka Kowalskiej: Odpowiedz Link Zgłoś
bursz Re: prezent komunia 08.05.13, 09:54 Asiakh i inne, dla sprostowanie nas też mniej interesuje co dostaną inni, choć z dziećmi różnie bywa, przykład powyżej. Znowu PYTAM Z CZEGO CIESZĄ SIĘ INNE DZIEWCZYNKI, TYLE? (BEZ PODTEKSTÓW, KOMPLEKSÓW, insynuacji, ze nie znam własnego dziecka. Naszych intencji i naszej osoby, relacji bardzo proszę nie oceniać). pozdrawiam)))uśmiechu Wam życzę, pa Susanne i Jacob....ale to brzmi, nie polsko)) Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: prezent komunia 08.05.13, 09:19 ależ co było złośliwego w mojej odpowiedzi???rada gdzie szukać? złośliwie to będzie teraz- faktycznie macie problem jak dziecko ma juz wszystko....a mąż to już chyba ma najwiekszy problem z poczuciem winy jak czegos nie kupi .. miłego opalania, nie spal sie na skwarke bo dziecku narobisz obciachu Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: prezent komunia 08.05.13, 09:44 no, ale przecież mąż już zadecydował... Odpowiedz Link Zgłoś
1alfa1 Re: prezent komunia 10.05.13, 23:42 no jak ma już zwierzaki i to w dodatku żywe ..... ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
monia19722 Re: prezent komunia 09.05.13, 12:49 dlaczego większość odpowiedzi nie dotyczy tematu ? mój prezentowy zestaw komunijny dla dziewczynki-mola książkowego, która lubi też błyskotki 1. złote koczyki markizki - wzór dla młodszej i starszej damy czyli pamiatka na całe życie 2. zegarek swatch model flower (podoba się mojej 7 i 16-latce ) 3. książka o Janie Pawle II 4. pakiet książek o Czarnoksiężniku Oz 5. perfumki Monster High (są w zarze) + pieniążki (zbiera może na tablet a może na telefon-pomysy się zmieniają) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: prezent komunia 11.05.13, 08:13 moja córka (niestety nie mol książkowy...): - tablet (marzyła, priorytetem była wersja z klawiaturą) - gadżety firmowe do tabletu (2xetui, 2xsłuchawki, mysz) - zegarek Swatch - konsola Xbox - aparat foto (kolejny wymarzony prezent) - małe niespodzianki (?) * chciała bardzo wspomniany już wyżej rower (ale 2 m-ce temu kupiłam jej okazyjnie wybraną przez nią w D-nie używkę/sprzedałam stary i ... klapa) * konsola...prezent nie został jeszcze kupiony.... nie jestem przekonana do zakupu... moja córka nic o niej nie wie... przerażają mnie ceny (z dobrymi grami i dobrym dyskiem ok.1500zł) * dostanie też $ - przeznacza je na odświeżenie swojego pokoju (który świeży jest, ale marzą jej się... kolory czarne) klasowe koleżanki i koledzy dostaną... tablety, rowery 24", dobre telefony kom., TV... + dziewczynki pamiątkową biżuterię powyższe prezenty nie są tanie... ale takie były deklaracje obdarowujących (ja na to wpływu nie miałam, presji nie wywierałam) znam dzieci, które mają wszystko... dostaną wycieczkę do Paryża, roczny kurs jazdy konnej są też dzieci, które tablet dostaną od całej rodziny... mieszkam w dużym mieście, znajome dzieci znają wartość pieniądza, są cwane/jest szpan i potrafią rozmawiać na temat ww prezentów... moja córka w domu podjęła jedynie temat tabletu i aparatu... Odpowiedz Link Zgłoś
beautywomen Re: prezent komunia 11.05.13, 20:40 Nie rozumiem pytania... Dwójka moich dzieciaków przystępowała do komunii w zeszłym tygodniu. Od rodziców prezentów nie ma. Wszak cały rok były zakupy okołokomunijne, przyjęcie również kosztuje. A co najważniejsze w ogóle nie było mowy o prezentach wszak w tej uroczystości nie o to chodzi. Jak podpytywałam syna czy rozmawiają w szkole o prezentach powiedział że nie. Siedząc w kościele w dniu uroczystości, słuchając ogłoszeń duszpasterskich mówię dzieciom, że być może po wyjściu z kościoła dostaną prezenty. Oboje zapytali dlaczego? przecież to nie są urodziny, tylko komunia... Jestem dumna ze swoich dzieci i ich podejścia. A prezenty...? tak dostali pieniążki za które kupiliśmy nowe rowery. Dzieci były zaskoczone i szczęśliwe. Nie kapuję, jak można ciągle o tych prezentach komunijnych i robić dzieciom wodę z mózgu... Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: prezent komunia 12.05.13, 12:17 beautywomen napisała: > Nie rozumiem pytania... > Dwójka moich dzieciaków przystępowała do komunii w zeszłym tygodniu. Od rodzicó > w prezentów nie ma. Wszak cały rok były zakupy okołokomunijne, przyjęcie równie > ż kosztuje. A co najważniejsze w ogóle nie było mowy o prezentach wszak w tej u > roczystości nie o to chodzi. Jak podpytywałam syna czy rozmawiają w szkole o pr > ezentach powiedział że nie. Siedząc w kościele w dniu uroczystości, słuchając o > głoszeń duszpasterskich mówię dzieciom, że być może po wyjściu z kościoła dosta > ną prezenty. Oboje zapytali dlaczego? przecież to nie są urodziny, tylko komuni > a... Jestem dumna ze swoich dzieci i ich podejścia. A prezenty...? tak dostali > pieniążki za które kupiliśmy nowe rowery. Dzieci były zaskoczone i szczęśliwe. > Nie kapuję, jak można ciągle o tych prezentach komunijnych i robić dzieciom wod > ę z mózgu... Piękne jest podejście Twoich dzieci lecz obawiam się, że to nie ich dobre serce a nauka pani katechetki, księdza i rodziców. I choć u nas Komunia za rok (jeśli będzie) to teraz starsze dzieci mają już kociokwik, który nakręca ksiądz proboszcz zbierając kasę na co się da. Na prezent 'dla kościoła', na prezent dla pani katechetki, a pani katechetka 'na prezent dla księdza proboszcza'. W związku z tym jak najbardziej uzasadnione jest pytanie dzieci 'a co JA dostanę z okazji MOJEJ Komunii skoro pani katechetka i ksiądz dostają prezenty...?'. Ja nie zamierzam robić dziecku wystawnych prezentów, jedynie pamiątkowe typu Biblia. Rower dostanie wcześniej, nie z okazji Komunii, bo akurat wyrośnie. Telefon ma i nowy mu nie potrzebny, zegarek będzie potrzebował wcześniej, nie będziemy czekać do Komunii. Konsole, tablety, laptopy itp nie mieszczą się u nas w domu w kategorii 'prezent dla dziecka'. A jeśli goście będą chcieli koniecznie coś dać, to syn zbiera na wycieczkę do Legolandu, dołożenie się mile widziane Nie wiem kogo bardziej żal, czy dziecka, czy rodziców którzy kupują prezenty dlatego, że inni rodzice takie kupują i byłoby mu głupio gdyby jego dziecko nie dostało. Nie pomoże to w przeżyciu religijnym Komunii Św. a już na pewno nie nauczy dziecka postawy niekonsumpcyjnej. Ale ostatecznie każdy robi co chce Odpowiedz Link Zgłoś
beautywomen Re: prezent komunia 12.05.13, 12:46 mmala6 napisała: > to teraz starsze dzieci mają już kociokwik, który nakręca ksiądz prob > oszcz zbierając kasę na co się da. Na prezent 'dla kościoła', na prezent dla pa > ni katechetki, a pani katechetka 'na prezent dla księdza proboszcza'. U nas nie było zbierania kasy na co się da... Jedna zbiórka 50zł. na kwiaty, intencję mszalną i mszę rocznicową. Proboszcz dostał kwiaty, katechetka również. Bez szaleństw. Nasza rodzina również nie rozmawiała z dziećmi na tematy prezentowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kamire12 Re: prezent komunia 12.05.13, 22:38 no a u nas było na co się tylko da: 50 ofiara na ołtarz, 50 kwiaty, 100 film, 15 pamiątka, 10 prezent dla siostry itd. bo już nie pamiętam.... Odpowiedz Link Zgłoś
ninjo Re: prezent komunia 12.05.13, 23:11 u nas niestety córka dostanie dużo prezentów, w tym z 5 wartościowych. Jest to duży problem, bo raczej się nie spodziewa wiele. W szkole mało rozmawiają o prezentach, między nami ten temat w zasadzie nie powstał. NAuczona z religii mówi, że komunia jets po to, żeby przyjąc do serca Jezusa, a nie dostac prezenty... Boje sie, że zwariuje, jak dostanie to wszystko. Rozmawialam ze wszystkimi goścmi, żeby nie kupowali nic drogiego, tylko symbolicznie, ale sie nie dalo Z ani jedną osoba nie udalo mi sie przewalczyc. Wszyscy mają zakorzenione, za ile kupują prezenty na komunie i kropka. Szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
zew7 Re: prezent komunia 13.05.13, 15:02 Moje dziecko dostanie od nas odtwarzacz cd, a to dlatego, że stary się zepsuł. Jeśli goście pytają co chce dostać to odpowiada, że pieniądze, bo zbiera na instrument muzyczny. Zresztą 1000 zł już na ten cel ma. Tak naprawdę temat prezentów nie jest u nas w domu, ani chyba w szkole też, jakoś bardzo szeroko omawiany ... no przynajmniej nie przynosi żadnych takich informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
zew7 Re: prezent komunia 17.05.13, 09:57 A jednak ... temat w klasie wypłynął. I koleżanki i koledzy stwierdzili, że oni swoich pieniędzy nie wydali by na instrument. I dzieciak zaczął się zastanawiać nad innymi opcjami. Jak na razie wymyślił konsolę do gier PS Vita oraz dostawkę Kinect do Xbox 360. Odpowiedz Link Zgłoś
unia78 Re: prezent komunia 17.05.13, 11:31 Nasze dziecko ma wpojone ze nie mozna oczekiwac drogich preyentow z zadnej okazji. Mozna poprosic o $ i skladac na wybrany cel. Wczoraj przyszedl podlamany - nie ma sie co dziwic, bo to tylko 8 letnie dziecko - ze tylko on tak mowi, ze kazdy ma cos zamowione, obiecane, ze sa to drogie rzeczy, a jemu nikt nic nie obiecywal, ze za podarowane $ klocki tylko kupi, bo na nic innego nie wystarczy. Nie prostowalam, niczego nie obiecywalam, niech 1,5 tygodnia zyje nadal tym, ze 'gwiazdki z nieba' nie dostanie. Jaka wielka bedzie niespodzianka i radosc z tego co zobaczy Wg mnie nawet przez mysl mu nie przeszlo, ze dostanie takie rzeczy. Znajac go to poplacze sie ze szczescia A nie sa to wcale prezenty po tysiac kazdy lub drozsze. Pozdrawiam-Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
kamire12 Re: prezent komunia 17.05.13, 12:25 moje dostało prezenty po więcej niz 1000. no i co z tego. nie mogło ich zanieść do szkoły i była rozpacz, bo wszystkie koleżanki mają telefony dotykowe a ona nie. ma zwykły i uważam, że do niczego jej nie potrzebny dotykowy. nie liczy się, że dostała 3 drogie prezenty, tylko to, że to nie telefon dotykowy. choć ani jednego z dostanych prezentów by nie zamieniła na telefon. ogólnie to mam to gdzieś. ale sama widziałam jej wyraz twarzy jak weszła do szatni i wszystkie koleżanki bawiły się telefonami, a ona nie. wiem, że tak nie powinno być, ale to sa 8 latki i niestety koledzy mają wpływ na to co czuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kotiki Re: prezent komunia 13.05.13, 15:59 chyba jeszcze za wcześnie na tegoroczne podsumowania . ale bardzo pilnie śledzę ten wątek . szkoda że więcej na razie w nim dywagacji czy trzeba prezenty drogie , czy takie czy takie bo co inni powiedzą a mało konkretów tj co się dziecku podobało . mojej pewnie się wszystko spodoba, bo żeby dostać prezent musi na niego zasłużyć. a tu taki szok bo przecież komunia to nie gwiazdka. sama osobiście pamiętam że najmniej mnie cieszyły te wszystkie książki figurki obrazki o symbolice religijnej. Odpowiedz Link Zgłoś
grecz Re: prezent komunia 13.05.13, 18:04 Zawsze mi się wydawało, że zasłużyć to można na nagrodę, a prezent po prostu się dostaje.. kotiki napisała: > mojej pewnie się wszystko spodoba, bo żeby dostać prezent musi na > niego zasłużyć. > Odpowiedz Link Zgłoś
kamire12 Re: prezent komunia 13.05.13, 19:20 myślę, że mało kto tu poda że jego dziecko dostało drogie prezenty, bo nie jest to tu dobrze widziane i tyle... moja dostała drogie prezenty, bo poprosiliśmy gości, żeby jak chcą coś kupić to niech się razem złożą i dadzą to co by chciała. i to dostała. ciszyła się bardzo. również z taniej stojącej figurki Matki Boskiej. po prostu ze wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
makoc Re: prezent komunia 14.05.13, 09:39 moje córka dostanie od dziadków i chrzesnych tablet (taki do 400-500 zl), rolki, rakiete tenioswa, pieniądze na deske snowboardowa. Pozostali goście prawdopodobnie dadza pieniadze lub drobne upominki, moze bizuterie. Od nas nie dostanie prezentu. Odpowiedz Link Zgłoś
ata.73 Re: prezent komunia 14.05.13, 14:21 Nasza córka od nas też prezentu nie dostała ( chociaż dostała nową sukienkę i buty- a to też prezenty według mnie). Babcia w prezencie komunijnym zabrała małą do Londynu ( ja zorganizowałam wyjazd: tanie linie lotnicze, hotel zarezerwowany na booking. com w promocji, metro w Londynie dla dzieci do 10 lat za darmo , wstęp do większości muzeów za darmo - więc koszt wypadu na 4 dni nie był aż tak duży). Dostała także laptopa ( złożyło się kilka osób), porządną walizkę - według mnie świetny prezent, złote, maleńkie kolczyki i nowy rower. Dostała też pieniądze- jeszcze nie ma pomysłu na co je wyda , ale zapowiedziała, że koniecznie potrzebuje pendrive'a. ( Myślę, że to też pomysł na niedrogi komunijny prezent). Odpowiedz Link Zgłoś
unia78 Re: prezent komunia 14.05.13, 14:56 witam; mozna prosic linka do walizki? u nas przed komunia, ale zestaw prezentow taki sam no, pomijajac kolczyki i sukienke, bo chlopca mamy; dziekuje i pozdrawiam-paulina Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: prezent komunia 14.05.13, 20:15 co do walizki! moja córa marzy o swojej własnej... najlepiej z Roxy swojego czasu Merlin miał świetne ceny - ok. 240zł, ale.... to jakieś 4 m-ce temu miało miejsce myślę, że z takiego prezentu ucieszyłaby się bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
unia78 Re: prezent komunia 14.05.13, 20:50 Dzieki za podpowiedź, ale kolorystycznie bardziej dla dziewczynki Odpowiedz Link Zgłoś
bursz po komunii 16.07.13, 13:35 Witam, temat nieaktualny, ale refleksja, najlepszy prezent niestety.... TABLET. Wizyta u nas niedawno równolatki, która tableta nie dostała. Rodzice (bez podtekstów i zarzutów, wzorowi) na drugi dzień popędzili kupić tableta (tata przyznał, że to jego porażka), a na trzeci "Małego gościa niedzielnego")) pozdrawiam, bursz ps. dinozaury dawno wyginęły Odpowiedz Link Zgłoś
eweliska18 Re: po komunii 16.07.13, 15:37 ciekawe co zrobiłby tata tej dziewczynki gdyby Twoja córka dostała samochód, też by jej kupił ? przyznam szczerze, że nie rozumiem zachowania takich rodziców Odpowiedz Link Zgłoś