25.06.13, 06:10
Zjedzą mi dzieci, syna lubia wyjątkowo, cały w bąblach,
czy jest cos naprawdę skutecznego, co je odstraszy??
Obserwuj wątek
    • rosool Re: Komary!! 25.06.13, 08:28
      Podłączam się smile też szukam cudownego środka. Spraye wypróbowaliśmy już chyba wszystkie (kosztowały majątek ) - dopóki ciało było mokre to rzeczywiście nie gryzły. Do ogrodu nie da się wyjść bo od razu przylatuje chmara.... W domu nie mam problemu - powstawiałam w oknach lawendę i jakieś muchołapkopodobne rośliny i nie mają odwagi przylecieć.
    • cobrastic Re: Komary!! 25.06.13, 08:31
      także proszę o namiar na coś skutecznego , mieszkam koło rzeki, syn wygląda jakby miał ospę,aż żal na niego patrzec. potrzebuje cos do domu , i na zewnatrz .
      mam raid do kontaktu w plynie, i bros dla dzieci w sprayu,ale najwyrazniej kiepsko działaja
    • slonko1335 Re: Komary!! 25.06.13, 08:36
      Na forum wiele osób poleca Muggę. Dla mnie odpada bo ma duże stężenie deet a moje dziecko bardzo niefajnie na to kiedyś zareagowało ale to deet właśnie ma ponoć udowodnione najlepsze działanie. My musimy szukać innych rozwiązań które nie są niestety doskonałe.
      Tutaj opisane są fajnie środki przeciwko komarom:
      wakacjezdzieciakiem.pl/wujek-dobrarada/komary.html
    • walczag Re: Komary!! 25.06.13, 08:37
      tylko MUGGA DEET SPRAY !!!!!!!!!!!!!!
      • cobrastic a do domu? 25.06.13, 08:53
        • blankaz Re: a do domu? 25.06.13, 08:58
          W domu najlepsze moskitiery w oknach/drzwiach na taras. Od kiedy je mamy komary w domu pojawiają się rzadko - jak wlecą przez drzwi wejściowe i wiatrołap (skubane nawet to potrafią).
        • estragonka do domu 25.06.13, 09:02
          u mnie działa to (link pierwszy z brzegu jaki znalazłam)
          allegro.pl/raid-nightday-muchy-i-komary-urzadz-zapas-i3350894347.html
          działa zarówno na muchy, jak i na komary - balkon i okna mam otwarte praktycznie cały czas. jak nie mam tego w kontakcie to jest masakra owadowa.
          • natalek79 Re: do domu 25.06.13, 09:16
            do domu moskitiery - zainwestowałam robione na wymiar po jednej do pomieszczenia, wyjmuję na zimę i służą solidnie już kilka lat a odkąd są komarów, much, muszek itp. w domu nie ma. Ważne to dla mnie było, bo moje dzieci uczulone na ukąszenia a syn z astmą bardzo źle reagował na raid i bross elektryczny (do tego mamy rybki w akwarium otwartym, na opakowaniu pisze, że szkodliwe, ale myślałam że ujdzie - kilka sztuk delikatnych ras padło).
            • rena78 Re: do domu 25.06.13, 09:35
              no to ja juz mam sprawdzonewink
              w domu moskitiery...lampa w pokoiku na noc zabijająca owady....
              na ubranko uzywamy orionoko....a na pogryzienia najlepszy moim zdaniem jest entil....a przetest0wałam juz wielesmile
              córka ma zawsze ze sobą jakis kremik a to fenistil a to entil a w przedszkolu 100P komarom w rollonie.

córka ma obrzeki i jest spuchnieta po komarach jak była malutka to nawet gorączkowałą, natychmiastową ulgę przynoszą okłady z sody 1łyzka na szklanke ciepłej wody robie okłady i opuchlizna znika....
              nad wodą mamy takie spirale zapala się je i odstraszają owady...wink

• ma.malina Re: Komary!! 25.06.13, 09:34
      Ja ostatnio kupiłam, polecone przez sąsiada preparat do spryskiwania Bros Bagosel, to do rozcieńczania i spryskiwania dużych powierzchni, np ogrodu, balkonu.
      My spryskaliśmy ściany, podłogi, belki na tarasie - i pomogło, siedzieliśmy przez cały wieczór i od czasu pojawiał się tylko jakiś pojedynczy zdesperowany komar
    • kropkaa Re: Komary!! 25.06.13, 10:34
      Jakaś plaga, w dodatku mutantówuncertain
      Na dworze - spirale, w domku - to do gniazdka, dzieci ubieram, bo ileż można psikać tymi sprajami, które guzik dają. Sama trochę używam Muggę, ale sporadycznie - stężenie mnie odstrasza.
      Do środy drapię się jak wściekła, potem przechodzi, a od soboty od nowa bąbel na bąblu... I tak w koło Macieju.
      • joacz1980 Re: Komary!! 25.06.13, 10:42
        Wypróbujcie jeszcze Brosa w piancedla dzieci-rózowe opakowanie. Pisze na opakowaniu że od 1 roku życia. Przyjemnie pachnie i komary raczej dzieci omijają. U nas działa od dwóch dni.
        • emma6666 Re: Komary!! 25.06.13, 10:47
          Gdzieś się spotkałam z opinią, że środki na komary najlepiej w sklepach dla wędkarzy kupować.
          Na logikę by pasowało.
          • kropkaa Re: Komary!! 25.06.13, 10:54
            Właśnie Mugga jest z myśliwskiego. Kupiłam kulkę z myślą o sobie, bo widziałam, że dla dzieci to nie bardzo, ale sama mam opory przed smarowaniem się non stop.
            A spryskiwanie powierzchni wybija owady jak leci, nie tylko komary (nie pamiętam, czy pszczół również nie trzebi), także też do kitu uncertain
            Dzieci po weekedzie na działce wyglądają wprost tragicznie - bąbel na bąblu, a nogi jak chore sad
    • ewa083 Re: Komary!! 25.06.13, 11:23
      u nas też plaga a 2 małych dzieci i powiem Wam szczerze od zeszłego roku stosujemy off famili w żelu i działa rewelacyjnie. od początku sezonu ani jednego bąbla a spacerujemy nawet późnym wieczorem gdy komarów mnóstwo. u nas super skuteczny fajnie się rozsmarowywuje i ładnie pachnie i koszt nienajwiększy 16zł wczoraj w rosmanie płaciłam. polecam
    • big-smoczyca Re: Komary!! 25.06.13, 12:13
      pożegnanie z komarem, kleszczem Zielonego Domu
      mimo, że naturalne, to dobrze działa
      jest do psikania ludziów i w takich baniakach do podłączenia do węża do spryskania ogrodu
      tylko kupić ciężko - bywa w centrach ogrodniczych
      nieźle sprawdzaja się też spiralki
      i kombinacja autanu tropikal i takiego w białym opakowaniu - jakiś nowy
      • natbar Re: Komary!! 25.06.13, 12:46
        ja jem witaminę B, dzieć Komaroff, u nas działa, dodatkowo w domu albo na wakacjach Bros do kontaktu- niebieski lub różowy
    • pani_ka_412 Re: Komary!! 25.06.13, 12:51
      A czym smarujecie ukąszenie? Ostatnio jak w przedszkolu wyciągnęłam fenistil żel to mi się dostało, ze to steryd itd. i zgłupiałam. Gdzieś przespałam info, że to steryd, bo od lat smaruję tym siebie i dzieci, a tu taki zonk.
      • niektorymodbija Re: Komary!! 25.06.13, 13:37
        Po : rinofenazol lub polecony przez alergologa pudroderm.
      • koralik12 Re: Komary!! 02.07.13, 18:01
        Fenistil to nie jest zaden steryd. To żel przeciwalergiczny. Jest bezpieczny tylko nie można go stosować na duże powierzchnie ciała bo do 10% sie wchłania do krążenia systemowego.
    • trojszyk_konsultacje Re: Komary!! 01.07.13, 16:27
      Niestety, uciążliwe komary nie mają problemu żeby nas namierzyć. Już z odległości kilku metrów potrafią nas znaleźć po podwyższonym stężeniu dwutlenku węgla oraz po zapachu potu. Środki, które skutecznie odstraszą te owady to takie, które w składzie mają ir3535 lub DEET. Zalecam kupno ich w aptece, wtedy też farmaceuta będzie mógł doradzić, które mogą być używane przez dzieci. Co ważne, należy pamiętać, aby po powrocie do domu przemyć skórę, w miejscach gdzie preparaty były stosowane.
      Zachęcam także do sięgnięcia po naturalne środki w walce z komarami. Jednym z takich jest waniliowy olejek do ciasta, wystarczy posmarować się nim, a komary powinny trzymać się z daleka. Oczywiście poza wanilią jest jeszcze możliwość użycia olejków eterycznych, zmieszanych z wodą destylowaną lub alkoholem. Taką mieszanką wystarczy spryskać siebie oraz ubranie, aby mieć spokój przez kilka godzin. Wśród najskuteczniejszych olejków są: lawendowy, eukaliptusowy, cedrowy, z bazylii, mięty, kocimiętki, tymianku, czy drzewa herbacianego.

Pozdrawiam,
      Prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz, Katedra Entomologii Stosowanej SGGW
      • kokons Re: Komary!! 01.07.13, 20:55
        U nas w domu jak Pan Profesor podpowiada kapię pościel dzieci olejkami: goździkowym lub cytrynowym itp.
        w kontakcie dodatkowo jest takie coś - bez chemii - a z ultradźwiękami i chyba to też polecam:
        https://www.apteka-natolinska.pl/upload/images/products/big/Chicco_urzadzenie_do_gniazdka_odstraszajace_komary226.jpg
        na podwórku dziewczynki noszą takie opaski z naturalnymi olejkami eterycznymi:
        https://www.farmacia-valdovinos.es/images/stories/virtuemart/product/original-para-kito-natural-mosquito-repellent2.jpg
        strasznie drogie ale co robić sad a przynajmniej dzieci nie pogryzione
        kiedyś były fajne opaski w lery merlin z olejkiem cyrynelowym po ok 15 zł ale w tym roku już wykupione sad jak ktoś znajdzie polecam! ja nie znalazłam wiec kupiłam powyższe po 55 zł! ale działają przynajmniej...
        • kokons Re: Komary!! 01.07.13, 20:58
          przepraszam za te wielkie zdjęcia sad
    • zdzisnadzis Re: Komary!! 01.07.13, 20:59
      Nie znam lepszego spokoju jak olejek waniliowy do ciasta.. Trzeba sie troche posmarowac, komary nie podlatuja bo jest dla nich za słodko.
      • majatusia komaroff 01.07.13, 21:31
        Ja daje dzieciakom komaroff- super działa i juz niczym nie muszę pryskac. Komary faktycznie trzymają się od nich z daleka. Te tabletki to wybrane (najbardziej smierdzace dla komarów ) witaminy z grupy B wiec bezpieczne.
        • mamaemmy Wypróbowałam olejek waniliowy do ciast-rewelacja ! 03.07.13, 17:26
          Poczytałam,m.in chyba tez ten wątek,zakupiłam-wysmarowałam się i pachnę jak ciasto..komarów na ogródku masa..ale co który podleciał to szybko odleciał smilesmile Nie ugryzł mnie żaden,koszt buteleczki 1,49smile
          • dunia34 Re: Wypróbowałam olejek waniliowy do ciast-rewela 03.07.13, 23:01
            a czy słodki zapach wanilii nie ściąga os, pszczół itp.?
            • mamaemmy Re: Wypróbowałam olejek waniliowy do ciast-rewela 04.07.13, 00:13
              dunia34 napisała:

> a czy słodki zapach wanilii nie ściąga os, pszczół itp.?

pszczoly niestety dawno nie widziałam uncertain
              Osy też żadnej nie sciągnął. Za to zapach trzymał się aż do 23 czyli kilka godzin-do prysznica big_grin
              Ale zdecydowanie jest to pierwszy od dawna wieczór w którym nic mnie nie użarlo..
    • grecz Mugga-ponoć dobre 03.07.13, 18:06
      Koleżanka używała na sobie i dziecku.
    • emwu55 Re: Komary!! 03.07.13, 19:07
      a ja intensywnie hoduję aksamitki na balkonie i od kiedy podpowiedziałam koleżance i obsadziła ogród (oczywiście nie cały) to mówi, że komarów ma jakby mniej. jak je na balkonie podlewam to trochę szturcham i wtedy wydzielają zapach, za którym komary podobno nie przepadają.
      • aagulek Re: Komary!! 03.07.13, 20:10
        od zeszlego roku kiedy poznalam mugge spray, tylko ona, jako jedyna sprawdzona chroni corke, ktora ma znaczny odczyn alergiczny po ugryzieniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka